Manchester United v Middlesbrough: The Emirates FA Cup Fourth Round

Wikestad mener Ten Hag aldri hadde et Ronaldo-valg: – Hadde hendene bundet på ryggen

OSLO: Både Darwin Nunez og Erling Braut Haaland har signert for rivalene. Viaplay-kommentator Kasper Wikestad og ekspertkollega Eirik Bakke mener Erik ten Hag bør bruke sommeren til å finne sitt alternativ til Cristiano Ronaldo.

Publisert Sist oppdatert

Ni år etter at David Moyes «arvet» Rooney-dilemmaet fra Sir Alex Ferguson, var noe av det første Ten Hag måtte ta stilling til om Ronaldo skulle være en del av nederlenderens langsiktige plan på Old Trafford.

Som Ajax-trener omtalte han Ronaldo som en gigant. På sin første pressekonferanse svarte han kontant at 37-åringen naturligvis ville være en nøkkelspiller for Manchester United i 2022/23-sesongen.

Nærmest på egen hånd sendte Ronaldo mannskapet til Ole Gunnar Solskjær videre i Champions League forrige sesong, men til tross for 24 scoringer var det delte meninger om portugiserens bidrag.

– Ronaldo er åpenbart ikke spilleren han var da han var i 20-årene lenger. Han er fortsatt en trussel foran mål, men jeg synes de trenger mer i resten av spillet. De trenger yngre og sultnere spillere, sa Wayne Rooney om sin tidligere lagkamerat i april.

Wikestad mener Ten Hag ikke hadde noe annet valg enn å beholde Ronaldo.

– Det var et valg tatt med bundne hender for Ten Hag. Ronaldo er på kontrakt, og hvem skulle tatt over den i dagens fotballverden? sier Viaplay-kommentatoren til united.no.

Ifølge rapportene har Ronaldo en ukelønn på snaue 500 000 pund i Manchester United.

IMG_5990
KOMMENTATOR: Kasper Wikestad skal kommentere Premier League for Viaplay neste sesong. Foto: Eivind Brennhovd Holth

Samtidig har Haaland signert for City, og Nunez for Liverpool. Førstnevnte nordmann var nær en United-overgang da Ole Gunnar Solskjær var manager, mens united.no vet at navnet til Nunez sto på blokka før han signerte for erkerivalen.

Bakke mener Ten Hag må få en ny spiss i løpet av sommeren.

– Ronaldo kan ikke spille torsdager i Europa League og søndager i ligaen, selv om han vil det. Jeg husker han ble hvilt en kamp forrige sesong, og kom tilbake og scoret hattrick. Han har det i seg, men han må velge kampene sine med omhu. Da tror jeg vi kan få se det beste av Ronaldo, men da må de også ha inn en ny spiss.

I skrivende stund er det imidlertid mer snakk om midtbanespillere enn superspisser på ryktebørsen. Både Frenkie de Jong og Christian Eriksen regnes som fornuftige investeringer av de to Viaplay-kollegaene.

– Det er ingen tvil om at Ronaldo er en fantastisk fotballspiller, men skal du få det beste ut av ham, må du få alt det andre til å fungere først. Og det er utrolig vanskelig. Det er nok en oppgave som hadde vært for stor for mange, men dersom Ten Hag får inn de riktige spillerne, så er man kanskje der man håper man skal være om to-tre år. De Jong er en sånn puslespillbrikke som passer perfekt, sier Wikestad.

– De må få tak i spillere som ikke er så interessante for de to beste klubbene, men som likevel kan løfte laget, som Eriksen og et par andre, sier Bakke.

IMG_5987
EKSPERT: Eirik Bakke er en av de nye Viaplay-ekspertene som skal sitte i kanalens Premier League-studio. Foto: Eivind Brennhovd Holth

– Solskjær fikk sparken for tidlig

Onsdag ble Bakke og Wikestad presentert som henholdsvis ekspert og kommentator på Viaplays Premier League-lansering.

Med på laget er også andre profiler som John Arne Riise, Steffen Iversen, Pål André Helland, Jan Åge Fjørtoft, Roar Stokke, Lars Tjærnås og Tor Ole Skullerud.

Som gammel Leeds-profil ser naturligvis Bakke litt ekstra fram til lokaloppgjørene mot Manchester United. Forrige sesong fikk Solskjær en drømmestart i ligaåpningen med 5-1-seier mot Leeds, men tre måneder senere var nordmannen ferdig som United-manager.

For tidlig, mener Bakke.

– Ole Gunnar gjorde det veldig godt i United. Han fikk identiteten og folkeligheten tilbake etter at Mourinho hadde vært der. Han skapte glede og entusiasme, og fikk dem opp blant de to-tre beste. Jeg mener han fikk sparken altfor tidlig, men presset er tungt og engelske medier er knalltøffe. Da hadde han kanskje ikke nok erfaring til å stå i det, sier Bakke.

Watford v Manchester United - Premier League
MÅTTE GÅ: Ole Gunnar Solskjær ledet United for siste gang mot Watford i november i fjor.

Nå er det en trio bestående av administrerende direktør Richard Arnold, fotballdirektør John Murtough og manager Erik ten Hag som skal forsøke å skape suksess på Old Trafford.

Bakke mener United må løfte alle de tre lagdelene med en ny spiss, en ny midtbanespiller og en ny stopper før vinduet stenger.

– Jeg tror ikke det hjelper å bare hente Ten Hag og håpe at han skal gjøre underverker. Han må få hjelp og få de spillerne han trenger. De må nok være litt mer tålmodige med han enn de har vært med de andre.

– Men alt kan forandre seg, og jeg har troen på at United og de andre lagene kan utfordre Manchester City og Liverpool. Alt er mulig før sesongen begynner, og det tror jeg at ambisjonene i klubben er også.

PremierLeague_FotoRuneBendiksenViaplay
PREMIER LEAGUE-TEAMET: Dette er noen av dem som skal dekke Premier League for Viaplay neste sesong. Foto: Viaplay

– Ronaldo endret alt

Wikestad gleder seg til å returnere til Old Trafford, som ifølge eget utsagn har fått et skikkelig løft med «safe standing», men synes også det er vrient å vurdere det neste langtidsprosjektet i den røde delen av Manchester.

– Det er utrolig vanskelig, fordi veien opp er uendelig lang, samtidig som den er skikkelig kort.

– Forrige sesong følte man at United var klare til å ta det neste steget. Jeg tippet de ikke topp to, men jeg sa at det var den første sesongen på lenge at United-fansen kunne håpe at de skulle være med i kampen om et ligamesterskap, og så ender det som det gjør.

– Med Ronaldo ble alle forutsetningene endret. Solskjær hadde gjort mange utskiftninger i et slags generasjonsskifte. Han fornyet laget og gjorde en veldig god jobb der. Med Ronaldo inn, ble forutsetningene endret. Det var noe med dynamikken i Manchester United som så veldig annerledes ut plutselig.

– United er en gigantisk klubb der ting ikke har fungert over tid, men kommer de inn i en god stim kan gapet tettes veldig raskt. Ten Hag kan ikke gjøre alt alene, men samtidig er veien kortere for United enn for mange andre.

Brighton & Hove Albion v Manchester United - Premier League
IKKE BARE FRYD: Cristiano Ronaldo gikk mange ganger skuffet av banen i United-drakt forrige sesong.

Torsdag ble det klart at Ten Hag debuterer som United-manager hjemme mot Brighton søndag 7. august. Allerede 20. august kommer Jürgen Klopp til Old Trafford med Nunez og resten av Liverpool-laget.

Før den tid skal det spilles oppkjøringskamper mot Liverpool, Melbourne Victory, Crystal Palace, Aston Villa, Atlético Madrid og Rayo Vallecano.

Se komplett terminliste her!

Powered by Labrador CMS