– De første ukene hans viser vel at jeg hadde et poeng

Publisert Sist oppdatert

Kjære leser:  Vi er inne i en ekstraordinær tid, også for oss fotballsupportere. Vi savner kamper, men akkurat nå det er mye som er viktigere her i verden. Likevel, til alle dere som er inne på united.no den neste perioden: På grunn av situasjonen så legger vi inntil videre ut absolutt alle nye saker på united.no åpent for alle å lese. Dette er en sak fra medlemsbladet United-Supporteren som normalt ville vært kun for medlemmer.


DEN STORE FORSKJELLEN

I to, tre år har Rene Meulensteen ment at Bruno Fernandes ville være den perfekte signering for Manchester United. Uniteds ekstrener tror portugiseren bare vil vokse med oppgavene.

Av Rene Meulensteen. Fortalt til Lars Morten Olsen

Ja, det stemmer at jeg en god stund har snakket varmt om Bruno Fernandes. Jeg har ment, også her i United-Supporteren, at han ville være nøyaktig den spilleren Manchester United trengte, og uten å høres skrytete ut så viser vel de første ukene hans som United-spiller at jeg hadde et poeng.

Av en eller annen grunn fikk ikke United tak i spilleren før i januar. United forsøkte imidlertid å få tak i ham i fjor sommer, og man kan ikke la være å spørre seg hvordan Uniteds sesong hadde sett ut dersom Fernandes hadde blitt United-spiller i juni eller juli når du ser hvilken innvirkning han har hatt allerede.

Så langt har Fernandes vært briljant, intet mindre.

Det er langt fra vanlig at en ny spiller fra utlandet slår an umiddelbart fordi Premier League kan ikke sammenlignes med noen andre ligaer i Europa, slik jeg ser det. Bruno derimot tok nivået fra dag én.

Han spiller sitt eget spill, og han har gitt noe til Uniteds spill som ikke var der tidligere. Da tenker jeg først og fremst på hans evne til å flytte spillet fremover, måten han fyller opp i «hullene» der ingen andre før beveget seg. Han tenker offensivt og tar risikoer som ofte betaler seg godt. Han er en glimrende «boksåpner», og spiller ballen bak forsvaret.

Frisparket hans mot Manchester City, der Anthony Martial scoret, var en genistrek. Han er meget uforutsigbar, noe som selvsagt gjør at han er vrien å spille mot. Jeg tror alle kan se at han har hatt en positiv innvirkning på Uniteds lag og Uniteds spill.

MYE JUBEL: Bruno Fernandes har spilt ni kamper for United, og har fortsatt ikke tapt.
MYE JUBEL: Bruno Fernandes har spilt ni kamper for United, og har fortsatt ikke tapt.

Grunnen til at jeg var så overbevist om at Fernandes ville passe inn i United, er at jeg har sett ganske mye av ham, både live og på TV. United har savnet den type spiller.

Hvis du ser på statistikken, de tørre tallene, så forteller dem at han i Portugal scoret mange mål, hadde bra med assists og skapte målsjanser. Riktignok i portugisisk liga, men han har så mange egenskaper at jeg følte meg trygg på at han ville passe inn også i engelsk fotball.

Noe av det første jeg la merke til med Fernandes etter at han kom til United, var at han ikke tolererer noe lavt nivå.

Hvis en medspiller, eller han selv for den saks skyld, for eksempel leverer en skuffende pasning så reagerer han umiddelbart. Han vet og forstår hvilket nivå dette bør ligge på, og du ser det på reaksjonen hans.

Bare ett eksempel: Da Daniel James stormet gjennom mot City, men skjøt i stedet for å spille til Fernandes, der jeg er sikker på at Fernandes hadde scoret, reagerte portugiseren instinktivt.

Det er bra fordi med sånne spillere på laget så hever samtlige spillere sin egen standard. Alle er på tå hev. En sleivete pasning eller et slapt løp blir rett og slett ikke akseptert.

Jeg liker en innstilling som det.

SCORET MOT BRUGGE: Bruno Fernandes etter ett av sine tre mål for United så langt, mot Club Brugge.
SCORET MOT BRUGGE: Bruno Fernandes etter ett av sine tre mål for United så langt, mot Club Brugge.

Sånn opplevde jeg det selv blant spillerne da jeg var trener i United, og dessuten har United i lang tid, etter min mening, hatt altfor mange feilpasninger.

Bruno Fernandes hadde bare to og en halv sesong i Sporting Lisboa, så man kan si at hans karriere har skutt i været med rekordfart. På den annen side gjorde han sine saker bra også for Sampdoria før det, så han har noen sesonger bak seg og tatt karriere­stegene gradvis.

Han er i den rette alderen, 25 år gammel, og ønsket nå åpenbart å komme til United. Kroppsspråket hans forteller at han er både ivrig og smidig.

Hvis du virkelig ønsker å lete etter noe kritikkverdig, så kan du selvsagt spørre om han gjør jobben godt nok defensivt, men med spillere som Fred, Scott McTominay og Nemanja Matic så har United spillere som kan demme opp for ham bakover.

Jeg tror Uniteds supportere har mye bra i vente med Fernandes.

Han vil etter hvert bli enda mer kjent med sine lagkompiser og med flere Premier League-kamper i beina, vil det komme mer av både mål og assists, det er jeg sikker på!

Han har en fantastisk høyrefot, den venstre er heller ikke dårlig, og han er ikke redd for å skyte fra langt hold. Jo mer United kommer tilbake til det gamle United, som å dominere kamper og skape målsjanser, desto mer kommer vi til å se av Fernandes fordi da kommer han i de rette posisjonene til å score eller skape sjanser for andre.

United har i skrivende stund elleve strake kamper uten tap (per 26. mars). Jeg mener hovedgrunnen til det er nettopp at Fernandes har kommet inn.

Alle husker den svake og meget skuffende kampen mot Burnley på Old Trafford da United tapte 0-2. Jeg sa etter den matchen at det Ole nå må forsøke på, er å opparbeide en rekke med kamper uten tap. En sånn rekke roer samtlige og ikke minst gir dem selvtillit.

Det går nesten ikke an å beskrive hvor mye en serie med kamper uten tap betyr for selvtilliten til et lag. Med seier, uavgjort, tap, uavgjort, tap, seier, så blir alt bare ustabilt og det sniker seg inn tvil hos spillerne. Etter Fernandes’ ankomst har United vært mye mer «på».

Du så det i 2-0-seieren mot City. United ville vinne mer enn det City gjorde.

Ingen må tro det er tilfeldig at den ubeseirede rekken startet da Fernandes kom til klubben. Han har gitt noe nytt til laget, og de andre spillerne har respondert positivt på det.

Ved å vinne kamp etter kamp, med en og annen uavgjort, så gir det laget selvtillit selv om det har vært kamper hvor United vant på en dårlig dag. Ole og trenerne klarer i slike stunder å få fram sine instrukser og beskjeder på en annen måte.

Kort fortalt går alt mye lettere. Det gjelder enhver trener uansett hvor i verden du er. Seirer er den beste medisin du kan få.

En annen ting som må trekkes frem er den solide defensiven som oppstod mer eller mindre samtidig. Åtte «clean sheets» på ti kamper er meget, meget sterkt.

Da jeg var i United hadde vi denne uskrevne regelen som sa «målet rent = seier», fordi vi mente vi var så gode at vi ville skape sjanser og gjøre minst ett mål, og sånn har det plutselig blitt for United denne våren også.

Vi skal ikke så altfor langt tilbake til da United knapt hadde et skudd på mål. Dette faller igjen til Fernandes’ fordel fordi han klarer å sende pasninger som Fred, McTominay og Matic normalt ikke gjør. Ikke Andreas Pereira eller Jesse Lingard heller.

Fernandes er den store forskjellen og hovedgrunnen til at det har snudd.

DET VIKTIGE ØYEBLIKKET: Da Bruno Fernandes ble United-spiller.
DET VIKTIGE ØYEBLIKKET: Da Bruno Fernandes ble United-spiller.

– Kan ikke ber om mer fra Ighalo

Odion Ighalo lever drømmen i disse dager som Manchester United-spiller. Han ble hentet inn for å gjøre en konkret jobb.

Da Marcus Rashford ble skadet, er jeg sikker på at Ole og trenerne snakket seg imellom om hvilke spillere som måtte identifiseres og hvem det var praktisk mulig å hente på kort varsel før transfervinduet stengte.

Med Premier League-erfaring visste United at Ighalo ikke ville behøve noen lang innkjøringsprosess, noe jeg tipper veide tungt.

United visste også at Ighalo var spiller som kunne gjøre jobben innenfor «boksen». Det nærvær som Ighalo gir laget i straffeområdet, er noe United har savnet. Han er en typisk spydspiss og så langt har han gjort jobben han ble satt til, og da kan man ikke be om mer.

Det er ikke lenge igjen av sesongen. Hvis jeg var Ole, ville jeg sagt til spillerne at United har klart å komme i en fantastisk posisjon med mulighet til å sikre både fjerde og tredjeplassen, noe knapt noen trodde var mulig rundt juletider.

United bør satse alt på topp fire.

Med den posisjonen United har kommet i, og formstigningen tatt i betraktning, vil det etter min mening bli en skuffelse å ikke ende på fjerdeplass.

I skrivende stund henger United med i både Europa League og FA-cup, og laget må naturligvis gå «all in» for begge disse. Plutselig har United alt å spille for, og hver eneste kamp er viktig.

Hvis United skulle klare topp fire og vinne ett, eller kanskje til og med to, trofeer, vil alle være enige om at Ole har gjort en fantastisk jobb med dette laget.

Det neste steget er selvsagt å finne ut hvordan man skal krympe avstanden til Manchester City og Liverpool. Det gapet United har opp til de to rivalene er ganske unikt i moderne tid. Det er imidlertid neste steg. Det viktigste nå er å ta fjerdeplassen og forsøke å vinne Europa League og/eller FA-cupen.

Hvis United går hele veien, vil det bli 65 obligatoriske kamper denne sesongen. Det skal også sies at det er meget, meget tøft å spille så mange kamper som United gjør denne sesongen. Jeg har vært med på det flere ganger med United.

Alt handler om hvor dyktig eller heldig du er til å hvile den troppen du har til disposisjon. Det er finkirurgi å velge den rette troppen til den rette kampen, hvile rett spiller til rett match.

Du må hele tiden håpe at du har nok muskler og kraft på benken til å sette inn når kreftene røyner på. Det handler om å rehabilitere så godt du kan.

Programmet har vært knalltøft, men de fikk noen dagers avbrekk med treningsoppholdet på Marbella i vinter. Jeg er sikker på at det var gull verdt for dem. Jeg har selv vært på Marbella flere ganger med fotballag, og etter min mening valgte United det perfekte stedet å dra.

De som organiserer der nede er proffe til fingerspissene, hotellene er topp klasse, fotballbaner og fasilitetene er glimrende, temperaturen er behagelig, men ikke for varm. Ole kunne etter min mening ikke valgt et bedre sted for vinteravbrekket.

– Et klokt valg

Harry Maguire er blitt permanent lagkaptein, noe jeg synes var et klokt valg.

KAPTEINEN: Harry Maguire har vokst med kapteinsbindet på armen.
KAPTEINEN: Harry Maguire har vokst med kapteinsbindet på armen.

Han fylte nylig 27 år, han er kapteinmateriale og hans status vil bare vokse etter hvert som han får flere kamper for United.

Før han bestetemte seg for hvem som skulle bli kaptein etter Ashley Young, tipper jeg Ole studerte og observerte Harry nøye både på feltet og i garderoben. Hvordan er Harry der? Hvordan kommuniserer han med de andre og hvordan responderer de andre spillerne på ham?

Det er viktige ting å få kjennskap til før man velger lagkaptein.

I tillegg tror jeg Ole har tenkt på at Harry kommer til å være i startelleveren så å si hver kamp, hvis han ikke er skadet eller suspendert. Selv om ikke Young spilte fast, er det ideelle at lagkapteinen spiller fast. Også kapteinen ønsker å være ute på gresset i hver kamp, noe Harry er nå. Klok beslutning!

MERK: Disse linjer eble skrevet før coronaviruset stanset sesongen.

Les flere eksklusive samtaler med Rene Meulensteen her.

OGSÅ FRA MEDLEMSBLADET:
Brunos start er også enda mer imponerende enn starten Cantona hadde

Rene Meulensteen

Rene Meulensteen (56) var Uniteds førstelagstrener under Sir Alex Ferguson
i suksessperioden 2008-2013. Han var teknisk ferdighetstrener i 2007-2008,
reservelagstrener 2006 og teknisk ferdighetstrener for Uniteds akademi 2001-2005.
Medaljer med førstelaget: Ligagull 2007, 2008, 2009, 2011, 2013.
Champions League 2008. Klubb-VM 2008. Ligacup 2009, 2010.

Powered by Labrador CMS