«Det er fremdeles mange spørsmål som trenger svar»

Publisert Sist oppdatert

Kjære leser:  Vi er inne i en ekstraordinær tid, også for oss fotballsupportere. Vi savner kamper, men akkurat nå det er mye som er viktigere her i verden. Likevel, til alle dere som er inne på united.no den neste perioden: På grunn av situasjonen så legger vi i påsken ut absolutt alle nye saker på united.no åpent for alle å lese. Dette er en sak som normalt ville vært kun for medlemmer.


Premier League har fått heder og ros fra mange hold etter at de, i pressemeldingen helgen før Palmesøndag, var veldig tydelige på at fotballen ikke skal rulle igjen før det er medisinsk forsvarlig.

92 kamper gjenstår av Premier League-sesongen 2019/2020.

Fotballmyndighetene i England er meget klare på at det soleklare målet er å få spilt ferdig disse kampene. Samtidig akter ikke Premier League å arrangere fotballkamper før det er full støtte fra den britiske regjeringen og britiske helsemyndigheter.

– Ikke til å misforstå

I en tid der coronaviruset tar flere tusen liv daglig, er det selvsagt et helt riktig standpunkt.

I offentliggjøringen fra Premier League sto det blant annet:

«Det er akseptert at Premier League ikke fortsetter i begynnelsen av mai, og at 2019/20-sesongen først starter opp igjen når det er trygt å gjøre det. Dato for å starte opp igjen vurderes fortløpende.

SAVN: Et fullsatt Old Trafford var i feststemning da byrivalen City ble slått tidligere i år. Selv om Premier League skulle starte opp igjen i sommer vil det bli for tomme tribuner.

Målet er fortsatt å spille ferdig alle gjenstående liga- og cupkamper, for å ivareta integriteten til turneringene. Samtidig vi vil først gjøre det når vi har full støtte fra regjeringen til det og når det er medisinsk forsvarlig».

Den er ikke til å misforstå.

Det definitive ønsket er å spille ferdig de resterende kampene som er igjen, slik at man få slått fast hvilke tre lag som skal rykke ned, hvilke lag som kvalifiseres for Champions League og Europa League, og ikke minst om det blir Liverpool eller (lite sannsynlig) Manchester City som vinner ligaen.

Spørsmålene som krever svar

Til tross for at meldingen er klar nok, er det fortsatt noen ubesvarte spørsmål.

Som for eksempel: Hvor lang tid er Premier League villig til å vente? Finnes det noen endelig deadline-dato for absolutt siste mulige ligarunde slik UEFA-president Aleksander Ceferin er blitt sitert på at 3. august er for Champions League og Europa League?

Hva skjer med alle de spillerne som har kontrakter som løper ut 30. juni, dersom sesongen skal vare lenger enn det?

Formelt er midnatt mellom 30. juni og 1. juli skillet mellom gammel og ny sesong, selv om det er blitt antydet å passere den datoen i år. Like fullt går mange spilleres kontrakter ut 30. juni. Juridisk kan disse spillerne altså potensielt forlate sin klubb før sesongen er ferdigspilt.

USIKKER FREMTID: Odion Ighal har vært svært positiv etter at han ble hentet av Ole Gunnar Solskjær på lån i januar. Med den ufrivillige fotballpausen går leiesoldaten en usikker fremtid i møte.

Et mareritt for klubber som kjemper om titler eller andre viktige tabellplasseringer. For Uniteds del er det heldigvis snakk om «bare» Odion Ighalo, Angel Gomes og Timothy Fosu-Mensah.

Ikke bare spillere, men også for mange TV-selskaper løper kontrakten til 30. juni. Dette er en juridisk nøtt som Premier League ikke har sagt noe om hvordan de har tenkt å knekke.

Dersom Premier League bestemmer seg for ikke å ha en deadline-dato, men la årets sesong løpe uansett om vi går inn i juli, august, september eller enda senere; hva skjer da med neste sesong? Vil den bli annullert? Hvis nei, vil den uansett bli komprimert og sterkt påvirket dersom 2019/2020-sesongen skulle bli til 2019/2020/2021-sesong.

Ligastart 8. august høres uansett lite trolig ut nå, men ingen har antydet noen ny dato der.

– Hva om noen blir smittet?

Et annet spørsmål er hvor lang tid lagene får trene sammen når det blir bestemt at det er medisinsk forsvarlig å ta opp igjen fellestreninger?

Etter så langt avbrekk uten fellestreninger, skulle man tro at lagene må ha minst to uker trening før det kan spilles kamper igjen.

 

USIKKER OPPSTART: United-spillerne på trening på Carrington før fotballpausen. Nå er det høyst usikkert når de igjen kan samles til fellesøkter.

Hva skjer dersom en spiller, trener eller noen i støtteapparatet til en klubb tester corona-positivt etter at sesongen starter opp igjen. En mulighet som dessverre ikke kan utelukkes.

Blir det full stopp for alle lag enda en gang, eller bare den klubben?

Og til sist: Når fotballen begynner å rulle igjen, vil kampene bli gjennomført uten publikum på tribunen? Artikler i The Times og Mirror tyder på det, men Premier League har ennå ikke sagt noe. Det er kanskje ikke så viktig for oss skandinaver selv om undertegnede er prinsipielt imot fotball for tomme tribuner, men i England er det hundretusener med supportere som fortjener et svar.

Premier League har mer å svare for…

Powered by Labrador CMS