Er det en ulempe, Van Gaal?

United var i Moskva. City hjemme. Men er det virkelig en klar ulempe?

Publisert Sist oppdatert

– Det er ingenting vi kan gjøre med det, men det er en fordel for dem (Man.City) at de spiller hjemme. De har mer fri så det er lettere å hente seg inn, sa Louis van Gaal om helgas kamp mot City før avreise til Moskva.

Men har han rett?

Jo da, Supporterklubben vet at fotball er en sport full av marginer, og at det blir minst en roligere dag når man kan være i Manchester hele tiden, i stedet for å komme seg fra hotellet i Moskva og til flyplassen, og så bruke fire timer i fly før man er hjemme igjen i Manchester.

Det som kanskje får det til å gå kaldt nedover ryggen til en del United-fans er at 1-6-tapet hjemme for City kom etter en ganske så lik uke som denne i 2011. United hadde vunnet borte mot Otelul Galati i Champions League, før de reiste hjem til byderbyet. Samtidig hadde City spilt hjemme mot Villarreal i samme turnering. Og så skjedde altså det som ikke bør gjentas unødvendig mye.

Samtidig er det egentlig svært lite statistikk, som vi har funnet, som bygger opp under at det nødvendigvis er så vanskelig å spille en storkamp rett etter en bortekamp i Europa.

De siste sesongene

I 2013/14-sesongen, en sesong som ikke akkurat gikk på skinner under David Moyes, tok United faktisk sju av ni poeng etter bortekamper i Europa. En av dem var nettopp en toppkamp mot Arsenal (seier 1-0), selv om det skal sies at mens United hadde spilt borte mot Sociedad uka før så hadde også Arsenal spilt borte, mot Dortmund i Tyskland.

I 2012/13-sesongen, den siste under Sir Alex, ble det også levert sterkt, selv om ingen av ligakampen etter bortekamp i Europa var mot storlag.

I 2011/12-sesongen gikk United altså på nevnte smell mot City, etter tur til Romania samme uke, men det er også verdt å merke seg at United slo Chelsea hjemme samme sesong etter å ha vært i Portugal noen dager før – og Chelsea da hadde «fordelen» av hjemmekamp og kun en liten reise opp til Manchester på kampdag.

Hva med andre lag?

Samtidig kan det være interessant å sjekke en del andre lag.

Barcelona vant for eksempel mot Valencia og Atletico Madrid forrige sesong, etter bortekamper i Tyskland og Kypros før det.

Real Madrid spilte 1-1 borte mot et Atletico Madrid som hadde to hjemmekamper på rad, etter å ha spilt i Sverige noen dager før tidligere denne sesongen.

Forrige sesong vant Real Madrid også hjemme mot Barcelona (3-1) etter bortekamp mot Liverpool noen dager før. Da hadde Barcelona hatt fordelen av en enklere hjemmekamp mot Ajax i samme uke, uten at det hjalp i Madrid.

Manchester City hadde hjemmekamp mot Juventus og påfølgende hjemmekamp mot West Ham i serien tidligere denne sesongen, men tapte begge kamper med 1-2…

TJENTE MEST: Real Madrid kunne juble for seier i Champions League. Nå kan de også juble for pengene som tikker inn på kontoen.
Real slo Barcelona i fjor  etter bortekamp uka før…

PSV Eindhoven tapte 2-1 i Moskva for et par uker siden, bare for å følge opp med en 2-1-seier borte mot Ajax få dager etterpå (selv om det skal sies at Ajax selv hadde vært i aksjon borte mot Molde samme midtuke).

Det kan nevnes flere eksempler, men faktum er at det tallmaterialet United.no har funnet frem egentlig ikke tilsier at det skal bli noe særlig vanskeligere selv om man har spilt en bortekamp i Europa fire dager før.

Kanskje handler det mer om kvaliteten på laget, og at hver enkelt kamp lever sitt eget liv – uavhengig av den forrige kampen?

Hva mener du? Er dette en klar ulempe for United?

Powered by Labrador CMS