Joe (17) er den nye spissen «alle» snakker om

Publisert Sist oppdatert

I artikkelserien «Class of 2020» blir vi bedre kjent med talentene i United-akademiet. Klubbens nysatsing på akademiet bærer frukter og en rekke tenåringer har blitt hentet fra Europa de siste årene. Spillerne vi tar for oss er født i 2002 og senere.

Joe Hugill (17)

Sylvan Ebanks-Blake, Giuseppe Rossi, Fraizer Campbell, Danny Welbeck, Federico Macheda og James Wilson. Listen over tenåringer som har vært store spisstalenter, men blitt for små på Old Trafford, er lang.

Kan en 17-åring fra Tyneside være unntaket?

Alder: 17 (2003)
Posisjon: Spiss
Landskamper: England U18 (ingen kamper)

NY SPISS: Joe Hugill scoret i debuten for både U18- og U23-laget i høst.

Historien så langt

De som har sett Netflix-serien «Sunderland ‘Til I Die» vet at ikke alt har vært på stell på Stadium of Light de siste årene. Den tradisjonsrike klubben har imidlertid et akademi de er stolte av, og i 2018 erklærte de nye eierne at fremtiden lå i ungdommenes hender. Modellen til Borussia Dortmund ble nevnt, men den beundringsverdige visjonen holdt ikke vann.

Både U23- og U18-laget leverte en fryktelig sesong i 2019/20, og de beste spillerne har hatt en tendens til til å dra til andre klubber ved første mulighet.

Sam Greenwood (18) signerte for Arsenal i sommer, flere andre har endt i Liverpool, mens Josh Maja (21) kjent fra Netflix-serien er i Bordeaux.

To av de yngste og største talentene fant veien til Manchester United i sommer: Joe Hugill (17) og venstreback Logan Pye (17).

SUNDERLAND-GUTT: Joe Hugill (t.v.) er født og oppvokst i Sunderland. Her avbildet på Wembley i et bilde på hans Instagram-konto.

– Joe entret scenen forrige sesong, forteller Phil Smith til united.no.

Han dekker Sunderland for lokalavisen Sunderland Echo og har skrevet mye om den negative trenden i klubbens akademi de siste årene.

– Ironisk nok fikk Joe sjansen for U23-laget i ung alder (som 16-åring) på grunn av lignende overganger som den han selv har gjort til Manchester United nå. Han fortsatte å score mål på U23-laget, akkurat som han hadde gjort for U18. Lagets svake resultater gjorde hans prestasjoner enda mer imponerende.

Hugill scoret blant annet to mål i U23-debuten og et hattrick i FA Youth Cup. Det vekket interesse hos Arsenal, Tottenham, Wolverhampton, Leeds, en Bundesliga-klubb og Manchester United.

– Det var stor skuffelse blant fansen da han forlot klubben. Mye sinne er rettet mot eierne fordi de ikke gjør nok for å beholde talentene i akademiet, sier Smith.

UNDER UTVIKLING: Hugill i aksjon på Carrington under U18-trener Neil Ryans ledelse.

Sunderland tilbød riktignok Hugill ny kontrakt da Manchester United kom på banen, men det handlet sannsynligvis mest om å sikre seg retten til kompensasjon. Reglene sier nemlig at Sunderland var nødt til å tilby Hugill ny kontrakt da han fikk andre tilbud for at de skulle ha rett på en overgangssum på 300 000 pund.

– Det var en tøff avgjørelse for Joe og familien. De er store Sunderland-supportere, forteller en venn av familien til lokalavisen.

– Kontraktsforslaget fra Sunderland var lavt, og det virket som de bare ville beskytte kompensasjonen. De kunne gjort mer, det er det ingen tvil om. Samtidig ville det nok ikke gjort noen forskjell. Det handlet ikke om penger. Det var en sjanse en 16-åring ikke kan si nei til.

Hugill debuterte i U18-lagets serieåpning og scoret begge målene i en 2-1-seier mot Blackburn. 13 dager senere ble det reprise i U23-debuten, da han scoret to ganger mot samme motstander i en 2-2-kamp.

Nylig leverte han en enorm forestilling mot Liverpool da han like så godt scoret fire ganger i U23-kampen.

Ifølge rapportene er akademiledelsen imponert over hvor raskt han har funnet seg til rette i United-akademiet.

– Det er nok ikke mange som hadde trodd at han skulle ta Manchester United med storm umiddelbart, men vi visste at han er et usedvanlig stort talent, sier Smith.

I oktober ble Hugill tatt ut på det engelske U18-landslaget til en treningsleir.

GOALGETTER: Hugill beskrives som en klassisk nier med nese for mål.

På banen

Med sine 1,88 meter og ganske spinkel fysikk kan Joe Hugill minne om Peter Crouch, men 17-åringen er bedre med ballen i beina enn han er i luftrommet. Han er nok ikke akademiets raskeste spiller, men han vet hvor målet står.

En tradisjonell nier med en egen evne til å være på riktig sted til riktig tid.

Sånn sett er han ganske ulik Marcus Rashford, Anthony Martial og Mason Greenwood.

– Hans beste egenskap er at han holder hodet kaldt foran mål og kan skyte med begge føtter. Han er ganske høy til å være så ung, og han trives med ryggen til mål også, sier Sunderland-journalisten Smith.

Mange av Hugills scoringer handler om at han finner rom, bruker teknikken til å skape en skuddmulighet, og er klinisk i avslutningsøyeblikket.

Besluttsomheten kan minne litt om hvordan Jamie Vardy får ballen i mål i alle mulige situasjoner.

– Det jeg er spent på er om han har forskjellige scoringer i repertoaret sitt. Greenwood kunne score alle slags mål. Hugill er også en god avslutter, men hvor mye kan han variere? sier Harry Robinson, som følger United-akademiet tett.

DEBUTSCORING: Her scorer Hugill sitt første mål for U23-laget mot Blackburn.

Kort oppsummert: En høy og allsidig måltjuv med tekniske føtter.

Kan minne om: En god gammeldags nier som også kan bidra i det oppbyggende spillet. Harry Kane har blitt nevnt. Vi tillater oss også å trekke en parallell til klubbens norske manager basert på målteften.

Må bli bedre på: Har tiden på sin side, men er nødt til å legge på seg muskler før eller siden.

HØY: 17-åringen er 1,88 meter, men har likevel god teknikk.

Veien videre

Når spissene på førstelaget heter Marcus Rashford, Anthony Martial, Edinson Cavani og Mason Greenwood sier det seg selv at veien til førstelaget ikke akkurat blir en tur i parken.

Men det er heller ikke tanken at 17-åringen skal rett inn og utfordre to år eldre Greenwood om en jokerrolle i angrepsrekka. Han har riktignok tatt utfordringene på U18- og U23-laget på strak arm, men skal nok bruke 2020/21-sesongen til å utvikle seg videre hos Neil Ryan og Neil Wood.

Forhåpentligvis er han mer robust og klar for større utfordringer når han fyller 18 år i oktober neste høst – enten om det er på førstelaget eller i form av et utlån.

Så får han banke inn så mange scoringer han kan i mellomtiden. Oppmerksomheten til Ole Gunnar Solskjær har han helt sikkert.


Anthony Elanga: En svensk Martial


Dillon Hoogewerf: – Kunne vært på førstelaget til Ajax


Shola Shoretire: Talentet som har slått alle rekorder


Hannibal Mejbri: Derfor er han den største akademistjernen


Alvaro Fernández Carreras: Venstrebacken som vraket Real Madrid

Powered by Labrador CMS