Han er trolig den beste kandidaten fra egne rekker

Glazer-familien får nå den vanskelige jobben med å finne en ny administrativ sjef som både forstår Uniteds kompliserte finansielle struktur og kan handle resolutt på overgangsmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Ed Woodward vil trekke seg tilbake fra jobben som CEO i Manchester United.

LES OGSÅ: Hans lojalitet til Glazers ble Woodwards fall

United har vært ivrige med å briefe journalistene om at Woodward hadde planlagt å trekke seg tilbake etter den inneværende sesongen uansett og at kunngjøringen ikke kommer som et resultat av at superligaen kollapset.

ERSTATTER?: Markedsdirektør Richard Arnold (t.v) kan være en av kandidatene til å erstatte Woodward.

Timingen gjør det imidlertid vanskelig å tro at det ikke er en klar sammenheng ettersom Woodwards oppsigelse kom omtrent samtidig med nyheten om at United trakk seg fra superligaen.

The Telegraph skriver at Woodwards oppsigelse kom delvis som et resultat av at han hadde reservasjoner mot planene om en superliga og skal ha angret på at han ikke uttrykte sine bekymringer over prosjektet.

Woodward Glazer-familien får uansett nå den krevende jobben med å finne Ed Woodwards erstatter, og de amerikanske eierne vil trolig ta seg god tid før en erstatter blir presentert.

Spørsmålet blir om man skal finne en ny administrativ sjef på Old Trafford som har økonomi som sin ekspertise, eller om de heller vil gå for et navn som har en solid CV når det gjelder å tiltrekke seg store navn, og kanskje enda viktigere, en som kan sørge for at de største talentene finner veien til Old Trafford.

Aller helst vil nok Glazer-familien ønske seg en kandidat som oppfyller begge kriteriene, men det blir vanskelig, og kanskje kan det bli aktuelt med en omorganisering i toppen av United-pyramiden.

Et alternativ kan derfor være å finne en som kan økonomi til fingerspissene, og samtidig gi den nye fotballdirektøren John Murtough bredere fullmakter, mens det også kan bli aktuelt å snu på flisa og finne en ny CEO med sport som sitt fagfelt, men samtidig gi større makt til en finansdirektør.

Her er noen av kandidatene som kan være aktuelle til rollen som ny administrativ sjef i United:

Edwin van der Sar

Hvem er han?: Edwin van der Sar trenger ikke noen nærmere presentasjon. Den tidligere United-keeperen er en særdeles populær skikkelse blant United-fansen, ikke minst på grunn av sin rolle i Champions League-finalen i 2008 da han reddet den avgjørende straffen som sørget for United-triumf i Moskva-regnet. Vant også Premier League med United og nyter stor respekt i det internasjonale fotballmiljøet.

Hva gjør han nå?: Fikk jobben som markedsdirektør i Ajax i 2012, og ble forfremmet til jobben som administrativ sjef i Ajax i 2016. Van der Sar har også gjort seg bemerket på den internasjonale arenaen. Den nye Champions League-modellen som skal bli gjeldende fra 2024 skal ha vært Van der Sars idé.

Dette gjør han aktuell: Van der Sar har videreført tradisjonene i Ajax der klubben utvikler unge spillere, får dem inn på førstelaget og selger dem videre til de største klubbene i Europa. Van der Sar har også tatt relevant utdanning etter endt karriere, og med bakgrunn som markedsdirektør i Ajax før han ble klubbsjef, vil Van der Sar forstå viktigheten av at Manchester United forblir en kommersiell gigant. Som tidligere toppspiller, med lang fartstid i både Nederland, Italia og England har den gamle keeperkjempen også opparbeidet seg et solid nettverk og skal ha fått stadig mer innflytelse, blant annet i UEFA. Han kan bli en brobygger for å reparere Uniteds forhold til UEFA etter superligafadesen.

Sjanser: Tikker mange av de nødvendige boksene og er utvilsomt et interessant navn. Men tør Glazer-familien å ta sjansen på en som kommer utenfra, og kanskje ikke har den finansielle spisskompetansen som trengs? Det er stor forskjell på å selge sponsoravtaler og refinansiere gjeld.

Vurdering: En utfordrer.

Richard Arnold

 

Hvem er han?: Arnold er utdannet regnskapsfører og hadde flere ledende stillinger i ulike selskaper som PricewaterhouseCoopers, InterVoice og Global Crossing Europe Ltd. Arnolds spisskompetanse ligger i å forstå hva som er det neste steget i forretningsverden og overbevise samarbeidspartnere om å bli med på det. Før han kom til United hadde han jobbet med omorganiseringer og videreutvikling av selskaper han jobbet i. En nær venn av Ed Woodward og ble håndplukket og hentet til United av den avtroppende United-sjefen.

Hva gjør han nå?: Richard Arnold er mannen som har orkestrert mange av de store kommersielle avtalene til Manchester United. Er en av tolv direktører i United og beskrives som en av dem med størst innflytelse i klubben, sammen med Joel og Avram Glazer og Ed Woodward.

Dette gjør han aktuell: En drømmesignering for Glazer-familien i sin tid. Kjenner de amerikanske eierne veldig god etter å ha jobbet tett med dem i en årrekke. Arnold nyter stor tillit hos Glazer-familien, men har så langt aldri vært direkte involvert i noe av den sportslige delen av United.

Sjanser: Skal Arnold få jobben, må trolig en annen person få det sportslige ansvaret, noe som kan medføre at fotballdirektør John Murtough får mer makt. Det spørs også om Glazer vil makte å finne en god erstatter for Arnold til å utvikle den kommersielle delen av United.

Vurdering: En het kandidat dersom Glazers vil gjøre endringer i ledelsesstrukturen, men mangel på erfaring fra den sportslige delen taler i Arnolds disfavør.

Cliff Baty

Manchester City v Manchester United - Premier League

Hvem er han?: Kanskje den viktigste mannen i United som du sjelden eller aldri hører om. Baty er klubbens CFO (Chief Financial Officer) og er utdannet revisor. Jobbet i rundt ti år for Ernst & Young og har en bakgrunn fra bettingbransjen blant annet i en ledende stilling hos bookmakeren Ladbrokes. 

Hva gjør han nå?: Baty er ansvarlig for å håndtere all innrapportering av de ulike finansielle sidene ved driften av United til resten av styret som han er en del av. Er kjent som en ekstremt dyktig tallknuser. Det er knapt et prosjekt som iverksettes i United uten at Baty har regnet på det og sjekket lønnsomheten i det. Hvor mye vil det koste å bygge ut Sir Bobby Charlton Stand? Har klubben råd? Om ja, bør det skje med egenkapital eller låneopptak? Hvor lang tid vil det ta før en eventuell utbygging blir lønnsom?

Dette gjør han aktuell: Baty er en svært viktig person i United-ledelsen og hans vurderinger tillegges stor vekt før viktige økonomiske beslutninger blir tatt og en som kan økonomi og kjenner Uniteds finanser svært godt. Ble ansatt i 2016, og selv om han ikke har like lang fartstid i klubben som Arnold, har Baty i løpet av fem år opparbeidet seg en sterk posisjon internt i United.

Sjanser: I likhet med Richard Arnold er Baty er som kan Uniteds finanser til fingerspissene og jobber tett sammen med Glazer-familien og nyter deres tillit. Men i likhet med Arnold har heller ikke Baty erfaring fra den sportslige biten.

Vurdering: Vil være et overraskende valg, men det er slett ikke utenkelig at Baty vil få økt innflytelse i United-ledelsen dersom en Glazer-familien vektlegger en CEO med bredere erfaring fra den sportslige biten.

Collette Roche

roche

Hvem er hun?: Som chief operating officer (COO) er Roche allerede den høyest plasserte kvinnen i United-hierarkiet. Hun har tidligere vært både personalsjef og direktør for Manchester Airports Group, et selskap som eier flyplassene i Manchester, East Midlands og Stansted utenfor London. 

Hva gjør hun nå?: Roche er ansvarlig for den daglige driften på Old Trafford med hovedvekt på driften av stadion og billetter. Hun har tidligere jobbet for både Ford og Siemens og har blitt kåret av magasinet Vogue til en av de 25 mest innflytelsesrike forretningskvinnene i Storbritannia.

Dette gjør henne aktuell: Beskrives som en fremmadstormende stjerne, og hun vil utvilsomt være et spennende valgt som kvinne i en totalt mannsdominert industri. Marina Granovskaia i Chelsea har imidlertid banet vei og vist at kvinner kan hevde seg i ledelsen i toppklubber uten nødvendigvis å stjele de største overskriftene. 

Sjanser: Heller små i denne omgang, men absolutt en å se opp for i fremtiden. Har neppe den spisskompetansen som skal til, og er relativt fersk i United-organisasjonen.

Vurdering: En dyktig leder, men som neppe vil regnes som klar til å innta sjefsstolen nå. Men Glazer-familien har valgt overraskende og utradisjonelt før.

Andre kandidater:

John Murtough: Fikk nylig jobben som fotballdirektør. Ville vært en populært valg blant mange fans, men har ikke den finansielle bakgrunnen som skal til. Etter at Glazer-familien brukte så lang tid til å ansette en fotballdirektør og definere rollen hans, er det lite trolig at det vil komme en endring i Murtoughs posisjon allerede nå.

Antero Henrique: Tidligere sportsdirektør i Paris Saint-Germain har blitt linket til en lignende rolle i United før. Neppe den heteste kandidaten, men navnet hans vil dukke opp i spekulasjoner.

Michael Emenalo: Tidligere sportsdirektør i Chelsea og Monaco som har fått mye av æren for at Chelsea hentet spillere som Juan MataThibaut CourtoisKevin De BruyneMohamed Salah og Eden Hazard. Igjen en kandidat som trolig ville passet bedre til en rolle som en fotballdirektør enn en CEO.

Glazers er også kjent for å ta seg god tid for å finne de rette personene til de rette stillingene. Eierfamilien skal blant annet ha ventet tålmodig på Charlie Brooks, Uniteds kommunikasjonsdirektør, fordi de var overbevist om at han var den rette mannen.

Det er derfor ikke utenkelig at utnevnelsen av Ed Woodwards etterfølger kan ta tid dersom klubben søker en ekstern løsning. 

Powered by Labrador CMS