briandeaneint

– Jeg blir aldri lei det første målet

Det er 30 år siden han senket Alex Fergusons menn med tidenes første Premier League-mål. Noen uker før kunne Brian Deane blitt Manchester United-spiller.

Publisert Sist oppdatert

Forrige gangen United startet ligasesongen med to tap slik som nå, var i 1992/93, den aller første Premier League-sesongen.

Det endte med ligagull for første gangen på 26 år, noe selv de mest optimistiske neppe tror på nå.

I dag – mandag 15. august – er det 30 år siden sesongstarten i 1992/93, da det ble tap mot Sheffield United og Brian Deane i den aller første Premier League-kampen.

Dette intervjuet med Deane er et redigert utdrag av en artikkel som stod på trykk i medlemsbladet United-Supporteren i 2012. Her kan en bli medlem av Supporterklubben.


– Jeg tenkte ikke så mye på det da jeg var aktiv, men i dag trenger ingen å fortelle meg hvor stort det ville vært, smiler Brian Deane.

De færreste vet hvor nær han var en overgang til Manchester United sommeren 1992.

– Det var kontakt mellom klubbene

15. august 2022 er det 30 år siden Premier League ble sparket i gang, og raskest ut av startblokken var Brian Deane.

Den tidligere kraftspissen klør seg bak øret mens han ser noe tankefull ut. US møter den tidligere kraftspissen i et heller fasjonabelt sentrumshotell snaue ti minutters gange fra Oxford Street, midt i hjertet av London.

Han stirrer forsiktig rundt seg i den moderne og tidsriktige baren. Det er nesten som om han er i ferd med å avsløre en stor hemmelighet absolutt ingen andre må få vite om.

Fullt så hemmelig er det imidlertid ikke, men det er ikke ofte Brian Deane snakker om nesten-overgangen til Manchester United. Han retter blikket tilbake på halvfulle tekoppen igjen.

– Det gikk jo noen rykter, begynner han forsiktig.

– BURDE SCORET HAT TRICK: Brian Deane ser på video av det aller første Premier League-målet han scoret mot Manchester United 15. august 1992. Sheffield United vant 2-1, Deane scoret begge målene, men sier han burde scoret tre. Foto: Bjarte Valen

– Manchester United var på jakt etter en ny spiss etter at ligagullet glapp i 1992 og mitt navn ble nevnt flere ganger.

– Var det bare rykter?

– Nei, det var nok litt mer konkret enn som så, men du må huske på at for 20 år siden var vi som spillere i en helt annen situasjon enn det tilfellet er i dag. Vi fikk ikke vite så mye av det som skjedde rundt oss. Direktører og managere snakket seg i mellom, men det var ikke alltid at vi som spillere fikk vite om det. Jeg har senere blitt fortalt at interessen fra Manchester United var reell nok, men de endte opp med å kjøpe Dion Dublin i stedet. Da han ble skadet kom Eric Cantona, og som det heter så fint, resten er historie, smiler Deane.

– Hvorfor ble det ikke noe av overgangen til Manchester United?

– Det aner jeg faktisk ikke, men den gangen spilte det liten eller ingen rolle for meg. Jeg var svært lykkelig i Sheffield, og vi hadde et fantastisk samhold i laget. Den gangen skjønte jeg ikke hvilken stor klubb Manchester United var, men…

– Du skulle ønske ting var annerledes?

– La meg si det slik, det ville vært artig å få muligheten til å være med å bygge opp Manchester United til det klubben er i dag, men jeg mister ikke nattesøvnen de få gangene jeg tenker på det. For å være helt ærlig så er jeg ikke typen som bruker mye tid på å tenke på hvis, dersom og hva som kunne ha vært. Det er ikke noe poeng i det. Det som har skjedd har skjedd, sier Deane.

– Blir aldri lei DET målet

Overgangen fra Bramall Lane til Old Trafford gikk i vasken for Deane.

I stedet senket den kraftige spissen nærmest på egenhånd Manchester United på Premier Leagues åpningsdag for 20 år siden. Den første scoringen, etter bare fem minutter, var den aller første i Premier League-historien.

Navnet til Brian Deane er derfor risset inn med gullskrift i historiebøkene.

Mens Deane tar en tur ned «Memory Lane» og mimrer så det knaker i hjernebarken, finner vi frem scoringen hans på den bærbare datamaskinen.

BARE NESTEN: Mark Hughes scoret Manchester Uniteds første Premier League-mål for 25 år siden, men det holdt ikke til poeng for United.

Bildene fra den vakre augustdagen i 1992 får frem smilet hos Brian Deane. Gary Pallister hadde neppe reagert på samme vis. «Pally» hadde mange gode kamper i United-trøyen. Åpningskampen i Premier League var imidlertid ikke en av dem.

På den første scoringen står den storvokste midtstopperen og sløver mens Brian Deane stikker hodet frem og stanger inn det historiske målet.

– Om jeg blir lei av å snakke om den scoringen? Nei, er du gal? For det første, har du scoret mot Manchester United blir du ikke lei av å snakke om det. Og for det andre, og enda viktigere, folk husker navnet mitt på grunn av den scoringen. Ingen kan noensinne ta fra meg den plassen i historiebøkene. Det er klart jeg er stolt av det. Den følelsen blir bare sterkere med årene, smiler han.

I bakgrunnen surrer den bærbare datamaskinen ufortrødent videre med Youtube-videoen fra 1992. Nå er det 2. omgang i kampen. Vondt blir til verre for Alex Fergusons menn, og spesielt stakkars «Pally».

Fadesen i førsteomgang blir fulgt opp med en klønete straffe i den andre. Deane scoret enkelt.
– Jeg skulle hatt et hat trick den dagen. Jeg brant en kjempesjanse, mumler Deane humrende.

En helt ny verden

Da ryktene om en mulig overgang for Deane fra Sheffield United til Manchester United begynte å svirre for alvor, var Bosman-dommen fremdeles tre og et halvt år unna. Internett var noe de færreste hadde hørt om og nesten ingen var i besittelse av og lønningene, selv til de beste spillerne, var fremdeles på et fornuftig nivå.

Likevel skjedde det noe ved inngangen til 1992/93-sesongen som skulle markere starten på en revolusjon i engelsk fotball.

LIGAMESTER: Til tross for en vanskelig start på sesongen ledet Alex Ferguson United til ligagull i den første Premier League-sesongen i 1992/93.

«It’s a Whole New Ballgame» lovet Sky Sports som hadde fått rettighetene til å vise livekampene fra den nykomponerte ligaen.

Og Sky holdt ord.

– Den sommeren merket vi at noe var i emning. Vi hadde fått en tv-kanal som nå ville være langt mer på hugget enn det noen kanal hadde vært tidligere. Tidligere hadde vi som fotballspillere stort sett få gå i fred og drive med vårt. Nå fulgte tv-kameraer med overalt. Det vi drev med utenfor banen var nesten like interessant som det som skjedde på. Litt av uskylden forsvant med Sky Sports, sier Deane

– En forandring til det bedre eller verre?

– Til det bedre. Uten tvil. Da Sky Sports kom inn ble det en helt ny hverdag rent økonomisk sett og med den vanvittige markedsføringen de hadde i starten skjønte vi at det var starten på noe stort, men vi visste ikke helt hva, sier Deane.

I dag er Premier League kanskje den beste ligaen i verden. Den er i allefall den tøffeste og udiskutabelt mest lukrative. Milliarder av tv-seere får med seg kamper over hele kloden. Interessen for engelsk fotball er enorm.

Over 30 nye stadionanlegg har sett dagens lys siden Premier League ble til. For å bruke en metafor som er egnet til å gi en fysioterapeut en dundrende hodepine; jakten på en plass i Premier League, det forjettede land, fører til at mange klubber brekker ryggen i en vanvittig satsing de egentlig ikke har råd til.

Da var det andre tider for Brian Deane og Sheffield United da de rykket opp i den daværende 1. divisjon i 1990. Alle forståsegpåere dømte dem rett ned igjen. Ynkelige fire poeng var fasiten for Sheffield Uniteds spillere da julepresangene ble åpnet i Yorkshire, og du ville vært en eksepsjonelt dristig gambler om du satte penger på at «Blades» skulle overleve.

– Vi hadde ikke penger til å kjøpe nye spillere som ville forsterket laget, men manageren vår var lur, og på mange måter en pioneer på flere områder, sier Deane som kun omtaler gamlesjefen Dave Bassett som «Harry».

REVANSJ: Steve Bruce og manchester United fikk sin revans da Brian Deane og Sheffield United kom til Old Trafford i februar 1993. Fergusons menn vant 2-1 og senere ligagullet i mai.

– Da resultatene lot vente på seg utover høsten hentet han inn sportspsykologer og ernæringseksperter. Slikt var helt nytt og fullstendig fremmed på den tiden, men vi fikk resultater. På nyåret vant vi syv kamper på rad, og overlevde ganske greit, sier Deane.

– Forandringene som kommer etter jul var så ekstreme at sesongen etter ble den tradisjonelle julefesten avholdt i august. Eller er det bare en god røverhistorie?

– Nei, det er helt sant, og det var «Harry» sin idé. Spillerne syntes det var en artig ide og det løsnet den noe spent stemning før sesongen tok til, humrer Deane.

Manchester United ble kronet til tidenes første Premier League-vinnere i 1992/93. Etter nok en mirakulløs snuoperasjon på tampen klarte Sheffield United å beholde plassen.

Så kom United på banen og kjøpte den kraftige spissen. Men det var Leeds United, og ikke Manchester United, som bladde opp rekordbeløpet 2,7 millioner pund.

– Jeg var innom en rekke klubber siden, og kom tilbake til Sheffield United ytterligere to ganger. Det er «Blades» jeg ser på som klubben i mitt hjerte selv om jeg har hatt et godt forhold til alle klubbene jeg har spilt i, sier Deane.

Powered by Labrador CMS