Rekordresultat – forventer smell neste år

Manchester United leverte tidenes høyeste omsetning med 627,1 millioner pund, men uten Champions League-fotball forventer United-ledelsen en smell på opp mot 70 millioner pund allerede neste år.

Publisert Sist oppdatert

Manchester United kan nok en gang skilte med ny omsetningsrekord, denne gangen på hele 627,1 millioner pund.

Det kom frem da Ed Woodward og United-ledelsen presenterte årsregnskapet tirsdag ettermiddag.

Resultatet er i det øvre sjiktet av hva United hadde antydet på forhånd med et overslag på mellom 615 og 630 millioner pund.

Men tallene kommer med en liten bismak.

VISER BETYDNINGEN AV CHAMPIONS LEAGUE: Ed Woodward, Ole Gunnar Solskjær og Avram Glazer vet hvor viktig det er at United er tilbake i Champions League fortest mulig.

For allerede neste sesong tror United-ledelsen at inntektene vil falle mellom 50 og 70 millioner pund som følge av spill i Europa League og ikke Champions League. 

Der United tidligere har kjøpt seg ut av disse problemene med kostbare spillerkjøp, er planen nå et ekstra fokus på unge talenter.

– Vi har fokus på vår plan om å gjenoppbygge laget og vil fortsette å forsterke vår ungdomslinje i tråd med klubbens og managerens filosofi. Dette vises i de tre nye og spennende spillerne vi hentet i sommer, at nøkkelspillere har forlenget kontraktene og med talentene som kommer gjennom akademiet vårt, sier Woodward i en pressemelding.

Nøkkeltallene som er verdt å merke seg er først og fremst følgende:

Manchester United PLC20192018Endring %
Omsetning627,15906,3 %
Kommersielle inntekter275,1276,1 – 0,3 % 
TV-rettigheter241,2204,118,1 %
Inntekter fra kampdag110,8109,80,9 %
Nettogjeld203,6253,7– 19,7 %

 Alle tall i millioner pund. Regnskapet som ble presentert av Ed Woodward er for regnskapsåret 1. juli 2018 til 30. juni 2019.

Tidligere har Woodward lagt størst vekt på å trekke frem klubbens største stjernespillere, men selv om han nå uttaler seg i varme ordelag om fremtidsplanene og de unge spillerne, er det ikke tvil om hva som er hovedmålet.

– Alle i Manchester United jobber hardt for å levere i henhold til det som er vårt hovedmål, nemlig å vinne troféer, påpeker han.

Nedtur uten Champions League

Selv om Uniteds regnskapstall isolert sett er oppløftende, er det ingen tvil om at fraværet av Champions League-fotball denne sesongen vil merkes på neste års regnskap.

SOLIDE INNTEKTER: Uniteds seier mot PSG i Paris var viktig også for inntektene til United. Neste år forventer United-ledelsen en smell på opp mot 70 millioner pund som følge av at det ikke spilles Champions League-kamper på Old Trafford.

Det som redder det solide økonomiske resultatet for United er en økning på hele 37 millioner pund fra TV-inntektene.

Økningen kommer i all hovedsak takket være kvartfinalen i Champions League og en gunstigere fordeling av inntektene fra UEFA fordi United endte på 2. plass i Premier League i 2017/18-sesongen.

Fordelingen av utbetaling fra UEFA for spill i europacupene er ca. 3,5 ganger høyere samlet sett i Champions League enn i Europa League, og det er færre lag som kjemper om den samme potten i førstnevnte turnering.

NYE TIDER: Ed Woodward sier at United er fast bestemt på å gjenoppbygge United etter flere sesonger med mislykkede investeringer. Det betyr større vekt på unge spillere som Mason Greenwood som scoret mot Astana i Europa League.

Dersom Ole Gunnar Solskjær ikke makter å ta Manchester United tilbake til Champions League etter inneværende sesong vil United miste 30 prosent av den årlige avtalesummen (75 millioner pund) fra adidas.

Det vil med andre ord føre til et inntektstap på 22,5 millioner pund i tillegg til betydelig tapte inntekter fra UEFA

Ny draktsponsor, likevel liten nedgang

Da Woodward presenterte fjorårets regnskap hadde Uniteds nettogjeld gått opp med 40,6 millioner pund. Økningen på drøye 19 prosent, ble da, i all hovedsak forklart med en ugunstig vekslingskurs mellom britiske pund og amerikanske dollar.

Nå er nettogjelden på 203,6 millioner pund, mens bruttogjelden forbli uendret. 

Omsetningen på 590 millioner pund i 2018 var en liten økning fra 581,2 millioner pund i 2017 og kom i all hovedsak gjennom økte TV-inntekter, takket være andreplass i Premier League og spill i Champions League. 

NY SPONSOR: Victor Lindelöf og United spilte for første gang med en ny sponsor på ermet på drakten sist sesong. Til tross for denne avtalen gikksponsorinntektene til United marginalt ned

De kommersielle inntektene til United er også relativt stabile, med utstyrsleverandøren adidas (ca. 75 millioner pund) og draktsponsoren Chevrolet (ca. 57,4 millioner pund) som de to store dragerne.

I midten av juli 2018 ble det også kjent av den amerikanske rørleggergiganten Kohler signerte en avtale med United om å sponse ermet på drakten i en avtale som først var ventet til å gi United ca 20 millioner pund per sesong, men som trolig ligger på ca 11 millioner pund.

Likevel går de kommersielle inntektene til United marginalt ned med 0,7 millioner pund.

Det forklares i all hovedsak med lavere inntekter fra årets sommerturne, sammenlignet med 2018 da Uniteds kamper trakk langt flere tilskuere i USA.År

Uniteds EBITDA (driftsresultat før renter, skatt, avskrivninger og nedskrivninger) er på 185,8 millioner pund, en økning på 5,1 prosent fra 2018. 

Powered by Labrador CMS