Sesongen 2008/09

Sesongen 2008/09 har vært en av Manchester Uniteds aller beste sesonger, og vi tar en nærmere titt på statistikken bak suksessen.

Publisert Sist oppdatert

Allerede i desember ble denne sesongens første trofé vunnet av Manchester United. Den gangen ble LDU Quito for svake i VM-finalen for klubblag. Troféferden fortsatte 1. mars, da Tottenham ble slått etter straffespark i ligacupfinalen, før det siste og viktigste trofeet for sesongen ble sikret 16. mai – nemlig Premier League-trofeet. I tillegg til å vinne disse titlene, kom Manchester United svært langt også i de andre turneringene de deltok i. Champions League-finalen ble som kjent tapt, mens Everton vant semifinalen i Fa-cupen etter straffesparkkonkurranse. Dette har med andre ord vært en av Manchester United sine aller mest suksessrike sesonger, og vi skal her ta for oss statistikken som ligger bak denne suksessen.

Ronaldo toppskårer

Mange har klagd på formen til Cristiano Ronaldo denne sesongen, men faktumet er nok at folk hadde urettferdig høye forventninger etter supersesongen 2007/08. Portugiseren ble for tredje år på rad toppskårer for Manchester United med sine 26 skåringer totalt. Dette er 16 mindre enn fjorårets 42. Av disse 26, kom 18 i ligaen. Det er bare ett mindre enn hva ligaens toppskårer, Nicolas Anelka, har.

Bak Ronaldo kommer Rooney, som har lagd 20 mål denne sesongen. Det er to mer enn hva han skåret i fjor, men tre mindre enn hva han hadde sesongen 2006/07 – som er hans mest målrike sesong. Det som kanskje er mest overraskende med målstatistikken er Nemanja Vidic sin målhunger. Midtstopperen har skåret 7 mål denne sesongen, som er like mange som for eksempel Gary Neville har skåret hele karrieren!

PlassNavnMål
1.Cristiano Ronaldo26
2.Wayne Rooney20
3.Carlos Tévez15
4.Dimitar Berbatov14
5.Nemanja Vidic7
6.Nani6

Giggs assistkongen

Ryan Giggs har hatt en strålende sesong for Manchester United, og ble av kollegaene sine kåret til årets spiller i Premier League. Sir Alex Ferguson har omskolert den tidligere lynvingen, og den aldrende waliseren har nå en mer ballfordelende rolle sentralt i banen. Dette passer tydeligvis Giggs utmerket, som har hele 19 målgivende pasninger på sine 47 kamper denne sesongen.

Ronaldo og Rooney har også vært flittige servitører denne sesongen. Begge har vært nest sist på ballen ved mål 12 ganger. En som ikke har fått like mye tillit som de nevnte, er kantspilleren Nani. Han var med sine 14 målgivende den faeste servitøren i fjor, men har denne sesongen fått mindre spilletid og har bare 4 målgivende involveringer.

PlassNavnAssists
1.Ryan Giggs19
2.Wayne Rooney12
2.Cristiano Ronaldo12
4.Michael Carrick11
5.Dimitar Berbatov10
6.Carlos Tévez7

Vidic flest kamper

Til tross for mye snakk om lite spilletid er Carlos Tévez en av de med aller flest kamper for United denne sesongen. Riktignok har en god del av disse kommet som innbytter. En som derimot ikke har kommet så mange ganger av innbytterbenken er Nemanja Vidic. Han har med sine 55 kamper vært den United-spilleren som har vært mest involvert. Bare tre av disse kampene har kommet som innbytter.

Andre spillere som naturligvis har vært mye involvert er Ronaldo og Rooney. De to giftigste angrepsvåpnene til Manchester United har begge rundt 50 kamper for de røde djevlene denne sesongen. Den som overraskende nok ligger på 2. plass på denne listen er den anvendelige John O´Shea. Iren har blitt brukt på diverse posisjoner, men etablerte seg som førstevalg på høyrebacken i siste del av sesongen. Dette har resultert i 54 kamper totalt!

PlassNavnKamper
1.Nemanja Vidic55 (3)
2.John O´Shea54 (12)
3.Cristiano Ronaldo53 (5)
4.Carlos Tévez51 (17)
6.Edwin van der Sar49
6.Wayne Rooney49 (10)

*Tallet foran parantesen er det totale antall kamper inkludert kamper som innbytter, mens tallet i parantes er antall ganger spilleren har kommet inn som innbytter.

Holdt nullen i 39 kamper

Manchester United har spilt 66 kamper denne sesongen, og i hele 39 av disse har United unngått å slippe inn mål ved ordinær tid. Edwin van der Sar slettet da også Petr Cech sin gamle rekord med 1025 minutter uten å slippe inn mål, når United i vinter gikk 13 kamper på rad uten baklengs. En del av æren for at United har sluppet å se motstanderlaget feire i 59% av kampene denne sesongen, skal nok sisteskansen dele med det bunnsolide forsvaret. Nemanja Vidic har virkelig stått frem denne sesongen, og blir nå av mange regnet som den aller ypperste innen sin posisjon.

119 mål har Manchester United skåret denne sesongen fordelt på 17 målskårere, mens 46 mål har blitt sluppet inn. De to mest målrike kampene var i ligacupen mot Blackburn og klubb-VM mot Gamba Osaka. Begge disse kampene endte med 5-3-seier til United. Manchester United har vunnet 44 av de 66 kampene de har spilt denne sesongen, mens 15 har endt uavgjort. De resterende 7 har logisk nok endt med tap.

Kapasiteten på Old Trafford er 76.212, og drømmenes teater har i gjennomsnitt tatt i mot 73.248 tilskuere denne sesongen. I ligaen, Champions League og Fa-cupen ligger snittet på rundt 75.000, mens ligacupen trekker ned med sitt snitt på rundt 60.000 på de fire hjemmekampene.

Kilder: StretfordEnd.co.uk, BBC, ManUtd.com

Powered by Labrador CMS