ronaldo260222y

Seks sentrale spørsmål om «Ronaldo-gate»

Cristiano Ronaldo er ikke om bord når Erik ten Hag tar med seg laget til Thailand for å forberede 2022/23-sesongen. Hva betyr det for fortsettelsen?

Publisert Sist oppdatert

Hva er problemet?

Kort fortalt: Ronaldo vil spille Champions League.

Dette er paradoksalt nok det enkleste spørsmålet å svare på.

Manchester United er ikke i Champions League, klubben har ikke gjort noen store signeringer på overgangsmarkedet som forsterker laget, og Ronaldo skal ifølge rapportene være misfornøyd med manglende sult og dedikasjon hos lagkameratene.

Det er imidlertid timingen på transfersøknaden som har skapt største reaksjoner.

KOMMENTAR: «Problemet er at han setter Ten Hag i sjakk»

Hva betyr det at Ronaldo ikke er om bord på flyet?

Kort fortalt: «Ronaldo-gate» ruller videre.

Dette har vært det mest sannsynlige scenarioet, og ifølge et samlet pressekorps reiser Manchester United til Thailand uten Ronaldo.

For fortsettelsen innebærer det at «Ronaldo-gate» vil leve videre. Tilsynelatende sitter partene stille i båten, men det jobbes nok iherdig i kulissene med å få avklart hva som skjer videre.

Et stalltips vil være at Jorge Mendes jobber med potensielle kjøpere i markedet, mens klubben forsøker å opprette dialog med Ronaldo. Det kan være vanskelig dersom Rio Ferdinand har rett i at portugiseren ikke dukket opp i Manchester grunnet sykdom hos et familiemedlem.

Previews - UEFA Champions League Final
OMBORD? Cristiano Ronaldo, her avbildet i forbindelse med Champions League-finalen i 2017 med Real Madrid.

Hva hadde vært annerledes hvis Ronaldo var om bord?

Kort fortalt: Ballen kunne vært lagt død.

Dersom Ronaldo er om bord i flyet som skal frakte Manchester United til Thailand klokken 17.30 skandinavisk tid – noe alt tyder på at han ikke er – sitter vi igjen med to potensielle realiteter:

A) Ronaldo har latt seg overbevise om å bli værende. I så fall har det gått raskt i svingene.

B) Konflikten består, men Ronaldo og klubben har blitt enige om at det beste for alle parter er om 37-åringen deltar på oppkjøringsturneen. For Ten Hag og United betyr det mindre støy. For Ronaldo vil det være viktig å legge et skikkelig treningsgrunnlag før neste sesong, uansett hvor han skal spille.

Juventus opplevde i bunn og grunn det samme i fjor. Samtidig som ryktene rundt stjernespissen florerte, sto Ronaldo over de første oppkjøringskampene grunnet skade. Etter at 37-åringen returnerte til trening og spilte to kamper, erklærte Juventus-trener Massimiliano Allegri at portugiseren hadde gitt beskjed om at han skulle bli værende. Ronaldo kom inn som innbytter i ligaåpningen mot Udinese, men signerte for United ti dager senere.

At Ronaldo deltar i oppkjøringen gir med andre ord ingen garanti for at han blir værende.

Udinese Calcio v Juventus - Serie A
FORSVANT: Cristiano Ronaldo spilte ligaåpningen mot Udinese, men signerte like etter for Manchester United.

Når kan vi vente en avklaring?

Kort fortalt: Ikke med det første.

Det er verdt å merke seg at ingen av partene har bekreftet noe som helst så langt.

Det er imidlertid slik fotballverden er i 2022. Vi vet at dette ikke er en medieskapt historie basert på løse rykter.

Men på et eller annet tidspunkt må partene opp på scenen og kommentere saken. Første mulighet blir sannsynligvis når Ten Hag holder sin første pressekonferanse i Thailand før kampen mot Liverpool. Ronaldo-saken er naturligvis det første de engelske journalistene vil spørre om, og de kommer ikke til å gi seg før Ten Hag har gitt et skikkelig svar.

Uansett om Ten Hag bekrefter at Ronaldo vil bort eller om han forsøker å dementere historien, vil det få ballen til å rulle.

Det betyr ikke at «Ronaldo-gate» ikke kan gå helt til «Deadline Day» 1. september, selv om alle parter vil være tjent med at en avgjørelse blir tatt lenge før den tid.

Tidligere har det skjedd at Manchester United har tatt tyren ved hornene. Både Wayne Rooney og Robin van Persie har gjort intervjuer for å dementere rykter tidligere. Dersom det ender med at Ronaldo skal bli værende, er det ikke utenkelig at 37-åringen blir bedt om å gjøre et intervju med klubbkanalen for å gi en forklaring til fansen.

LES OGSÅ: Hva med de andre som ønsket seg bort?

Manchester United Erik ten Hag Press Conference
PRESSEKONFERANSE: Erik ten Hag møter pressen i Thailand.

Hva tenker fansen?

Kort fortalt: Ronaldo splitter fansen

Om Ronaldo splittet fansen før nyheten om transfersøknaden, gjør han det i enda større grad nå.

Portugiseren har uansett utfall sikret seg en plass i klubbens historiebøker som en av Sir Alex Fergusons største stjerner, men om saken skader Ronaldos omdømme og hva som er riktig å gjøre for klubben – det er supporterne uenige om.

Dersom Ronaldo blir værende, vil han umiddelbart få kjenne på kroppen hva Old Trafford mener når han marsjerer inn på banen i ligaåpningen mot Brighton 7. august.

Eventuelt når United-fansen tar plass i borteseksjonen på Stamford Bridge 22. oktober…

Hvor drar han?

Kort fortalt: Umulig å si.

Dette var det første og største spørsmålet som meldte seg da det ble kjent at Ronaldo ønsket seg bort. Det har blitt diskutert i én uke, uten at noen klubber virker å ha gjort alvor av frieriet til Jorge Mendes.

Chelsea, Bayern München, Barcelona og Napoli er imidlertid de klubbene som nevnes oftest.

I denne saken gjør vi en gjennomgang av alternativene!

Chelsea v Watford - Premier League
RONALDO-FAN? Chelsea-eier Todd Boehly skal visstnok undersøke mulighetene for å hente Cristiano Ronaldo til Stamford Bridge.

Hva betyr en Ronaldo-exit for klubben økonomisk?

Kort fortalt: Ikke så mye man skulle tro.

Cristiano Ronaldo er et kommersielt trekkplaster, men konsekvensene av en exit er ikke så stor som mange tror. Dessuten var effekten større da portugiseren kom tilbake til United i 2021 enn den vil være nå om han skulle bli værende.

Uniteds kommersielle inntekter økte med 7,8 prosent i årets ni første måneder til 194,4 millioner pund, og effektsalget gikk opp med 19,1 prosent til 83,7 millioner pund. Selv om Ronaldo var en viktig bidragsyter, handler det vel så mye, og trolig mer, om at klubbens Megastore var åpen hele forrige sesong og at United har fått på plass sponsoravtaler som har tatt tid.

Det er også et annet element som må med i totalregnestykket, og det er økningen i lønnsutgiftene. I løpet av regnskapsårets ni første måneder gikk de opp med hele 20,6 prosent til 288 millioner pund. Økningen skyldes selvsagt ikke bare Ronaldo, men han er en sterkt medvirkende årsak.

Vårt regnestykke viser at Ronaldo alene vil tjene rundt fem prosent av det totale lønnsbudsjettet til United (lønnskuttet for ikke å spille i Champions League vil først komme neste sesong).

Powered by Labrador CMS