Tata Steel Chess Tournament 2021

«Nå vil det overraske stort om ikke Sancho blir United-spiller i sommer»

Du har hørt historien før. Det handler om den samme spilleren, de to samme klubbene, de samme forhandlerne og fremdeles en enorm overgangssum. Så hva er egentlig annerledes denne sommeren? Mye mer enn du skulle tro!

Publisert Sist oppdatert

Det er ingen tvil om at Jadon Sancho var ønsket på Old Trafford i fjor sommer.

Men det er en stor forskjell på å være ønsket av en klubb, og faktisk være på vei dit.

LES OGSÅ: Slik foregår forhandlingene bak kulissene

For United var det egentlig bare ett hovedproblem sommeren 2020, men det var til gjengjeld stort.

United hadde simpelthen ikke råd.

Men det har Manchester United denne sommeren, og det er nå mye som taler for at Ole Gunnar Solskjær vil få den høyrekanten han både trenger og har ønsket seg.

sancho342
BYTTER HAN GULT MED RØDT?: Jadon Sancho forble en drøm for United-fansen forrige sommer. Denne sommeren er imidlertid situasjonen helt annerledes, mye takket være en økonomi som er på bedringens vei og Dortmund-ledelsen som vil fire på de steile kravene fra 2020.

Det er flere grunner til det:

  • Borussia Dortmund har nedjustert prisen fra rundt 120 millioner euro til rundt 90 millioner. Det er naturlig siden Sancho har to, og ikke tre, år igjen av kontrakten med Dortmund.
  • I tillegg er Dortmund-lederne åpenbart langt mer fleksible denne sommeren enn i 2020 til å gå med på en avbetalingsordning over flere år.
  • United og Sancho skal være enige om rammebetingelsene i en langtidskontrakt som vil plassere 21-åringen nær lønnstoppen i United.
  • Det viktigste momentet er imidlertid at Manchester Uniteds økonomi er bedre nå enn på tilsvarende tid i 2020, og ikke minst det faktum at fremtidsutsiktene ser langt bedre ut enn da usikkerheten herjet for ett år siden.

Et kjøp var umulig i 2020, men nå..

I fjor forklarte jeg hvorfor det var urealistisk at Jadon Sancho ville bli United-spiller i 2020.

Det var Dortmund og ikke United som satt på de sterkeste kortene.

Dortmund har fremdeles en god hånd.

Men nå har United det også.

En kan gjerne si at nå som spillet har begynt har United minst ett ess i ermet.

For å illustrere nøyaktig hva som faktisk har endret seg, må vi gå tilbake ett års tid.

Sist sommer ønsket Borussia Dortmund brorparten av en overgangssum på rundt 108 millioner pund umiddelbart, og den tyske klubben ga Manchester United en frist til 10. august om det skulle bli en avtale.

TØFFE KRAV: Sommeren 2020 satte sportssjef Michael Zorc og Dortmund-ledelsen næmest umulige krav til United for å få på plass en overgang for Sancho. Taktikken deres har på mange vis lykkes. Sancho ble en ekstra sesong i Tyskland, Dortmund kvalifiserte seg for Champions League og en overgangssum vil fremdeles trolig ligge rundt den United måtte ut med for Paul Pogba sommeren 2016.
TØFFE KRAV: Sommeren 2020 satte sportssjef Michael Zorc og Dortmund-ledelsen næmest umulige krav til United for å få på plass en overgang for Sancho. Taktikken deres har på mange vis lykkes. Sancho ble en ekstra sesong i Tyskland, Dortmund kvalifiserte seg for Champions League og en overgangssum vil fremdeles trolig ligge rundt den United måtte ut med for Paul Pogba sommeren 2016.

Det var ikke bare krevende.

Det var umulig.

Betydelige overganger som var betalt på sensommeren 2019, mangel på Champions League-spill og coronapandemien tæret kraftig på Uniteds kontantbeholdning.

Det viktigste momentet er imidlertid at Manchester Uniteds økonomi er bedre nå enn på tilsvarende tid i 2020, og ikke minst det faktum at fremtidsutsiktene ser langt bedre ut enn da usikkerheten herjet for ett år siden.

Fra 30. juni 2019 til samme dato i 2020, da United satt sluttstrek for årsregnskapet, stupte kontantbeholdningen til United fra 307,7 millioner pund til 51,5 på bare ett år.

Det dramatiske inntektsfallet gjorde at nettogjelden gikk opp fra 203,6 millioner pund til 474,1 millioner pund.

Det tilsvarte en formidabel økning på 132,9 prosent.

United kunngjorde at klubben i mars 2020 hadde hentet ut 140 millioner pund fra en stående kreditt ordning som klubben har. På det tidspunktet var det et fornuftig grep da ingen ante hvor lenge coronapandemien ville legge kraftige begrensninger på verdensøkonomien.

Vi vet også at Manchester United er registrert på New York-børsen under det forhatte navnet «MANU».

Betydelige endringer, enten finansielle eller på eiersiden, er raporteringspliktig til «U.S. Securities and Exchange Commission (SEC)». 

Uniteds kredittordning er fasilitert av et syndikat av en rekke amerikanske banker gjennom storbanken Merrill Lynch.

Uniteds avtale er en løpende kredittordning og united.no blir forklart at det derfor ikke er rapporteringsplikt via en såkalt «SEC-filing» de gangene United velger å hente ut, eller tilbakeføre beløp fra ordningen.

Derfor er det heller ikke mulig å fastslå nøyaktig når United valgte å tilbakeføre de 140 millioner pundene, men vi vet at det må ha skjedd før 30 juni, drøye tre måneder før det utvidete overgangsvinduet stengte.

En utfordring som lar seg løse

De usikre og dystre fremtidsutsiktene som pandemien hadde skapt, kombinert med Dortmunds krav til en eventuell overgang, gjorde det praktisk umulig for United på det tidspunktet å hente den 21 år gamle engelske landslagsspilleren.

Det var også en annen grunn til at Dortmund ikke ville fire på prisen. Dortmund-direktør Michael Zorc kunne nemlig avsløre at Sanchos kontrakt med klubben ikke gikk ut i 2022 slik mange medier rapporterte, men i 2023.

olegpo
BITENE FALLER PÅ PLASS: Manchester United har hatt en klar fremgang samlet sett under Ole Gunnar Solskjærs ledelse. Men neste sesong vil kravet om et trofé bli enda sterkere og da må Solskjær, førstelagstrener Michael Carrick og United hente spillere på øverste hylle.

Det ga Dortmund ekstra tid.

Tid til å få en ekstra sesong med Sancho, men også tid til å kreve en betydelig overgangssum denne sommeren ettersom han fremdeles har to år igjen av kontrakten og ikke bare ett.

Mens Manchester United og Borussia Dortmund stod langt fra hverandre i verdifastsettelsen av Sancho for 12 måneder siden, fremstår den største floken nå som at partene må bli enige om avbetalingsplanen for Sancho.

Sport1-journalisten Patrick Berger melder at Dortmund i utgangspunktet ønsker at overgangssummen skal finansieres over tre til fire år, mens United skal ønske en avbetalingsplan over fem år.

Det er fremdeles en avstand på rundt 20 millioner euro på det Dortmund forlanger og det United skal ha tatt med til forhandlingsbordet i første runde, men avstanden er ikke større enn at det vil oppnås enighet om både pris og betingelser om alle partene er interesserte i å få gjennomført overgangen.

Og denne sommeren virker det som det er tilfelle. 

Store steg i riktig retning

Coronapandemien og en sesong med Europa League-fotball gjorde at United tapte 118 millioner pund i 2019/20 sammenlignet med året før da omsetningen var på rekordhøye 627 millioner pund.

Uniteds årsresultat for 2020/21 vil ligge et godt stykke unna resultatet fra to år siden, men det vil gi United en økning i omsetningen sammenlignet med fjoråret.

Det vil skje til tross for over 100 millioner pund i tapte inntekter fra kampdager, og at det kun var 10 000 heldige tilskuere på Old Trafford på den aller siste hjemmekampen mot Fulham.

turbillett
PÅ VEI TILBAKE: Da United møtte Fulham i den siste hjemmekampen forrige sesong, var det første gang på 14 måneder at fansen slapp inn på Old Trafford. Nå planlegger United endelig igjen med mer eller mindre fulle tribuner på Uniteds hjemmekamper fra og med neste sesong.

Selv om Uniteds økonomi fremdeles bærer preg av problemene knyttet til pandemien, er det viktig å påpeke at situasjonen er langt lysere nå enn på samme tid i 2020.

Denne sesongen var United tilbake i Champions League, og til tross for at Solskjærs menn måtte inn i Europa League som følge av 3. plassen i gruppespillet i Champions League, viser våre beregninger at United kan vente seg i underkant av 80 millioner pund fra UEFA.

Kombinert med forventede TV-inntekter fra Premier League på rundt 160 millioner pund, vil det gi United TV-inntekter på størrelse med rekordåret 2019 da de samme inntektene var på 241,2 pund.

De første seks månedene i regnskapsåret:

Manchester United PLC 2020/212019/20Endring %
Omsetning281,8303,8– 7,2%
Kommersielle inntekter122,3151,0– 19.0%
TV-rettigheter156,397,660.1%
Inntekter fra kampdag3,255,2– 94.2%
Nettogjeld455,5391,316,4%

I tillegg er det nå bare et tidsspørsmål før fansen kan vende tilbake til Old Trafford, og Megastore har allerede åpnet dørene for fansen igjen.

Selv om de kommersielle inntektene har gått ned med 19 prosent det første halvåret av inneværende regnskapsår, skyldes dette i all hovedsak at United har gitt klubbens kommersielle samarbeidspartnere utsatt betalingfrist og at det ikke ble gjennomført noen innbringende preseason-tur i 2020.

United har også inngått en femårsavtale med TeamViewer som blir Uniteds nye draktsponsor fra og med kommende sesong.

Avtalen med TeamViewer er verdt rundt 47 millioner pund i året, og selv om Chevrolet-avtalen årlig var verdt ca 58,6 millioner pund inkluderte den at General Motors/Chervolet var Uniteds bilpartner.

Det hersker fremdeles usikkerhet rundt ny en sponsor for treningsutstyret og navnerettighetene til Carrington. AON sin avtale med United, verdt ca 20 millioner pund i året, går ut i sommer og United har foreløpig ikke bekreftet en ny partner, men det vil trolig skje i løpet av relativt kort tid.

Det største spørsmålet for meg nå er ikke om Jadon Sancho blir United-spiller i sommer, men hvem som slår følge med ham inn stadionportene på Old Trafford.

Uniteds kontantbeholdning har allerede økt fra 51,5 til 80,6 millioner pund i løpet av årets seks første måneder, og vil ventelig øke til 110-130 millioner pund når de siste utbetalingene fra UEFA og Premier League, samt de utsatte sponsorsummene bokføres.

Fremtidsutsiktene ser dermed nå mye lysere ut enn for ett år siden, ikke minst takket være det faktum at United også er kvalifisert for neste sesongs Champions League.

Det viktigste for United-ledelsen nå er at den omsider kan planlegge med en relativt stor grad av forutsigbarhet, vel vitende om at de vanlige inntektskildene enten har tatt seg opp eller vil ta seg opp i nær fremtid.

England v Czech Republic - UEFA EURO 2020 Qualifier
HVEM SLÅR FØLGE?: Det store spørsmålet er egentlig ikke om Jadon Sancho blir United-spiller neste sesong. Den største spenningen er egentlig knyttet til hvilke andre spillere som også vil slå følge inn portene på Old Trafford. Real Madrids franske midtstopper Raphael Varane er et av de heteste tipsene.

Finansieringsordningen og eventuelle spillersalg vil også ha stor betydning for hvilken aktivitet United kan ha på overgangsmarkedet i sommer,.

Det vil bli tautrekking og sedvanlige forhandligsrunder som vil trekke ut i tid. Det virker også lite trolig at en eventuell overgang for Sancho bekreftes før EM er over for Englands del.

Sommeren 2020 var størrelsen på, og betingelsene for, en overgang for Jadon Sancho av en slik karakter at jeg nesten garanterte at det ikke ville skje.

Denne sommeren er situasjonen nesten snudd på hodet. United har råd og betingelsene og vilkårene er klart bedre sett med United-øyne.

Det største spørsmålet for meg nå er ikke om Jadon Sancho blir United-spiller i sommer, men hvem som slår følge med ham inn stadionportene på Old Trafford. 

Powered by Labrador CMS