eidebrentford0822

«Ten Hag må da ha møtt et slikt forsvarsspill med Ajax også?»

TAKTISK ANALYSE: Øyvind Eide savnet tydeligere mottrekk fra Erik ten Hag mot Brentford.

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener
Følg Eide på Twitter her

For å forstå noe av hvordan denne kampen kunne bli som den ble, så må vi tilbake til forrige kamp mot Brighton. Den kampen har Brentford analysert.

Det er riktignok bare en liten del av forklaringen. Jeg holder meg dog bare til det taktiske i kampen, og da var det særlig ett moment som var interessant.

Brentfords inngang

1

Mot Brighton så vi at Eriksen fikk plass på midten. Da gjennom motsatte bevegelser, som skapte rom.

2

Fra denne posisjonen så kunne Eriksen styre mye av kampen, spesielt i første omgang. Så hva skulle Brentford gjøre med dette?

3

Trekket til Brentford ble å markere midtbanen til United. Slik som vi ser her rett i forkant av 2-0-målet. Det er mye å si om dette bildet, men jeg bruker det kun for å vise Brentfords inngang til kampen i dette tilfellet. Ved å markere på denne måten, så vil noe av gevinsten være å få gunstig brudd når det spilles til markert spiller. Men at de skulle få et så gunstig brudd som dette, tror jeg ikke Brentford selv hadde forestilt seg.

4

Under første drikkepause så samles Brentford spillerne seg rundt taktikktavlen, hvor de forsterker taktikken sin, som de har lykkes så godt med i inngangen til kampen. Det er tydelig markert 3v3 på midten av denne taktikktavlen. De skulle fotfølge midtbanen til United.

5

Og de gangene Brentford ikke allerede lå tett, så var de uhyre aggressive. Slik som her når McTominay får et godstog i press.

6

Da kommer noe som kjennetegnet United-spillerne i denne kampen; McTominay må kaste seg frem for å prøve å beholde ballen, men blir for sen, og får gult kort.

Mottrekk mot markeringsforsvar

Et slikt forsvar, avgir også mye rom, og derav åpner det seg også mange muligheter. Det ble noen mottrekk, selv om de var sporadiske og for sjeldne.

7

En måte å komme ut av slikt press på, er hurtig kombinasjonsspill. Her er det Shaw som har ballen, og vi ser markeringene i midten av banen. Legg merke til bevegelsen til Fernandes i den nederste ringen, han beveger seg utover i banen. Dette vil åpne rom sentralt i banen.

8

Etter en hurtig kombinasjon med Fernandes, så er hele banen åpnet opp. Nå er det masse rom for vending av spill, og for Shaw til å avansere selv.

9

Dette fører til en god skuddmulighet, og bildet viser tydelig hvor farlig det kan bli når de får spilt seg gjennom markeringsforsvaret.

10

Prinsippet med å ta med seg markeringsspilleren sin bredt i banen er viktig. Se på Eriksen her, som er markert og går bredt i banen. Da åpnes det rom sentralt.

11

Et par pasninger senere så er United fri i mellomrommet. Nok en gang så skapes dette ved at sentral spiller som er markert, trekker bredt i banen. Da strekker de Brentford sideveis, og åpner rom i midten.

12

Den brede bevegelsen er alltid vanskelig å forholde seg til. Her går Fernandes bredt, og denne gangen så velger markeringsspilleren å holde seg inne sentralt.

13

Da får Fernandes mye plass alene på siden. Eriksen finner han der ute, og Fernandes kan angripe fra siderommet. Dette er bare ett av mulige virkemidler som kan benyttes mot markeringsforsvar. Vi fikk se noen eksempler, slik som her, men jeg følte ikke at det lå noen tydelig plan bak dette.

Et annet virkemiddel er vending av spill:

14

Ved å posisjonere spillerne slik at de får overtall på utsiden, så vil midtbanetrioen til Brentford få trøbbel om ballen vendes hurtig. Her er det vending mot Uniteds venstre side, og vi ser tydelig hvor mye rom det er der ute.

15

Da kan de enkelt rulle opp 2v1 og få innlegg. Dette er i forkant av sjansen til Eriksen. Igjen, et trekk som kan brukes mot slikt forsvar, men som kom altfor sjelden.

Konklusjon

Dette er en kamp hvor det er umulig å vite i hvilken ende man skal starte med analyse.

De slipper inn så mange ulike typer mål. Det gjøres store individuelle feil. Det gjøre strukturelle feil. Det er mange feil. Så hvor begynner man?

Jeg ønsker å holde det på et saklig nivå, da det fort kan spore av når man skal oppsummere en slik kamp.

Jeg ønsket å vise inngangen til Brentford. Om mulige løsninger på det motspillet. Jeg er litt skuffet, og overrasket over at Ten Hag ikke var tydeligere i mottrekkene sine. Han må da ha møtt et slikt forsvarsspill med Ajax også? Dette er tross alt et ganske vanlig mottrekk, som Brentford viser i denne kampen.

Men løsningene kommer for sjeldent. De virker ikke bearbeidet nok – og det overrasker meg. Jeg trodde laget lå lenger fremme.

Så hvor går veien herfra?

Jeg pekte på noen klare utviklingsmål fra sist kamp. Det er ikke akkurat blitt noen færre utviklingsmål etter denne.

Jeg er glad jeg ikke står i Ten Hags sko. Det er en enorm jobb han må sette tennene i nå.

Dette er Øyvind Eide:

Powered by Labrador CMS