– Van Persie ble rasende

Andy Mittens nyeste innlegg handler om Robin van Persies exit og mye mer.

Publisert Sist oppdatert
SPALTIST: Andy Mitten.
SPALTIST: Andy Mitten.

Få kjenner Manchester United bedre enn Andy Mitten. Som mangeårig sjef for United We Stand og etter et langt liv som United-supporter følger han United verden rundt. Han bor delvis i Barcelona og delvis i Manchester, og jobber som journalist for flere store fotballblader, deriblant FourFourTwo og United-Supporteren. Han skriver fast for både united.no og United-Supporteren.

Om Robin van Persie (og mer…)

Av: Andy Mitten

David Moyes hadde vært i United i fire måneder da han ble bedt om å gi noen sitater om Robin van Persie.

– Nevn aldri det navnet til meg igjen, var det kontante svaret mens øynene hans smalnet.

Svaret ble aldri publisert.

Moyes mente at spissen var frisk nok til å spille for et United-lag som slet, men nederlenderen var uenig. Moyes var også ny i jobben, men flere sentrale spillere hadde begynt å vende ham ryggen. Han ønsket ikke at det samme skulle skje med Van Persie. Til slutt inngikk de to en avtale hvor begge ga noe – og nederlenderen kunne dermed bruke de legene han stolte på. En slags våpenhvile ble inngått, men forholdet mellom de to var skadet.

Nedturen var stor fra sesongen før.

Den tidligere Arsenal-spilleren skuffet heller ikke sine nye lagkamerater. Han scoret 30 ganger i en briljant første sesong selv om det også var øyeblikk da han ikke var like god.

– Glem ikke hvem som tok ansvar da Robin gikk ni kamper uten mål i fjor, sa Eric Steele i 2013.

– Wayne Rooney.

Det var vennskapelig rivalisering, men innad i United var det delte meninger om de to superstjernene. Martin Ferguson, speideren, sa tidlig i 2013 følgende til meg.

– Wayne har innsett at han ikke lenger er den største stjernen.

Ifølge ham var det Van Persie som da var ledestjernen, og han var helt klart Uniteds beste spiss da ligagull nummer 20 ble sikret i 2012/13-sesongen.

Men så dro Sir Alex Ferguson, som da hadde havnet på kant med Rooney. Som Rio Ferdinand påpekte søndag så var det Van Persie som tok dette hardest.

Han pådro seg skader i sin andre sesong, og spilte bare 28 ganger – 20 færre enn året før – og antall mål falt fra 30 til 18.

Folk trodde han kunne finne formen igjen under Louis van Gaal i sin tredje sesong. Van Persie var jo tross alt en som hadde anbefalt Van Gaal til United-styret. At den nye manageren ikke ga kapteinsbindet til Van Persie var forståelig, selv om spissen selv ikke likte det. Van Gaal hadde brukt Van Persie som landslagskaptein, men han hadde lært fra sin tid i Barcelona at det ikke var bra å fylle laget med nederlandske spillere. Å utnevne en engelsk kaptein var sånn sett en klar melding.

Det hele kunne kanskje blitt en sak om Van Persie spilte bra, men 2014/15-sesongen ble like frustrerende for ham som sesongen før. Han pådro seg skader, og han utgjorde ingen forskjell. Ti mål og to målgivende pasninger fra 27 Premier League-opptredener var ikke bra nok. Da han ble skadet mot Swansea i februar ble United også bedre uten ham. Van Gaal følte ikke lenger at det var nødvendig å gjøre plass til både Rooney og Van Persie i samme lag.

Folk nær den nederlandske spissen sa da at han kom til å bli i United ut kontraktstiden, siden han satt på pene 230.000 pund i uka. Andre toppklubber virket heller ikke så interesserte og United ga ham heller ingen signaler om at de ville forlenge med ham – som de gjorde med De Gea.

Alle visste etter hvert at Radamel Falcao ville forlate klubben, men Van Persies fremtid var mer usikker. Samtidig hadde James Wilson fått beskjed fra Van Gaal om å slutte å drible når han hadde ballen.

Under en treningsøkt tirsdag ble han nemlig bedt om å trene for seg selv.

31 år gamle Van Persie ble forståelig nok rasende. Spesielt siden han ikke hadde fått signaler om dette på forhånd. Han hadde faktisk også fått ros av manageren sin bare 24 timer tidligere.

Noen av lagkameratene syntes synd på ham, og en konkluderte med at «Van Gaal er en nådeløs jævel». Det var ikke ment som kritikk, siden Ferguson også var kjent for sin nådeløshet. Alle ideer om at Van Gaal og Van Persie var gode venner forsvant imidlertid med den treningsøkta. Det spesielle er at Van Persie alltid var glimrende på trening, men etter hvert mente Van Gaal rett og slett at han hadde mistet litt av den farta han trengte for å være på absolutt toppnivå.

Van Persie er fortsatt rasende etter behandlingen han fikk, og han føler seg forrådt av Van Gaal. Han visste imidlertid at Fenerbahce var interessert, og ba agenten sin om å snakke med dem. Samme dag som Morgan Schneiderlin og Bastian Schweinsteiger fløy til Manchester for å skrive under for United, forlot dermed Van Persie byen han hadde kalt «hjem» de siste tre årene. Overgangssummen ble 4,7 millioner pund. Summen kan virke latterlig lav for en spiss med hans kvaliteter, men det handlet vel så mye om å kvitte seg med de enorme lønnsutgiftene hans.

United ønsket heller ikke å komme i samme situasjon som de gjorde med Nani, hvor klubben endte opp med å betale 90 prosent av lønna hans mens han spilte i Portugal. Nani ble solgt til Fenerbahce for ganske lave 4,25 millioner pund, men igjen så handlet det altså om å kvitte seg med en lønnsutgift.

Flere kommer også til å forlate kluben.

Midt oppi all entusiasmen de nye kjøpene har skapt er det imidlertid viktig å huske hvor middelmådige United var i store deler av fjorårets sesong. Van Gaal vet at det må endre seg denne sesongen. Ed Woodward vet det også. Tøffe avgjørelser må taes, og de er tatt. Det vil flere spillere får merke.

United ønsker fortsatt også en midtstopper og en spiss, og flere vil altså forsvinne. Selv tror jeg ikke at Angel Di Marias fremtid i klubben er sikker, selv om det vil være trist om han drar. Han er en fantastisk spiller som foreløpig ikke har fått vist sitt beste i Manchester.

Det fikk imidlertid Van Persie vist.

De fleste spillerne som forlater United er sinte når det skjer, siden det sjelden er noe de selv vil. De tenker nesten alltid at de hadde mer å vise, og sliter generelt med å takle at karrierepila som oftest peker nedover etter United. Selv om David de Gea nok ikke er enig i at en overgang til Real Madrid er et skritt ned.

Van Persie vil reflektere over og analysere det som har skjedd etter hvert, akkurat som landsmannen Ruud van Nistelrooy gjorde. Da jeg snakket med sistnevnte i Madrid to år etter United-exiten så han nemlig helt annerledes på det.

Van Persie dro tross alt til United for å vinne trofeene han ikke hadde fått i Arsenal, og han fikk ligagullet i sin første sesong, da han også var Uniteds beste spiller. Han – og United-fansen – vil aldri glemme mye av det som skjedde i hans 105 kamper for klubben. Han spilte også for en klubb i endring, og han spilte under totalt fire ulike managere på bare tre år.  Det var ikke sånn avtalen var da han skrev under i 2012, så litt sympati kan gå hans vei.

Uten at han kommer til å være veldig interessert i å snakke om det på en god stund…

Powered by Labrador CMS