– En av de viktigste personene i Uniteds historie

Vi starter nedtellingen i vår kåring av de 50 største spillerne i Uniteds rikholdige historie.

Publisert Sist oppdatert

Kjære leser:  Vi er inne i en ekstraordinær tid, også for oss fotballsupportere. Vi savner kamper, men akkurat nå det er mye som er viktigere her i verden. Likevel, til alle dere som er inne på united.no den neste perioden: På grunn av situasjonen så legger vi i påsken ut absolutt alle nye saker på united.no åpent for alle å lese. Dette er en sak som normalt ville vært kun for medlemmer.


LES OGSÅ: Slik går vi frem for å kåre tidenes 50 største United-spillere

50: Sammy McIlroy

United-debut: 6. november 1971
Karriere i United: 1971 – 1982
Kamper + mål: 419 + 71
Les spillerprofilen på united.no

Sammy McIlroy kom til Manchester United i 1969 og ble den siste spilleren Sir Matt Busby hentet til klubben. I løpet av elleve sesonger spilte den populære Belfast-karen hele 419 obligatoriske kamper for United.

McIlroy fant veien til nettmaskene allerede i sin debutkamp, som 17-åring mot Manchester City på Maine Road, i en kamp som endte 3-3.

Nord-iren ble værende i United i en turbulent tid under både Wilf McGuinness og Frank O’Farrell, før han var involvert i en bilulykke tidlig i Tommy Dochertys periode. McIlroy kom tilbake etter skadene han pådro seg og var den som spilte flest kamper av alle i opprykkssesongen 1974/75 – han spilte i samtlige 51 kamper United spilte den sesongen, og startet alle utenom én.

I sin tid i United var McIlroy altså med på både ned- og opprykk, og fikk karrierens høydepunkt på Wembley i FA-cupfinalen i 1977, der han hjalp rødtrøyene til 2-1-seier over forhåndsfavorittene fra Liverpool.

Var også landslagstrener for Nord-Irland fra 2000 til 2003, i tillegg til at han har vært manager for Northwich Victoria (spillende manager), Macclesfield Town, Stockport County og Morecambe.

Juryen uttaler: En solid og trofast spiller som var lojal under berg- og dalbane-perioden på 1970-tallet. Som en dribleglad Belfast-gutt ble han naturlig nok sammenlignet med George Best, og selv om han ikke var av Bests kaliber var han likevel en glimrende spiller for United i en årrekke. Ble solgt av Ron Atkinson til Stoke kun 27 år gammel. For tidlig vil mange si. 

49: Alexander «Sandy» Turnbull

United-debut: 1. januar 1907
Karriere i United: 1907 – 1915
Kamper + mål: 247 + 101
Les spillerprofilen på united.no

Alexander Turnbull kom til United fra Manchester City i 1906 og ble på mange måter Uniteds første virkelige stjernespiller. Allerede i debuten for Manchester United, hjemme mot Aston Villa, ble han matchvinner og han var en svært viktig spiller for rødtrøyene da klubben vant de to første ligamesterskapene i 1907/08 og 1910/11.

I FA-cupfinalen mot Bristol City på Crystal Palace i London i april 1909, viste Turnbull seg som den giftige spissen han var. Harold Halses skudd traff tverrliggeren, men Turnbull var våken og satte returen i mål. Scoringen ble kampens eneste, og FA-cuptrofeet gikk til United for aller første gang.

Turnbull scoret også det aller første målet på Old Trafford 19.februar 1910 da United tapte 3-4 for Liverpool.

Sandy Turnbull spilte for United helt frem til sesongslutt i 1915. Da ble han suspendert for andre gang i sin karriere – denne gang på livstid, for ulovlig veddemålsvirksomhet i forbindelse mellom en kamp mellom United og Liverpool

Men den 1. verdenskrig var brutt ut og den 31 år gamle skotten meldte seg for Fotballbataljonen.

3. mai 1917 skulle Turnbull og hans regiment lede et angrep mot tyske styrker ved landsbyen Cherisy, øst for Arras. Noe gikk fullstendig galt. Nøyaktig hva som hendte og hvordan Sandy Turnbull døde er det ingen som kan si med sikkerhet, men Turnbulls navn er blant de 35 942 som har navnet sitt på et stort minnesmerke på krigskirkegården i Arras. 

Juryen uttaler: Sandy Turnbull var en stjerne på Old Trafford, og rakk å sette sitt tydelige preg på United-historien ved å bli toppscorer da United vant ligaen for første gang, og ved å bli matchvinner da United vant FA-cupen for første gang.

48. Harry Stafford

United-debut: 3. april 1896
Karriere i United: 1895 – 1903
Kamper + mål: 200 + 1
Les spillerprofilen på united.no

Uten Harry Stafford er det slett ikke sikkert Manchester United hadde eksistert, og han hører utvilsomt med blant de mest fremtredende personligheter i klubbens historie.

Han er også den eneste som kan smykke seg med æren av å ha vært klubbkaptein både i Newton Heath-æraen og siden, etter navneskiftet, i Manchester United.

United-fansen bør være Staffords St. Bernardshund, Major, en stor takk skyldig selv den dag i dag. 

Da Newton Heath i 1901 avholdt basar i et forsøk på å få inn sårt tiltrengte midler til videre drift, forsvant den firbeinte vennen i folkemassen. Major ble senere gjenforent med Stafford etter at en venn av bryggerieieren John Henry Davies. Han brakte hunden tilbake til Stafford, og ønsket å kjøpe hunden til sin datter som hadde lagt sin elsk på den. Stafford sa den gang nei til Davies’ generøse tilbud, men siste ord var ikke sagt. Da Newton Heath tidlig i 1902 stod i fare for å gå konkurs, arrangerte Stafford et møte med Davies hvor Major ble brukt som agn. Davies bestemte seg for å investere penger i klubben – på én betingelse: at han fikk vervet som styreformann. Dermed endte det med at Davies investerte i United, og at Davies’ datter fikk en St. Bernardshund til bursdagen sin.

Mellom debutkampen mot Darwen i april 1896 og frem til han ga seg i 1903, spilte Stafford nøyaktig 200 obligatoriske kamper. I denne tidsepoken ga det ham tredjeplassen på listen over spillere med flest kamper for klubben. 

Etter å ha lagt støvlene på hyllen i en alder av cirka 34, fortsatte Harry Stafford å involvere seg i klubben, både på lederplan, som banemannskap og som speider.

Han flyttet senere til USA og Canada og døde i oktober 1940 i Montreal og fikk aldri oppleve hva Sir Matt Busby utrettet med klubben han reddet snaue 40 år i forveien.

Juryen uttaler: Det har trolig vært mange spillere i Uniteds historie som har vært bedre spillere, men Staffords innsats for å berge klubben gjør ham til en av de viktigste personene i Uniteds historie. 

47. Arthur Albiston

United-debut: 9. oktober 1974
Karriere i United: 1974 – 1988
Kamper + mål: 485 + 7
Les spillerprofilen på united.no

Trofast sliter som i en årrekke var Uniteds faste venstreback.

Arthur Albiston vant tre FA-cupmedaljer på Old Trafford, i 1977, 1983 og 1985, før han i 1988 ble innvilget gratis overgang til West Bromwich.

Da han forlot United var han den spilleren med lengst fartstid i klubben og den eneste som var igjen fra Docherty-æraen.

Arthur Albiston presenterte seg for alvor i FA-cupfinalen mot Liverpool på Wembley i 1977, da han fikk oppgaven med å erstatte den skadde Stewart Houston. Til alt overmål innebar Wembley-festen 19-åringens debut i FA-cupsammenheng.

Det store samtaleemnet på forhånd var derfor hvordan den unge skotten ville klare å takle jobben som venstreback mot ligamesterne (og kommende Europacup-vinnerne) fra Merseyside.

Manager Tommy Docherty måtte tåle mange advarsler for sitt dristige valg, men Albiston viste at Docherty kunne stole på landsmannen. Han var en av kampens store spillere, og svært delaktig i at det hele endte med United-gevinst.

Albiston var også innom Molde og var juniortrener i United, foruten å ha jobbet for klubbens egen TV-kanal MUTV, der han ofte er ekspertkommentator i akademikamper.

Juryen uttaler: En spiller mange av oss som har fulgt United i noen år har et forhold til. Albiston var en trofast spiller som bare har ti mann foran seg på listen over spillerne med flest kamper for United og er den skotten med flest United-kamper. 

46. Brian McClair

United-debut: 15. august 1987
Karriere i United: 1987 – 1998
Kamper + mål: 471 + 127
Les spillerprofilen på united.no

1. juli 1987 kom McClair, sammen med Viv Anderson, til United og de to ble Sir Alex Fergusons første spillerkjøp. 

LES OGSÅ:
Vårt portrettintervju med Brian McClair: – Da jeg så blikket til Ferguson, visste jeg hva som kom

Overgangssummen for «Choccy» endte på 825.000 pund og ble fastsatt av et uavhengig tribunal etter at United og Celtic ikke kunne ble enige.

Det var en betydelig sum i 1987, selv for en toppspiss av McClairs kaliber, som på fire sesonger i Celtic-trøyen hadde banket inn 99 ligamål på 145 opptredener.

Men det var ingen på Old Trafford som lenger tenkte på hva han hadde kostet dem så snart han akslet United-trøyen. McClair ble nemlig en stor suksess allerede i sin første sesong syd for grensen. Han ble den første United-spiller siden George Best i 1967/68 som nådde den «magiske grensen» på 20 ligamål i løpet av en sesong. Han endte til slutt på 24, og 31 i alle turneringer. Mye takket være disse scoringene holdt United (nesten) følge med Liverpool på ligatabellen.

Andreplassen var klubbens beste siden 1979/80-sesongen.

McClair forble i mange år en nøkkelspiller på et lag som etterhvert klarte å tilrive seg den engelske fotballtronen. Han var med på å vinne FA-cupen i 1990 og 1994, Cupvinnercupen og UEFA Supercup i 1991, Ligacupen i 1992 (han scoret matchvinnermålet i finalen), og ikke minst fire Premier League-titler – i 1992/93, 1993/94, 1995/96 og 1996/97.

Før Cupvinnercupfinalen mot Barcelona i 1991 fikk Brian McClair en spesialoppgave. Hans jobb var å mannsmarkere Barcelonas nederlandske playmaker Ronald Koeman.

– Gjør du jobben din, vinner vi dette troféet, var den klare meldingen fra Ferguson. 

McClair utførte jobben på utmerket vis, Mark Hughes scoret to mål mot gamleklubben, og United vant 2-1. Det er også verdt å nevne at McClair scoret mot alle lagene United møtte før finalen.

Choccy var også president i Supporterklubben og er kjent for sin lunefulle og tørre humor.

McClair har også vært reservelagstrener og akademidirektør i United.

Juryen uttaler: En strålende spiss som senere ble omskolert til midtbanespiller. En uhyre viktig spiller for Sir Alex Ferguson da han bygget sitt første mesterlag og var en viktig del av klubben i elleve sesonger. En legende.

Powered by Labrador CMS