mittling

«Derfor er United knallharde i samtalene med Newcastle»

Publisert Sist oppdatert

Av: Andy Mitten, oversatt av Dag Langerød
Følg Mitten på Twitter her

Det er mange ulike versjoner av «sannheten» rundt Jesse Lingards situasjon akkurat nå, og akkurat det er ikke noe nytt innen fotballen.

Likevel, hvis du har lest engelsk presse den siste uka så vil du ha lest at Lingard er rasende på United. Han føler ikke at klubben har respektert ham, og at de har stått i veien for et utlån til Newcastle.

Du ser aldri noen sitater fra Lingard om dette, men påstandene kommer fra folk tett knyttet til ham og Lingard vet selvsagt hva som foregår.

Lingard

Glazers, som føler at United har behandlet spilleren godt, er ikke imponert over disse skriveriene.

Det er sant at United ønsker en låneovergangssum på seks millioner pund og også en bonus fra Newcastle hvis klubben overlever i Premier League. Det betyr at totalen for et utlån på fire måneder kan koste Newcastle 16,5 millioner pund, noe som faktisk virker ganske vilt, spesielt når klubben da ikke en gang ville være sikre på at de fikk beholde Lingard lengre enn det.

Så er det åpenbart også en annen måte å se det på.

Hvis Newcastle ikke blir bedre så kan de fort rykke ned og dermed tape over 100 millioner pund av TV-penger, samt at hele den ambisiøse satsingen deres blir satt tilbake ett år.

Det er ikke det klubben som nå har mer penger enn alle andre faktisk ønsker.

Det er også sant at United stiller seg motvillige til å selge eller låne ut Lingard til en direkte rival, som for eksempel West Ham.

Everton har også vært med i Lingard-diskusjonene denne uka, men uten at det er blitt enighet om en avtale.

Everton er også i en krise. De har ikke manager, og under Rafael Benitez så forsvant en del av de som tar avgjørelsene der. Everton ville imidlertid vært en enkel reise å ta for Lingard.

Newcastle er ikke en direkte rival til United nå, men med tanke på eierne deres så er de forventet å bli det.

United har sånn sett ingen grunn til å gjøre dem en tjeneste. I stedet kan man faktisk si at de har alle grunner til å bidra å gjøre ting vanskelig for dem, eller sagt på en annen måte, øke prisene, slik absolutt alle andre klubber som Newcastle har snakket med har gjort i dette overgangsvinduet.

FØLGER UNITED TETT: Andy Mitten.

United synes at Lingard er anvendelig, engelsk landslagsklasse og at han har kvaliteter som kan utgjøre forskjellen når det handler om å overleve for Newcastle.

Lingard var jo West Hams beste spiller da han dro på lån dit forrige sesong. Det er også derfor Newcastle ønsker ham, og med tanke på hvor mye de tjener på å overleve, så synes United at det er helt innafor å be om både låneovergangssum og enda en bonus hvis Newcastle overlever, noe som da betyr at klubbene er sikret Premier League-millionene også videre.

Newcastle ønsker imidlertid kun å betale en mindre lånesum, 2,5 millioner pund, samt lønna hans.

United synes ikke dette er nok, og er derfor mer enn fornøyd med selv å beholde en spiller som har bevist sin kvalitet og som Rangnick fort kan komme til å benytte seg av, ikke minst om det blir et nytt covid-utbrudd.

jesse2432

Lingard har imidlertid grunn til å være opprørt over hvordan sesongen har blitt for ham til nå. Han trodde at han kom til å få bidra mer enn han har, og han hadde også en forståelse av at det kom til å skje.

Etter at Rangnick kom har han imidlertid kun spilt ett minutt av 720 i Premier League, og kun fem minutter som innbytter i FA-cupen.

Det er en viss grad av taktikkeri som foregår her, men United forventer altså at all Lingards lønn betales hvis han skal bort på et utlån.

Likevel har de blitt kontaktet av klubber som har ønsket seg Lingard på lån, men forventet at United fortsatt ville betale en del av lønna hans.

Det var det imidlertid aldri noen sjanse for, og det samme gjaldt for Anthony Martial.

Sevilla ønsket Martial, men fortalte at de ikke hadde råd til å betale all lønna hans. United var imidlertid ikke villig til å subsidiere utlånet, som de har gjort i en del tidligere tilfeller.

Det mest ekstreme tilfellet var Nanis utlån til Sporting Lisboa, da United betalte 80 prosent av lønna hans.

Med tanke på at Martial faktisk ønsket å dra, så måtte han også vise at han var villig til å inngå noen kompromiss. Han skal også ha for at han godtok en lønnsreduksjon for at det skulle bli en avtale som skulle passe alle.

John Murtough har lenge sterkt ment at klubber som vil låne spillere skal betale den fulle og hele lønna deres. Det handler om å vise vilje fra lånende klubb, en vilje som da også blir til forpliktelse om å bruke disse spillerne.

Hvis det er mindre penger involvert for lånende klubb så vil den forpliktelsen føles mindre.

Hvis vi ser lenger enn bare til denne sesongen så har Lingard blitt tilbudt en ny United-kontrakt verdt cirka 75 000 pund i uka, en avtale han åpenbart foreløpig ikke har skrevet under.

Familien hans føler også at han fortjener mer, og den summen vil plassere ham ned mot bunnen av det United nå betaler førstelagsspillerne sine.

Klubben mener at dette er rettferdig, ikke minst med tanke på hvor lite han nå faktisk spiller for førstelaget.

Akkurat som Paul Pogba så har han derfor ikke bestemt seg. Han har heller ikke gitt noen indikasjon på om han er villig til å skrive under eller ikke, noe han også har full rett til.

Lingard sa også i starten av overgangsvinduet at han ikke ønsket å forlate United, men har så endret mening. Denne ubestemmeligheten hjelper heller ikke, men samtidig så skifter det også raskt innen fotballen.

Lingard står uansett uten kontrakt til sommeren, noe som betyr at han kan forlate klubben gratis. Akkurat nå er det også det som virker mest sannsynlig.

United er bekymret over at spillere i stadig økende grad blir ut kontraktstiden før de går gratis, men akkurat det handler egentlig ikke om United. Det handler mer om hvordan fotballverdenen er blitt.

Lingard er forresten nå representert av familien sin, og i front er faren.

United er blitt tøffere etter å ha vært «snille» i overgangsmarkedet i mange år. Rent økonomisk så trenger United heller ikke å kvitte seg med noen spillere, og siden United fortsatt kjemper i tre turneringer så ønsker Ralf Rangnick også en stor stall.

Samtidig har Anthony Elanga imponert tyskeren fra dag én, og nå er Paul Pogba også tilbake. Pogba er aktuell for en treningskamp bak lukkede dører neste uke, og at de to er tilgjengelige før våren gjør Rangnick mindre bekymret over troppens størrelse.

Southampton v Manchester United - Premier League

Juan Mata er en annen spiller som ønsker å spille mer regelmessig fotball, og det samme gjelder Donny van de Beek.

Det er mange United-supportere som sliter med å forstå hvorfor sistnevnte har spilt så lite, men fakta er likevel at tre United-managere nå har brukt andre spillere enn ham.

Min forståelse er at selv om han åpenbart er talentfull så har han slitt med det fysiske på trening.

Nederlenderen var på vei til Everton på et lån i september, men klubben blokkerte det.

Disse spillerne vil nok fort også tvinges til å godta et lønnskutt for å få en ny klubb, men det er en del billigere United-spillere som også er alternativer for andre klubber.

Amad Diallo og Facundo Pellistri har vært veldig klar på at de ønsker førstelagsfotball, og den ene presset på for et utlån før sesongen. Den andre fikk det nå, siden Amad skal spille for Rangers ut sesongen. Dermed får han nyttig erfaring i å spille foran store og fulle tribuner i en konkurransedyktig liga.

Det er i alle fall sannheten hvis han klarer å holde seg unna skadene som har trøblet ham en del denne sesongen.

Overgangsvinduet stenger mandag, og det kan skje ting frem til det.

Lingard lette for eksempel etter nye klubber gjennom hele januar for ett år siden. Hans tidligere agent snakket da både med Nice og Marseille i Frankrike, samt flere spanske klubber. Han snakket med og møtte også daværende Sheffield United-manager Chris Wilder, som neste fredag kommer til Old Trafford som Middlesbrough-manager.

Lingard var den gangen forberedt på å skrive under for «Blades» i et forsøk på å hjelpe dem til å overleve i Premier League, men eierne hadde allerede bestemt seg for å sparke Wilder og ville ikke betale det de – etter sin standard – mente var en skyhøy lønning.

Det har også vært utenlandsk interesse for Lingard  nå, men lønna hans er generelt altfor stor for den type klubber som kunne være interessant for ham der.

Dermed blir det interessant å se om noe utvikler seg gjennom helga. Hvis ikke kommer Lingard til å bli i United også frem til sommeren.

Så er det ingen United-kamp denne helga, men humøret i og rundt klubben er litt bedre etter seirene mot Brentford og West Ham, to seirer som sendte United opp på 4. plass på tabellen.

Det forbedrede humøret vil ikke påvirkes av et eventuelt Lingard-utlån, akkurat som Martial-utlånet ikke gjorde det.

Begge spillerne sees på som talentfulle, men ingen av dem sees heller på som viktige for Uniteds fremtid.

Les flere eksklusive saker for United.no av Mitten her.

Om Andy Mitten:

Få kjenner Manchester United bedre enn Andy Mitten. Som mangeårig sjef for fanzinet United We Stand og etter et langt liv som United-supporter, følger han United verden rundt.

Han bor delvis i Barcelona og delvis i Manchester, og jobber som journalist for flere store fotballblader, deriblant FourFourTwo og United-Supporteren. Han skriver også fast for united.no og The Athletic.

Powered by Labrador CMS