Historien om Community Shield

Les litt om Community Shields historie før søndagens oppgjør mellom Manchester United og Chelsea på Wembley.

Tidenes første Charity Shield ble spilt i 1908 mellom Manchester United og Queens Park Rangers. Det første oppgjøet endte 1-1 etter at Billy Meredith og Frank Cannon hadde delt scoringene mellom seg. Et Jimmy Turnbull-hattrick og en George Wall-scoring sørget for at de røde kunne feire som seierherrer etter en overbevisende 4-0-forestilling i omkampen. Begge kampene ble for øvrig spilt på Stamford Bridge. Dette var første og siste gang det ble spilt omkamp i denne énkampsturneringen.

Fra nå av ble tittelen delt dersom lagene hadde scoret like mange mål etter nitti minutter. Først da Liverpool slo Leeds på straffer i 1974 ble de to lagene likevel skilt ved uavgjort i ordinær tid. Deretter delte lagene tittelen ved uavgjort resulat etter nitti minutter i de neste fire uavgjorte finalene, før straffesparkkonkurranse ble innført på permanent basis fra og med 1993. Det året beseiret United Arsenal 5-4 fra ellevemeteren etter 1-1 ved ordinær tid.
Uansett er det verdt å merke seg at CS-oppgjøret ikke alltid har blitt spilt på Wembley eller mellom vinnerne av ligaen og FA-cupen. Da regjerende ligamester Manchester United slo QPR i 1908, var London-klubben «bare» regjerende mester i Southern Football League, et seriespill for halvprofesjonelle og amatørklubber fra Sør- og Sørvest-England, Midlands og sørlige deler av Wales. Fram til 1974, da finalen ble flyttet til Wembley, var disse oppgjørene mindre prestisjefylte enn i dag og ble spilt på ulike baner i England. Kampene ble gjerne også utkjempet mellom klubber som ikke nødvendigvis hadde vunnet noe som helst.

Trivia:

• Med sine 17 triumfer, hvorav 13 direkte seire, har Manchester United vunnet Skjoldet flere ganger enn noen andre klubber.

• Old Trafford er den arenaen utenfor Wembley, som har arrangert CS flest ganger: 1922, ’28, ’52, ’57, ’65 og ’67.

• Manchester United var involvert i tidenes mest målrike CS-kamp. Det skjedde da klubben beseiret Swindon Town 8-4 i 1911. Harold Halse scoret for øvrig seks av Uniteds mål(!)

• Everton vant fire CS-kamper i perioden mellom 1984 og ’87. Dermed er klubben den som har vunnet flest CS-oppgjør på rad. Rekken inneholdt en seier mot Liverpool, en mot Manchester United, en delt tittel med Liverpool og nok en triumf mot Coventry.

• Det burde kanskje være en selvfølgelighet, men Ryan Giggs er spilleren med både flest CS-opptredener (13) og -seiere (7). Forhåpentligvis øker begge tallene i denne kampen.

• Tottenhams keeper(!) Pat Jennings scoret mot Manchester United i 1967, og sørget for at lagene delte tittelen etter tre scoringer hver vei. Alex Stepney stod for øvrig i mål for United den dagen.

• Leicester City (1971) og Brighton and Hove Albion (1910) er de eneste klubbene som har vunnet CS uten å ha vunnet verken FA-cupen eller ligaen – noen gang.