antony070821k

Nummer ti i rekka – blir han den beste hittil?

Publisert Sist oppdatert

Antony blir Manchester United-spiller, og dermed blir Brasil det første ikke-europeiske landet med et tosifret antall spillere som har spilt for Uniteds herrelag.

Casemiro ble nemlig nummer ni, og nå tyder alt på at Antony blir nummer ti.

Det må sies at de ni som kom før Antony ikke akkurat bare har vært suksesshistorier, og at det er lov til å håpe at både Casemiro og Antony kommer til å sette et større preg på United enn de som har vært her tidligere.

Her er en kort gjennomgang av hver av brasilianerne som har vært i United.

Først en kjapp liste over brasilianerne, sortert etter antall kamper (gjennomgangen av hver enkelt kommer derimot i kronologisk rekkefølge)

  • Anderson (181 kamper, 9 mål)
  • Rafael da Silva (170 kamper, 5 mål)
  • Fred (161 kamper, 8 mål)
  • Andreas Pereira (75 kamper, 4 mål)
  • Fabio da Silva (56 kamper, 3 mål)
  • Alex Telles (50 kamper, 1 mål)
  • Kléberson (30 kamper, 2 mål)
  • Rodrigo Possebon (8 kamper, ingen mål)
  • Casemiro (1 kamp, ingen mål)

Kléberson

Uniteds første brasilianer var Kléberson, som kom til klubben fra Atlético Paranaense i 2003.

I England huskes han som en Ferguson-flopp, men han var jo egentlig ingen dårlig spiller. Han imponerte stort under VM 2002, og spilte i VM-finalen der, og han endte opp med 32 landskamper for Brasil, og en gjør ikke det om en er en dårlig fotballspiller. Det var ikke slik at karrieren var elendig etter at han forlot United etter bare to år heller, for han klarte å komme seg med i VM-troppen i 2010 også.

Noen suksesshistorie for Uniteds del var det uansett ikke.

Kleberson and Cristiano Ronaldo Sign For Manchester United
PRESENTERT SAMTIDIG SOM CRISTIANO RONALDO: Sir Alex Ferguson med to av sommersigneringene sine i 2003.

Anderson

Noen år etter Kléberson kom Anderson inn fra Porto. Han var bare 19 år da han kom til klubben, og hans førstesesong var meget lovende, og ble avsluttet med at United vant både ligaen og Champions League – hvor Anderson scoret på sitt straffespark i straffekonkurransen mot Chelsea i finalen. Det var første gang han satte ballen i mål for United – ikke verst å tåle presset på den måten etter å ha fylt 20 år bare litt over en måned tidligere.

Anders stod spesielt frem i flere storkamper – hvem kan vel glemme måten han dominerte mot Arsenal og Cesc Fabregas på – men dessverre var denne lovende førstesesongen også hans desidert beste. 

Sesong to var også ganske god, men så ble prestasjonene mer og mer varierende, og de gode prestasjonene kom sjeldnere og sjeldnere. Flere sesonger ble også sterkt preget av skader, og da han forlot klubben permanent i 2015 (etter å ha vært utlånt til Fiorentina en periode året før), så ble Andersons gode humør savnet mer enn fotballferdighetene.

Anderson kommer uansett alltid til å huskes i United takket være sin rolle i 2007/08-sesongens suksess.

Manchester United v Chelsea - UEFA Champions League Final
STRAFFESCORING: Anderson scoret på det første straffesparket i «sudden death»-delen av straffekonkurransen mot Chelsea i Moskva.

Rodrigo Possebon

I januar 2008 signerte Rodrigo Possebon for United fra Internacional, og i serieåpningen i 2008/09-sesongen fikk den da 19 år gamle midtbanespilleren sin debut for United, da han kom inn i det 63. minutt for Ryan Giggs.

Han fikk et innhopp for landsmannen Anderson) i andre serierunde også, før han ble skadet i sin tredje kamp for klubben etter en stygg takling fra Middlesbrough-kaptein Emanuel Pogatetz.

Nå holdt ikke skaden han ute så lenge som fryktet, og Possebon fikk totalt åtte kamper for klubben i debutsesongen, men prestasjonsnivået falt etter skaden. Det ble ikke flere enn åtte kamper for klubben. Han hadde et mislykket låneopphold i Braga før han i 2010 ble solgt til Santos.

SPILTE ÅTTE KAMPER FOR UNITED: Rodrigo Possebon.

 

Rafael da Silva

Ble oppdaget sammen med tvillingbroren av United-speider Les Kershaw, og det var lenge knyttet store forhåpninger til de to svært så energiske backene.

Rafael var den som slo først gjennom av dem, og han leverte en glimrende debutsesong i 2008/09-sesongen, og United så ut til å ha sikret seg på høyrebacken i lang tid fremover.

Dessverre ble de neste sesongene sterkt preget av mange småskader, og han så ut til å stagnere litt, før han leverte en meget god sesong i Fergusons siste sesong (2012/13). Han fremstod langt ryddigere og mer rutinert enn tidligere, men uten å ha mistet energien som gjorde ham til den han var.

Sir Alex Ferguson så ut til å bli yngre for hver gang han så eller tenkte på Rafael, men dessverre virket det ikke som om etterfølgerne var like stor fan, og spesielt ikke Louis van Gaal. Skadene i 2013/14 og 2014/15 var heller ikke heldig, og sommeren 2015 ble han solgt til Lyon.

RAFAEL: Kanskje den mest populære United-spilleren fra Brasil hittil?

Fabio da Silva

Fabio var lenge regnet som den mest talentfulle av tvillingene, men det tok mer tid før vi fikk se noe særlig av ham. Han var nemlig enda mer skadeplaget enn tvillingen.

I 2010/11-sesongen fikk han en sesong hvor han stort sett slapp unna skader, og da ble det mye spilletid. Litt på venstrebacken, men aller mest som høyreback.

Da United avsluttet sesongen med en Champions League-finale på Wembley mot Barcelona (beklagelig nok har vi rotet bort alle dokumentene som viser hvordan kampen endte), så fikk Fabio tillit fra start fra Sir Alex Ferguson.

Dessverre ble det mindre spilletid den neste sesongen, og i 2012/13 ble han derfor lånt ut til QPR. Tilbake i United under Moyes ble det ikke mye spilletid, og han imponerte ikke de gangene han fikk sjansen heller. I januar 2014 kom han innpå mot slutten av hjemmekampen mot Swansea i FA-cupen, og brukte bare noen minutter på å bli utvist. Det ble Fabios siste kamp for United, før Ole Gunnar Solskjær og Cardiff kjøpte ham senere samme måned.

MINDRE SUKSESS ENN BROREN: Men i motsetning til Rafael så har altså Fabio da Silva vært i aksjon i en Champions League-finale.

Andreas Pereira

Den belgiskfødte brasilianeren Andreas Hugo Hoelgebaum Pereira debuterte for United allerede i 2014, og han var en svært talentfull spiller, men han slet med å få det ut for United, og han ble sendt på en rekke lån, med varierende hell. 

Mest spilletid i United fikk han i 2018/19 og 2019/20, men det ble vanskeligere med spilletid etter at Bruno Fernandes omsider kom til klubben.

I løpet av sin United-karriere var han på lån til Granada (2016/17), Valencia (2017/18), Lazio (2020/21) og Flamengo (2021/22), før han nå i sommer ble solgt til Fulham.

SLO ALDRI HELT GJENNOM: Andreas Pereira, som står med én landskamp for Brasil.

Fred

Fred ble hentet til United av José Mourinho sommeren 2018, og nærmer seg nå å bli den brasilianeren med flest kamper og mål for klubben.

Han har vært en del av en United-midtbane som aldri har fungert helt optimalt i løpet av disse årene, og hvor ulike United-managere har hatt litt ulike måter å bruke ham på.

Selv om prestasjonene har vært variable for United, så har han etter hvert fått mye spilletid for det brasilianske landslaget, og forhåpentligvis vil det hjelpe ham at han nå får to nye brasilianere på laget.

elangafred200222
MED PÅ Å SENKE LEEDS: Fred scoret i begge kampene mot Leeds forrige sesong, her etter det viktige 3-2-målet på Elland Road.

Alex Telles

Hentet inn i 2020 for å gi konkurranse til Luke Shaw, og det virket først å fungere ganske bra siden Shaw hadde en god 2020/21-sesong, men i 2021/22 imponerte vel egentlig hverken Shaw eller Telles spesielt mye.

I sommer ble Tyrell Malacia hentet inn til klubben, og da ble det vanskelig å se for seg en fremtid for Telles i klubben.

Det var derfor ingen stor overraskelse da han ble lånt ut til Sevilla, og så får tiden vise om det blir flere enn 50 kamper på ham for klubben.

Telles
UTLÅNT DENNE SESONGEN: Alex Telles.

Casemiro

Har nettopp signert, så det er åpenbart litt tidlig for å konkludere om han blir en suksess eller ikke, men i skrivende stund har han en seiersprosent på 100%.

Det blir ikke bedre enn det.

casema
DEBUTERTE MOT SOUTHAMPTON: Casemiro.

Powered by Labrador CMS