Dette er våre største midtbanetalenter

– Jeg har blitt veldig imponert hittil, men dette må han forandre på.

Publisert Sist oppdatert

Mange United-supportere er opptatt av hvilke forsterkninger vi kommer til å kjøpe inn når overgangsvinduet etter hvert åpner igjen, men mange er også opptatt av at det skal komme forsterkninger fra egen avdeling i tillegg.

I en artikkelserie nå ser vi derfor på unggutta i de ulike lagdelene.

Om dere har vært på United-kamp, enten det er herrelaget, kvinnelaget eller noen av ungdomslagene, så er det store sjanser for at David Pritt var på kampen også. Mange kjenner ham som Academy Review på Twitter, og han har vært på godt over 100 kamper hittil i 2019/20-sesongen – der United-kamper på ulike nivå har klar soleklar hovedprioritet. Vi har snakket med Pritt til denne artikkelserien for å få hans vurdering av noen av akademispillerne, mens undertegnede (som også ser en del akademifotball, både på MUTV og live) også bidrar selv med egne tanker om spillerne.

Tidligere saker i artikkelserien: 

Denne teksten handler om midtbanespillerne.

Har mest tro på Garner

På U23-laget er det James Garner (19), Angel Gomes (19), Dylan Levitt (19) og Ethan Galbraith (18) som har spilt aller mest på den sentrale midtbanen, og de fire har noe til felles – alle fire har nemlig debutert for Manchester Uniteds A-lag.

Gomes har flest med ti kamper, mens Levitt og Galbraith begge kun har spilt i Astana-kampen (Galbraith kom inn for Gomes like før slutt).

Spesielt nært har dog ikke Gomes sett ut til å være å etablere seg på førstelaget. Det blir spekulert i at noe av forklaringen for at han ikke har fått enda flere sjanser har vært at han ikke har signert ny kontrakt ennå, og potensielt kan forlate klubben i sommer.

Et annet potensielt problem er Gomes’ fysikk. Han er som kjent veldig liten av vekst, og mangelen på fysikk kan være et problem for ham selv om det selvsagt er fullt mulig å gjøre det veldig godt i Premier League også om fysikken ikke er helt ideell.

Da vi snakket med tidligere U18-trener Paul McGuinness om Gomes (og Chong, som på den tiden heller ikke hadde signert ny kontrakt), så ga han uttrykk for at Gomes trenger et utlån.

– Angel er en spiller som helst bør spille på et lag med gode, tekniske spillere rundt seg. Der han befinner seg nå i karrieren bør han lånes ut for å utvikles mer, men valg av klubb er viktig. Jeg tviler på om lån til en Championship-klubb er det rette for Angel fordi det er en så tøff liga med meget få lag som spiller den type fotball som Angel spiller og trenger. (…)  Tatt i betraktning av den spillertype som Angel er, vil jeg tippe at en portugisisk klubb hadde passet ham godt. 

Uten ny kontrakt på plass, har naturlig nok ikke utlån vært det mest aktuelle, selv om han nok gjerne kunne tenkt seg det selv.

ANGEL GOMES: Trenger et låneopphold – kanskje i Portugal?

Da vi spurt David Pritt om hvilke spillere han hadde mest tro på at ville få en skikkelig United-karriere av Gomes, Garner, Levitt og Galbraith, så var det ikke Gomes han trakk frem.

Han gikk for Garner og Levitt.

– De har har vært en midtbaneduo lenge, siden de først kom, og jeg føler de utfyller hverandre, og får det beste ut av hverandre, mener Pritt – som går for Garner om han bare kan si én av dem.

– Det blir Garner siden han er nærmere [A-laget], men det er veldig vanskelig å si siden de er veldig ulike spillere som tilbyr forskjellige ting.

Garner har sju opptredener for Uniteds førstelag (seks siden 24. oktober, da han spilte sin andre kamp for United), med tre kamper fra start, men egentlig har han vært litt uheldig denne sesongen – han var nemlig skadet på et tidspunkt der han fort kunne fått flere sjanser på A-laget, og nå er kampen om en plass på langt langt tøffere, og et utlån bør kanskje være løsningen for Garner også, om ikke Solskjær har veldig klare planer for hva som blir neste steg for Garner.

Han har uansett tatt store steg denne sesongen, spesielt offensivt. Blant annet scorer han langt oftere enn tidligere. Før denne sesongen hadde Garner til sammen 5 scoringer på U23/U19/U18-nivå, på 62 kamper. Denne sesongen står han med 9 scoringer på 18 kamper (15+3) for U23-laget. Det er verdt å minne om at han i utgangspunktet er en midtbanespiller som ligger ganske dypt og skjermer forsvaret.

UTVIKLER SEG: James Garner, her i munter samtale med Kieran McKenna, ser ut til å få godt utbytte av treningene med førstelaget.

Ethan Galbraith er litt i skyggen av de andre, men han er spilleren med aller flest kamper for U23-laget denne sesongen.

Han har som nevnt så vidt debutert for United, og noen måneder tidligere (i september) debuterte han for Nord-Irland også. Han har spilt både offensiv midtbane og i en dypere rolle.

Galbraith har mange egenskaper som tilsier at han kan fungere i en defensiv midtbanerolle, men han har også en del å by på offensivt – se bare på målet hans mot Doncasters A-lag etter 1.20 av denne videoen:

Av spillere som først og fremst er U23-spillere ellers, så kan Dion McGhee (19-åring som kan fungere i en tierrolle, og som ving, men han har også spilt back), Aidan Barlow (20-åring som var utlånt til Tromsø i høst) og Aliou Traoré (19 år) også nevnes, men ingen av dem har prestert på en sånn måte at det egentlig har vært så naturlig å tro på en United-karriere for noen av dem. Traoré er den mest profilerte av disse, og han er åpenbart en veldig talentfull spiller, men det kommer foreløpig for sjeldent ut.

I tillegg har vi Arnau Puigmal (19 år), som i likhet med Traoré kom til United med store forventninger. Før denne sesongen har ikke spanjolen innfridd, og det har blitt litt spill på høyrebacken når Ethan Laird har vært skadet. Puigmal imponerte mer på høyreback enn på midtbanen, og det kan virke som om det har hjulpet ham på midtbanen nå også nå som han er tilbake der.

– Han gjorde det utrolig bra på høyrebacken, og det har virkelig forbedret ham siden han nå prøver å vinne ballen tilbake og jobbe defensivt, noe han egentlig ikke gjorde da han først kom, sier Pritt om Puigmal.

Puigmal har en del å by på offensivt også. Kanskje hans mest imponerende kamp denne sesongen var på bortebane mot Middlesbrough (en kamp undertegnede var på), og der scoret han to mål og spilte veldig godt. Det første målet, et frisparkmål dere kan se helt i starten av denne videoen (før det andre målet kommer kort tid etterpå), var av det spektakulære slaget.

Kanskje er det fortsatt håp for Puigmal? I så fall er nok han også en av spillerne som trenger et utlån – det gjelder en rekke midtbanespillere på U23-laget – eller så kan han være en av de som virkelig tar ansvar for reservene neste sesong når andre kanskje har blitt lånt ut.

SHAW PÅ DET TALENTET: Arnau Puigmal i forbindelse med Astana-kampen, en kamp han så fra United-benken.

– Jeg har blitt veldig imponert hittil

Noen av midtbanespillerne på U18-laget har vært innom U23-laget, og spesielt én har blitt lagt merke til – Hannibal Mejbri (som ble 17 år i januar).

Franskmannen er en spiller det er store forventninger til, og han er foreløpig en ganske ujevn spiller – innimellom er han fantastisk god, andre ganger blir det veldig mange feil.

Mejbri har en herlig evne til å forandre en fotballkamp, både gjennom pasningsspill, bevegelse, glød og tekniske ferdigheter.

– Jeg har blitt veldig imponert hittil, fastslår David Pritt om Mejbri. 

Samtidig legger ikke Pritt skjul på at han synes Mejbri må justere på noen ting – for eksempel synes akademikjenneren at en spiller med en slik aggressivitet i spillet sitt, som klager på motspillere som ruller på bakken, bør slutte å klage så mye når han takles selv.

– Han må forandre noe i måten han spiller på. Han takles mye, men selv om han bare får et lite spark på leggen så ruller han rundt på bakken. Jeg ville ikke brydd meg så mye om det hvis han ikke felte og sparket motspillere selv, og så klager når motstanderen ligger nede. Jeg vil gjerne at han skal spille på samme måte, men uten å være hyklersk og rulle rundt, sier Pritt.

Han er uansett fan av Mejbri.

– Hva synes du er hans beste egenskap?

– Ballkontrollen. Han svever over banen med ballen.

Mejbri har foreløpig spilt 15+1 kamper for U18-laget, og 1+4 for U23/U21-laget.

SPENNENDE TYPE: Hannibal Mejbri.

På U18-laget synes Pritt det ellers er Charlie McCann (17 år) som har prestert jevnest, uten at han føler at spillere som McCann, Mark Helm (18 år) eller Charlie Wellens (17 år) er helt klare til å ta steget videre ennå – noe han ikke nødvendigvis mener Mejbri bør gjøre heller, for øvrig. Alle disse har uansett prøvd seg på U23-laget, foreløpig Mejbri med best resultat.

Nevnte Wellens er sønn av ex-red Richie Wellens (én kamp for Manchester United, nå en imponerende manager for Swindon), og på U18-midtbanen har vi også en annen Charlie med en tidligere United-mann som far – Charlie Savage er nemlig sønn av Robbie Savage. Savage junior er fortsatt bare 16 år, og har bare så vidt vært innom laget, og det er nok noe tidlig å felle en dom foreløpig. Det er det nok også om Max Haygarth (18 år) og Zidane Iqbal (16 år)– men spesielt Iqbal har virket spennende hittil de få gangene vi har sett ham for U18-laget.

Av de mindre profilerte U18-spillerne er det uansett slovakiske Martin Svidersky (17 år) som har imponert Pritt mest – spesielt nå i det siste.

– Martin har imponert meg i det siste på midtbanen. Han er en skikkelig terrier. 

Svidersky ble av flere trukket frem som banens bestemann da U18-laget tapte mot Derby i februar, og han var også blant Uniteds aller beste i sesongens foreløpige siste U18-kamp mot Everton.

– Jeg syntes synd på ham etter Derby-kampen, han fortjente ikke å tape den fotballkampen, sier Pritt.

TERRIER: Martin Svidersky, her i aksjon mot Middlesbrough i høst.

Ellers kan vi ikke gå videre uten å nevne Omari Forson. Den offensive midtbanespilleren er fortsatt bare 15 år (han blir 16 i juli), og han har allerede tre kamper fra start for U18-laget, og elleve innhopp.

Vi går ut fra at han er en spiller vi vil få høre mye mer om i årene som kommer, for han ser spennende ut. Foreløpig har han ett mål for U18-laget.

Ellers er jo Ethan Hamilton utlånt, og han har en spennende skuddfot og en finfin innsatsvilje, men skotten har blitt 21 år, og det virker lite sannsynlig at han vil slå gjennom i United når han ikke imponerer enda mer i League One i denne alderen.

15 år gammel: Omari Forson.

David Pritt kan følges enten på Academy Review eller på sin personlige Twitter-konto.

Tidligere saker i artikkelserien: 

Powered by Labrador CMS