fred230621velandclay

Fred imponerer ekspertene: – Kanskje det er verdt å beholde ham, og ikke bruke enda en halv milliard på en ny midtbanespiller

Etter å ikke ha spilt et minutt med landslagsfotball på to og et halvt år, er United-spiller Fred nå ventet å starte helgens Copa America-finale for Brasil mot erkerival Argentina. Ekspertene som har fulgt mesterskapet tettest, mener United nå bør gå i tenkeboksen før de punger ut for en ny midtbanespiller.

Publisert Sist oppdatert

At United-spillerne har satt sine preg på fotballmesterskapene som spilles denne sommeren er det lite tvil om. Men der flere i de tusen hjem har fått med seg Luke Shaws herjinger for England og Paul Pogbas magiske pasninger for Frankrike, er det etter alt å dømme færre som har fått med seg Fred og Edinson Cavanis Copa América-eventyr.

Kanskje ikke så rart heller, tatt i betraktning at de fleste kampene spilles etter midnatt skandinavisk tid.

To av de som derimot har fått med seg de to United-spillernes prestasjoner i det søramerikanske mesterskapet, er Petter Veland og Paul Thomas Clay, som begge har kommentert turneringen for Viasat.

Vi har tatt en prat med dem, for å få et innblikk i hvordan Uniteds søramerikanske stjerner har prestert i sommerens sluttspill i Brasil.

Tok plassen til Fabinho: – Litt fascinerende

Den av spillerne som må sies å ha hatt det beste mesterskapet av de to lagkameratene fra Manchester, er utvilsomt Brasils midtbanemotor Frederico Rodrigues de Paula Santos, eller bare Fred.

28-åringen har startet fem av seks kamper for et brasiliansk lag som begge Viasats kommentatorer holder som favoritter før finalen mot Argentina, som spilles natt til søndag.

Bare i den betydningsløse gruppespillavslutningen mot Ecuador valgte Tite å holde sin nummer åtte på benken

Jeg synes han har vært fin, jeg, er vurderingen fra Clay.

IMG_-eobnzi
VIASAT-KOMMENTATOR: Paul Thomas Clay har kommentert sommerens Copa América for Viasat.

Han forklarer at Fred i all hovedsak har spilt som en del av en toer dypt på Brasils midtbane. I motsetning til i klubbfotballen, er det derimot Fred som er den mest fremoverrettede i den defensive midtbaneduoen. Under Ole Gunnar Solskjær er gjerne brasilianeren den mer balanserende spilleren i tospann med Paul Pogba, eller deler ansvaret med Scott McTominay.

For Brasil er det derimot Real Madrids Casemiro som har hovedansvaret for ryddejobben.

Det mener Clay passer Fred godt.

– Det frigjør Fred til å bruke energien sin på å gå fremover og ta med seg ballen opp i banen. Freds styrker kommer rett og slett mer til sin rett for Brasil. 

Kommentatorkollega Veland forteller at han har latt seg imponere av det arbeidet midtbanespilleren gjør for at spillerne lenger frem i banen kan skinne.

Viasat-eksperten mener Fred «legitimerer måten Brasil spiller på», noe han begrunner med at United-spillerens evne til å posisjonere seg godt i det defensive gir spillere som Neymar og Richarlison muligheten til å utfolde seg i det offensive spillet.

Måten han posisjonerer seg på gjør at mange av motspillerne spiller ballen et annet sted enn der de egentlig tenker å slå den, sier Veland.

Brazil v Chile: Quarterfinal - Copa America Brazil 2021
GODT POSISJONERT: Petter Veland mener Fred har en evne til å ligge godt plassert når motstanderen har ballen.

Han mener dette er en undervurdert egenskap Fred har, som mange gjerne ikke får med seg, ettersom den ikke gir utslag i statistikker som taklinger og ballbrudd.

Man finner ikke igjen den egenskapen i dokumenterbare tall, det er bare en følelse jeg har etter å ha sett United og Brasil. Det er det som er grunnen til at han får tillit.

Veland forteller at han har registrert at Fred ikke nødvendigvis er den mest populære spilleren i United-trøyen, noe han mener kan skyldes denne noe mer anonymiserende rollen.

«Han brukes sjelden i en rolle der han spiller seg inn i spotlighten på en positiv måte», som Viasat-kommentatoren forklarer det.

Den samme oppfatningen av Fred mener Veland å vite at også eksisterer hjemme i Brasil.

Jeg registrerer jo kritikk. Du kan nesten høre et kollektivt hjertesukk fra Brasil helt til Oslo når han er i startelleveren. Jeg tror det bare er noe som sitter i, en slags dom han har over seg som er vanskelig å komme unna.

COPA AMÉRICA-EKSPERT: Petter Veland kommenterer den søramerikanske turneringen for Viasat. Foto: Øystein Klock/MTG

Fred danker nemlig ut en annen spiller, som på sin side virker å være svært populær i sin engelske klubb.

– Et godt bilde på hvor undervurdert han er, er at han har tatt plassen til Fabinho, som mange Liverpool-supportere setter veldig høyt, samtidig som mitt inntrykk er at få United-fans setter Fred veldig høyt. Det er litt fascinerende.

Mener United må i tenkeboksen før nye kjøp

Så spørs det hvor høyt hierarkiet i United verdsetter Fred.

Den siste tiden har det versert rykter om flere potensielle midtbanespillere som kan komme til å bli hentet inn dørene på Old Trafford. Britiske medier har spekulert i at en ny sentral midtbanespiller står høyt på prioriteringslisten til Ole Gunnar Solskjær, nå som Jadon Sancho snart tetter hullet på høyrekanten.

Declan Rice fra West Ham er et av navnene som har blitt nevnt, Rennes’ Eduardo Camavinga er et annet.

Begge utvilsomt spillere som vil stjele minutter, om ikke plassen fra Fred, dersom de skulle vise seg å bli United-spillere før overgangsvinduet stenger natt til 1. september.

Manchester United v West Ham United - Premier League
POTENSIELL NY KONKURRENT: Om enkelte av ryktene som svirrer rundt United viser seg å være sanne, kan disse to komme til å kjempe om plassene på Uniteds midtbane neste sesong.

Brasilianeren har imponert Viasat-kommentatorene under sommerens Copa América, men har han gjort nok til å vise at han er midtbanemannen United bør satse på videre?

– Det er vanskelig å si for bastant. Selv om han gjør det bra for Brasil betyr det ikke automatisk at han er «den rette» for Manchester United. Det handler om rolle, styrker og relasjoner, begynner Clay.

– Det kan være det er andre, som for eksempel Rice og Camavinga, som går bedre inn i miksen med McTominay, Pogba og Fernandes enn Fred. Men jeg føler kanskje det er verdt å beholde Fred, og ikke bruke enda en halv milliard på en ny midtbanespiller. 

Veland mener United nå må veie de alternativene de har ute på overgangsmarkedet opp mot spillerne som allerede er i klubben, og at klubben må finne ut om de er fornøyde med det de har.

Han har et visst nivå inne, men jeg tror vi aldri kommer til å snakke om Fred som en av verdens beste fotballspillere, eller at han blir en stor fanfavoritt i United, sier Veland og legger til:

Ser man på råmaterialet til eksempelvis Eduardo Camavinga, kommer han nok til å bli en bedre fotballspiller enn Fred.

IMPONERENDE UNGGUTT: 18-årige Eduardo Camavinga har gjort sine saker godt i Ligue 1. Her i duell med tidligere United-spiller og nåværende PSG-mann Ander Herrera.

Uansett – det er ingen tvil om at Fred har imponert begge Viasat-kommentatorene under sommerens mesterskap, der han kan bli den tredje spilleren til å vinne Copa América under kontrakt med United.

Det er en bragd bare Kleberson og Anderson har gjort tidligere, i henholdsvis 2004 og 2007.

Fred kan også ta med seg gode skussmål fra sommerens store søramerikanske fotballeventyr. Viasat-kommentatorene gir nemlig midtbanemotoren gode terningkast, når de blir bedt om å trille terningen over Freds prestasjoner hittil i mesterskapet.

La oss gi en femmer da, sier Veland, som gir samme antall øyer på terningen som kollega Clay:

– Klink femmer. Han har imponert meg. Men så hadde jeg kanskje ikke verdens høyeste forventinger heller… 

Spilte ute av posisjon

I motsetning til sin lagkamerat fra United, er Edinson Cavani allerede ute av mesterskapet, etter en skuffende turnering for hans hjemland Uruguay.

Uruguay har skuffet veldig. Når du ser på historikken og spillerne de disponerer, synes jeg de skal komme til semifinale, sier Veland.

Han mener dog at Uniteds superspiss er én av få i trenerveteran Oscár Tabárez’ mannskap som kan forlate mesterskapet med «hodet litt hevet».

Cavani drar fra Brasil med to scoringer til sitt navn, én fra 2-0-seieren over Bolivia, én fra 1-0-seieren over Paraguay. Med nettkjenningene sikret 34-åringen andreplassen i gruppe B, noe som ga uruguayanerne Colombia som motstander i kvartfinalen.

Der klarte verken Cavani, lagkameratene eller colombianerne å score og kampen måtte avgjøres ved hjelp av straffesparkkonkurranse.

Uniteds representant satte sin straffe velplassert og hardt i hjørnet til David Ospinas venstre, men da to av lagkameratene ikke klarte å sette ballen i mål, var det colombianerne som kunne juble for semifinaleplass.

Uruguay v Colombia: Quarterfinal - Copa America Brazil 2021
DOWN AND OUT: Edinson Cavani og Uruguay gikk tidligere ut av Copa América enn de nok selv hadde håpet.

Clay oppsummerer Cavanis mesterskap slik:

– Startet litt trått mot Argentina, og delvis Chile, men var god mot Bolivia og Paraguay. Ganske anonym kvart mot Colombia. En «opp-og-ned»-turnering hvor han presterer godt mot mindre god motstand, men sliter mot de bedre lagene.

Viasat-kommentatoren påpeker at Cavani heller ikke har kunnet spille fast i sin favorittposisjon, som spissen helt øverst i lagoppstillingen. Han forklarer at trener Tabárez endret formasjon etter åpningskampen, for å få inn tieren Giorgian De Arrascaeta bak angrepsleddet. 

Det betød en plass lenger ute på kanten for mannen som tidvis briljerte som midtspiss for Solskjærs United foregående sesong.

– Cavani, som den pliktoppfyllende og til fingerspissene profesjonelle spilleren han er, ofrer seg og tar en rolle litt ut til siden. Med andre ord litt ute av sin naturlige og beste posisjon.

Chile v Uruguay: Group C - Copa America Brazil 2019
FEIRER SAMMEN: Men Edinson Cavani har lenge vært bak Luis Suarez når det gjelder stjernestatus på det uruguayanske landslaget.

Clay mener dette er litt symptomatisk for hvordan Cavanis karriere har vært. Han påpeker hvordan den hårfagre uruguayaneren lenge måtte stå i køen bak spissduoen bestående av Luis Suarez og Diego Forlán på landslaget.

–  Jeg synes han fortjener, og har fortjent, å være «the main man» i mye større grad. Han er, og har alltid vært, for profesjonell til å sette seg selv foran laget.

– Har sett ham skarpere

Hovedrolleinnehaveren er det ikke sikkert Cavani noen gang vil få være på det uruguayanske landslaget. Veland forteller nemlig at kritikken tilbake i Uruguay begynner å vokse mot Uniteds 34-årige spiss og hans jevnaldrende spissmakker fra Atletico Madrid.

Viasat-kommentatoren forklarer at supporternes opprop ikke nødvendigvis er personlig rettet mot Cavani og Suarez, men et ønske om at Tabárez skal gjennomføre et generasjonsskifte.

De har en voksen tropp, der mange av de som starter har vært med i ti-femten år, uten at nye krefter har klart å slå gjennom, sier Veland.

– Debatten går på om det begynner å nærme seg et punkt der de bør ta en vurdering på om det er liv laga lenger, om de kommer til å bli med videre, sier Veland, som tror begge de to veteranene i alle fall vil være med til neste års VM-sluttspill.

GettyImages-1325997645
SNART FERDIG?: De uruguayanske fansene begynner å lure på om det er på tide med nytt blod på landslaget. Cavani og Paraguay-trener Eduardo Berizzo snakker nok ikke om det her.

Cavani begynner nemlig å bli en godt voksen mann, i alle fall i fotballsammenheng.

Likevel spilte helten fra Europa League-semifinalene mot Roma 458 av 480 mulige minutter i Copa América, etter en sesong der han var på banen 39 ganger for United.

Veland mener det bare er naturlig om spillere viser preg av å ha spilt en såpass lang og intensiv sesong, men at Cavani ikke viste tegn til svakhet eller slitasje under Copa América.

Han ser ut som han pleier å gjøre, vi fikk den Cavani vi vanligvis får, sier Veland, som mener det er rettferdig å si at United-spissen bidro mer enn Luis Suarez, gitt at han scoret to mål, selv om ingen av de to leverte slik man kunne forvente av dem.

Veland mener også at Cavani viser seg mer bevegelig enn sin spissmakker og at han er flinkere til å ta offensive løp over hele baneflaten, uansett om det måtte være på sidene, i bakrom, eller en møtende bevegelse.

GettyImages-1325989290
HOLDT ØYNENE PÅ BALLEN: Men Viasat-kommentator Paul Thomas Clay synes ikke Edinson Cavani var den beste versjonen av seg selv under sommerens mesterskap.

Clay er enig i at Cavani presterte med samme energinivå og arbeidsvilje, men mener samtidig at superspissen ikke har vært 100 prosent seg selv under mesterskapet.

– For meg har han kanskje manglet litt det siste lille. Som nevnt er det et litt sammensatt bilde. Energien, arbeidsinnsatsen, profesjonaliteten er der som alltid, men jeg har sett ham skarpere.

Dermed når ikke uruguayaneren opp på samme terningkast som det Fred gjør. Cavani leverer et til «godkjent, men ikke mer enn det» i boken til Veland.

Siden jeg sier godkjent, skal vi si fire? Det kunne vært en treer, men vi får være litt snille med ham, sier Veland.

Også denne gangen er de to kommentatorkollegene enige:

– Han får en firer av meg. Kun ett spillemål, én straffescoring og satte sin i straffekonken mot Colombia, sier Clay.

– Kunne selvsagt prestert bedre, men så er ikke dette den beste utgaven av Uruguay heller. 

Natt til søndag, 02.00 skandinavisk tid, spiller Brasil Copa América-finale mot erkerival Argentina. United.no kommer til å følge med på oppgjøret.

Powered by Labrador CMS