bruno

Bruno-rekorden som nesten mangler historisk sidestykke

Hvor mange midtbanespillere har scoret flere mål på én sesong enn Bruno Fernandes har gjort i 2020/20? Du kan telle dem på én hånd.

Publisert Sist oppdatert

La det være klart: Dette er en uoffisiell liste fotballfans neppe noen gang vil kunne bli enige om.

Med to kamper igjen av sesongen står Bruno Fernandes med 28 scoringer for Manchester United.

Da portugiseren scoret mot Liverpool fastslo statistikkbyrået Opta at Fernandes er den midtbanespilleren som har scoret flest mål i en Premier League-sesong siden Frank Lampard noterte seg med 27 mål i 2009/10-sesongen.

Men hva med resten av Europa? Og hva med alle kampene som ble spilt før 1992?

Manchester United v AS Roma - UEFA Europa League Semi Final: Leg One
28 MÅL: Bruno Fernandes er Manchester Uniteds toppscorer denne sesongen, men har ambisjoner om å slå sin personlige rekord på 33 mål fra 2018/19. Det begynner å haste.

Tidenes mestscorende midtbanespiller

Med god hjelp fra Twitter har united.no kommet fram til en liste over tidenes mestscorende midtbanespillere i Europa.

Samtidig erkjenner vi at det er en liste med visse svakheter.

For det første er det ikke sikkert vi har plukket opp alle midtbanespillerne i historien som har scoret pluss-minus 30 mål. Dette er ingen offisiell Opta-liste.

For det andre er det i mange tilfeller nesten umulig å fastslå om spilleren skal defineres som midtbanespiller eller angrepsspiller.

Spillere som Lionel Messi, Francesco Totti, Thomas Müller og Sir Bobby Charlton er eksempelvis ekskludert fordi vi regner dem som angrepsspillere i de respektive sesongene.

Southampton-legende på topp

Vi begynner på toppen.

Vi holder oss i Premier League, men skal geografisk sett langt fra Manchester og helt tilbake til 1994/95-sesongen.

Blackburn vant ligaen, og i Southampton scoret Matt Le Tissier hele 30 mål i alle turneringer som offensiv midtbanespiller. 19 av dem kom i Premier League, men kanskje havnet bragden i skyggen til Alan Shearer og hans målrekord på 34 scoringer som fortsatt står den dag i dag.

På listen vår er uansett Le Tissier tidenes mestscorende midtbanespiller i en sesong.

Matt Le Tissier of Southampton celebrates his two goals
MÅLFARLIG: Matt Le Tissier scoret 30 mål for Southampton i 1994/95-sesongen. Her fra september 1996 i en kamp mot Middlesbrough.

Nummer to er Michel Platini, som i 1984/85-sesongen scoret 29 mål, ett mindre enn Le Tissier, for Juventus.

Laget til Giovanni Trapattoni kom bare på sjetteplass i Serie A, men slo til gjengjeld Liverpool 1-0 i europacupen. Matchvinner? Platini, som ett år tidligere hadde avgjort EM-finalen mot Spania på hjemmebane i Paris. Franskmannen scoret 29 mål for Saint-Etienne i 1980/81-sesongen også.

Noen år tidligere hadde for øvrig Jan Ceulemans scoret 29 mål for Club Brugge, men det blir en parentes i konkurranse med spillere fra de største ligaene i Europa.

grafikk2
TOPP TRE: Matt Le Tissier på topp, Michel Platini på andreplass, og Bruno Fernandes på tredje.

Dermed plasserer Bruno Fernandes seg foreløpig på en sterk og historisk tredjeplass.

Med én scoring mot Wolverhampton eller Villarreal tangerer han Platini, og med to kan han smykke seg med tittelen som tidenes mestscorende midtbanespiller sammen med Le Tissier – i alle fall i united.no-redaksjonens rekordbok.

Det kan han i rettferdighetens navn gjøre allerede.

I 2018/19-sesongen scoret Fernandes 33 mål for Sporting CP, en målrekord han selv har sagt at han akter å slå, men nivået i den portugisiske ligaen og cupen må naturligvis tas med i betraktningen.

Når Opta rangerer Europas beste spillere er det gjerne bare de fem største ligaene som inkluderes.

Sporting Lisbon v Viktoria Plzen - UEFA Europa League Round of 16: First Leg
TOPPER «EGENTLIG»: Bruno Fernandes scoret 33 mål for Sporting CP i 2018/19. Denne listen inkluderer midtbanespillere som også spiller utenfor de fem største ligaene i Europa.

Slått Ronaldinho, Scholes og Zico

Det mangler ikke på store stjerner Fernandes allerede har slått.

Frank Lampard er nevnt, mens verken Ronaldinho (26 for Barcelona i 2005/06), Steven Gerrard (24 for Liverpool i 2008/09), Yaya Touré (24 for Manchester City i 2013/14) eller selveste Zico (24 for Udinese i 1983/84) kan matche den første fullstendige sesongen til Fernandes i Manchester United.

Barcelona v Cadiz
BRASILIANSK TROLLMANN: Ronaldinho var fotballens største stjerne på 2000-tallet.

Portugiseren har også slått United-legenden mange trekker paralleller til. Målrekorden til Paul Scholes ble satt i 2002/03-sesongen, da rødtoppen stoppet på 20 scoringer.

Det samme hadde for øvrig Juan Mata i 2012/13 som Chelsea-spiller, mens Henrikh Mkhitaryan scoret 23 mål for Borussia Dortmund før han ble hentet av José Mourinho.

Sir Bobby Charlton figurerte både som midtbanespiller og angrepsspiller i sin tid og scoret 29 mål i 1958/59-sesongen. Legenden spilte imidlertid utelukkende med nummer 9 og 10 på ryggen den sesongen, noe som tyder på at han stort sett spilte på topp.

Paul Scholes of Manchester United celebrates scoring the opening goal of the match
20 MÅL: Paul Scholes satte sin personlige målrekord i 2002/03-sesongen. Her feires scoring mot Tottenham.

Totti og Messi ekskludert

Det største tvilstilfellet er kanskje Francesco Totti.

Roma-legenden opererte gjerne i en fri rolle for det italienske hovedstadslaget og satte sin personlige målrekord i 2006/07-sesongen med 32 scoringer.

Det ville sendt ham til topps på vår liste, men kunnskapsrike Roma-supportere med god hukommelse forteller at Totti i den sesongen var som en angriper å regne.

Samme vurdering er gjort av spillere som Lionel Messi, Thomas Müller og Johan Cruyff.

Powered by Labrador CMS