Meulensteen slakter Jones

Phil Jones får så hatten passer av sin eks-trener Rene Meulensteen i nederlenderens første spalte for United-Supporteren. 54-åringen er heller ikke imponert over sine tidligere elever Chris Smalling og Paul Pogba.

Publisert Sist oppdatert

Skrevet av Rene Meulensteen
Oversatt av Lars Morten Olsen


Den største utfordringen for José Mourinho, trenerstaben hans og spillerne, er å finne den rette kombinasjonen av stabilitet, stil og resultater.

For å være ærlig så var ikke spillestilen akkurat frisk i 2017/2018. Hvis vi ser på hele pakken, der United klarer å vinne mot alle de andre Topp 6-lagene, men samtidig taper for alle de tre nyopprykkede, så ser en hva jeg mener med stabilitet og mangel på det. Du må sørge for å vinne kamper også mot de mindre klubbene. Hvis ikke, har du ikke en sjanse til å konkurrere mot de beste.

Mer enn noe annet må Mourinho klare å få det beste ut av spillerne. Det har vært diskusjoner blant supportere og journalister om spillere som Paul Pogba, Nemanja Matic, Anthony Martial, Marcus Rashford og Alexis Sánchez, for å nevne noen. Matic ble hentet inn for å være ankeret, en som kontrollerer midtbanen.
Pogba burde vært langt mer fryktløs, mer offensiv i sitt spill, men slik han har spilt har han fremstått mye på samme måte som Matic. I Pogba og Matic har United hatt nesten to like type spillere.

«Matic er god, men han bremser spillet.»

United trenger virkelig kvalitet på midten, en spiller som kan dirigere rytmen i kampen. En virkelig topp midtbanespiller er i stand til å skape rytme, bevare rytme og endre rytmen i spillet. For øyeblikket gjør Matic den jobben, men han kan bare spille i én rytme og det er problemet. Matic er god, men han bremser spillet. Hva United savner og trenger, etter min mening, er en spiller som har kvalitet nok i sitt spill til å sende de rette pasningene fremover, bryte opp og skape rom, skape rytme, slik Paul Scholes gjorde det.

Pogba på godt og vondt

Dette burde vært en del av spillet til Pogba, men hans problem, i hvert fall for øyeblikket, er at han er veldig ustabil. Det er enorm forskjell mellom Pogba på sitt beste og Pogba på sitt verste. Pogba på sitt verste har et slapt kroppsspråk, han bommer på enkle pasninger, helt elementære ting går galt. Pogba på sitt beste derimot, er en spiller som stormer fremover med ballen, sender avgårde flotte pasninger til sine medspillere. Han er også i stand til å fyre av herlige langskudd, score mål og løpe fra 16-meter til 16-meter. Det er den Pogba jeg ønsker å se uke ut og uke inn.

Dessverre har det ikke vært sånn. Men, jeg må også si at jeg tror det til en viss grad handler om mangel på mulighet til å kunne utfolde seg. Hvis du tar bort denne friheten til å være kreativ, prøve på ting, så stopper det av seg selv. Dessverre ser jeg det hos flere spillere, ikke bare hos Pogba.

PAUL POGBA – her som tomålsscorer og i sitt ess, mot Man. City på Etihad den 7. april.
PAUL POGBA – her som tomålsscorer og i sitt ess, mot Man. City på Etihad den 7. april.

Forutsigbare Sánchez

Alexis Sánchez imponerte meg stort i Arsenal, men i United virker det som om han nesten prøver for mye. Han har uten tvil de rette egenskapene til å bli en god spiller for United, men problemet med Sánchez til nå er at han kun er en spiller som løper. Han liker å plukke opp ballen, starte løp og finne rom. I mange tilfeller er imidlertid ikke det den beste løsningen. Hvis du gjør det samme hele tiden blir du forutsigbar. Motstanderen vet nøyaktig hva han skal gjøre.

– Spillerne må få mer frihet

Nøkkelen til Mourinho er å finne en balanse hvor han kan sørge for at Pogba utnytter sin styrke, og det samme gjelder Sánchez, Rashford og Jesse Lingard – og Martial, dersom han blir værende i klubben. Spillerne må få lov til å ha et visst nivå av frihet til å utfolde seg, til å briljere. Hvis alt blir for pragmatisk og for kontrollert vil spilleren stoppe opp og begynne å tenke på hva han skal gjøre, vel å merke etter managerens offensive tankemønster.

Du så det under Louis van Gaal også. Spillerne stoppet opp og fotballen ble bremset ned. Du må ha spillere som forstår at det finnes valgmuligheter. De må vite hvordan de skal stoppe motstanderne, men også være i stand til å ta egne beslutninger, være kreative og ta noe offensiv risiko. Slikt skaper begeistring både blant spillerne selv og publikum, og det er en del av United sin stil, slikt folk ønsker å se.

Dette har ikke skjedd for ofte. Vi har sett kamper hvor United har startet riktig bra, scoret et par tidlige mål, og jeg har tenkt at her vinner vi med fem eller seks. I stedet har laget tatt foten av pedalen, satt på håndbrekket og gitt oss gåfotball uten noen form for risiko. Bournemouth 2-0, Swansea 2-0, samt Watford 1-0 er gode eksempler på dette.

UNITED v WATFORD: Det startet så lovende, men så sovnet spillerne inn – igjen …
UNITED v WATFORD: Det startet så lovende, men så sovnet spillerne inn – igjen …

– Trenger en backup-plan

Jeg håper virkelig United klarer å beholde David de Gea. Han har betydd enormt mye for noen av Uniteds trofeer de siste årene og andreplassen i 2017/18. Hvis han går får United et nytt, stort problem. Uansett må klubben se grundig på noen nye alternativer til forsvaret. Både Antonio Valencia og Ashley Young fyller 33 år i sommer. Begge to var opprinnelig offensive kantspillere, men har en stund fungert som backer. Du må ha spillere som har energi til å stå på i samfulle 90 minutter og selvsagt gjøre jobben defensivt, men de må også klare å bidra fremover og gi den rette servicen som spesielt Romelu Lukaku er avhengig av foran mål. Hvis jeg var manager ville jeg sett på en backup-plan for backene. Vi har Luke Shaw, men det virker ikke som om han er Mourinhos favoritt.

– Jones gjorde alt feil

Både Antonio og Ashley var i United mens jeg selv var der, og det samme med Chris Smalling og Phil Jones. Chris kom sommeren 2010, mens Phil ble United-spiller ett år senere. Sistnevnte kom i fokus under FA-cupfinalen. For å være dønn ærlig: taklingen i FA-cupfinalen beskriver egentlig Phil. Du ville trodd at han etter så mange år i United ikke lenger ville gjøre den type feil, og spesielt ikke i store og viktige oppgjør. Han gjør egentlig alt galt i forkant av straffesparket. Ja, alt han kunne gjøre galt, gjorde han faktisk galt. Posisjonering­en var feil, han hentet seg inn feil, han leste spillet feil, og sist, men ikke minst, var taklingen på Hazard feil. Jeg forventer bare ikke slikt av en spiller som har spilt på dette nivået i syv sesonger!

STRAFFE! Phil Jones feller Eden Hazard på Wembley.
STRAFFE! Phil Jones feller Eden Hazard på Wembley.

Det samme med Chris, dessverre. Det er egentlig veldig enkelt. Sammenlign Jones og Smalling med Sergio Ramos og Raphaël Varane i Real Madrid. Hvem ville du helst hatt? Svaret er gitt. United trenger å finne en virkelig topp, topp midtstopper som også kan bidra i det oppbyggende spillet. Eric Bailly er noen ganger nesten på det nivået, og jeg tror det vil komme mer fra ham. Victor Lindelöf har derimot ikke imponert meg så mye. Han er litt av samme støpning som Smalling og Jones. Det er spillere som kan være skjøre hvis de blir satt under press, spillere du vet vil gjøre feil.

– Virkeligheten er brutal

I United har man alltid strebet etter å være best. Da jeg jobbet med Sir Alex Ferguson i United, så vi alltid på våre sterkeste konkurrenter i Premier League og Champions League. Hvis vi mente at et lag hadde en bedre spiller enn oss i en posisjon, visste vi hva vi måtte gjøre. Vi måtte enten hente inn en bedre spiller i den posisjonen, eller vi måtte identifisere en spiller som hadde potensial og som vi kunne utvikle og forbedre for å få et forsprang på konkurrenten. Vi evaluerte kontinuerlig vår egen spillerstall og spurte oss selv hele tiden om hver enkelt spiller i troppen:

«Kan han utgjøre en forskjell for oss?». Hvis svaret var nei, så var den spilleren simpelthen ikke god nok for Man United. Det er så enkelt som at hvis vi benyttet spillere som det, ja da kunne vi heller ikke konkurrere med de andre topplagene. Det er brutalt, men det er den brutale virkeligheten.

«Mourinho må klare å finne en måte å få det beste ut av sine spillere.»

Hvis man ønsker å være best blant de beste så prøver man også å hente de absolutt beste.

United har vært linket til både Antoine Griezmann og Neymar. De største klubbene som Barcelona og Real Madrid, og til og med Paris St. Germain, de klarer å hente den type spiller. Hvis han skulle gå dit, ville Griezmann ha styrket et fra før sterkt Barcelona, og han er en annen type spiller.
Det blir interessant å se hva José Mourinho kommer til å gjøre i sommerens transfervindu, men bunnlinjen er likevel at Mourinho må klare å finne en måte å få det beste ut av sine spillere. Dette gjelder defensivt, men i enda større grad offensivt. Og han må finne stabiliteten til å vinne kamper med en spillestil som fansen setter pris på.

«Hva jeg ville endret på og jobbet med er tempo, mer kreativt angrepsspill og uforutsigbarhet.»

Etter min mening bør Mourinho ta en grundig kikk på flere av plassene, men okay, hvem skal han hente inn?

Det er ikke alltid like enkelt for en spiller å forlate en mindre klubb for plutselig å stå på den store scenen og prestere for Manchester United. Jeg vet ikke hvor managerens prioriteringer ligger, men han bør se på erstatninger til forsvaret og midtbanen.

Vi har ikke det kreative elementet på midten, selv om vi ønsker at Pogba skal bli det, Fabregas i Chelsea, De Bruyne og Silva i City, og slik Payet av og til var det for West Ham. Den type spiller som kan ta seg forbi en motstander, få andre med seg, bryte linjer og ta noen sjanser. Hva jeg ville endret på og jobbet med er tempo, mer kreativt angrepsspill og uforutsigbarhet, men det er det som gjør fotballen spennende.
Den største utfordringen er å finne en måte å angripe bedre på, være kreativ og spille med frihet og flyt. Det er mye ferdighet, kvalitet og kreativitet i United nå; de kan være en trussel mot ethvert forsvar, men trenger å finne en kombinasjon og en måte. Om spillerne bare får frihet til å gjøre det, så tror jeg at det er mulig.

– Rashford kan bli en toppspiss

Noen av spillerne, deriblant Marcus Rashford, så mot slutten av sesongen ut til å mangle selvtillit. Marcus er bare 20 år, og det er visse saker jeg ikke synes at manageren bør ta i media. Det er ikke nødvendigvis en fordel for en ung spiller. Dette gjelder ikke bare for Rashford, men også for Martial.

Da Rashford først kom på laget var han et friskt pust. Han var rask, han løp, han var naiv, han var direkte og en måltrussel. Men nå stopper han opp og begynner å tenke. Det skjer sannsynligvis fordi Mourinho forteller ham hva han skal gjøre. Det er imidlertid en type spillere som ikke ønsker at treneren skal fortelle dem så altfor mye. Da stopper de opp og bremser spillet sitt. Disse spillerne leverer veldig mye på instinkt. Marcus har så mange gode egenskaper at han med tiden kan bli en topp, topp spiss. Men, hvis noen slår selvtilliten ut av en blir det veldig vanskelig. Det gjelder for alle, uansett alder.

Mourinhos største utfordring er å finne en måte å få det beste ut av sine spillere, slik at vi kan få den stabiliteten og stilen som er akseptabel for fansen. Det kan du bare gjøre ved å gi spillerne den friheten de trenger til å bli kreative, oppfinnsomme og uforutsigbare. Mourinho er den som sitter med nøkkelen her.

MARCUS RASHFORD – kan bli en toppspiss, men trenger frihet.
MARCUS RASHFORD – kan bli en toppspiss, men trenger frihet.

Viktige høstmåneder

Nå har det gått fem år uten ligapokal for Manchester United. Slik jeg ser fremtiden på kort sikt, er at City fortsetter der de slapp fordi de tror så sterkt på det de gjør. Guardiola passer på at nivået ikke faller. De vant ligaen, men de har også andre mål og utfordringer. De ønsker selvsagt å vinne Cham­pions League, og gjøre det bedre i FA-cupen.
Nøkkelen for United, og andre utfordrere, er å holde tritt med City poengmessig, alternativt få en kjempestart på sesongen og komme seg foran, sånn at City blir laget som må jage. De første tre, fire månedene vil derfor bli veldig interessante og viktige for United. I den perioden vil vi få vite hvor Man United står og i hvilken retning laget er på vei sammenlignet med de andre topplagene.

Powered by Labrador CMS