Fem ting vi lærte av City-seieren

Publisert Sist oppdatert

Manchester United vant 2-0 borte mot Manchester City på Etihad Stadium søndag kveld.

Bruno Fernandes (straffespark) og Luke Shaw scoret målene for United.

Her er fem ting vi lærte av nok en seier hos naboen.

1. Dean Henderson bestod testen

Vi setter dette punktet på nummer én, siden nummer én er stedet Dean Henderson ønsker å være.

Han la inn en brukbar søknad på søndag.

Det var jo ikke det at han trengte å spille en kamp av den typen vi fikk fra David de Gea på Emirates Stadium for noen år siden, men den snart 24 år gamle keeperen var trygg, så ut som en United-keeper – og bidro som kjent offensivt med utkastet som satte i gang angrepet som ga 2-0-scoringen.

Det Henderson gjorde der var ikke akkurat en tilfeldighet heller.

Dette har nemlig vært en av Hendersons styrker i årevis, og han har levert noen gode utkast mens han har vært på lån i ulike klubber, og før det i aldersbestemte kamper.

Her kan dere for eksempel se et klipp fra en U19-kamp mot Wolfsburg i 2015: 

Det ble 1-1 i en kamp hvor Dean Henderson, Axel Tuanzebe, Scott McTominay, Marcus Rashford og Timothy Fosu-Mensah alle startet, og Rashford scoret selv straffesparket etter Hendersons strålende utkast.

Dette kan fort bli et ekstra angrepsvåpen på A-laget også om Henderson blir førstekeeper, og mange av oss husker jo nytteverdien av dette fra Schmeichel-æraen.

Henderson fikk for øvrig en åtter på united.no-spillerbørsen, med denne begrunnelsen:

«City skapte ikke så mange store sjanser som Henderson måtte redde, men United-keeperen tok det som kom med stor autoritet og startet altså angrepet som ga det viktige 2-0-målet – etter først å ha plukket ballen i feltet.»

HOLDT NULLEN: Dean Henderson.

2. Solskjær har fortsatt overtaket på Pep Guardiola

Solskjær har gjort United til et bedre lag de siste 13-14 månedene, selvsagt med Bruno Fernandes som en viktig del av det, men resultatene i toppkampene har ikke vært all verden denne sesongen.

Utenom Spurs-tapet har det blitt få baklengsmål i disse kampene, men det har jo heller ikke blitt mange mål riktig vei, og poengfangsten har vært betydelig dårligere enn sist sesong.

Her viste uansett United og Ole Gunnar Solskjær at de fortsatt er i stand til å utmanøvrere de beste, og det skjedde ikke ved å være feige. Her kunne det fort blitt flere mål til United.

Prestasjonen bør ikke undervurderes. City hadde altså vunnet gått seirende ut av 21 fotballkamper på rad (28 kamper på rad uten tap), og på hjemmebane er det jo nesten bare mot United de taper. 60% (tre av fem) av alle Citys hjemmetap i alle turneringer siden starten av 2019/20-sesongen har vært mot Solskjærs lag, og blant managerne Guardiola har møtt flere enn tre ganger i alle turneringer, så er Solskjær den eneste som har vunnet flere ganger (4) enn han har tapt (3) mot City-sjefen.

PEP-TALK: Pep Guardiola kan nok godt tenke seg å slippe å se Ole Gunnar Solskjær på Etihad Stadium igjen.

Det er for øvrig også verdt å nevne at United stilte med omtrent samme mannskap på Etihad Stadium som i fjorårssesongen. Eneste forskjellene var at Henderson stod i mål i stedet for David de Gea, og at Bruno Fernandes hadde erstattet Jesse Lingard.

3. Lindelöf er en mann for store anledninger

United-forsvaret hadde stort sett god kontroll mot Manchester City, og denne typen kampen mestrer Lindelöf/Maguire-duoen stadig vekk på en god måte. Lindelöf leverte varene i begge ligakampene mot City forrige sesong, og har gjort det igjen denne sesongen.

Ett baklengsmål på de fire siste ligakampene mot Pep Guardiolas lag lar seg høre, og svenskens evne til å lese spillet har helt klart vært en viktig del av det, med godt spill i samtlige av disse fire kampene.

Her er våre børsvurderinger av Lindelöf fra de fire siste ligakampene mot City:

City 1-2 United, desember 2019: 8,5
En klippe i midtforsvaret sammen med Maguire. God i plassering- og duellspillet, og viktig på cornere imot. Svært ofte den som da ryddet unna, og matchvinnende blokkering i 2. omgang – selv om han også ga bort en sjanse med en svak pasning. Det tar imidlertid ikke bort noe av en flott kamp.

United 2-0 City, mars 2020: 7
Solid av svensken. God kontroll på Agüero og deretter Jesus sammen med Maguire. Fortsatt Solskjærs Maguire-makker når sesongavslutningen nærmer seg.

United 0-0 City, desember 2020: 7,5
Veldig trygg med ballen og god til å lese spillet. Solid også i luftrommet. Kald i viktige situasjoner. Solid kamp av svensken.

City 0-2 United, mars 2021: 8,0
Konsentrert i jobben mot Jesus gjennom hele kampen, selv om det bare holdt så vidt noen ganger etter pause. Samtidig alltid godt posisjonert.

Han har altså vært solid.

Om vi tar for oss alle ligakampene denne sesongen mot de andre lagene som regnes som de såkalte «seks store», så har Lindelöf gjort det slik på børsen:

  • Chelsea H: 7,5 (best i forsvaret)
  • Arsenal H: 6,5 (best i forsvaret)
  • City H: 7,5 (delt førsteplass i forsvaret)
  • Liverpool B: 8 (delt førsteplass i forsvaret)
  • Arsenal B: 7 (best i midtforsvaret, ikke best i forsvaret)
  • Chelsea B: 7 (delt førsteplass i forsvaret)
  • City B: 8 (ikke best i forsvaret)
JESUS’ OVERMANN: Victor Lindelöf.

For øvrig fikk stopperkollega Harry Maguire ros fra Gary Neville da Neville kommenterte kampen. Han merket seg at United-kapteinen var modig som tok sjanser på å holde på ball, og vende om med City-spillere rundt seg, heller enn å ta den enkle løsningen med å slå ballen tilbake til keeper.

4. Dette var den versjonen av Martial vi liker å se – og det samme gjelder Raheem Sterling

Anthony Martial tok store steg forrige sesong, men har dessverre ikke prestert på samme måte denne sesongen, og franskmannens navn har ikke vært et navn store deler av supporterne har ønsket å se i Solskjærs startellevere i det siste.

Vi vet ikke om han ville startet denne om Edinson Cavani var spilleklar, men her tok han i alle fall vare på sjansen selv om han ikke scoret – noe han for øvrig burde gjort.

SKAFFET STRAFFESPARK: Anthony Martial.

Han var påskrudd fra starten av – noe som skaffet Manchester United et straffespark siden det samme ikke kunne sies om Citys Gabriel Jesus – og han var både direkte og god med ballen gjennom kampen. Dette klippet illustrerer noe av det vi har sett litt for sjeldent fra 25-åringen:

Selv om det ikke har blitt mål mot City for Martial denne sesongen, så bidro han altså på en god måte her, og kanskje er han en litt vrien motstander for Pep Guardiola. Forrige sesong scoret nemlig Martial i begge ligakampene mot City.

Om Martial kanskje er en spiller som liker Manchester-derbyet, så kan definitivt ikke det samme sies om Raheem Sterling. Sterling har nå spilt 18 Premier League-kamper mot United uten å score, og han har heller ikke scoret i noen av de fem kampene han har spilt mot United i ligacupen. Det er en pussig statistikk for en spiller som i de tre foregående sesongene scoret til sammen 79 mål for City.

SCORET IKKE DENNE GANGEN HELLER: Raheem Sterling.

5. En betydningsfull seier – selv om det neppe blir spennende om ligatittelen

Joda, hvis Manchester City får en skikkelig kollaps fremover, så kan det selvsagt bli spennande hvis det kombineres med at United går på en saftig seiersrekke.

Citys gjenstående kamper: Southampton (H), Fulham (B), Leicester (B), Leeds (H), Aston Villa (B), Crystal Palace (B), Chelsea (H), Newcastle (B), Brighton (B), Everton (H).

Det kan bli noen poengtap der, og City skal prøve å kjempe på fire fronter, men er det noe som helst som tyder på at det blir poengtap i halvparten av kampene, noe som nok er nødvendig hvis vi går ut fra at ikke United avslutter med elleve (inkludert City-kampen) seiere på rad.

Svaret er nei. Det er ytterst lite som tyder på det. Undertegnede blir overrasket hver gang noen ikke avskriver ligagullet, egentlig!

Det betyr likevel ikke at ikke seieren er betydningsfull. For det første gir det håp for United fremover, både på kort sikt og til fremtidige sesonger. For det andre har det enorm betydning for Uniteds sjanse på en topp fire-plassering, og da helst på andreplassen som vil sende et signal om fremgang. For det tredje er det alltid deilig og betydningsfullt å slå byrivalen om så kampen ikke betyr noe som helst utenom.

BETYDDE MYE: Uniteds seier mot City.

Stuart Brennan, den tidvis noe useriøse Manchester City-korrespondenten til Manchester Evening News, tok på forhånd ut sin ellever med de beste spillerne fra Manchester City og Manchester United. Han endte opp med å ta med null – 0 – United-spillere.

Søndag ettermiddag skulle nok Brennan gjerne sett at det var Henderson, Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw, McTominay, Fred, Daniel James, Bruno Fernandes, Marcus Rashford og Anthony Martial som hadde på seg lyseblå drakter.

RESULTATET: Manchester City 0-2 Manchester United.

Powered by Labrador CMS