Lektor (47) har rapportert FA for rasisme mot Cavani

Publisert Sist oppdatert

Torsdag sprakk nyheten: Det engelske fotballforbundet har anklaget Edinson Cavani for rasisme.

Uruguayanerens takk til en venn for gratulasjonene han hadde mottatt etter målene mot Southampton – med ordlyden man bruker i deres eget språk – ble for mye for et engelsk fotballforbund som har strammet inn rasismereglene foran denne sesongen.

Så lenge ordet «Negrito» ble brukt, uansett om det ble brukt som på vanlig måte i hjemlandet, i en kontekst hvor det handlet om å takke en kamerat, så var det for drøyt.

Dermed kan Cavani fort få minst tre kampers utestengelse.

LES SAKEN: FA vil straffe Cavani

Det fikk danske Andreas Beck Holm til å reagere.

– Hyklersk av FA

I en post til Supporterklubbens Facebook-gruppe la han først ut denne teksten:

– Jeg vet ikke hvordan dere føler det, men jeg ble ærlig talt direkte rasende over å høre at FA i all sin urimelige dumhet har valgt å reise sak mot Cavani.

– Når jeg ble så sint så handler det ikke en gang om at han er United-spiller og heller ikke om at anklagen er så åpenbart urimelig som den er.

– Det handler først og fremst om at anklagen er et uttrykk for den samme intoleranse overfor fremmede som FA selv – hyklersk nok – påstår at de vil til livs, skriver Beck Holm videre.

– Så hvor sint ble jeg? Jo, så sint at jeg faktisk endte opp med å rapportere FA for rasisme til deres egen organisasjon Kick It Out.

47 år gamle Holm jobber til daglig som lektor i filosofi ved Aarhus universitet, hvor han blant annet underviser i politisk teori. I den forbindelse har han også jobbet en del med rasismeteori, og også skrevet flere artikler om emnet.

– Jeg har med andre ord en profesjonell bakgrunn som tillater meg å ha en kvalifisert mening om problemstillingen, sier han til united.no

– Det er kulturell rasisme mot Cavani

I teksten som Holm har sendt inn til Kick it Out-organisasjonen som jobber mot rasisme innen engelsk fotball, skriver han blant annet følgende.

– Dette var ment som en hilsen til en venn. Normalt så kommer man ikke med rasistisk hets av venner som gratulerer deg. (…)

Instagram-posten til Cavani som er årsaken til alt:

– Så fort spilleren ble informert om at hilsenen kunne misforstås så fjernet han den også, nettopp fordi han IKKE ønsket å fremstå som rasistisk.

– Min påstand er at Cavanis ord ikke er rasistiske, men at avgjørelsen om å tiltale ham er det. Helt spesifikt er det snakk om en kulturell rasisme nært knyttet til etnosentrisme, skriver Beck Holm.

For ordens skyld: Etnosentrisme er et perspektiv eller en holdning der andres samfunn, kultur, verdier, normer eller praksis vurderes og måles ut fra de kulturelle forståelsesrammene som preger ens eget samfunn.

– Cavani er en utenlandsk arbeider som straffes for sin utilstrekkelige mestring av det engelske språket og for like begrenset forståelse av de britiske sosiale reglene. Fakta er at han straffes for ikke å forholde seg til disse kodene selv om han kommuniserer på et utenlandsk språk med en utlending.

– Det er helt klart et eksempel på diskrimering av en persons kultur, også kjent som kulturell rasisme. (…)

– Jeg vil gjøre det veldig klart at det å rapportere FA for rasisme ikke er noe tøys fra min side. Jeg er ekstremt seriøs om denne innrapporteringen.

– Premier League er en verdensomspennende merkevare som tiltrekker seg spillere fra hele kloden og som blir sett i alle land rundt om i verden. Det betyr at FA har et ansvar for å ha et internasjonalt utgangspunkt, og å verdsette de kulturelle og lingvistiske forskjellene i stedet for å tenke smalt, være kulturimperalistisk og å dele ut straffer til utenlandske spillere som gjør alt de kan for å tilpasse seg det britiske samfunnet og den britiske fotballen.

LES HELE BECK HOLMS KLAGE HER (word-dokument).

– Forventer at klagen min avvises

United.no tok fredag en prat med 47-åringen.

Det er ikke helt vanlig at supportere gjør sånt som dette. Hvem er du?

– Jeg er en dansk familiefar på 47 år. Jeg har vært United-supporter i mange tiår, og har en ni år gammel sønn som drømmer om å vinne Champions League med United.

– Klagen er også sendt inn som alminnelig supporter, men jeg er altså til daglig lektor i filosofi ved Aarhus Universitet, hvor jeg blant annet underviser i politisk teori. I den forbindelse har jeg også jobbet en del med moderne rasismeteori og også skrevet flere artikler om emnet.

– Den profesjonelle bakgrunnen tillater meg å ha en kvalifisert mening om problemstillingen.

Har du fått noen tilbakemelding fra Kick it Out dette?

– Foreløpig har jeg kun fått en kvittering, men det var også først torsdag ettermiddag at jeg innrapporterte dette.

Tror du at du kommer noe vei med dette?

– Jeg forventer at organisasjonen avviser klagen min.

– Når jeg laget teksten i United.nos Facebook-gruppe var det for å inspirere andre til å sende inn liknende klager. En enkelt klage kan lett avvises, men det vil være vanskeligere å avvise hundre eller også tusen klager.

– Samtidig er det på denne måten større sjanse for at mediene får høre om dette, og begynner å problematisere rundt FAs regler. Kvantitet har gjerne en betydning i saker som dette, desto flere klager jo bedre.

– Sagt på en annen måte: Jeg håper at dette – med hjelp fra skandinaviske United-supportere – kan bli startskuddet for en dedikert kampanje mot FA.

Hvordan vil du reagere om Cavani til slutt blir straffet?

– Jeg tror det vil være åpenbart for de fleste at det vil være veldig urettferdig. Det vil også være uttrykk for at FA har et altfor rigid regelsett og er overdrevent redd for rasisme.

– Misforstå meg imidlertid ikke: Rasisme er en viktig problemstilling. Man skal gjøre alt det man kan for å komme rasisme til livs, men det gjør man overhodet ikke ved å gå etter spillere som åpenbart ikke har utvist rasisme. Da ender man i stedet selv opp med å diskriminere, sier Holm til united.no.

Cavani og United har tiden frem til 4. januar på å svare på FAs anklage.

Powered by Labrador CMS