En nabo er i ferd med å dø

Bury kastes ut av ligaen, og alt tyder på at klubben går under. Bolton kan også lide samme skjebne.

Publisert Sist oppdatert

Manchester har to store lag: Manchester United og Manchester City.

I tillegg har Stor-Manchester flere andre klubber i EFL (English Football League): Wigan, Bolton, Rochdale, Oldham og nå også Salford City.

Frem til tirsdag kveld var også Bury Football Club en del av EFL, men etter lang tids trøbbel ble det tirsdag bekreftet at de rett og slett er kastet ut av ligaen etter 125 år som en del av den.

De har fått utsettelser, og til slutt klarte de ikke å få orden på ting før den endelige fristelsen.

I praksis vil det bety at klubben går under, og Bury-fansen må etter alt å dømme satse på å bygge klubben opp igjen som en føniksklubb.

League One, nivå tre i England, vil dermed denne sesongen bestå av 23 lag – i beste fall. 

Bury har vunnet FA-cupen to ganger, i 1900 og 1903, til sammen med sifrene 10-0 (4-0 og 6-0 – sistnevnte er fortsatt rekord, bare kopiert én gang, nemlig i 2019).

DEAD AND BURIED: Gigg Lane under flomlysene, her for en ligacupkamp mot Leicester i 2015.

Tette forbindelser til Bury

Uniteds førstelag har ikke spilt en tellende kamp på Gigg Lane siden 1937, men United har møtt Bury tre ganger etter andre verdenskrig, alle gangene på hjemmebane under Ferguson.

Først vant vi 2-1 mot Bury i ligacupens fjerde runde i 1987, etter mål fra Norman Whiteside og Brian McClair. Neste gang var i FA-cupen i januar 1993, da mål fra Mike Phelan og Keith Gillespie sikret United en 2-0-seier på Old Trafford.

Vårt siste møte med Bury var i oktober 1998, i trippelsesongen, i ligacupens fjerde runde. Da måtte vi faktisk ha ekstraomganger, og der slo to nordmenn til: Ole Gunnar Solskjær og Erik Nevland scoret målene i det som ble en 2-0-seier.

United har også andre forbindelser til Bury. Gigg Lane ble en stund brukt til reservelagskampene våre, og protestklubben FC United of Manchester brukte anlegget som hjemmebane frem til 2014. I tillegg er som kjent Gary og Phil Neville fra Bury, og begge foreldrene har vært svært involvert i klubben.

Pappa Neville Neville (som døde i 2015) har vært med på å redde klubben tidligere, og har også hovedtribunen oppkalt etter seg. Mamma Jill Neville har jobbet som klubbsekretær i en årrekke, før hun nylig sa opp i protest mot eier Steve Dale, som nå får mye av skylden for at det gikk som det gikk.

THE NEVILLE NEVILLE STAND: Oppkalt etter Neville-brødrenes far.

Mer trøbbel i nabolaget

Som nevnt i første avsnitt består League One i beste fall av 23 lag denne sesongen, om ikke EFL på overraskende vis skulle gjøre om på avgjørelsen.

Dette fordi enda en av klubbene i Stor-Manchester sliter tungt.

Bolton Wanderers’ klubbdrift har vært forferdelig i årevis, og de kan ende opp med samme skjebne som Bury.

De har nå fått 14 dager av EFL på å ordne opp.

BOLTONS HJEMMEBANE: University of Bolton Stadium.

Oldham sliter også for tiden med en eier som har tatt mange rare valg, og som angivelig blander seg inn i managerens jobb, noe som skal ha vært en del av grunnen til at Paul Scholes sa opp der.

Latics ligger rett over nedrykksstreken på nivå fire, og flere har tippet at de kan rykke ned til non-league. I så fall er kanskje ikke veien så lang til en Bury-situasjon for dem heller.

OLDHAMS HJEMMEBANE: Boundary Park. Foto: Håkon Aaberge.
Powered by Labrador CMS