Regelen på treningsfeltet som Ronaldo raste mot – men som forandret spillet hans

Mot slutten av 2003/04-sesongen kom Rangers-legenden Walter Smith inn som Ferguson-assistent. Skotten gjorde et grep på trening for å få Cristiano Ronaldo til å forandre spillet sitt.

Publisert Sist oppdatert

Denne saken ble først publisert i mai 2020, og er nå hentet frem igjen i anledning Walter Smiths dødfall denne uka. Vi har gjort noen små tidsrelaterte justeringer i teksten.

Smith er et trenerikon, og vant blant annet den skotske ligaen ti ganger. Han har ellers vært manager for Everton, landslagssjef for Skottland, og aller viktigst: assistentmanager i Manchester United i noen måneder.


I mai 2020 var Darren Fletcher gjest i podkasten The Lockdown Tactics, podkasten til Robert Snodgrass og Kris Boyd (mest kjent for sin tid i Rangers og Kilmarnock).

Der snakket Fletcher om mange temaer, blant annet om sykdomsproblemene og mental helse – men også om selve fotballen.

Han forteller blant annet en historie fra tidlig i Cristiano Ronaldos tid i United, og om Walter Smith-regelen på treningsfeltet som Ronaldo raste mot – men som forandret spillet hans.

Ronaldo ble etter hvert en svært viktig spiller for Manchester United, men de første årene var det en del som ble frustrert av portugiseren også – og det gjaldt også for lagkameratene hans.

– Han hadde det tidvis tøft i garderoben, og han holdt innimellom på ballen for mye, og valgene han tok var ikke helt på plass ennå. Han fikk høre noen harde sannheter, men han kunne håndtere det – han hadde karakter. Veksten i løpet av noen år når det gjelder personlig trening, gym – han ble et fullstendig monster av en dedikert proff, og det er ingen tvil om at miljøet i Manchester United hjalp ham også, fortalte Fletcher i podkasten.

UNGGUTTER: Darren Fletcher og Cristiano Ronaldo, her på trening noen uker før Fletch ble 20 år, og noen uker før Ronaldo ble 19.

I mars 2004 kom Rangers-managerlegenden Walter Smith inn som Ferguson-assistent i noen måneder, med FA-cuptriumfen et par måneder etterpå som høydepunktet.

Robert Snodgrass lurte på om Smith hadde spilt en rolle i Ronaldos utvikling, og Fletcher fortalte om en endring Smith gjorde på United-treningene som han mener gagnet portugiseren.

– Walter kom inn og bestemte seg for å ikke ha med frispark på trening, og jeg vet at det definitivt var for Ronaldos del.

– Gutta fløy inn inn i hverandre, og Ronnie ble sparket ned. Du ville ikke få billige frispark før heller, men du ville få frispark – han lekte seg, skaffet frispark, lo, og fikk ballen. Så Walter bestemte seg for at ingenting var forseelser på trening. I to uker gikk Ronaldo bananas – «hvem er denne skotske fyren? Hva er dette?».

MIDLERTIDIG ASSISTENT: Walter Smith var Fergusons assistent i slutten av 2003/04-sesongen.

– Gutta taklet deg jo uansett i United, men hvis du visste at det ikke ville bli frispark…

Fletcher mener at en raskt kunne begynne å spore den forbedringen som etter hvert for alvor gjorde portugiseren til en nøkkelspiller i United.

– Ærlig talt, det er utrolig hvor raskt Ronaldo begynte å få ballen i bevegelse og løpe fordi han visste at han ikke ville få frispark, slik at det ikke var noe poeng i å holde på den. Da begynte han å score flere mål og å havne i scoringsposisjon mer.

– Det er en liten ting, men jeg føler at han tok et stort steg i den andre halvdelen av sesongen under Walter Smith. Ikke misforstå meg, han forbedret seg enormt etter det også, men det var en liten ting som jeg husker at Ronaldo i noen uker raste mot, før han raskt aksepterte det og plutselig begynte å ta én eller to berøringer og sentre, og å løpe mer uten ball, og begynte å score flere mål.

– Jeg tror det var noe som gikk opp for ham. «Åh, disse triksene er gode, men nå har denne trenerstilen fått meg til å innse at hvis jeg beveger ballen raskere og løper, så vil jeg med mine fysiske ferdigheter bli mer effektiv». God ledelse, igjen.

Smith kom inn tidlig i mars, og fire av Ronaldos seks mål i debutsesongen kom mens skotten var i klubben – inkludert målet som ga United ledelsen 1-0 i FA-cupfinalen.

DET FØRSTE FINALEMÅLET: Her har Cristiano Ronaldo nettopp gitt United ledelsen i FA-cupfinalen 2004.

Se hele intervjuet med Fletcher: 

Powered by Labrador CMS