«Old Trafford har tre hovedproblemer»

Publisert Sist oppdatert

Av: Andy Mitten, oversatt av Michael Tørre

Manchester City kunngjorde nylig sine planer om å utvide Etihad Stadium, og skal øke kapasiteten til 61.000 og bygge et hotell.

På Anfield har den nye Anfield Road-tribunen vokst i løpet av de to siste årene gjennom utbygging. Liverpools hjem vil også ha en kapasitet på 61.000. 

Det var 44.000 da Manchester Uniteds Old Trafford økte kapasiteten til 76.000 i 2006. Det neste største Premier League-stadionet da var Newcastles St James’ Park med 52.000 seter. 

Nå har Arsenal, Spurs, West Ham og snart City og Liverpool en kapasitet på 60.000 pluss hjemme. West Ham har høyere tilskuertall enn Real Madrid denne sesongen. 

I Newcastle stoppet utviklingen opp under tidligere Mike Ashley, men planene om å utvide er nok en gang i gang igjen. Og det er ikke så rart, med en venteliste på sesongkort, kun to år etter at de slet med å få et utsolgt stadion.

En utvidelse vil på samme måte være riktig på Old Trafford, men ingen større utbygginger har blitt utført siden Glazer-familien tok over klubben i 2005. Det har blitt brukt titalls millioner pund på Old Trafford, mesteparten de siste årene, men det har egentlig vært nødvendig med hundrevis.

bilde22
TRENGER EN FORNYELSE: Old Trafford.

Kapasiteten burde vært økt for lenge siden. Et hotell burde også blitt bygd, men under Glazers tar alt tid.

Ingenting skjer før kritikken allerede er der. Om det er å ikke ha et kvinnelag, tilstanden til ungdomssystemet, treningsbanen eller Old Trafford. Da kommer de endelig frem med sjekkheftet. Noen ganger er det for sent.

Gary Neville & co. tok sats og kjøpte en eiendom for å bygge Hotel Football, som åpnet i 2014. Det har vært en suksess. Det samme ville et United-hotell ved stadion vært.

Jeg har skrevet om tilstanden til Old Trafford i 15 år. Først kunne ikke folk se noen grunn til oppstyret. Fans ønsket en ny spiss, ikke en ny tribune. Journalister skrev ikke om det, fordi de ikke trodde det var en historie.

Og nå? Pendelen har svingt helt i den andre retningen, med overdrivelser om tilstanden til det som fortsatt er en veldig bra fotballbane. Daily Telegraph hadde nylig en overskrift hvor de kalte det «et smuldrende byggverk».

Det er det ikke. Det trengs arbeid, det trengs en utvidelse, men jeg reiser til fotballstadioner rundt i verden og Old Trafford er langt, langt bedre enn de fleste. 

SKRIVER FOR SUPPORTERKLUBBEN: Andy Mitten.
SKRIVER FOR SUPPORTERKLUBBEN: Andy Mitten.

Jeg ser folk som aldri har vært på Old Trafford som deler «memes» av et tak som lekker, fordi det var en lekkasje – i fjor.

Jeg skjønner hvorfor dette skjer – det er en måte å angripe Glazers på for deres utsettelse, da utviklingen av Englands største klubbstadion er sentral for fremtiden til United og er en av grunnene til at Glazer-familien i det siste har sett på et salg, eller delsalg. 

United trenger kapital og det har ikke Glazers.

Old Trafford har tre hovedproblemer.

1. Det er ikke stort nok.

Stadion har vært utsolgt i hver kamp denne sesongen. United kunne solgt 100.000 seter i de fleste kamper.

Lett. 

På samme måte som andre Premier League-stadioner har blitt utvidet for å møte etterspørselen, burde også Old Trafford gjøre det.

Hovedtribunen – offisielt Sir Bobby Charlton Stand – er ikke en hovedtribune i det hele tatt, men den minste. Det er rom for utvidelse i begge ender og over den, som ville bidratt til å få den på lik linje med resten av stadionet og øke kapasiteten til i nærheten av 90.000. 

Manchester United v Atletico Madrid: Round Of Sixteen Leg Two - UEFA Champions League
OPP MOT 90.000?: Andy Mitten skriver at det er rom for en utvidelse på Sir Bobby Charlton Stand.

Arbeidet ville blitt komplisert av hovedjernbanen Manchester til Liverpool som går bak tribunen, men jeg har lenge blitt fortalt at det vil være mulig, selv om det kommer til å koste en del, mye mer enn de 18,65 millioner pundene som ble brukt for å bygge North Stand på motsatt side i 1995.

Til og med ti ganger mer enn dette tallet vil bli ansett som billig, hvis en ser på hva man vil tjene på en ny tribune. 

Det vil også ta flere år, slik som utviklingen av Real Madrids Bernabéu gjør, som ønsker å lage det beste fotballstadionet i verden enda større og bedre. 

Barcelona, som har det høyeste tilskuertallet i fotballverdenene denne sesongen, starter sin utvikling denne sommeren og vil flytte ut av Camp Nou i to sesonger, mens de utvider sitt hjem til 105.000 seter. 

2. Den nåværende stadion.

Fasaden har blitt piffet opp, men det vil ikke vinne noen Stirling Prize for arkitekturen med det første.

Men det er fortsatt Old Trafford, en rødfarget, historisk gryte, som ikke ser ut som andre identiske nye stadioner. Røttene til stadionet kan spores tilbake til da den åpnet i 1910 – den gamle tunnelen er fortsatt der.

Men taket er også et problem.

Det går for langt ned, som gjør utsikten for de bakerste setene dårligere. Utsikten er sterkt begrenset, slik som man får på Goodison Park eller i Fulham. Men taket ble bygd slik da Old Traffords bane trengte å få så mye som mulig av Manchesters velkjente solskinn på seg. 

otutbygg
BEGRENSET UTSIKT: Taket på Old Trafford er en utfordring ved at det gir en begrenset utsikt for de øverste radene, skriver Mitten.

Teknologien har gått videre, det finnes lamper som kan hjelpe med å la gresset gro. Hvorfor kunne bare ikke noen tenke på disse for 20 år siden?

De fleste av gangene er gamle og litt trange. Dette kan løses med en oppussing, mens stadions merkelige akustikk – fansen på hver ende av banen kan knapt høre hverandre – kan jobbes med, med et nytt tak.

3. Det er ikke mye benplass, som er ukomfortabelt for noen tilskuere.

Alle setene på Old Trafford er tro mot 1964-masterplanen, inn mot VM i 1966. Det betyr 660 mm mellom hvert sete, mens de mest moderne tribunene er bygd for å ha 700-850 mm. 

Det vil ikke utgjøre en stor forskjell hvis United lager enda mer plass hvor fans kan stå bak gjerder, da klubben har vært progressive med det de siste årene, men for dem som sitter bør det være enda mer plass mellom setene.

TRANGT MELLOM PLASSENE: Man sitter tettere og trangere på Old Trafford, sammenlignet med mange andre moderne stadioner.
TRANGT MELLOM PLASSENE: Man sitter tettere og trangere på Old Trafford, sammenlignet med mange andre moderne stadioner.

Villarreal har utviklet sitt hjem det siste året og det så helt annerledes ut – selv om kapasiteten er den samme, så er det enda mer plass for fansen.

Jeg satt på nedre del av Stretford End forrige uke for å teste benplassen. Det er et område på stadion hvor fansen har klagd om at det er trangt.

Jeg er nesten 6 fot (183 cm) og det føltes fint, men det var meg som satt alene og ikke med fans rundt meg. Og mange er høyere enn seks fot.

Kostnaden for riktig benplass? Hvis du ønsker en høy kapasitet og at tilskuerne skal være nærme banen, så må man gjøre noe ekstra.

På Old Trafford, hvor man sitter nærme, er en tilskuer på bakerste rad på nivå 3 bare 96 meter fra midtsirkelen. I West Ham, på et stadion bygd for de olympiske leker, føles det som 2,8 nautiske mil.

Manchester United v Burnley - Premier League
SITTER TETT PÅ: Tilskuerne på Old Trafford.

Alle disse faktorene sammen er selvfølgelig et argument for å bygge et nytt Old Trafford. Det er ikke noe jeg foretrekker, men mange gjør det og det er rom for det. 

United var kloke nok til å kjøpe store områder rundt stadionet på 90-tallet, en kostnad på 9 millioner pund der og da – som betyr at United ikke møter de samme utfordringene som for eksempel Chelsea har med å bygge om Stamford Bridge. 

Det er nok rom rundt Old Trafford til å starte på nytt og det vil til syvende og sist handle om kostnadene.

Hvis en ombygging koster 90 prosent av prisen på et nytt stadion, hvorfor ikke bare et nytt stadion da? 

Jeg har blitt fortalt at det er tre alternativer for United: et nytt stadion, en ombygging og en ny utvidet hovedtribune. Og en ombygging med en ny utvidet hovedtribune, pluss et nytt tak rundt hele stadionet. 

Joel Glazer er klar over hva det trolig vil koste og han har ikke råd til noen av dem, med mindre klubben refinansierer – eller får kapitalen til det, som er en stor grunn til hvorfor United potensielt kan bli solgt.

Glazer Brothers Visit Old Trafford
KLAR OVER KOSTNADENE: Joel Glazer.

Et nytt nivå på hovedtribunen og to nye kvadranter (hjørner) kan øke kapasiteten til rundt 90.000, den nest største klubbstadion i Europa etter Barcelona, men disse tallene kan svinge. Forrige uke lærte jeg at en trygg ståseksjon REDUSERER kapasiteten til en sitteseksjon med 7-11 prosent av helse- og sikkerhetsmessige årsaker.

Og så er det området rundt Old Trafford. Manchester er inne i en byggeboom og er tilsynelatende Englands «second city», med nye skyskrapere i sentrum som sprer seg ut mot Old Trafford.

Muligheten er moden for utvikling og regenerasjon rundt Old Trafford og Salford Quays som ligger like ved.

Det er også andre faktorer som må tas i betraktning med Uniteds ulike sider. 

The Cliff, den gamle treningsbanen, ligger lite brukt i Salford. I det minste solgte de den ikke, som Liverpool og Everton gjorde med sine gamle treningsbaner. 

Og på treningsbanen på Carrington trengs det litt arbeid, men det er fortsatt en av de beste man finner. 

Det er også rart at Uniteds kvinnelag spiller i Leigh, en by 12 miles (19 kilometer) fra Manchester uten en togstasjon, når City har en ministadion med kapasitet på 6000 for reservenes, ungdomslagenes og kvinnenes kamper.

Uniteds kvinner gjør det veldig bra og kravene øker. Stadionet til 12.000 kan snart være for lite.

Uansett hva som skjer, så må United få ordnet opp på Old Trafford, men det vil ikke skje mens det er usikkerhet om hvem som skal eie klubben. Den som tar over må handle riktig . Det har tatt for lang tid.

Powered by Labrador CMS