Avstemminger om «Project Restart» neste uke – kan hele neste sesong bli bak lukkede dører?

Publisert Sist oppdatert

Fredag (1. mai) holdes det et nytt viktig Premier League-møte, og det blir spennende å se om det kommer noen store konklusjoner fra dette møtet. Blir det tatt noen bestemmelser?

De aller største avgjørelsene er ventet å komme senere. Ifølge pålitelige The Times skal det stemmes over den såkalte «Project Restart»-planen torsdag 7. mai. Premier Leagues Richard Masters skal ha skrevet til klubbene og foreslått datoen, og at en da i lys av oppdatert myndighetsinformasjon kan avgjøre om spillerne kan returnere til full trening 18. mai.

LES OGSÅ: – Gir klarsignal for Premier Leagues Project Restart (men skeptiske spillere)

De potensielle regelendringene som må til for å fullføre sesongen skal diskuteres på 1. mai-møtet. Dette gjelder blant annet idéen om å ha de resterende 92 kampene bak lukkede dører på nøytral grunn, men også den mulige regelendringen som kan gi mulighet for å gjennomføre fem bytter i løpet av en kamp, for å gjøre det enklere for klubbene å redusere belastningen på spillerne. Avstemmingen om det også vil finne sted 7. mai, er planen.

Det er nok ikke utenkelig at det etter fredagsmøtet vil komme frem mer informasjon og indikasjoner på valgene videre, selv om de store avgjørelsene altså fort heller kan komme neste uke.

USIKKERHET: Hva skjer med Premier League?

Skepsis fra klubber og spillere

Planene om å fullføre Premier League i sommer er slettes ikke ukontroversielle, og måten det planlegges å gjøre det på er definitivt heller ikke noe som det er enighet om foreløpig.

Brightons Paul Barber er blant de som har uttalt seg negativt til det å skulle spille på nøytral grunn, og han er også skeptisk til en måte å avslutte sesongen på som innebærer at spillere må være i isolasjon over lang tid, og han er neppe alene.

I tillegg er det rapportert flere steder en stund at mange av spillerne er skeptiske til å fullføre sesongen hvis det innebærer en helserisiko for dem.

Store uenigheter om hvordan en kan fullføre sesongen på en rettferdig måte vil kanskje øke sjansen for at sesongen avsluttes. Matt Lawton, som skrev Times-saken vi linket til tidligere i denne saken, har uttalt til Sky Sports at han tror det kanskje vil være avgjørende om bare én klubb ikke ønsker å spille.

SKEPSIS: Brightons Paul Barber er skeptisk til å spille kamper på nøytral grunn. Her fra Brightons storseier over Mourinhos United.

Store endringer neste sesong?

Det er ikke bare 2019/20-sesongen coronakrisa vil gå ut over, og kanskje blir det store endringer neste sesong også.

The Times-journalist Martyn Ziegler skriver at sportsmyndighetspersoner tror at kamper i Premier League og EFL vil være uten tilskuere frem til jul, og at dette også kan vedvare frem til mai neste sesong om myndighetenes råd om store forsamlinger knyttes til en eventuell produksjon og av en allment tilgjengelig vaksine.

– Når det gjelder det å ha fans tilbake på stadion så kan det være sannsynlig at det ikke er mulig før folk er vaksinert. Så det kan være at vi spiller en hel sesong uten tilskuere, sier Jonas Baer-Hoffman fra spillerorganisasjonen FIFPro.

Konsekvensene av det ville selvsagt vært enorme. Ziegler bruker United som eksempel, og skriver at klubben tjener 111 millioner pund per sesong på billettsalg og kampdagsinntekter, noe som er 17% av klubbens totale inntekter. For andre klubber, spesielt i lavere divisjoner, ville tallene vært langt mer alvorlige.

Mike Keegan i Daily Mail melder at mange tror at det mest sannsynlige utfallet vil være at ingen klubben rykker ned fra Premier League, og at to-tre klubber kommer opp. I så fall vil Premier League, i de sesongene det gjelder, ha en økning i antall kamper, noe som vil føre til at en allerede beintøff fotballkalender når et punkt hvor det rett og slett ikke går – i så fall vil det være sannsynlig at ligacupen havner under press, og kanskje droppes.

En ting er i alle fall sikkert: det er så mange usikkerhetsmomenter at diskusjonene om hvordan dette skal løses best mulig vil fortsette en god stund fremover.

KAN POTENSIELT DROPPES NESTE SESONG: Ligacupen.
Powered by Labrador CMS