onanatenhag2023

– Ten Hag vet at Onana er en han kan stole på

Publisert Sist oppdatert

Torsdag ble André Onana endelig bekreftet som Manchester Uniteds nye keeper, og Erik ten Hag har dermed fått på plass enda en brikke som forhåpentligvis skal bringe United nærmere toppen igjen.

I «Uno»-podkastepisoden om Onana-signeringen snakket Eivind B. Holth med en som kjenner godt til både Onana og Ten Hag fra tiden i Nederland, nemlig den nederlandske journalisten Elko Born.

Han har stor tro på at Onana kommer til å gjøre det mulig for Ten Hag å spille på en helt annen måte.

– Jeg tror det vil utgjøre en veldig stor forskjell for United, sammenlignet med hvordan det har sett ut med David de Gea nå dette siste året.

– I Ajax var i alle fall Onana veldig viktig for måten Ten Hag ønsket å spille på. For Ten Hag er det jo også viktig å ha en keeper som er i stand til å spille ut bakfra, og selv om De Gea har vært en fantastisk keeper, en fantastisk skuddstopper, så har det noen ganger vært et problem for ham. Jeg er ganske sikker på at det at frustrerte Ten Hag mye det siste året, mener Born, og fortsetter:

– For Ten Hag så blir dette derfor et stort steg mot det å spille på den måten han ønsker med en veldig aktiv keeper, en som vet hvordan en distribuerer ballen, og som alltid er tilgjengelig som et pasningsalternativ.

– Han fungerer nesten som en ekstra spiller bak når du bygger opp offensivt også, og han kan også spille mer som en sweeper-keeper. Jeg tror alle disse tingene vil gjøre det mulig for Ten Hag å flytte den defensive linja litt høyere, noe han liker å gjøre når det er mulig.

«Uno»-podkasten om Onana-signeringen:

Og til de som bekymrer seg for at Onana ikke skal være en god nok skuddstopper, så mener Born at han er god der også.

– Vi så litt av det i Champions League-finalen i år, som sikkert mange så. Det er ikke svart/hvitt: Det er ikke slik at en ikke er en god skuddstopper bare fordi en er en spillende målvakt. Jeg mener den delen av spillet hans også er veldig godt.

Born mener også at personligheten til André Onana var viktig for Ajax, og at det sikkert dermed er noe Ten Hag håper at han tar med seg til United.

– Det føltes alltid som om Onana var en som hele laget kunne stole på, og jeg mener at det virkelig hjalp de unge spillerne, spesielt i de store kampene. Da Ajax kom til kvartfinalene og semifinalene i Champions League med Ten Hag, så var det etablert at Onana var en som en alltid kunne stole på.

onanate
BLIR GJENFORENT: Erik ten Hag og André Onana.

Erik ten Hag valgte raskt å satse på Onana i Ajax, og nå kommer kameruneren altså til å spille for nederlenderen igjen i United.

– Onana var fortsatt ganske ung da han kom til Ajax, men jeg tror Ten Hag så på det tidspunktet at Onana var den type målvakt han ønsket i laget sitt. Ganske raskt utviklet de en relasjon hvor Ten Hag tenkte «dette vil være min keeper i Ajax de neste par årene», og det var selvsagt akkurat det som skjedde, og det viste seg å være en veldig god avgjørelse av Ten Hag. Jeg tror det er akkurat det vi ser her også: Ten Hag vet at Onana er en han kan stole på.

LES OGSÅ: Dag Langerød-kommentar/speiderrapport: «Nå skal jeg ta litt av: Han kommer til å gjøre oss mye bedre»

Born tror Onana var den første Ten Hag tenkte på da han trengte en ny keeper siden De Gea ikke er helt den type keeperen han liker å ha.

– Jeg synes det er en veldig god avgjørelse å gå for Onana nå.

Selv om Ten Hag er stor fan av Onana, og 27-åringen også er en svært populær mann i Inter-kretser etter den ene sesongen i Milano, så er ikke keeperen den mest populære figuren blant alle Ajax-supportere.

Det handler ikke om Onanas prestasjoner i klubben, men om at Onana forlot klubben vederlagsfritt sommeren 2022, etter at en dopingdom hadde holdt ham ute av spill til godt ute i 2021/22-sesongen.

– Det var ganske mye drama i Ajax i hans siste år, noe jeg synes at er synd. Hvis ikke det hadde skjedd, så tror jeg at Onana kunne ha vært husket som en mye mer legendarisk spiller for Ajax. (…) At han forlot klubben uten en stor overgangssum var noe Ajax og Ajax-fansen ikke likte, forklarer Born.

Elko Born
TROR DET ER LURT Å SIGNERE ONANA: Den nederlandske journalisten Elko Born.

Han mener ellers at Onana er en spiller med en stor personlighet som kan være en ledertype i forsvaret.

– Selv da han begynte å spille for Ajax’ andrelag da han var veldig ung – han hadde akkurat ankommet klubben – da kunne du umiddelbart legge merke til at han var en som ville rope på medspillerne sine. Noen ganger på en positiv måte, for å prøve å hjelpe dem med selvtilliten, men noen ganger litt på en kritisk måte også, hvor han ville gi beskjed hvis ting ikke gikk bra. Han er ganske vokal, og det er bra, for en ønsker det i en keeper – en ønsker at de skal ha en sterk personlighet, og at de skal kommunisere med medspillerne sine i både gode og dårlige tider. Men det er enkelt å gå altfor langt i den retningen også.

Born er spent på hvordan Onana som ny United-spiller vil håndtere dette med spillere foran seg som er høyere oppe i hierarkiet.

– Det blir interessant å se om han i sitt første år vil være villig til å ta en ordentlig plass i laget, og gjøre seg hørt, og kanskje han vil det, og kanskje det er det laget trenger. Eller kanskje han vil ta det litt roligere på det området, for kanskje han må gjøre det.

– Det er godt at Ten Hag har erfaring med å jobbe sammen med ham, og jeg er sikker på at Ten Hag vil vite hvordan han bør snakke med ham, og jeg er sikker på at han vil prøve å guide ham litt på det området også.

– Kanskje er Onana litt mer moden nå, litt eldre, og han har jo spilt i Italia også nå, så jeg ville ikke bekymret meg over det. Jeg tror han vil ha selvtillit selv i sitt første år, og jeg tror han vil sørge for å bli hørt, og at det vil passe Manchester United.

anon
KOMMER TROLIG TIL Å SPILLE MED SELVTILLIT: André Onana.

Powered by Labrador CMS