Kor e alle helter hen?

10 PÅ TOPP: Både Robson og Cantona er med på oversikten over tidenes beste United-kjøp, men hvilke plasser får de?

Publisert Sist oppdatert

Utover sommeren vil United.no presentere topp 10-lister i ulike kategorier. Samtidig utfordrer vi dere lesere til å stemme frem deres lister i bunnen av saken. Resultatene av deres avstemning kommer i en egen sak senere.

Sommeren er ferietid og burde derfor vært særdeles godt egnet for late sommerdager og minst like late sommerkvelder. Likevel er den slitsom. Det er nå det spekuleres i hvilke spillere som skal skifte beite, hvilke midler klubbene har til rådighet og ikke minst å se hvordan de ulike klubbene opptrer i et taktisk spill som bare ser ut til å bli mer og mer intrikat.

DRAR TROLIG: Det meste tyder på at David de Gea forlater United i sommer, men kun på Uniteds premisser. Trolig forlanger United minst én spiller i retur.
DRAR TROLIG: Det meste tyder på at David de Gea forlater United i sommer, men kun på Uniteds premisser. Trolig forlanger United minst én spiller i retur.

– Spør ham om Cantona..

I skrivende stund kan vi bare anta, med stor grad av sikkerhet, at Ed Woodward jobber på høygir og knapt tør å sette seg på toalettet uten å ha mobilen innen en armlengdes avstand. Alt handler om jakten på den neste superstjernen, det neste United-ikonet, spilleren som kan tilføre United en dose magi og som igjen gjør klubben best. Når ringer agenten? Hvor langt kan vi strekke oss hva ukelønn angår? Og hvor mange millioner ekstra krever egentlig hans eksisterende klubb?

Selv om det var andre tider i gamledager, og forviklingene og ryktene var langt færre før internettets og agentenes inntogsmarsj, har fotballen alltid hatt sine helter.
William «Fatty» Foulke fra Sheffield United var kanskje fotballens første stjerne. Supportersangen «Who ate all the pies» ble laget til ære for Foulke som på det meste veide keeperkjempen 152 kilo. En gang ble han så glad at han strakte armene i været, tok tak i tverleggeren og ble hengende å svaie frem og tilbake. Før tverleggeren brakk i to.

En annen gang ble Foulke så sint på dommeren at han løp etter den stakkars pipeblåseren som livredd måtte søke tilflukt i et bøttekott.

Fullt så skremmende var aldri tidenes beste United-kjøp. Men du verden som han hadde temperament!

Gjennom årenes løp har Manchester United vært involvert i mange av de største og viktigste overgangene i engelsk fotball. Tidenes United-kjøp kom
imidlertid ved en tilfeldighet.

Historien er kjent for de fleste. Leeds-formann Bill Fotherby ringte United-formann Martin Edwards for å forhøre seg om Denis Irwin. «Ikke til salgs», brummet Ferguson som kontret med å be Edwards spørre om Cantona var tilgjengelig.
Og så kom han da, franskmannen som satte fyr på United. feinschmecker som var en målgarantist ved de store anledninger. Som nesten egenhendig sørget for ligagullet til United i 1996, som scoret i begge FA-cupfinalene han spilte og som var så viktig for Sir Alex Ferguson at han kun var innbytter en eneste gang i United-karrieren; i debuten mot Manchester City.

Kjendiser digger kjendiser

Gjennom årenes løp i England har jeg hatt gleden av å intervjue mange kjente personer. En sikker isbryter for å gjøre samtalen lett og ledig er å spørre kjendisene om deres fotballag. De aller fleste har nemlig et.
Daniel Craig, best kjent som James Bond, hadde messet i vei om selvfølgeligheter og trivialiteter i et drøyt kvarter, kun avbrutt av en irritert snerring da en finsk journalist spurte om privatlivet hans. Øynene hans lyste først for alvor opp da jeg spurte om hva han syntes om at Kenny Dalglish var tilbake som Liverpool-manager.

GULLGUTTENE: Flere av spillerne på 1999-laget er med på vår liste over tidenes United-spillere.
GULLGUTTENE: Flere av spillerne på 1999-laget er med på vår liste over tidenes United-spillere.- Strålende, svarte han og rettet seg opp i stolen. «Det er fantastisk. Kenny har sagt at vi kan vinne ligaen og da stoler jeg på ham».

Og når vi først er inne på Bond, Sean Bean, som spilte sjefsskurken i «Goldeneye», er en stor Sheffield United-supporter. Da jeg spurte hvilke tanker han gjorde seg om Sheffield Uniteds nedrykk, ble øynene hans bare trist.
Så fulgte noen gloser som han selv akkompagnerte så passende med: «You really don´t want to print that do you»?
En annen stor fotball-supporter er komikeren Dara O´ Briain. Han digger Arsenal og spiller ofte på ironi.
– Vi skal kjøpe alle de beste spillerne, spille den beste fotballen og fremstå som Premier Leagues Barcelona sa han til meg under et sommerintervju for noen år siden.
– Og så vinner dere serien? Spurte jeg.
– Nei, nei, nei, svarte han. «Da blir vi nummer fire. Akkurat som i fjor».

Appropos, Arsenal. Gunners-fansen feiret nylig 20 års jubileet for kjøpet av den nederlandske storscoreren Dennis Bergkamp. Og det viser hvor tilfeldig det er at en spiller blir en legende i en bestemt klubb. For Bergkamp ble først Arsenal-spiller etter at Tottenham hadde takket nei til den nederlandske stjernespissen med evigvarende flyskrekk.
Journalisten Harry Harris jobbet tett opp mot Tottenham, men hadde kontakter som strakk seg over hele Europa. En dag snakket han med sin nederlandske kollega Marcel van der Kraan. Kraan kunne fortelle at Dennis Bergkamp mistrivdes i Inter Milan og var veldig lysten på å komme til Premier League. Ikke bare det, men Dennis, som er oppkalt etter Denis Law (dog med en annen stavemåte), kunne gjerne tenke seg å spille for Tottenham som var favorittklubben fra barndommen.

Gledesstrålende kastet Harris seg på telefonen til daværende Tottenham-eier Alan Sugar og medelte at Tottenham trolig kunne få kjøpe den fantastiske spilleren, Dennis Bergkamp.
Sugar sitt første svar var kort og avslørte sponestreks en total mangel på fotballkunnskap
– Dennis who?
– Dennis Bergkamp, svarte Harris. En av europas beste spisser. En notorisk måltyv…
– Vent litt, sa Sugar og henvendte seg til tenåringssønnen Daniel. «Jeg har Harry Harris på tråden. Han sier vi kan kjøpe Dennis Bergkamp. Har du hørt om han?»
– Sugar junior var langt bedre oppdatert enn Sugar senior. «Han er en veldig god spiller, pappa», lød svaret fra tenåringen.
– Ok, gi meg en dag eller to så skal du høre fra meg, sa Sugar.
Etter å ha snakket med daværende manager Gerry Francis forklarte Sugar at Tottenham ikke var interessert. De ville kjøpe Chris Armstrong fra Crystal Palace i stedet.

Hvilke spillere som blir helter, og hvilke som ikke blir det er ofte tilfeldig. Vi har basert vår liste på pris, inflytelse og betydning for laget og ikke minst kvalitetene spilleren hadde eller har.

Tidenes beste United-kjøp (Bjarte Valens liste):

 

 

 

 

 

 

 

Keane 2

 

 


Benken:
Alex Stepney, Steve Bruce, Tony Dunne, Nemanja Vidic, Patrice Evra, Mark Hughes, Joe Spence, Martin Buchan, Jaap Stam, Ole Gunnar Solskjær og Ruud van Nistelrooy

Er du enig med United.nos Bjarte Valen, eller er han helt på bærtur?

Her kan du stemme på spilleren du mener er Uniteds beste kjøp gjennom tidene:

[poll id=»87″]

 

Powered by Labrador CMS