Superspissene som kom gratis

Ikke alle Bosman-spillerne som har ankommet United har vært en ubetinget suksess, men United har hentet stjernespisser gratis som i sin tur har levert for klubben.

Publisert Sist oppdatert

Jean-Marc Bosman har blitt beskrevet som fotballens fremste frihetskjemper.

Tirsdag er 25 år siden EU-domstolen ga Bosman medhold og samtidig ga grønt lys for at alle kontraktsløse spillere kunne gå gratis til en ny klubb. 

Bosman-dommen endret overgangssystemet i fotballen fullstendig, men selv om dommen ga tusenvis av spillere langt bedre forhandlingskort på hånden, måtte hovedpersonen selv betale en høy pris.

Ble nektet overgang

Jean-Marc Bosman ble født i den belgiske byen Liège, øst i Belgia og slo gjennom på seniornivå i klubben Standard Liège. Bosman spilte også 20 kamper for Belgias U21-landslag og var i en periode også kaptein på ungdomslandslaget.

Etter fem år i A-stallen til Standard Liège, forlot han klubben til fordel for byrivalen R.F.C. de Liège. Overgangen ble imidlertid ingen suksess og etter bare to år ønsket han å dra videre til den franske klubben Dunkerque. 

Til tross for at kontrakten hans gikk ut i 1990, krevde R.F.C. de Liège en overgangssum på rundt fem millioner kroner for Bosman. Bosman mente at klubben ikke hadde krav på noen overgangssum ettersom kontrakten hans var gått ut og saksøkte Liège, det belgiske fotballforbundet og UEFA.

Bosman mente at UEFAs regler var i strid med Roma-traktaten fra 1957, (forløperen til EF og EU) som tillot at arbeidstakere fritt kunne flytte på deg innenfor medlemslandene. 

Liège hadde på dette tidspunktet allerede kuttet månedslønnen til Bosman med 75 prosent til ca 5 000 kroner i måneden. 

Det ble en langdryg affære i rettssystemet, men 15. desember 1995 fikk Bosman medhold og dommen snudde overgangssystemet på hodet.

Vekslende hell for United

Manchester United har hentet flere Bosman-spillere, men en kan trygt si at det har vært med vekslende hell.

Mark Bosnich skulle bli Peter Schmeichels arvtaker i United-målet etter Treble-triumfen i 1999, da Bosnich kom gratis fra Aston Villa.

Det tok imidlertid ikke lang tid før Sir Alex Ferguson fikk bange anelser. 

Ferguson sparte nemlig ikke på noe da han beskrev tidligere United-keeper Mark Bosnich i sin biografi.

INGEN SUKSESS: Mark Bosnich vente tilbake til United sommeren 1999, men ble ingen suksess som Peter Schmeichels arvtaker.
INGEN SUKSESS: Mark Bosnich vente tilbake til United sommeren 1999, men ble ingen suksess som Peter Schmeichels arvtaker.

– Mark Bosnich var utrolig uprofesjonell. Vi hadde spilt mot Wimbledon og Bosnich forsynte seg av alt han kunne på bussen hjem. Sandwich, suppe og koteletter. Han tok for seg hele menyen. Da vi kom tilbake til Manchester var han på telefonen til en Kina-restaurant for å bestille takeaway. Han var ustoppelig, skrev Ferguson i boken sin. 

Ferguson fortalte også at Bosnich dukket opp tre timer for sent til sin første trening og var overvektig da han kom til klubben.

Stort bedre gikk det ikke med Victor Valdés som ble hentet av Louis van Gaal som reserve for David de Gea. 

Den tidligere Barcelona-keeperen fikk kun to ligakamper for United på tampen av 2014/15-sesongen da De Gea ble skadet, og da Valdés angivelig nektet å spille en reservelagskamp, svarte Van Gaal med å plassere spanjolen på transferlisten.

Stødig reserveløsning

Louis van Gaal traff bedre med keeperen han hentet like etter da kontraktsløse Sergio Romero ankom Old Trafford.

Romero startet 2015/16-sesongen som førstevalget i mål, mens ryktene om en overgang til Real Madrid for David de Gea var på det mest intense.

Siden 2015 har Romero stort sett vært Uniteds cup-keeper og José Mourinho lot argentineren stå hele 12 av de 15 Europa League-kampene i 2016/17-sesongen, inkludert finalen mot Ajax som United vant 2-0. 

TÅLMODIG: Sergio Romero har ventet tålmodig på sine sjanser i United ettersom David de Gea har vært klubbens klare førstevalg i snart ti sesonger.
TÅLMODIG: Sergio Romero har ventet tålmodig på sine sjanser i United ettersom David de Gea har vært klubbens klare førstevalg i snart ti sesonger.

Romero har spilt 61 kamper for United, holdt nullen i hele 39 av dem og har en høyere andel kamper uten baklengs enn noen annen United-keeper som har spilt minst ti kamper for klubben.

Det spørs imidlertid om det blir noen flere kamper i United-trøyen for Romero som har ønsket seg bort etter at United hentet Dean Henderson hjem fra låneoppholdet i Sheffield United.

Lyspunkter på topp

Michael Owen, Zlatan Ibrahimovic og Edinson Cavani er alle eksempler på spisser som har ankommet Old Trafford uten at de kostet United et eneste pund i overgangssum.

Mens det fremdeles gjenstår å se om Cavani blir en suksess i United-trøyen, kan en trygt så fast at Ibrahimovic ble svært populær blant United-fansen i løpet av halvannen sesong i klubben. 

FRA PSG TIL UNITED: Både Edinson Cavani og Zlatan Ibrahimovic forlot PSG til fordel for United da kontraktene deres gikk ut med den franske storklubben.
FRA PSG TIL UNITED: Både Edinson Cavani og Zlatan Ibrahimovic forlot PSG til fordel for United da kontraktene deres gikk ut med den franske storklubben.

Svensken ble toppscorer for United i 2016/17-sesongen med 28 mål i alle turneringer, og ble matchvinner både i Community Shield-finalen mot Leicester og ligacupfinalen mot Southampton i 2017.

Da United spilte Europa League-finale i Stockholm var imidlertid Ibrahimovic skadet, men han fikk vinnermedaljen og spilte en viktig rolle for å få United til finalen på Friends Arena.

Som tidligere Liverpool-spiller hadde Michael Owen både en og to ting å bevise da han ankom Old Trafford. 17 mål på 52 kamper, der hele 34 av dem kom som innbytter, var imidlertid et respektabelt antall og United-fansen vil alltid huske Owens vinnermål mot byrivalen City i september 2009 da den kjappe spissen scoret 4-3 på overtid.

SENKET RIVALENE: Michael Owen jubler sammen med Michael Carrick, Namanja Vidic og Antonio Valencia etter vinnermålet mot Manchester City i september 2009.
SENKET RIVALENE: Michael Owen jubler sammen med Michael Carrick, Namanja Vidic og Antonio Valencia etter vinnermålet mot Manchester City i september 2009.

I 2010 scoret han også Uniteds viktige utligning i ligacupfinalen mot Aston Villa på Wembley, en kamp United vant 2-1. Owen ble med det historisk som den eneste spilleren til dags dato som har scoret både mot og for United i en ligacupfinale.

Store overganger, mange pokaler

Det er nå 25 år siden EU-domstolen bestemte at spillere kan kreve å gå gratis fra en klubb til en annan når kontrakten har gått ut. Dommen medførte også at det ikke lenger var en begrensning på antall utenlandske spillere fra EU og EØS-området.

Historien er full av eksempler på stjernespillere som har byttet klubb vederlagsfritt, og noen av disse overgangene har fått mye oppmerksomhet.

MÅLJEGER: Robert Lewandowski har scoret på bestilling for Bayern München i en årrekke etter at han kom gratis fra Borussia Dortmund.
MÅLJEGER: Robert Lewandowski har scoret på bestilling for Bayern München i en årrekke etter at han kom gratis fra Borussia Dortmund.

Sol Cambell ble mektig upopulær blant Tottenham-fansen da han gikk gratis til erkerivalen Arsenal. Andrea Pirlo dro fra AC Milan til Juventus i 2011 og vant fire ligamesterskap på rad før han avsluttet karrieren i New York City.

Det mest ekstreme eksemplet er imidlertid trolig Robert Lewandowski som hadde vunnet to ligamesterskap med Borussia Dortmund før han i 2014 gikk gratis til Bayern München.

I München har den polske stjernespissen vunnet ligaen seks år på rad i tillegg til Champions League og tre tyske cupmesterskap. 

Powered by Labrador CMS