UEFA vraker Financial Fair Play – vil innføre ny luksusskatt

UEFA ønsker å vrake dagens Financial Fair Play-regelverk og i stedet innføre et lønnstak for klubbene i Europa. For klubbene som bryter regelverket venter en potensiell skyhøy luksusskatt som kan komme konkurrentene tilgode.

Publisert Sist oppdatert

Det nye forslaget fra UEFA vil gjøre det lettere for klubber med styrtrike eiere å hente dyre stjernespillere på kort sikt.

Men dersom man overskrider UEFAs lønnstak, som trolig vil bli satt til 70 prosent av klubbens omsetning, vil det koste de rikeste klubbene dyrt i form av en ny luksusskatt som UEFA ønsker å innføre.

VIL ENDRE REGLENE: UEFA-president Aleksander Ceferin er vert når UEFA skal diskutere fremtiden til europeisk fotball neste måned. Der vil UEFA foreslå store endringer og vrake dagens Finacial Fair Play-system til fordel for et system som fokuserer mer på lønnsregulering.

Klubbene som bryter regelverket gjentatte ganger vil først få en gradvis høyere ekstraskatt før de, i verste fall, risikerer utestengelse fra UEFAs turneringer.

Enklere regelverk

Summen som eventuelt bli innbetalt i den nevnte luksusskatten vil også bli fordelt på de andre klubbene i turneringen og således komme konkurrentene tilgode.

Forslaget vil bli fremmet på en UEFA-kongress i september der fremtiden til europeisk fotball skal diskuteres, skriver avisen The Times.

FESTKVELD I PARIS: United-fansen minnes fremdeles den fantastiske snuoperasjonen til Ole Gunnars Solskjær United i Paris. Denne sesongen er både stjernespekkede PSG og United i 2. seedingsgruppe og kan først møtes i sluttspillet.

Forslaget fra UEFA innebærer at klubbene som deltar i UEFAs turneringer må begrense lønnskostnadene til en gitt prosentandel av omsetningen, trolig 70 prosent.

Dersom en klubb overskrider denne grensen venter en ekstraskatt som trolig vil ligge på én euro per euro som klubben bruker på lønn over den nevnte grensen. Ifølge forslaget vil en klubb som bryter reglene for andre og eventuelt tredje gang, risikere at luksusavgiften økes til 1,5 og 2 euro per euro som overskrider de omtalte 70 prosentene.

Positive signaler fra EU

En annen del av forslaget indikerer også at dersom en klubb overskrider lønnstaket med over 20 prosent i løpet av én sesong, kan den summen som overskrider 20 prosent bli straffet hardere.

Forslaget kommer som et resultat av at UEFA har innsett at dagens Financial Fair Play, som ble innført i 2011, ikke er formålstjenelig.

I tillegg skal det nye regelverket ha fått positive signaler fra EU-kommisjonen som skal være av den oppfatning at dette vil harmonere mer med gjeldende regelverk enn dagens Fanancial Fair Play.

På kort sikt virker det åpenbart at forslaget fra UEFA vil tjene klubber med rike eiere, men som forslaget innebærer kan ikke klubbene overskride lønnstaket gjentatte ganger uten at det får konsekvenser.

Powered by Labrador CMS