conteaasgre

Derfor er Conte et så omdiskutert alternativ for United

Publisert Sist oppdatert

Antonio Conte skal ifølge rapporter fra Italia ha blitt kontaktet av United mandag, og den normalt pålitelige italienske journalisten, Alfredo Pedulla, skriver at den italienske 52-åringen er Uniteds førstevalg.

United har distansert seg fra disse rapportene, men samtidig er Conte det hyppigst nevnte navnet blant de United-aktuelle trenerne.

Det er ved første øyekast lett å se hvorfor.

Tittelgarantist

Conte hadde tre år i Juventus mellom 2011 og 2014. Det ga tre ligatitler.

Conte kom til Chelsea samtidig med at José Mourinho kom til United og Pep Guardiola kom til City, og banket begge to på første forsøk. Det ble altså et nytt ligagull – og så et cuptrofé – før han fikk sparken der.

I 2019 dro han til Inter for å vippe Juventus ned fra tronen der. Første sesong var han poenget bak å klare det. I hans andre sesong ledet han Inter til et klart ligagull.

Av de managerne som nå kobles til United er italieneren altså egentlig det nærmeste man kommer en såkalt tittelgarantist.

Contes smittsomme lidenskap på sidelinjen har vært elsket i alle klubbene hans, og still deg så spørsmålet: Hvor mange managere er det egentlig som har vist at de kan sette Pep Guardiola på plass, og det etter at ingen egentlig trodde han skulle ta ligagull med Chelsea den sesongen?

Det sier mye om Contes kapasitet.

Jürgen Klopp, Pep Guardiola og nå også Thomas Tüchel nevnes alle som verdensklasse-managere, men Conte regnes av mange også på det nivået.

De italienske rapportene sier også at italieneren mener at han kan lykkes med dette United-laget.

Da er det kanskje ikke så rart at Glazers tenker litt ekstra på dette.

contech
SLIK ER HAN SOM REGEL Å SE: Antonio Conte på sidelinjen som Chelsea-manager.

Ender alltid med uenighet

Samtidig er det også flere grunner til at mange er skeptiske til treneren som er kjent for sin vanvittige entuiasme.

Et kjennetegn er nemlig også at det i løpet av maksimalt tre år alltid har blitt trøbbel mellom Conte og ledelsen i klubbene han har vært i.

En respektert italiensk journalist skrev en bok om «Contes metode», og der beskrives følgende årsaker til at Conte dro fra Juventus etter tre år og tre ligatitler.

  • Han ønsket Cuadrado, men Juventus hadde ikke da råd
  • Han var skuffet over at Vidal og Pogba ikke så ut til å bli værende
  • Han var uenig i klubbens opplegg for sommerturneen
  • Han var i klinsj med klubbens kommunikasjonsdirektør

Det sier en del om hvor ambisiøs han er, hvor stor kontroll han krever og også hvor sta Conte kan være.

Litt av det samme skjedde da Chelsea-eventyret tok en bra slutt.

Conte ønsket Alex Sandro og Romelu Lukaku, men fikk ingen av dem. Samtidig sendte han Diego Costa på dør via en tekstmelding før sesongen, endte i en kjent klinsj med David Luiz og også noen andre spillere.

Det sier sitt om situasjonen at Willian «fjernet» manageren fra bildet han la ut av feiringen på Instagram etter FA-cuptittelen.

Skjermbilde 2021-10-26 kl. 08.12.28
CONTE FJERNET: Willian dekket til Conte med pokaler på seiersfotoet fordi han var lei manageren.

Etter ligagullet med Inter i våres så måtte klubben grunnet pandemien kutte kostnader. Dermed ville ikke Conte lenger være der.

Han ville ikke jobbe videre med et Inter-prosjekt på lavbudsjett, mens klubben stod på at de måtte gjøre som de gjorde for å sikre klubben også på lengre sikt.

Da sa Conte umiddelbart at nok fikk være nok.

Ingen europacup-suksess

Ligagullet i 2016/17 med Chelsea var imponerende, men Conte-kritikerne påpeker også at Chelsea ble hjulpet av at de ikke spilte i Europa samtidig. Det betød at de hadde fri i hver midtuke hvor rivalene spilte europacup.

Det samme skjedde egentlig også med Inter forrige sesong.

De endte sist i sin Champions League-gruppe, var dermed ute av Europa og Conte kunne dermed bruke all sin tid med spillerne den siste halvdelen av sesongen på ligaen, etter en dårlig sesonginnledning med bare fire seirer på 12 kamper.

Litt sånn som United har gjort det nå.

Conte har ikke lyktes i Europa.

I Juventus ble det en Champions League-kvartfinale og så exit fra Champions League til Europa League og en tidlig exit der i de to forsøkene han hadde. Hos Chelsea ble det tap i 8. delsfinalen i hans ene forsøk, mens han i Inter tapte Europa League-finalen mot det Sevilla-laget som slo Solskjærs United noen dager før i hans første sesong, og deretter ble det altså sisteplass i Champions League-gruppespillet med Inter forrige sesong.

Kjenner Pogba og Matic godt

Paul Pogba kan nok imidlertid se for seg at Conte tar over.

Det var Juventus og Conte som hentet ham fra United, og det var der, først under Conte, at franskmannen utviklet seg til å bli den spilleren United så valgte å hente hjem for 90 millioner pund noen år senere.

Pogba ble mest brukt som indreløper foran rutinerte Andrea Pirlo i banen, noe som ga suksess.

pogbaconte

I Chelsea var en noe yngre Nemanja Matic en nøkkelspiller for Conte, og selv om han nå begynner å dra på årene så var det et svært rutinert Inter-lag med en høy snittalder han ledet til ligagull i Serie A forrige sesong.

Det skjedde også med spillere som Ashley Young og Matteo Darmian i troppen, spillere som ble sendt på dør og ikke ment som gode nok for United.

Kanskje vil en eventuell Conte-overgang til United gi Matic en enda mer sentral rolle.

3-5-2 har vært kjennetegnet hans så langt i karrieren, spesielt i Juventus og Inter, selv om seriegullet med Chelsea ble vunnet med noe som liknet mer på 3-4-3.

Vingbackene blir da spesielt viktige, og der har han som regel valgt forsvarsspillere. Det betyr fort ekstra viktige roller for Shaw, Telles, Wan-Bissaka og Dalot hvis han kommer til United.

Mellom Inter og Chelsea-jobben var Conte også italiensk landslagstrener, men det endte med straffespark-tap mot Tyskland i EM-kvartfinalen i 2016.

Han har også en imponerende CV som spiller selv, med blant annet fem ligatitler og også Champions League-trofeet med Juventus.

Så er spørsmålet hvordan Glazers eventuelt vekter alt dette.

Conte er altså en manager som har levert ligatitler i alle sine klubber, men han er også en manager som er så ambisiøs at det har endt med klinsj med ledelsen i løpet av tre år i alle sine klubber til nå.

Resultatene i Europa har heller ikke vært fantastiske.

Alternativene virker å være Brendan Rodgers, Erik Ten Hag, Zinedine Zidane, men Mauricio Pochettino har lenge vært beundret av United, og The Athletic mener at han også er en beundrer av United – selv om han nå er i Paris St. Germain. Hvis Solskjær overlever den neste perioden kan Brightons Graham Potter kanskje også være et alternativ skriver de.

Så gjenstår det å se hva Joel Glazer bestemmer sammen med Avi Glazer, Ed Woodward og Richard Arnold. Først og fremst med Ole Gunnar Solskjær, men deretter eventuelt med den nye manageren som skal inn.

LES OGSÅ: Dette er de fire kandidatene som vurderes

Powered by Labrador CMS