To spillere er i en særklasse

De var alle tenåringer som skulle bli verdensstjerner i United. Hvordan gikk det egentlig med dem?

Publisert Sist oppdatert

Den lovende backen Diogo Dalot har blitt Manchester United-spiller. José Mourinho så til gamleklubben Porto da han skulle hente en ny back, og 19-åringen kommer med gode skussmål og lyse fremtidsutsikter fra Portugal.

Men hvordan gikk det med de andre tenåringene som United betalte i dyre dommer for?

Vi har rangert tenåringene som kostet over ti millioner pund da de kom til United.

1. Cristiano Ronaldo

Fra: Sporting Lisboa
Overgangssum: 11,959 mill pund
United-karriere: 244+48 kamper, 118 mål

United-managerens biografi fra 2013 forklarer hvordan overgangen kom i stand på rekordtid. 

– For Guds skyld, kom deg tettere opp i ham, brølte Sir Alex Ferguson til den allsidige iren etter at Ronaldo hadde lurt ham gang på gang.
Og det tok ikke lang tid før Ferguson hadde sett nok. Han sendte materialforvalter Albert Morgan opp på VIP-tribunen for å hente United-direktør Peter Kenyon.

Beskjeden til Kenyon var klar:

– Vi drar ikke herfra før vi har underskriften hans.
– Er han så god?, spurte Kenyon.
– O´Shea har hodepine utpå der. Få underskriften hans, repliserte Ferguson.
Uniteds spillere måtte vente i over en time i bussen etter kampen for at Uniteds direktører skulle bli enige med sine portugisiske kolleger om overgangen for Cristiano Ronaldo.

United betalte knappe 12 millioner pund for Ronaldo, kanskje den beste investeringen klubben noen gang har gjort.

Ronaldo hjalp United til tre Premier League-titler, Champions League-triumf i 2008, Ligacupseier, FA-cupmesterskap og klubb-VM. I 2008 vant Ronaldo Ballon d’Or som den første United-spilleren siden George Best i 1968 og han ble verdens dyreste spiller da United solgte han til Real Madrid for ca.80 millioner pund i 2009.

Galskap, mente mange. For billig, viser det seg i ettertid…

2. Wayne Rooney

Fra: Everton
Overgangssum: 29,066 mill. pund*
United-karriere:  497+62 kamper, 253 mål
* inkluderer tilleggsklausuler

Rooney ble beskrevet som det største talentet i britisk fotball på lang tid, noe også prislappen i 2004 reflekterte. Han ble verdens dyreste tenåring da United betalte nøyaktig 25,066 millioner pund og forpliktet seg til ytterligere fire millioner pund i klausuler som var åpenbare at Rooney ville nå.

Allerede i debuten mot Fenerbahce noterte Croxteth-gutten seg for hat trick og det var bare begynnelsen.

I løpet av 13 sesonger på Old Trafford vant Rooney 16 troféer med United, deriblant Premier League hele fem ganger. Det var kun i hans aller siste sesong han ikke scoret et tosifret antall mål for United, og Rooney overtok SIr Bobby Charltons målrekorder både i United og på landslaget.

Den åpenbare flørtingen med andre klubber ved to anledninger, gjorde ham upopulær blant deler av United-fansen, men statistikken og merittene kan ingen ta fra ham.  

3. Phil Jones

Fra: Blackburn
Overgangssum: 16,41 mill. pund
United-karriere:  168+23 kamper, 5 mål

Etter et utall av skader og avbrekk har ikke Jones fått utviklingen som Sir Alex Ferguson spådde, men ordene fra skotten sier ikke så rent lite om hvilke forventninger han hadde til Jones.

Landslagsstopperen har flere ganger blitt avskrevet, men har kjempet seg tilbake og inn på laget når han har vært frisk og skadefri. 

Det er imidlertid de mange skadene som kan bli et problem for Jones. Sist sesong startet han i mindre en halvparten av kampene og det har vært gjennomgangsmelodien i nesten alle sesongene.

Syv år i United virker som en liten evighet, men Jones er fremdeles bare 26 år og med José Mourinhos forkjærlighet for å ha minst én fysisk tøff stopper så er neppe Jones den i forsvaret som lever farligst når United skal slanke stallen.

Som regel solid når han først spiller, men må vise at han kan holde en hel sesong. 

4. Anthony Martial

Fra: Monaco
Overgangssum: 51 mill. pund*
United-karriere:  99+36 kamper, 36 mål
* inkluderer tilleggsklausuler

Fikk en strålende start på United-karrieren med scoring i debuten mot Liverpool og fulgte opp med å bli toppscorer for United i en trøblete sesong for Louis van Gaal som tross alt endte med FA-cuptriumf på Wembley.

Har vært på banen i nesten like mange kamper under José Mourinho som han var under Van Gaal, men stadig flere av kampene har kommet som innbytter og Martial har bare glimtvis fått vist hva som bor i ham denne sesongen etter en positiv start.

Rask, teknisk god og sterk, men tar for ofte feile taktiske valg.  

Har utvilsomt et stort potensial, men varierer altfor mye i prestasjonene og det kan gjøre han til en spiller José Mourinho vil være villig til å ofre for å styrke laget på andre plasser.

Alderen til Martial tilsier at United vil få tilbake det meste av overgangssummen som klubben betalte til Monaco i 2015, men Uniteds hierarki, med Ed Woodward i spissen, skal være motvillig til å selge Martial.  

5. Anderson

Fra: Porto
Overgangssum: 20,40 mill.pund
United-karriere:  128+53, 9 mål

Kom til United som en uhyre lovende spiller, men klarte aldri å spille seg til fast plass, riktignok i skarp konkurranse med noen av de beste midtbanespillerne United har hatt i moderne tid.

Var likevel med på å vinne Premier League fire ganger med United, såvel som ligacupen, Champions League og klubb-VM. 

Men etter en god start gikk det jevnt nedover, helt til karrieren stupte fullstendig etter at Sir Alex Ferguson ga seg i 2013. Mot slutten minnet Anderson nesten mest om en parodi på seg selv fra starten av United-karrieren og et av historiens mest bisarre spillerbytter kom da Anderson erstattet Angel di Maria mot Burnley i starten av 2014/15-sesongen.

Oppnådde mye i United om en ser på medaljesamlingen, men bidro med fint lite de siste årene. 

6. Luke Shaw

Etter en trøblete førstesesong, startet Shaw den andre på strålende helt til den grufulle skaden mot PSV i Champions League.

Skadeproblemer kan forklare en del, men ikke alt.

Nå er Shaw langt unna landslaget, trolig et tredjevalg i United og «Unlucky Luke» befinner seg definitivt i «Last chance saloon» i United. Hadde det ikke vært for Ed Woodwards beskyttende hånd, hadde Shaw vært solgt allerede.

Ikke bli forskrekket om han forsvinner i sommer, men blir han én sesong til er Shaw helt avhengig av å slå kraftig tilbake om han skal ha en fremtid i klubben. 

Powered by Labrador CMS