«Uavhengig av hvem som blir klubbens eier, har vi et løfte til deg som leser»

Torsdag presenteres United kvartalsregnskap. Det kan bli siste gangen det skjer under Glazer-familiens eierskap.

Publisert Sist oppdatert

Om Manchester United var et kunstverk, kunne vi sagt at det var Mona Lisa som var til salgs.

Verdenskjent og unik på én og samme tid.

Det er nettopp det Glazer-familien nå ønsker å melke for alt det er verdt.

Torsdag presenteres resultatet fra andre kvartal av Uniteds regnskapsår.

HER KAN DU LYTTE TIL VÅR SPESIALPODKAST OM OPPKJØPET:

Tallene, som omhandler perioden oktober til desember 2022 vil neppe inneholde oppsiktsvekkende tall eller revolusjonerende nyheter.

Likevel vil de fortelle en historie om den økonomiske situasjonen i Manchester United, og hovedkonklusjonen kan du egentlig få allerede nå:

Fra et økonomisk og pragmatisk ståsted er det ingen tvil om at Manchester United vil være best tjent med nye eiere.

Men hvilke garantier har vi egentlig for at institusjonen Manchester United ender opp med de beste eierne? Og hvordan skal vi definere uttrykket «de beste eierne»?

INEOS And Mercedes Sporting Announcement
BYR PÅ UNITED: Sir Jim Ratcliffe har investert i Toto Wolff sitt Mercedes team i Formel 1. Nå er den styrtrike engelskmannen en av investorene som er interessert i å overta eierskapet av Manchester United.

Samtidig som Erik ten Hags mannskap kjemper på flere fronter, rigges det til neste runde i maktkampen om eierskapet av Manchester United.

Det første troféet under den nederlandske 53-åringen er allerede i boks. United har, med noen grelle unntak, blitt et lag det er svært vanskelig å slå. Den mest gledelige utviklingen er hvordan Ten Hags fenomenale jobb har virket samlende på fansen.

Salgsprosessen Manchester United står midt oppe i nå, vil ha motsatt effekt.

Uansett utfall.

Og hvordan kan vi egentlig forvente at utfallet skal virke samlende på supporterne når prosessen allerede har skapt splittelse internt i Glazer-familien?

«The point is, ladies and gentlemen, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right, greed works. Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit. Greed, in all of its forms; greed for life, for money, for love, knowledge has marked the upward surge of mankind».

Det har gått mer enn 35 år siden Gordon Gekko, i Michael Douglas‘ skikkelse, serverte sitt flammende innlegg til forsvar for den kyniske kapitalismen.

Snodig nok er det også her, på New York-børsen i Wall Street, at også slaget om eierskapet av Manchester United i realiteten står.

Manchester United Executives Ring Opening Bell At New York Stock Exchange
BØRSLANSERINGEN: Avram (i midten) og Joel Glazer (t.h) under børslanseringen av Manchester United i august 2012, en tid som markerte starten på Sir Alex Fergusons siste sesong som United-manager og starten på en ny epoke for Glazers eierskap av United med inndelingen av A- og B-aksjer.

Supportere flest vil umiddelbart tenke på Old Trafford, Marcus Rashford, Bruno Fernandes, kanskje Carrington eller kvinnelagets nye profiler når navnet Manchester United nevnes.

Vi retter oss i ryggen, vi hever hodet og vi er stolte. Ordene «Manchester og United» har den effekten på oss. Klubben tilhører deg og meg.

I alle fall i et emosjonelt perspektiv.

Formelt sett tilhører den i all hovedsak fremdeles Glazer-familien. Som eiere av 112 519 033 aksjer, sitter de seks søsknene fremdeles med i underkant av 70 prosent av aksjene, og rundt 95 prosent av stemmene i klubben.

Vi har analysert, kommentert og prosjektert og brukt alle våre plattformer for å nå ut til dere. Det kommer vi til å fortsette med, uavhengig av hvem som sitter med United-aksjene i fremtiden. Dette er vårt løfte til deg som leser.

Det kan imidlertid endre seg snart. Vi skriver kan, fordi usikkerheten om det faktisk blir et salg, virker i skrivende stund større enn på flere måneder.

Sir Jim Ratcliffe og Sjeik Jassim bin Hamad Al Thani er de to mest profilerte budgiverne som har vært i dialog med United-ledelsen og storbanken Raine Group som bistår Glazer-familien i prosessen.

Den finske forretningsmannen Thomas Zilliacus har bekreftet sin interesse for United og vil ha fansen med på laget.

Det amerikanske investeringsselskapet Elliott Management er også med i den andre og potensielt avgjørende runden, men selskapet ønsker ikke å overta klubben. I stedet tilbyr selskapet finansieringspakker til alle involverte, og det inkluderer medlemmer av Glazer-familien.

For å gjøre det hele enda mer komplisert kan det også være andre ukjente konsortier som er på banen.

Manchester United v West Ham United - Barclays Women's Super League
POPULÆRE: Uniteds kvinnelag blir stadig mer populære blant fansen og kniver nå om både ligagull og FA-cupen og er en viktig del av United. Her signerer verdens beste keeper, Mary Earps, autografer til fansen.

Kieran Maguire er en anerkjent ekspert på fotballøkonomi i Storbritannia. I tillegg til å undervise om fotballens finansverden på universitetet i Liverpool, uttaler han seg jevnlig i media, også hos oss på united.no og i United-Supporteren.

Han utarbeidet nylig en detaljert modell som trolig viser hvorfor både Sir Jim Ratcliffe og Sjeik Tassim bin Hamad Al Thani rynker på sine respektive neser når Glazer-familien forlanger den prisen for United-aksjene som de faktisk gjør.

Inntekter, utgifter, gjeld, avkastning til eiere, avskrivninger og nødvendige investeringer i både infrastruktur og spillere. Maguires modell ser dette og alle andre relevante faktorer.

Konklusjonen hans er at den «riktige» markedsprisen for Glazers-aksjer er rundt 17,30 dollar. Alt etter hvilke rykter og rapporter vi skal stole på, vil Glazer-familien forlange minst et sted mellom 30 og 40 dollar per aksje. For hele aksjeposten i klubben krever Florida-familien angivelig seks milliarder dollar.

Fire av Glazer-søsknene skal ønske et salg, mens de to som forvalter eierskapet på vegne av familien, Joel og Avram, er mer tilbakeholdne.

Sunn fornuft skulle i utgangspunktet tilsi at de fleste investorer ville skygget banen, men Manchester United er fotballens «Mona Lisa». Å bli eier av Manchester United er en mulighet investorene kanskje bare får en gang i livet.

Og det er nettopp det som er Glazer-familiens trumfkort.

At familien forlanger en pris for sine United-aksjer som er langt høyere enn den reelle markedsprisen er ikke noe nytt. Men det er en splittelse internt i den amerikanske eier­familien.

Fire av søsknene skal ønske et salg, mens de to som forvalter eierskapet på vegne av familien, Joel og Avram, er mer tilbakeholdne. I skrivende stund kan en utvikling skje fort, og nå snakker vi kanskje uker og ikke måneder. 

Det er forståelig om romantikerne leker med tanken på at Uniteds nye eier skulle bli Sir Jim Ratcliffe. Han er United-supporteren som vokste opp i beskjedne Dunkerley Avenue, kun drøye 3,5 kilometer fra North Road, Newton Heaths hjemmebane de første 15 årene av klubbens eksistens.

I et mer pragmatisk perspektiv er det også forlokkende å se hva en særdeles godt bemidlet investor fra Qatar kan tilføre Uniteds infrastruktur.

Vi retter oss i ryggen, vi hever hodet og vi er stolte. Ordene «Manchester og United» har den effekten på oss. Klubben tilhører deg og meg.

I en årrekke har vi, både i United-Supporteren og på united.no, brukt mye tid og ressurser på å dekke eierskapet av, og økonomien til, Manchester United.

Vi har analysert, kommentert og prosjektert og brukt alle våre plattformer for å nå ut til dere.

Det kommer vi til å fortsette med, uavhengig av hvem som sitter med United-aksjene i fremtiden. Dette er vårt løfte til deg som leser.

Vi gjør det fordi de fremtidige eierne, uansett hvem de måtte bli, forvalter eierskapet av en institusjon som tross alt tilhører oss alle.

Forfatteren Wayne Barton tegnet et presist og vakkert bilde da jeg snakket med ham om Uniteds identitet før jul.

«Vi er alle en del av Uniteds DNA», sa han. «Hver og en av oss er som en bitteliten celle, for vi bidrar alle på vårt vis til å skape den unike identiteten til klubben.»

Og det skal aldri noen få ta fra oss. 

Powered by Labrador CMS