– Vi kan gjøre som Bayern

Andy Mitten har intervjuet Ed Woodward. Les intervjuet her.

Om Ed Woodward:

Av: Andy Mitten

Ed Woodward mener at United kunne håndtert Glazer-familiens oppkjøp på en mye bedre måte. Spesielt hvordan de forholdt seg til fansen på det tidspunktet. Jeg satt meg ned med Uniteds vise-administrerende direktør i London da han ga sitt første intervju til United We Stand. Den andre delen blir publisert i dag.

– Vi er nok skyldige i ikke å ha kommunisert den overordnede strategien da oppkjøpet skjedde, forklarer Woodward i intervjuet.

– Jeg er klar over frykten oppkjøpet skapte for fremtiden til klubben.

– Vi burde nok forklart hva gjelden faktisk er for noe. Vi får aldri svart på alle spørsmål, men jeg vil se på det. Jeg leser ulike fanforum. Jeg er klar til direkte dialog. Jeg ser det ikke som at folk skal grille meg, men heller at jeg griller folk. Jeg vil for eksempel vite hva MUST driver med.

This article is copyrighted to United.no. If it gets copied and pasted onto another website, we’ll act accordingly for copyright infringement.

Woodward har jobbet proaktivt med fan-kommunikasjon etter at han fikk rollen sin i juli. Da jeg fortalte at det fortsatt er stor skepsis mot Glazers blant fansen, så var svaret som følger:

– Jeg kan forstå det. Med tiden vil de kanskje fremstå som bedre eiere enn hva mange mener de er. Spesielt sammenliknet med andre eiere.

– Men la oss gå litt tilbake i tid – til da de tok opp gjeld for å kjøpe United. Det er en stor debatt der. Burde klubben gått på børsen? Burde likviditeten vært bedre? Burde overtakelser som den være lovlig? Var det rettt av Premier League å si ja? Burde overtakelser takket være så mye lånte penger være lov? Det er mye som kunne diskuteres. Men ta tiden i etterkant av overtakelsen. Da har det skjedd både positive og negative ting.

Andy Mitten
Andy Mitten

Noe av det mest negative har vært økningen i billettprisene mellom 2005 og 2010, noe jeg også sa til Woodward.

– Vi var vel på 19. plass av 20 når det gjaldt dyreste billettpriser i 2004/05, kontret han.

– Nå er vi vel 7. dyrest – for det som bør være det beste produktet i ligaen. Ja, billettprisene økte i starten, men har ikke vær så voldsom etterpå. Prisstigningen har i snitt vært på fire prosent (per sesong). Jeg synes det er viktig at prisene er rettferdig satt på Stretford End. The Kop er vel tredje dyrest i Premier League.

Woodward er flink til å svare for seg. Han er smart, noe man må forvente av en person i en så sentral rolle i United i en alder av 41. Likevel så vil den endelige dommen over Woodward først bli klar etter at man ser hva United klarer å hente på overgangsmarkedet. Der står han sammen med David Moyes, mannen han selv mener fortjener en seksårskontrakt.

Uansett hva som skjer på banen så har relasjonene med United-fansen lenge ikke vært den beste fra klubbens side. Uttrykket «Elsker laget, hater klubben» gjelder for mange av Uniteds hardcore fans, og når fansen ser hva som skjer i Tyskland så blir de misunnelige.

Jeg fortalte Woodward hva Bayern München-president Uli Hoeness nylig sa om deres billettpriser. Bayern tar 120 euro for en sesongbillett på ståtribunen, og en tredel av klubbens sesongbilletter selges til denne prisen.

– Vi kunne tatt inn mer enn disse £ 104, sa Hoeness.

– Men la oss si at vi tok £ 300. Vi ville fått inn £ 2 millioner mer, men hva betyr egentlig £ 2 millioner for oss? Når vi diskuterer en overgang så diskuterer vi summer som dette bare i fem minutter, men forskjellen på £ 104 og £ 300 er enorm for en fotballsupporter. Fans er ikke kuer – som man kan melke. Fotball må være for alle. Det er den største forskjellen mellom oss og England.

Woodward lyttet nøye.

– De gjør en rekke ting ekstremt bra, sa han.

– De har bygget en ny arena med rett finansiell struktur. De har betalt ned mye av gjelden sin. De kjøpte ut 1860 Münchens arenaaksjer, og økte inntektene på den måten. De har også en rekke sponsoravtaler, og de har beholdt billettprisene på et akseptabelt nivå. Alt dette har ført til at de har

et vanvittig suksessrikt lag også på banen. Det har også vært synlig at det ville skje, men tre Champions League-finaler på fire år? Det er sånn det burde være for oss.

Ja, men hvorfor har ikke United klart det?

– Muligheten er der. Det er ingenting de har gjort som vi ikke kan klare. Hvis du ser på organisasjonen deres så er det en rekke fotballkyndige mennesker. Jeg møtte nylig Rummenigge. Han var veldig stolt av det de har fått til.

– Vi har imidlertid også med oss en rekke fotball-folk i organisasjonen. Jeg kan hente råd fra Sir Alex, Sir Bobby og også David Gill som nå har en sentral rolle i UEFA.

– Vi lytter også til fansen. Vi har også lyttet tidligere. Vi droppet for eksempel den automatikken det var at man cupbilletter fulgte sesongkortene. Alle har ulike måter å se United på. Noen fans ønsker å dra på hver eneste kamp. Andre drar på tre bortekamper i løpet av sesongen. Systemet kan vanskelig bli rett for alle, men fansen som drar på hver eneste kamp er viktigere enn fansen som bare ser en kamp innimellom.

De fleste av dere vil, som skrevet, dømme Woodward basert på hvilke spillere han klarer å hente til klubben. Spesielt med tanke på det overgangsvinduet United hadde i sommer. Liverpool-eier John Henry sa imidlertid at kunnskapen de satt på etter å ha drevet Boston Red Sox ikke var overførbar til «den ville vesten» engelsk fotball var.

Han snakket om agenter og spilleres kontrakter.

Jeg spurte Woodward om hans erfaringer med dette.

– Jeg skjønner hva han mener. Han kommer fra et marked som er regulert. Det er en fastsatt sum man kan bruke for å få på plass en baseball-avtale. Det er på samme måte i NFL. Det skjer ikke plutselig i siste minutt at en agent sier: Du må betale meg så og så mye.

This article is copyrighted to United.no. If it gets copied and pasted onto another website, we’ll act accordingly for copyright infringement.

– Du må være smart i markedet, og du må forvente bløffmakere og løgnere. Måten å håndtere det på er å stille en rekke spørsmål til mange mennesker. Slik får man en oversikt. Til slutt handler det om å finne ut

hva som er riktig å gjøre. Du kan stå foran noen tøffe avgjørelser – for eksempel om man skal betale en svær pengesum til en agent eller risikere å miste spilleren.

– Vi må være bevisste i hvilke valg vi tar. Vi har ikke alltid lyktes. Vi fikk ikke Benzema eller Lucas Moura og vi klarte ikke å beholde Paul Pogba. Det kan være tøffe avgjørelser å ta.

Woodward er imidlertid sikker på at han er rett mann til å ta disse avgjørelsene for United. Januar kan bli en meget interessant måned for United-fansen….

 

Du kan lese tidligere innlegg fra Mitten her. De kan alltid finnes i menyen under “Sesongen” og “Andy Mitten”.