Southampton v Manchester United - Premier League

Dette gir grunn til optimisme før søndagens kamp

– Vi kan ikke tillate oss å havne under så ofte som vi gjorde sist sesong, sa Ole Gunnar Solskjær på fredagens pressekonferanse, og siktet til at bortekampene blir noe helt annet denne sesongen enn den forrige.

Med hjemmetilskuere på plass vil det trolig bli mer utfordrende på bortebane, og United kan ikke bare stole på at en klarer å snu kampene etter å ha havnet under selv om de gjorde det mye i fjorårssesongen.

Samtidig er det jo også noe United har gjort mye med tilskuere før også – og ofte mot nettopp Southampton!

Ja, faktisk er det slik at Southampton er det laget United oftest har snudd Premier League-kamper mot. Ti ganger – samme antall som mot Newcastle – har United vunnet en Premier League-kamp mot Southampton etter å ha havnet under. Halvparten av disse kampene har vært på bortebane (fire av dem med tilskuere).

Her er de ti snuoperasjonene, i kronologisk rekkefølge:

[1] Februar 1993: United 2-1 Southampton

I vårt aller første Premier League-oppgjør mot Southampton på Old Trafford så trengte United en sen snuoperasjon for å ende opp med de tre poengene.

Nicky Banger ga bortelaget ledelsen i det 78. minutt, men United ga ikke opp av den grunn. Først utlignet Ryan Giggs noen minutter senere etter å ha blitt servert av Eric Cantona, og så scoret samme mann like etterpå igjen, bare sekunder etter at Southampton hadde satt i gang igjen på midtbanen.

SNUDDE KAMPEN: Ryan Giggs.

[2] Mai 1995: United 2-1 Southampton

United kjempet fortsatt om ligatittelen (som Blackburn til slutt vant), og havnet under på Old Trafford da Simon Charlton ga bortelaget ledelsen etter bare noen minutter.

Andy Cole utlignet for United, før Denis Irwin avgjorde kampen på et straffespark i det 81. minutt.

[3] Februar 1997: United 2-1 Southampton

Norske Egil Østenstad scoret to mål mot United forrige gang lagene møtte hverandre, og i det tiende minuttet på Old Trafford så scoret han sannelig igjen.

Gary Pallister utlignet for United i det 19. minutt, før Eric Cantona avgjorde kampen i det 79. minutt.

FULLFØRTE SNUOPERASJONEN: Eric Cantona, her i aksjon mot det andre laget United har snudd kamper et tosifret antall ganger mot i Premier League-sammenheng.

[4] Januar 2002: Southampton 1-3 United

Den aller første gangen vi spilte på St. Mary’s, så fikk United sin første Premier League-snuoperasjon i Southampton.

James Beattie sendte hjemmelaget i ledelsen allerede i det 3. minutt, men Ruud van Nistelrooy utlignet bare noen minutter senere, og like før pause sendte David Beckham United opp i ledelsen med et finfint frispark.

I andreomgang fastsatte Ole Gunnar Solskjær sluttresultatet til 3-1 for United.

SNUDDE: Ole Gunnar Solskjær har vært med på å snu kamper mot Southampton som både spiller og manager.

[5] Mai 2005: Southampton 1-2 United

Mai 2005 er ikke akkurat en måned United-supportere liker å mimre tilbake til, men vi vant i det minste på St. Mary’s.

Southampton tok ledelsen ved et selvmål av John O’Shea, men Darren Fletcher kunne innimellom levere veldig gode headinger, og i det 19. minutt utlignet han med en av disse headingene.

Etter litt over en times spill så var det nok en heading som fullførte snuoperasjonen, denne gangen fra Ruud van Nistelrooy. United sendte Southampton ned fra Premier League, og det var ikke før i 2012 at sørkystklubben returnerte.

[6] September 2012: Southampton 2-3 United

Neste gang vi spilte en ligakamp mot Southampton igjen, så ble det Robin van Persie-show.

United, med den nysignerte nederlenderen på laget, havnet under  da Rickie Lambert headet Southampton i ledelsen etter cirka et kvarter, men en glimrende avslutning av Robin van Persie gjorde at det stod 1-1 til pause.

Etter ti minutter av andreomgangen sviktet det defensivt hos United igjen, og den fremtidige United-spilleren Morgan Schneiderlin sendte hjemmelaget i ledelsen igjen. Robin van Persie fikk muligheten til å utligne fra straffemerket etter at han selv ble felt, men hans panenka-forsøk var totalt mislykket.

Likevel ble Van Persie helten. Først kjempet han inn 2-2 i det 87. minutt da han satte inn returen etter at Rio Ferdinand hadde headet i stolpen, og på overtid så headet Van Persie inn sitt tredje for dagen etter et Nani-hjørnespark, og det ble seiersmålet på en utrolig dag i Southampton.

SNUDDE KAMPEN: Robin van Persie.

[7] Januar 2013: United 2-1 Southampton

Også i returkampen mot Southampton den sesongen ble det en snuoperasjon.

Jay Rodríguez ga bortelaget ledelsen på Old Trafford i åpningsminuttene, men to Wayne Rooney-mål i førsteomgangen snudde kampen, og 2-1 ble også sluttresultatet i en kamp hvor Southampton imponerte under nyesjefen Mauricio Pochettino.

[8] September 2015: Southampton 2-3 United

I den ene snuoperasjonen mot Southampton under Louis van Gaal så sendte Graziano Pelle hjemmelaget i ledelsen på St. Mary’s, men det stod 1-1 til pause etter en utligning av Anthony Martial i sin første Premier League-kamp fra start.

Samme mann scoret noen minutter etter pause også, før Juan Mata økte til 3-1 for gjestene fra Manchester. Pelle reduserte igjen noen minutter før slutt, men United holdt unna i sluttminuttene.

SNUDDE KAMPEN: Nysigneringen Anthony Martial.

[9] Mars 2019: United 3-2 Southampton

Solskjærs United lå under 0-1 hjemme mot Southampton til pause etter et mål fra Valery i en svak førsteomgang av United, men Andreas Pereira og Romelu Lukaku snudde kampen for United i andreomgangen.

James Ward-Prowse utlignet igjen til 2-2, men Romelu Lukaku hadde ett mål til på lager, og da hadde det ikke så mye å si at Paul Pogba bommet på et straffespark på overtid.

[10] November 2020: Southampton 2-3 United

United lå under med to mål til pause på St. Mary’s etter scoringer av Jan Bednarek og James Ward-Prowse, men United slo knallhardt tilbake i andreomgangen etter å ha byttet inn Edinson Cavani i pausen.

Først hadde han den målgivende pasningen da Bruno Fernandes reduserte etter en times spill, og så utlignet han selv med en stupheading i det 74. spilleminutt. I det andre overtidsminuttet headet Cavani inn et Marcus Rashford-innlegg, og United tok med det ledelsen for første gang i kampen, og tok med seg de tre poengene tilbake til Manchester.

SNUDDE KAMPEN: Edinson Cavani.