eideantonytaktisk

Har Antony vært en skuffelse? Dette er Øyvind Eides analyse av påstanden

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide

På en brasiliansk aften på Old Trafford, fikk jeg lyst å se på uttalelsen Paul Parker hadde tidligere i januar om at Antony har skuffet United-fansen.

Paul Parker, som selv var back, og møtte verdensklassevinger i mange år, burde kanskje vite hva han snakker om. Men har han et poeng?

LES OGSÅ: Brasil-trioen topper leserbørsen

For å finne svaret på det må vi se på de situasjonene Antony oftest havner i. Hva er de fornuftige løsningene i disse situasjonene, og hvordan løser han de?

Situasjonen som gjentas oftest, er med ballen i bena ute på kanten.

1

Her kommer United på en overgang, og Antony blir spilt rettvendt én-mot-én. En særdeles gunstig situasjon.

2

Antony utfordrer innover i banen, sånn at forsvarer også må bevege seg inn i banen, og åpner opp rommet på utsiden av seg. Der kan Antony rykke ifra, når forsvareren har tungdepunktet sitt på «bakerste fot» når han rygger.

3

I stedet venter han for å kunne spille en pasning. Og her kommer et viktig moment du må huske til senere: Antony spiller på den svarte pilen, den første bevegelsen i angrepet. Det første løpet skaper rom for neste spiller, som er Weghorst, rød pasning. Den første bevegelsen går også vekk fra mål. Altså en dårlig løsning.

4

Litt senere er Antony i nøyaktig samme situasjon. Også denne gang velger han å spille den svarte pilen: på første bevegelse, som går vekk fra mål. Igjen er Weghorst ledig rett foran mål.

5

Fernandes tar med seg en spiller ut, og vi ser hvor mye rom Weghorst får. Ingen tvil om at Weghorst er spilleren som skal ha ballen her.

6

Et par minutter etterpå så velger Antony derimot å spille på den bevegelsen som utnytter rommet, ikke den som skaper det. Et godt valg når vinkelen er som den er, og den første bevegelsen er sperret av første forsvarer.

7

Men…utførelsen må stå i stil. Antony spiller pasningen bak Fernandes, og angrepet dør ut.

8

Og da lurer du sikkert på; er det aldri lurt å spille på den første bevegelsen? Jo, det er det. Slik som her, når første bevegelsen fører til direkte gjennombrudd. Fernandes har nå en bevegelse som går mot mål.

9

Da kommer Fernandes i skuddposisjon. Spørsmålet jeg stiller meg er; bruker Antony første bevegelsen som et slags standard førstevalg? La oss se på en situasjon til:

10

Her kommer en vending av spill i forkant av 1-0. Antony får ballen ute på kanten, og Wan-Bissaka tar den første bevegelsen gjennom leddet. Antony avviser denne, og venter på Casemiro som starter sitt løp.

11

Antony spiller en perfekt vektet pasning gjennom til Casemiro. Her bruker han altså den andre bevegelsen.

12

Casemiro får en stor sjanse som han scorer på. Velfortjent assist for Antony.

13

En situasjon til som vi ofte ser Antony i, er denne: i skuddposisjon. Herfra kommer han til å score mål. Uten tvil. Det jeg tenker kan være smart, er å variere litt med innlegg. Alle forventer skudd herfra, men legg merke til Weghorst som er på vei inn i feltet. Om Antony spiller på den rød pilen, så vil Weghorst få en stor mulighet. Forsvareren har allerede sluppet ham.

Tilsvar til Paul Parker

Jeg skal ikke konkludere, men oppsummere.

Antony er en ung spiller, i en ny liga, med ny kultur og nytt språk. Det vil ta tid før han blomstrer. Spillestilen hans kommer til å passe dette laget. Og vi kommer til å se flere målpoeng fra den kanten.

Paul Parker sier Antony har skuffet. Det er en tabloid overskrift, som han føler seg forpliktet til å levere. Det Parker derimot vet, er om Antony:

  • Oftere spiller på andre bevegelsen fra hjørnet av 16, så blir det vanskelig å forholde seg til.
  • Kan variere med å slå innlegg fra skuddhold, så blir det vanskeligere å forsvare de gangene han faktisk skyter.
  • Ikke kun fører ball med sin venstre fot, men varierer med høyre, så blir det særdeles vrient å gå i press på ham.

Som tidligere back så vet Paul Parker dette. Om Antony leverer på de ovennevnte punktene, så blir det mer vrient å møte brasilianeren. Men han kommer. Garantert!

TIDLIGERE UNITED-BACK: Paul Parker spilte 146 kamper for United under Ferguson.

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide. 

Powered by Labrador CMS