– Passer perfekt

Mange trodde det var et sykdomstegn at Ashley Young måtte spille venstreback. Men den høyrebeinte vingen ser plutselig ut til å være skapt for rollen.

Publisert Sist oppdatert

Mange mente backene, og særlig venstrebacken, var de første områdene Mourinho måtte forsterke i sommerens overgangsvindu.

Med en skadeplaget og lite imponerende Luke Shaw som eneste rene venstreback i troppen, en ofte tungt kritisert potet i Daley Blind som alternativ to, og en ekstremt høyrebeint Matteo Darmian som dekning både på høyre- og venstrebacken, så det ganske så tynt ut.

Men innerst i back-skapet var juvelen Ashley Young gjemt bak hauger av gamle United-drakter. Etter å ha stått over sommerens sesongoppkjøring med en muskelskade, og etter å ha vært inn og ut av laget forrige sesong, trodde nok de færreste at han skulle få særlig mye spilletid i år.

32-åringen gjorde imidlertid drømmecomeback som høyreback da han åpnet Basel-forsvaret med et innlegg til Marouane Fellaini 12. september, og med det gjorde seg fortjent til å starte den påfølgende seriekampen mot Everton.

Med en god prestasjon på venstrebacken der, var han plutselig selvskreven mot Southampton der han fikk assist på Uniteds eneste mål.

Som hånd i hanske

Så kan man jo spørre seg hvor lenge det vil vare, og hvorfor Young plutselig blomstrer så voldsomt i sin nye rolle.

ESPNs Andy Mitten har funnet den rette mannen å spørre. Som fast inventar på backen i Uniteds desidert beste periode de siste årene, vet Patrice Evra alt om hvordan det er å bekle venstrebackposisjonen for de røde djevlene.

Og forklaringen er ganske enkel.

– Young er en veldig god spiller, spesielt når han kommer i en mot en-situasjoner. Han får ballen, stopper den, og svinger den inn i feltet. Han er eksepsjonelt god på å skape seg rom for å gjøre nettopp det, sier Evra.

GOD: Ashley Young leverte en meget god prestasjon etter skadereturen mot Basel. Den omskolerte vingen fikk også være kaptein forrige sesong.
GOD: Ashley Young leverte en meget god prestasjon etter skadereturen mot Basel. Den omskolerte vingen fikk også være kaptein forrige sesong.

– Og så er han i tillegg god på å slå presise innsvingere. Han skrur dem rundt forsvarsspillerne med akkurat riktig høyde for angriperne. Det er perfekt for de svære gutta som venter i boksen, som Lukaku og Fellaini, sier franskmannen videre.

Enorm energi

Franskmannen har ikke bare erfaring med å spille som venstreback for United. Han rakk også å få tre sesonger sammen med Young, og kjenner ham godt.

Den Senegal-fødte 36-åringen kan røpe at de to fortsatt holder kontakten.

– Han sier til meg: «Du må løpe så sykt mye i denne posisjonen», og jeg svarer: «Nå vet du hvorfor jeg alltid var så sliten etter kampene». Men Ash har imponert og overrasket meg med energien sin. Han har grepet muligheten siden venstrebacken ikke er sementert i United ennå. Når han spiller leverer han, og United trenger en sånn, sier Evra.

BESTE MINNE: Patrice Evra trekker frem et minne fra 2013, da han løftet opp en skadet Ashley Young for å feire ligagullet, som sitt aller beste minne Young-minne.
BESTE MINNE: Patrice Evra trekker frem et minne fra 2013, da han løftet opp en skadet Ashley Young for å feire ligagullet, som sitt aller beste minne Young-minne.

Han forteller at de to hadde en svært god forståelse seg imellom da de spilte sammen på Uniteds venstreside. Han beskriver Young som en svært smart spiller, som alltid setter laget først. Enhver managers drøm.

– Jeg vet at han også ble kritisert for å filme for et par år siden, men han er ingen juksemaker. Aldri. Og jeg sier ikke bare det fordi Ash er en morsom fyr, som alltid ler, spesielt av mine vitser, sier Evra.

Young er igjen aktuell på en av backene i kveldens borteoppgjør mot CSKA Moskva, der han er en av 19 mann som var med på flyet som dro fra England mandag. Syns du han bør starte igjen?

 

Powered by Labrador CMS