Bak målpoengene: Dette er «boksen» som gjør Bruno unik

Hvilke knapper er det Bruno Fernandes trykker på som gjør ham til Manchester Uniteds viktigste og mest produktive spiller? Det virker lekende lett, men bak alle målpoengene står en kompleks fotballspiller som alltid er på rett sted til rett tid.

Publisert Sist oppdatert

– Det er vanskelig å finne ord som beskriver det jeg har opplevd her. Det er store øyeblikk som har preget karrieren min.

Lenger kommer ikke Sportings største stjerne i avskjedsintervjuet før øynene fylles av tunge tårer og stemmen kveles av en klump i halsen. Mange av øyeblikkene han snakker om har funnet sted på José Alvalade Stadium, som er avbildet på veggen bak intervjuobjektet.

– Pust, sier reporteren bak kamera beroligende.

Dagen etter er de grønne og hvite fargene i Lisboa byttet ut med rødt og hvitt i Manchester. Mens Manchester Uniteds team på sosiale medier er travelt opptatt med å fylle feeder med bilder og klipp av nysigneringen, gjør Bruno Fernandes det nye spillere gjør på sin første dag i en ny klubb.

Han gjennomfører den medisinske sjekken, signerer femårskontrakten, og får en omvisning på Aon Training Complex. Hans nye arbeidsgiver har også kjøpt inn en bursdagskake til datteren som fyller tre år samme dag.

For de fleste er det mer enn nok for én dag.

Ikke for Fernandes.

Han sier til sin nye manager at han vil ut på gresset umiddelbart. Problemet er bare at førstelaget allerede har gjennomført en lett treningsøkt tidligere samme morgen etter ligacupkampen mot Manchester City. Det stopper ikke Fernandes. Han får med seg Michael Carrick og Martyn Pert, som snakker portugisisk, og kjører en økt på treningsfeltet.

Det overbeviser Ole Gunnar Solskjær, som bestemmer seg for å kaste Fernandes til ulvene to dager senere.

Debuten mot Wolverhampton på Old Trafford finner sted 25 dager etter at Solskjær selv var til stede på José Alvalade Stadium sammen med Mike Phelan. Tilfeldighetene vil ha det til at Wolverhampton også da er involvert. Manchester United spiller 0-0 på Molineux i FA-cupen, og lagbussen returnerer til Manchester uten Solskjær og Phelan.

De er ombord på et privatfly med Lisboa som destinasjon. Ifølge The Athletic karakteriseres ekspedisjonen som et «psykologisk speideroppdrag». Fra tribunen skal radarparet studere alt de ikke kan lære av video og data. Hvordan varmer Fernandes opp før kamp? Hvordan er kroppsspråket hans? Hvordan kommuniserer han med trenerteamet og lagkameratene? Hvordan oppfører han seg overfor dommeren?

– Vi visste hva vi gjorde da vi hentet han. Vi var ikke i tvil. Sporting tapte riktignok kampen mot Porto, men jeg så flammen i han. Jeg så hjertet som brant for å vinne. Jeg hadde stor tro på at han ville ha en positiv innflytelse, har Solskjær sagt til United-Supporteren om Fernandes og oppdraget i Lisboa.

«MAGNIFICO»: I desember 2019 var Ole Gunnar Solskjær og Mike Phelan på tribunen i Lisboa på et «psykologisk speideroppdrag» for å se Bruno Fernandes i aksjon med sine egne øyne. Sporting-stjernen har vært like dominerende i England som han var i Portugal.

At Bruno Fernandes skulle ha en positiv påvirkning på et United-lag som slet med å skape sjanser var nok ikke Ole Gunnar Solskjær alene om. Men etter det United-Supporteren erfarer var det ingen i internt i klubben som hadde drømt om at portugiseren skulle være katalysatoren for en så rask og voldsom forvandling.

Du som leser dette trenger ikke å studere en oversikt over alle målpoengene til Fernandes for å se at den portugisiske «magnifico» er nettopp det.

Alle ser at 27-åringen er en fantastisk fotballspiller.

Men hva ligger egentlig bak alle målpoengene?

Hvordan kunne Fernandes gå rett fra Primeira Liga til Premier League og dominere på samme måte? Hva gjør han når han skaper målsjanser? Hvordan kommer han selv til så mange målsjanser? Og hvordan tenker egentlig en playmaker i verdensklasse?

Hvilke knapper er det Bruno Fernandes trykker på som gjør ham til Manchester Uniteds viktigste og mest produktive spiller?

NB! Tallene og eksemplene er fra 2020/21-sesongen.

FNYSER AV KRITIKKEN: – Jeg scoret mot Tottenham, men folk mener straffer ikke teller, så da endte vel kampen 6-0 og ikke 6-1, sa Fernandes før lokaloppgjøret mot Manchester City, der han også scoret på straffespark.

Hva er spisskompetansen til Fernandes?

Øyvind Eide skriver taktisk analyse på united.no og hjelper oss med å kartlegge ferdighetsregisteret til Bruno Fernandes.

Fotballtreneren forklarer hva som gjør Fernandes så effektiv og produktiv, hva Uniteds Bruno-oppskrift innebærer, og hvordan 27-åringen kan bli enda bedre i kampene som skiller de beste fra de nest beste.

Målpoengene lar vi ligge. I stedet skal vi kikke på bevegelsesmønster, samhandling, pasningstrender og teknisk repertoar.

Vi begynner på toppen. Med det Eide mener er Brunos fremste angrepsvåpen. Hodet.

– Spisskompetansen til Bruno Fernandes er utnyttelse av rom, både med og uten ball. Han finner alltid rom på banen der han kan operere, og han har tekniske ferdigheter som gjør at han er ekstremt effektiv når han mottar ballen, forteller Eide.

Vi var ikke i tvil. Sporting tapte riktignok kampen mot Porto, men jeg så flammen i han.

På A-B-C-språk betyr utnyttelse av rom ganske enkelt at Fernandes befinner seg der lagkameratene kan gi ham ballen.

Uten ball snakker vi om at han beveger seg mellom spillere i ledd og mellom selve leddene for å gjøre seg spillbar for lagkameraten som har ballen. Han finner for eksempel gjerne rom mellom en kantspiller og en sentral midtbanespiller, og han kan også finne rom mellom forsvaret og midtbanen.

Med ball handler det ganske enkelt om hva han gjør med ballen når han får den. Veldig ofte ender det med målsjanser.

Et veldig enkelt og klassisk eksempel finner vi i hjemmekampen mot Newcastle:

Harry Maguire avanserer med ballen, og slår forbi fire Newcastle-spillere til Fernandes som har funnet rom på midtstreken, mellom Isaac Hayden og Joelinton. Fernandes holder tempoet oppe når han tar imot ballen og vender 180 grader i én bevegelse med én ballberøring. Deretter spiller han direkte til Luke Shaw som angriper fra sin venstrebackposisjon. Teknikken til Fernandes gjør at laget vinner tid.

Maguire spiller ballen til Fernandes, som har funnet rom mellom Hayden til venstre og Joelinton til høyre.
Fernandes rettvender seg i én bevegelse med ballen i beina.
Touch nummer to bruker Fernandes på å slå ballen videre til Shaw, som er på vei framover langs venstresiden.

– Jo bedre teknisk repertoar, jo flere muligheter har du. Samtidig er Fernandes en bevegelig spiller. Han kan vende vanvittig raskt med ballen, mens andre spillere kanskje må ta imot ballen og snu kroppen i to bevegelser. Det samme gjelder når han slår pasninger. Bruker du utsiden av foten kan du spare et halvt sekund, og det kan utgjøre en forskjell, sier Eide.

Spisskompetansen til Bruno Fernandes er utnyttelse av rom, både med og uten ball. Han finner alltid rom på banen der han kan operere, og han har tekniske ferdigheter som gjør at han er ekstremt effektiv når han mottar ballen.

Et lignende eksempel finner vi i bortekampen mot West Ham i desember, da Fernandes kom inn i pausen. Selv har han omtalt de 45 minuttene som en av hans beste opptredener i United-trøya.

Igjen er det Maguire som har ballen, og igjen er Fernandes bindeleddet mellom forsvar og angrep. I dette tilfellet står Maguire med ballen et stykke inn på Uniteds banehalvdel. Han finner Fernandes i midtsirkelen, der portugiseren har rom. Fernandes vender vekk fra Declan Rice med ett touch og slår umiddelbart i bakrom på Marcus Rashford. Alene med keeper setter venstrevingen ballen i stolpen.

Maguire spiller ballen mot Fernandes, som befinner seg i midtsirkelen like utenfor utsnittet.
Fernandes vender lynsraskt med ballen og spiller igjennom Rashford som allerede har startet sin bevegelse.

I løpet av 90 minutter er Fernandes dirigent i en rekke slike sekvenser. Nøkkelen hans er å finne rom på banen. Det er hans fremste spisskompetanse, og den sitter i hodet, ikke i beina.

I tillegg trekker Eide fram at Fernandes er en spiller som har veldig få begrensninger i spillet sitt.

– Lionel Messi og Cristiano Ronaldo har sinnssyk spisskompetanse på sine områder, men de har også noen tydelige svakheter. Det har ikke Fernandes. Han er ikke verdens raskeste, men heller ikke treg. Han er ikke luftens baron, men heller ikke dårlig på hodet. Han er ikke verdens beste førsteforsvarer, men han vet hvordan han skal presse. Så nøkkelen til Fernandes er utnyttelse av rom, og det at han har få tekniske begrensninger.

ALLSIDIG: – Lionel Messi og Cristiano Ronaldo har sinnssyk spisskompetanse på sine områder, men de har også noen tydelige svakheter. Det har ikke Fernandes, sier Eide.

Hvor finner Fernandes rom?

Bruno Fernandes opererer der de klassiske tierne liker seg best.

«Heat maps» som illustrerer hvor Fernandes har ballen, hvor han skaper sjanser, og hvor han skyter viser at majoriteten av involveringene finner sted innenfor et rektangulært område 11-30 meter fra mål.

La oss kalle det Bruno-boksen.

Den gule firkanten viser hvor Fernandes har ballen, hvor han skaper sjanser, og hvor han skyter.

– For United er oppskriften enkel: Gi Bruno ballen i det rommet så ofte som mulig. Det er der han er farligst, og det er veldig tydelig at det vil bli målsjanser og scoringer hvis han får ballen i den boksen, sier Eide.

– Fernandes får stor frihet av Solskjær, noe som betyr at han kan bevege seg ganske fritt. Pep Guardiola har en mer rigid form i spillestilen, som får ut det beste hos Kevin De Bruyne, mens det er hevet over enhver tvil at Solskjær har funnet en friere form som passer Fernandes veldig bra.

Her ser vi hvor Bruno-boksen er i kampsituasjon.
Her befinner Fernandes seg i Bruno-boksen, der han trives best.

Hva gjør Fernandes i Bruno-boksen?

Hvis det å skaffe seg rom er punkt A for Fernandes, fortrinnsvis i Bruno-boksen, er det å vite hva han skal gjøre med ballen når han får den punkt B. Punkt C er spørsmålet om han har de tekniske ferdighetene til å gjennomføre det.

I dette tilfellet blir det litt som å spørre hva Harry Potter ikke kan gjøre med en tryllestav.

Men før vi bryter det ned konkluderer vi ganske enkelt med at Bruno Fernandes har to ting i tankene når han har ballen i beina: Skape målsjanser og score mål.

Med fare for å slå inn en åpen dør: Fernandes er best på det meste han skal bidra med som Manchester Uniteds offensive hjerte. Ingen spillere i Premier League skaper flere store sjanser eller har høyere xA (en algoritme for forventede målgivende pasninger) enn Fernandes. Bare Kevin De Bruyne, Harry Kane og Patrick Bamford skyter mer.

TRENINGSPRODUKT: Fernandes spilte i Novara, Udinese, Sampdoria og Sporting CP før han som 27-åring ble hentet av Manchester United som ble hans første storklubb. Portugiseren skal ha overbevist Solskjær på treningsfeltet fra dag én.

At han gjør begge deler er ganske unikt.

Det er veldig få klassiske tiere som bidrar i like stor grad med både sjanseskaping og scoringer. I alle fall hvis vi ekskluderer stjerner som Messi, De Bruyne og Mohamed Salah som gjerne opererer utenfor tier-territoriet.

Tallene til The Athletic viser at den som tilfeldigvis er nærmest United-stjernen i Europa er italieneren som i 2016 erstattet Fernandes i Sampdoria – Roberto Soriano, som nå er 30 år og spiller i Bologna.

For United er oppskriften enkel: Gi Bruno ballen i det rommet så ofte som mulig.

Av mer kjente navn er Thomas Müller (Bayern München), Hakan Calhanoglu (Milan) og Nabil Fekir (Real Betis) høyt på listen. Interessant nok har også Angel Di Maria (Paris Saint-Germain) og Henrikh Mkhitaryan (Roma) tall med likhetstrekk til spillestilen til Fernandes.

– Det at han klarer begge deler handler om evnen hans til å lese spillet. Hvor kommer ballen om noen sekunder? I sin storhetstid sto Messi ofte stille og studerte hvordan motstanderen organiserte seg i begynnelsen av kampen. Han oppdaget hvor han kunne få rom, og opererte der resten av kampen. Den egenskapen har også Fernandes. Han ser hvor det er ledig rom om ett sekund, forklarer Eide.

– Det samme gjelder forsvarsspillere. Jaap Stam var en ekspert på å drepe bakrommet. Ja, han var rask, men først og fremst evnet han å være først i det farlige rommet.

KAMPEN OM ROM: Fotballtrener Øyvind Eide sier «kampen om rom» er avgjørende i en fotballkamp. Fernandes har sin spisskompetanse i å se hvor på banen det er ledig plass.

Hvordan skaper Fernandes sjanser?

I den fabelaktige 9-0-seieren mot Southampton var det flere enn Fernandes som fant rom å boltre seg i, men sekvensen i forkant av 5-0-målet til Anthony Martial illustrerer hvor ambisiøs Fernandes er i tankegangen og at han også har det tekniske repertoaret til å realisere skissene som tegnes i hodet hans.

United leder allerede med fire mål og Maguire har ballen utenfor forsvarsmuren til Southampton som står på 16-metersstreken.

Tempoet er lavt, og kapteinen spiller ballen sideveis til Fernandes. Han bruker ett touch på å vende seg mot målet og søker umiddelbart den raskeste og smarteste veien gjennom de ni Southampton-spillerne foran seg. Med en silkemyk og presis touch chipper han ballen over forsvaret og inn i målgården foran Alex McCarthy. Der står Martial klar til å pakke opp presangen, noe han gjør med eleganse. Franskmannen bruker brytstet til å ta ned ballen og feier den i nettaket.

Et lignende eksempel fikk vi da Fernandes fant Amad Diallo med en chip-lignende langpasning mot Milan og 18-åringen scoret sitt første United-mål.

Her chipper Fernandes ballen inn til Martial foran Southampton-målet fra 20-25 meter. Det ambisiøse pasningsforsøket ender med 5-0.

Fernandes er ekstremt ambisiøs og progressiv i pasningsspillet sitt.

En progressiv pasning er på fagspråket en pasning som flytter laget minst ti meter nærmere motstanderens mål. Her er Fernandes i en egen klasse. Bare Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson slår Fernandes på dette i Premier League. Instinktet hans er å drive ballen framover med en gang han får den.

Det er en egenskap Manchester United manglet både under Louis van Gaal og José Mourinho.

Tallene til nettstedet Smarterscout viser faktisk at Alexis Sánchez i 2017/18-sesongen var enda mer progressiv i spillet sitt for United enn det Fernandes er i dag, men to scoringer og tre målgivende pasninger på tolv kamper forteller en annen historie.

DIRIGENTEN: Så godt som alt Manchester United produserer går via Fernandes. Her i aksjon i 2-0-seieren på Etihad Stadium mot John Stones og Manchester City i mars.

I dag er det uansett ingen som kan måle seg med Fernandes på dette området i Premier League, bortsett fra de nevnte Liverpool-backene som gjerne får mer rom på sidene.

Av de 33 pasningene Fernandes slo på Anfield i januar gikk eksempelvis 15 av dem framover, noe som tilsvarer 46 prosent. Til sammenligning spilte De Bruyne 8 av 29 pasninger framover på Anfield i november, noe som tilsvarer 28 prosent.

Instinktet så vi på sitt råeste i hjemmekampen mot RB Leipzig. Paul Pogba og Fred bryter et Leipzig-angrep på egen banehalvdel.

Brasilianeren spiller til Fernandes, som står med ryggen til Leipzig-målet – også han på Uniteds banehalvdel. Uten å løfte blikket vinkler Fernandes kroppen samtidig som han sender en gjennombruddspasning i bakrom på direkten. Han har skjønt at Rashford er på løp. Pasningen sender 23-åringen alene med Peter Gulacsi, og Rashford setter inn 2-0.

Her mottar Fernandes ballen fra Fred. I dette stillbildet er det ikke mye som tyder på at United skal score om noen sekunder. Fernandes vender med ballen og slår gjennombrudd på Rashford som er utenfor utsnittet. Han scorer alene med Leipzig-keeper Peter Gulacsi.

Den progressive og ambisiøse pasningsfoten gjør Fernandes til Premier Leagues fremste sjanseskaper sammen med nevnte De Bruyne og Jack Grealish.

United-spilleren har høyest xA i ligaen og høyest GCA – «Goal Creating Actions». I gjennomsnitt sender Fernandes tre pasninger inn i motstanderens 16-meter i hver kamp.

Et av de beste eksemplene på kreativiteten, overblikket og presisjonen til Fernandes finner vi i hjemmekampen mot Istanbul Basaksehir.

Starter vi stoppeklokka, går det fem sekunder fra Fernandes mottar ballen feilvendt 30 meter fra mål til Rashford scorer 2-0. Det som skjer i løpet av de fem sekundene viser hvilken forskjell Fernandes utgjør. Portugiseren får ballen fra Donny van de Beek, og flikker den direkte til Edinson Cavani som spiller vegg. Med venstrefoten slår Fernandes igjennom til Rashford forbi tre Basaksehir-spillere. En ting er å se rommet, men det er enda vanskeligere å treffe med pasningen.

Hvor mange andre enn Fernandes ville sett og evnet å utføre pasningen han sender til Rashford her? Det er fem spillere mellom han og Rashford, og portugiseren løfter knapt blikket før han sender pasningen.

Luke Shaw har også vært en kreativ brikke som venstreback denne sesongen, men Fernandes er nesten alltid involvert når Manchester United angriper.

Den eneste som har mer ballkontakt er Maguire, og det er fordi det ofte er midtstopperen som distribuerer ballen fra lagets egen banehalvdel.

– Disse tallene viser jo hvor viktig Fernandes er for laget. At Bruno er den United-spilleren som mottar flest pasninger er faktisk ganske bemerkelsesverdig. Alle lag vet at Bruno er den farligste spilleren, men likevel er det han som får flest pasninger. Jeg er overrasket over at det ikke er flere motstandere som bruker frimerke på ham. Stopper du Fernandes eller tilførelsen hans er det enklere å forholde seg til United, sier Eide.

BLIKK FOR MÅL: Sammen med Kevin De Bruyne og Jack Grealish er Fernandes den spilleren som skaper flest sjanser i Premier League.

Eide bruker Andrea Pirlo og Andrés Iniesta som eksempler for å forklare hvorfor det er så vanskelig å begrense playmakerens kreative kraft.

– Bruno er flink til å variere spillet sitt og er topp tre på både korte og lange pasninger i United. Det gjør det vanskelig for motstanderen. De må legge knallhardt press på ham, samtidig som de må vokte seg for rommet bak seg. Det betyr at de må dekke flere rom samtidig som de har godt press. Det er en krevende øvelse for alle lag.

– Andrés Iniesta slo stort sett bare korte pasninger i Barcelona, mens Andrea Pirlo strødde langpasninger. Men de gjorde stort sett bare det. Mot Pirlo kunne derfor motstanderen forsvare seg med hardt press og tørre å avgi rom nær ham. Men gjør du det mot Bruno vil han finne en medspiller et eller annet sted med en stikker. Det vil åpne seg rom som Bruno kan utnytte. Det er ikke så mange spillere i historien som gjør det, men Zinedine Zidane var én av dem.

Iniesta var en av de beste i verden. Jeg kan ikke skjønne at han aldri vant Ballon d’Or!

Fernandes har selv trukket fram Iniesta som en av sine største forbilder. Han har også snakket om sin beundring for Joao Moutinho, som er en stor stjerne i Portugal, trukket fram Paul Scholes som Englands beste midtbanespiller gjennom tidene, og argumentert for at han er Uniteds nye Juan Sebastian Veron – mest på grunn av skjegget!

– Iniesta var en miks mellom en åtter og en tier. Han var den spilleren som alltid ville ha ballen og som alltid spilte med risiko. Iniesta var en av de beste i verden. Jeg kan ikke skjønne at han aldri vant Ballon d’Or! har Fernandes sagt til klubbens nettsted.

FORBILDE: – Andrés Iniesta var en av de beste i verden. Jeg kan ikke skjønne at han aldri vant Ballon d’Or, har Fernandes uttalt om Barcelona-legenden.

Da Solskjær snakket om Fernandes på fagspråket trakk han alltid fram risikoen portugiseren tar på banen. United-manageren har kalt Fernandes en blanding av nettopp Scholes og Veron.

– Han skaper sjanser, scorer mål og spiller med risiko. Alle United-spillere har lov til å spille med risiko, og de bør være modige nok til å gjøre det. Bruno er definitivt en modig fyr. Han ser alltid en pasningsmulighet. Noen ganger river jeg meg i håret fordi det finnes enklere pasningsalternativer til høyre, venstre eller bakover, men jeg kan ikke ta det vekk fra spillet hans. Bruno skal være x-faktoren, har Solskjær sagt.

MINNER OM UNITED-IKONER: Solskjær har sammenlignet Fernandes med Paul Scholes og Juan Sebastian Veron.

Treffprosenten til Fernandes viste at Solskjær hadde tallene på sin side.

Åtte United-spillere er mer presise i pasningsspillet sitt enn portugiseren. I Premier League er det over 200!

– Det handler om risikoen han spiller med, og dette forklarer hvorfor Solskjær bruker Fred. Han er en vaktbikkje foran forsvaret som gjør at Bruno kan ta den risikoen han gjør. I et tryggere og mer rigid system der det skal brukes mer tid ville treffprosenten hans gått opp, men da er jeg ganske sikker på at effektiviteten samtidig ville gått ned, sier Eide.

F&F: Fred er den spilleren Fernandes kombinerer mest med i kampene.

Det er neppe tilfeldig at den spilleren som sender flest pasninger til Fernandes er nettopp Fred.

Mye tyder på at brasilianeren har en instruks om å finne Fernandes så fort han vinner ballen eller får den fra forsvaret. Den spilleren Fernandes oftest kombinerer med offensivt er Rashford, som er den som mottar flest pasninger fra portugiseren.

Som i eksempelet overfor da Rashford scoret alene med keeper mot RB Leipzig. Det samme skjedde mot Brighton og Newcastle tidligere på høsten. Fernandes kombinerer også hyppig med Shaw og Pogba, men opererer på en måte alene, forklarer Eide.

– Han er en dirigent i ensom majestet. Det er ikke et samarbeid i United som det Kane og Son Heung-min har i Tottenham. Men han er veldig lett å finne og gjør det alltid enkelt for lagkameratene sine, sier Eide.

Her ser vi hvilke tre spillere Fernandes oftest sender ballen til. Flest pasninger går til Rashford (62), deretter følger Aaron Wan-Bissaka (57) og Fred (56) like bak.

Kort oppsummert er Fernandes en effektiv sjanseskaper i «Bruno-boksen» fordi han har pasningsføtter som kan realisere de kreative og ambisiøse ideene.

Er skuddfoten like farlig?

Hvordan scorer Fernandes mål?

Om ikke Bruno Fernandes skaper en målsjanse for en lagkamerat når han mottar ballen i boksen sin, er sannsynligheten stor for at han velger å gå på skudd.

0-0-oppgjøret mot Crystal Palace i mars var den 24. gangen Fernandes spilte 90 minutter i ligaen for United, men den første som endte uten skudd på mål.

Bare to spillere skyter mer i Premier League. Harry Kane og Patrick Bamford. Fernandes skyter også godt. På xG-tabellen (algoritme for forventede scoringer) blir han bare slått av Jamie Vardy, Salah, Kane og Bamford.

PORTUGISISK STILSTUDIE: Fernandes fyrer løs mot Liverpool, mens Fred studerer teknikken. Frisparket gikk i mål og sendte Manchester United videre i FA-cupen.

Akkurat som med de progressive pasningene, går det fort i svingene når Fernandes fyrer.

I disse sekvensene kommer det tydelig fram hvor effektiv portugiseren er med ballen og hvor avgjørende det tekniske repertoaret er i skuddøyeblikket:

  • Får ballen fra Shaw som bryter ved hjørnet av 16-meteren. Legger ballen til rette med venstrefoten og skyter med høyre. Utenfor. (Mot Chelsea)
  • Får en langpasning fra Bailly i bakrom innenfor 16-meteren. Forsøker å dundre en volley i mål på direkten. Rett på keeper. (Mot Real Sociedad)
  • Får ballen fra James alene med keeper. Plasserer med første berøring. Scoring. (Mot Real Sociedad)
  • Innlegg fra Shaw. Må rygge noen meter for å posisjonere seg. Volley med venstre. Scoring. (Mot West Bromwich)

Det mest oppsiktsvekkende i skuddstatistikken til Fernandes er imidlertid snittdistansen.

Av de som skyter mest i Premier League er det nemlig ingen som skyter fra lengre hold. Snittdistansen til Fernandes er nesten 21 meter. De andre storskytterne i ligaen er langt nærmere mål når de skyter. Bamford ligger på 11-12 meter, Salah på 15 meter, Kane på 16-17 meter, og De Bruyne på 18-19 meter.

De eneste spillerne med lengre snittdistanse er Ruben Neves (23,7 meter), Trent Alexander-Arnold (22,5 meter) og James Maddison (22 meter), men de tre skyter ikke like godt som Fernandes.

I hjemmekampen mot Everton viste han hvilket register han har da han chippet et skudd over Robin Olsen og i mål fra 16-17 meter. Vinnermålet mot Liverpool i FA-cupen husker nok de fleste, mens det vakreste langskuddet så langt nok var suseren mot Istanbul Basaksehir på Old Trafford.

Fernandes smeller ballen i mål mot Istanbul Basaksehir med voldsom kraft og utsøkt teknikk.

 – Det er bemerkelsesverdig at han har så mange skudd og scoringer fra distanse. Det er en vanskelig øvelse, for å si det enkelt. Han er den eneste med en snittdistanse over 20 meter, og alle de andre på listen er jo angripere, sier Eide.

– Det forsterker teorien om at han er flink til å finne posisjoner han kan skyte fra. Det handler ikke om at han nødvendigvis har en bedre skuddfot enn de andre på lista, men han velger riktig øyeblikk.

Noen ganger river jeg meg i håret fordi det finnes enklere pasningsalternativer til høyre, venstre eller bakover, men jeg kan ikke ta det vekk fra spillet hans. Bruno skal være x-faktoren.

Eide tror også at trusselen fra Rashford er avgjørende.

Venstrevingen ligger også høyt på skuddstatistikken – med en høyere treffprosent enn Fernandes. Tallene viser også at Rashford gjør langt mer enn å løpe på stikkerne til Fernandes.

En oversikt i The Athletic viser ikke overraskende at Fernandes er den spilleren i Premier League som har størst totalsum på scoringer, målgivende pasninger og bidrag i det oppbyggende spillet. Nummer to er Son, mens Rashford er nummer tre – foran spillere som Kane, Grealish, Salah og Raheem Sterling.

– Det er en stor fordel at også Rashford utgjør en så stor trussel. Det gjør at begge to får mer rom. Det er fryktelig vanskelig for motstanderen å forholde seg til to angrepsspillere som er så farlige, påpeker Eide.

ANGREPSVÅPEN: I Marcus Rashford har Fernandes en venstreving som alltid jakter bakrom. Duoen har stått bak flere scoringer denne sesongen.

At Fernandes er Manchester Uniteds straffeeksekutør i VAR-æraen er selvfølgelig en del av regnestykket.

Ekskluderer vi straffespark på xG-tabellen faller Fernandes fra 5. til 26. plass i Premier League. Men ekskluderer vi straffespark på xG+xA-tabellen (forventede målpoeng uten straffespark) hopper Fernandes opp til 2. plass, kun slått av Kane med noen desimaler. Det er et tegn på at Fernandes spiller en mye viktigere rolle for Manchester United som sjanseskaper enn han gjør som målscorer i åpent spill.

Eide mener uansett det blir feil å isolere straffesparkene til Fernandes og konkludere med at portugiseren har fått mye gratis fra straffemerket.

– Det henger sammen med boksen vår, der Fernandes er en trussel, samtidig som det går løp fra andre spillere inn i 16-meteren. Når United utfordrer motstanderens mål så ofte som de gjør, er det vanskelig å forsvare seg. Da vil det bli mange straffespark og frispark i farlige posisjoner. Så grunnen til at United får så mange straffespark henger sammen med hvordan laget angriper med Fernandes.

C-MOMENT: På The Hawthorns viste Fernandes at han kan ikke bare kan håndtere ballen når den er på gresset. 27-åringen «sakset» ballen i mål med venstrefoten mot West Bromwich.

Kan Fernandes bli enda bedre?

Kartet vi har tegnet av Fernandes viser hvor effektiv og avgjørende han er i Bruno-boksen som sjanseskaper og skytter. 27-åringen har vunnet mange poeng for Manchester United i løpet av sitt først år i klubben og slått en rekke rekorder på veien.

Kan vi forvente enda mer?

Spørsmålet er todelt.

Det ene handler om Fernandes kan utvikle ferdighetene sine og bli en fotballspillere av enda høyere kvalitet.

Det andre handler om manager og medspillere kan klare å utnytte kvalitetene til Fernandes i større grad og gjøre ham enda mer effektiv på banen.

STOR STJERNE: Fernandes har tatt Premier League og Old Trafford med storm etter overgangen til Manchester United.

Den vanligste kritikken mot Fernandes handler om manglende bidrag i storkampene.

Manchester United scoret ett mål på sine første sju kamper mot de seks største lagene i Premier League i 2020/21 – Fernandes’ straffescoring i 1-6-tapet for Tottenham.

– Kan han bli en spiller som avgjør slike kamper? Han har noe å hente der. Bruno virker som en vinner og en leder ute på banen. Hvis han produserer også når det virkelig gjelder, kan han bli en katalysator for et storlag, slik som Cantona var det, uttalte Øyvind Alsaker da United-Supporteren kåret Fernandes til det beste United-kjøpet siden 2013.

Før bortekampen mot Manchester City i mars tok Fernandes et oppgjør med kritikken.

– Noen ganger blir jeg litt trist når folk som kan fotball sier så mange ting jeg ikke er enig i. Denne sesongen har jeg scoret mot Tottenham, men folk mener straffer ikke teller, så da endte vel kampen 6-0 og ikke 6-1. Hvis folk vil se på statistikkene i de siste kampene mot topplagene, se på pasningssikkerheten min. Den har vært god, unntatt mot Chelsea.

Det var den også i Manchester-derbyet på Etihad, der United vant 2-0 etter at Fernandes igjen scoret på straffespark, mens Shaw scoret det andre.

AMBISIØS: Fernandes spiller med høy risiko i pasningsspillet sitt. Det gir lav treffprosent, men mange målsjanser.

På generelt grunnlag viser uansett tallene at Bruno Fernandes ikke er verdensmester i alt:

  • Fernandes skyter mye, men tallene viser også at det er mange forsøk mellom hver scoring. Det henger naturligvis sammen med snittdistansen og ambisjonsnivået.
  • Manglende pasningssikkerhet handler også om risikoen Fernandes tar i spillet sitt. Statistikken viser samtidig at han er mest upresis med venstrefoten.
  • Fernandes er god på mye, men en driblefant er han ikke. Portugiseren forsøker sjelden å drible, og når han først gjør det er det bare 35 prosent sannsynlighet for at han lykkes. Av samme grunn er det sjelden Fernandes fører ballen inn i 16-meteren.
  • Fernandes løper mye i press, men har sjelden brudd. Det handler om at han presser høyt i banen. Grealish og De Bruyne ligger også langt ned på listen, mens N’Golo Kanté topper med Fred noen plasser bak.
  • At Fernandes trives best med ballen på gresset er til å forstå. Han vinner knapt hodedueller. Sannsynligheten for at Fernandes vinner en hodeduell er 20 prosent, noe som gjør ham blant de svakeste hodespillerne i Premier League.

Eide understreker at Fernandes holder et ekstremt høyt nivå, men trekker fram tre ting Fernandes og Manchester United kan jobbe med i fremtiden.

Duellstyrke: – Bruker du en duellsterk spiller mot Bruno vil han bli tatt på fysikken. Han kan bli usynlig når han blir tatt hardt. Han er liten, uten at han er svak eller mangler balanse. Dette kan han uansett ikke gjøre noe med. Trener han benkpress og legger på seg ti kilo vil han bli tregere.

Utvikle spisskompetanse: – Kan han klare å utvikle en ferdighetsmessig spisskompetanse? Vi har Ronaldo som har et helt sinnssykt hodespill, Messi som dribler, og Mbappé som har fart og timer løp i bakrom. Fernandes har som nevnt ingen svakheter, men kan han bli helt ekstrem på noe mer?

Ny spiss: – Bruno vil nyte godt av en skikkelig spisstype foran seg. Cavani i sin beste alder hadde vært perfekt. Det hadde også vært gunstig om han fant en god lekekamerat på midtbanen. Van de Beek har kvalitetene til å være en spiller som kan kombinere med Fernandes, men han har ikke fått vist det ennå.

UNITED-AKTUELL: Erling Braut Haaland skal stå på ønskelisten til Ole Gunnar Solskjær til sommeren.

Komplekse Bruno

Om Bruno Fernandes selv visste hvordan han skulle forvandle Manchester United da han gjennomførte sin første treningsøkt med Carrick og Pert på Aon Training Complex får vi nok aldri vite. Men at han har overbevist mange skeptikere er det i alle fall ingen tvil om.

Det har han gjort ved å finne rom i Bruno-boksen som en effektiv sjanseskaper og målscorer, samtidig som han har stått fram som en leder i garderoben som har strammet opp både Victor Lindelöf og Nemanja Matic på banen.

– Det er interessant å se på reisen til Bruno, sier Eide.

– Han kommer til en storklubb først når han er 25 år. Han ble ikke plukket opp som 19-åring som Erling Braut Haaland. Fernandes er en spiller som har vokst seg veldig stor over lang tid. Det er litt utradisjonelt sammenlignet med Messi og Ronaldo for eksempel. Hvor var Bruno da han var 19 år liksom?

Da hadde han akkurat gått fra Novara til Udinese.

Etter hvert bar det tilbake til Portugal og José Alvalade Stadium. Der utviklet Fernandes seg til en smart, ambisiøs og komplett fotballspiller.

Nå er Bruno-boksen på Old Trafford, der United-fansen endelig kan studere og oppleve ferdighetene til den portugisiske «magnifico» med sine egne øyne.

Kilder: Opta, FBref.com, Premierleague.com, Stats Zone, The Athletic, Manchester Evening News.

Skjermdumper: Wyscout.

Powered by Labrador CMS