GettyImages-1357940639

«Det er ikke sikkert du får en bedre sjanse enn dette, Donny»

Publisert Sist oppdatert

Det var flere av United-spillerne som fikk en etterlengtet sjanse mot Young Boys onsdag kveld.

Manchester United var allerede gruppevinner uansett utfall mot de regjerende sveitsiske ligamesterne.

Det endte 1-1 takket være et solid sjansesløseri av begge lag.

Kampen kunne virke ganske betydningsløs, men for praktisk talt samtlige av de elleve United-spillerne som startet var kampen viktig.

En gyllen sjanse til å briljere

De hadde alle sine berettigede ønsker om å vise seg frem for den nye manageren.

Akkurat nå er det langt frem for Dean Henderson om han skal utfordre David de Gea om keeperplassen i United. Henderson trenger i så måte hvert eneste minutt han kan få, og han trenger å være solid. 

deano4323
BRA KAMP: Dean Henderson kunne lite gjøre med Young Boys sin utligning.

Luke Shaw og Aaron Wan-Bissaka kan også få en vrien jobb, om enn ikke like vanskelig som Hendersons, med å gjenvinne plassene i Ralf Rangnicks lag.

Eric Bailly ville vise at han kan være et fullgodt alternativ på stopperplass når Harry Maguires form har vært rufsete og Raphaël Varane har vært skadet. 

Amad og Anthony Elanga har den ungdommelige profilen som Rangnick i utgangspunktet omfavner, mens Juan Mata vil suge til seg hvert eneste minutt han kan få i det som høyst trolig blir hans siste sesong på Old Trafford.

Den spilleren kampen virket aller viktigst for var imidlertid Donny van de Beek.

Nederlenderen kom til Old Trafford som en spiller som skulle tilby mye.

Etter halvannet år på Old Trafford er inntrykket, dessverre, at Donny van de Beek har manglet det meste.

Han har manglet mål, målgivende pasninger og evnen til å prege kamper enten det har vært fra start eller som innbytter.

Alt bunner egentlig ut i det nederlenderen har manglet aller mest, nemlig tillit hos den forrige United-manageren Ole Gunnar Solskjær.

Fremstod som en Solskjær ikke kunne stole på

Tar man en titt på tallene fra debutsesongen ti Van de Beek virker de, i utgangspunktet, ikke så ille.

36 kamper i debutsesongen er nemlig ikke så verst. Men en litt grundigere studie av tallene forteller en annen historie.

Hele 21 av dem kom som innbytter, og av de 15 nederlenderen fikk starte i alle turneringer ble han tatt av hele åtte ganger. 

Van de Beek var på banen i samtlige seks av gruppekampene i Champions League sist sesong og han startet tre av dem.

Isolert sett ikke noen urovekkende statistikk.

AS Roma v Manchester United - UEFA Europa League Semi Final: Leg Two
SPILTE SEMIFINALEN: Donny van de Beek fikk muligheten mot Roma i semifinalen av Europa League sist sesong.

Av de ni Europa League-kampene som fulgte da United ble nummer tre i Champions League-gruppen startet Van de Beek kun én og det var i returkampen i semifinalen mot Roma da finaleplassen var i realiteten var i boks allerede

Han var også på banen i samtlige ligacupkamper og FA-cupkamper sist sesong.

Men cupturneringene er én ting. Premier League noe annet. Og som Ole Gunnar Solskjær selv påpekte, en cupturnering kan handle om flaks med kamper, trekning og enkeltøyeblikk. Det er i ligaen man måler fremgangen.

Og i ligaen følte Solskjær åpenbart at han ikke kunne stole på Donny van de Beek.

Av de 19 ligakampene i 2020/21 kom kun fire fra start. Av de 15 kampene han fikk som innbytter kom Van de Beek inn fra benken med mindre enn ti minutter igjen av kampen.

donnysol
SUPERINNBYTTER: Ole Gunnar Solskjær vet alt om rollen som innbytter i United. Det var en rolle som Donny van de Beek også måtte finne seg i å ha i United også

Denne sesongen har det blitt seks kamper i ligaen, og alle har vært som innbytter. I fem av dem med mindre enn ti minutter igjen av kampen.

«Jeg lærer fremdeles fremdeles spillerne å kjenne. Selv om jeg beholdt det samme laget mot Crystal Palace som slo Arsenal, betyr det ikke at noe er garantert. Vi har allerede sett at vi kan spille i ulike formasjoner og kvaliteten og dybden på stallen gir meg mange muligheter. Det vil bli sjanser for alle til å vise seg frem, særlig med det travle kampprogrammet vi har i vente. Det jeg ønsker å se fra hver enkelt spiller er at de gjør alt for å utnytte den muligheten de får», skrev Ralf Rangnick i programnotatene sine.

Og det tyskeren fikk se av Van de Beek de første 40 minuttene på Old Trafford var oppløftende. 

Van de Beek var ikke briljant, men han var solid. Det var en lekenhet og positiv arroganse i spillet som vi ikke hadde sett på lenge. Men det var også kompromissløse og susende taklinger.

Og et reservepreget United ledet fortjent 1-0 etter en strålende scoring av Mason Greenwood, som kan takke Anthony Elanga og Luke Shaw for et nesten like glimrende forarbeid.

rrtrening
NY SJANSE: Under Ralf Rangnick kan Donny van de Beek få en ny start på United-karrieren.

Men så kom den fatale feilen.

Feilpasningen som var foranledningen til utligningen, og med den kom også nedturen.

Etter pause fikk Van de Beek langt mindre til. Ble løpende imellom, og i en kamp der Ralf Rangnick ga førstelagsdebuter til Charlie Savage, Zidane Iqbal og Tom Heaton (!), samt valgte å sende inn Shola Shoretire og Teden Mengi, var det ikke rart at United hang i tauene mot slutten.

Men innen den tid hadde Van de Beek hatt nok av sjanser, mot en relativt svak motstander, til å vise at han fortjener flere muligheter også i ligaen. 

Dessverre tok han ikke veldig godt vare på den.

Og det vil neppe gå lang tid før Ralf Rangnick mer eller mindre spikrer det som vil bli hans foretrukne førsteellever. Det spørs om Van de Beek gjorde nok til å spille seg inn i de planene.

For det er ikke sikkert du får en bedre sjanse enn dette, Donny

Powered by Labrador CMS