«For mange gjensyn med gamle synder»

TAKTISK ANALYSE: Øyvind Eide har analysert det han ikke likte mot Brighton – men han så også noen positive ting som en kan bygge videre på.

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide

Skal man le eller gråte etter første 45? Det er lov å spille svake omganger, og kamper, så lenge man greier å justere slik at det blir bedre. Brighton overrasket meg, og viste både taktisk klokskap og gode ferdigheter. Solskjær gjorde noen justeringer som etter hvert dro seieren i land, men når det er såpass mange stolpeskudd for motstanderen, da er det en god porsjon marginer som også er inne i bildet. Dette kan man ikke lene seg på i fremtiden.

Bildet over viser: starten av kampen viste tendenser som United slet med mye av forrige sesong. United er i etablert angrep, men samtlige spillere står eller går med ryggen mot mål. Når de møter lag som spiller 532 så er det hvem vinner spill som er nøkkelen. Midtbane treeren til motstander har ingen sjans til å henge med om spillet vendes bort. Slik som på dette bildet så ser vi at United får masse plass på høyresiden.

Bildet over viser også en tendens som vi fortsatt ser: Back med ball høyt i banen som er alene, og så ser vi fortsatt de andre United-spillerne som jogger og går mot ballfører.

Bildet over viser at ballfører havner i undertall, og at de nærmeste medspillerne er feilvendte. Brighton skyver over nesten hele laget og skaper overtall i forsvar. Dette etter en vending av spill, der egentlig United skal kunne skape dette overtallet.

Da ender det som det veldig ofte endte i første omgang; med brudd og kontring imot. Bevegelsene må være bedre når det kommer en hurtig vending av spill slik som i denne situasjonen. Denne bildeserien over viser mulighetene ved vending av spill, men United greier ikke å utnytte det fordi ingen der truer bakrom, ingen kommer på dybdeløp fra midten, og ingen tar et hardt motløp slik at en får motsatte bevegelser. Legg merke til gjenvinningspresset, og hvor spredt United spillerne er på bildet over.

Én kort pasning og tre sekunder senere så er Brighton på en meget farlig overgang, som bildet over viser. Seks United-spillere blir satt ut av spill av den ene pasningen.

Svake gjenvinninger

Det ble etter mitt syn for mange gjensyn med gamle synder. Der bevegelsene skortet i forrige bildeserie, er det nå gjenvinningsspillet vi skal se på.

Det som ofte skjedde var at United hadde dårlig ettertrykk, noe som gjorde at motstander fikk spille ut av presset og kontre. Dermed vant ofte United ballen tilbake først langt nede på egen halvdel, veldig ofte nær egen 16-meter. På bildet over har United akkurat mistet ball. Nærmeste medspiller er ledig så de kan kombinere seg tre mot én i sonen der Fernandes er på vei opp i press.

I tillegg er det ingen som bryter den linjen som går rett fram i banen der hvor dommeren står. Pogba bør skyve inn og dekke det rommet så Brighton i hvert fall nektes å spille frem i banen.

Bildet over viser at Brighton da greier å spille seg ned til rettvendt ballfører, hvor egentlig Martial burde tatt ut det støttealternativet for to sekunder siden, idet United mistet ballen. Nå ser vi også at motstander har et enkelt alternativ midt i banen som står helt alene. Ved en pasning dit, så spilles fire United-spillere sjakk matt.

Så i stedet for at United vinner ballen tilbake og kan fortsette å angripe, og altså få to angrep på rad, så er det motstander som kan angripe, og United må starte alle angrep bakfra.

Til sammenligning: Brighton

Situasjonen er selvfølgelig ikke lik, men Brighton gjør uansett noen ting veldig bra.

Vi ser at de stuper opp i press, og de etterlater en United-spiller ledig midt i banen, slik som United.

På bildet over ser en at United passerer dette presset, og setter tre spillere ut av spill, og nå er Matic rettvendt i en god posisjon. Legg merke til Brighton-spilleren til venstre på bildet. Han vil nå bruke tiden på å komme opp i press, i stedet for å droppe ned.

Over ser en at spilleren fra det forrige bildet nå har lagt press på Matic. Med dette skjærer han også av korridoren opp til spiss. På få sekunder har altså Brighton gjenopprettet presset, og de er i gang med å lage overtall rundt ballfører.

Legg også merke til den manglende bevegelsen her, som jeg vil referere til senere.

Brighton lager frispark, etter at ballen blir spilt ut til Fernandes som stod bredt i banen. Med det presset som ble lagt, så har Brighton rukket å skyve seks spillere over på ballsiden, og er seks mot tre i overtall. De dreper kontringen.

Hva kan United bygge videre på?

Vi kan ikke endre fortiden, men vi kan påvirke fremtiden. Så hva ser vi som United kan og bør bygge videre på?

Til forskjell fra forrige situasjon vi så på, så ser vi et United-lag i denne situasjonen som plutselig viser bedre tendenser, noe som ende med frisparket som leder til 1-1. Brighton presser godt, og har skapt overtall i siderom, slik som i forrige bildesekvens.

Brighton gjenoppretter også presset sitt når United spiller inn sentralt i banen. United har nå to bevegelser som truer bakrom, to bevegelser motsatt for vending av spill og bevegelse i støtte, slik at de kan spille fremover i neste trekk.

I forrige sekvens så vi at Brighton laget overtall seks mot tre i forsvar. Her også har de seks spillere høyt i banen. Mottrekket mot dette er vending av spill, tidlig ut av presset. United løser det glimrende, og det er ingen problem å se at det her er fart i bevegelsene.

Det er to bevegelser som strekker motstander, og nå må Brighton løpe med nesa hjemover. Shaw setter fart og får frispark, og dette oppstår fordi de gjør det de skal i slike situasjoner. De får bevegelser opp og forbi ballfører, en som møter (Martial), bevegelse bak ballfører (Pogba) og noen som går i bakrom. Da sprekker gjenvinningspresset til Brighton opp.

Bildet over viser at Brighton nok en gang lager overtall i forsvar, fire mot to. Disse situasonene må United raskt ut av, slik at de kan utnytte farten sin på overganger, slik som Shaw rett før pause der han skaffet frispark for United.

Legg merke til Rashford som starter i bakrom, mens Martial er feilvendt. De truer ulike rom. Samtidig jobber Pogba seg opp som støttealternativ sammen med Matic. Legg også merke til høyden på forsvaret til Brighton, som er på høyde med Rashford.

Greenwood kombinerer med Martial, og kommer seg fri i mellomrommet, som nå er veldig stort – dette fordi Rashford truet bakrom, og tok med seg hele forsvarsleddet lenger ned i banen. Ved slike løp så får United mye plass å boltre seg på, og samtidig ser vi Matic som jobber seg opp og forbi ballfører.

Shaw og Fernandes får etterhvert ballen, og har overtall på venstre side. På dette bildet har United nå brukt sekundene på å komme seg i gode posisjoner, mot et Brighton-forsvar som er uorganisert. Legg merke til Rashford som er nærmest alene på bakre stolpe.

Det er forskjell på høy fart og sprint

United vinner ball lavt i banen. Det vi ikke ser på bildet under, er at Rashford strekker motstander høyere i banen. Dette skaper rom for andre.

Fernandes ligger helt alene, men trenger alternativer om han får ballen. Dette har Rashford sørget for ved å være i forkant og bevege seg høyere i banen.

Brighton har skapt overtall i forsvar her også, men de sprekker opp når Rashford strekker dem.

Fernandes slår en fantastisk pasning i bakrom som Rashford kan plukke opp ved å sette på storfarten, og sekunder senere blir dette mål.

I slike situasjoner som dette er det stor forskjell på høy fart og sprint, ikke minst viljen til å ta løpene.

SENDTE UNITED I LEDELSEN: Marcus Rashford, takket være godt arbeid både med og uten ball, pluss en herlig pasning fra Fernandes.

Konklusjon

Dessverre er det noen gamle vaner som har satt sitt preg på denne sesongstarten – enkle feil i forsvar og dårlig bevegelse offensivt er melodien.

Det er noen positive tendenser å spore, men de er litt vanskeligere å finne. Men United MÅ ha flere og bedre bevegelser foran ballfører, på den måten vil en også kunne flytte laget høyere, og stå bedre i gjenvinning.

Dette er Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016. Nå bidrar han også med taktiske analyser for united.no.

Følg Øyvind Eide på Twitter ved å klikke her.

Powered by Labrador CMS