Ivory Coast

Klarer de bragden bare to United-spillere har gjort før dem?

Publisert Sist oppdatert

Fredag åpnet OL i Tokyo for fullt med åpningsseremoni og det hele, men sommerens olympiske fotballturneringer er allerede godt i gang. Det gjelder blant annet for Amad Diallo og Eric Bailly, som er godt plasserte i sin gruppe, før møtet med Tyskland onsdag avgjøre ivorianernes skjebne.

I motsetning til flere andre idrettsgrener, er OL dog langt unna å være det gjeveste man kan vinne i fotballen.

Neymar og hans brasilianske lagkamerater jublet riktignok som besatte da de vant finalen på hjemmebane i 2016, men spør du PSG-stjernen om han ville ha byttet ut OL-gullet med VM-pokalen fra to år i forveien, kan du nok være rimelig sikker på at svaret hadde vært ja.

Brazil v Germany - Final: Men's Football - Olympics: Day 15
SÅ GLAD, SÅ GLAD: Gledestårene presser seg frem for Neymar, som nettopp har avgjort OL-finalen for Brasil.

Det er heller ikke helt tilfeldig.

Fra første mesterskap i 1900 og helt til 1980 kunne utelukkende amatørspillere delta i de olympiske leker, før regelen ble opphevet i forbindelse med Los Angeles-lekene i 1984, ifølge AS.

For å beskytte statusen til VM, FIFAs flaggskipturnering og melkeku, ble det dog innført en annen regel – de europeiske og sør-amerikanske nasjonene kunne bare bruke spillere som aldri før hadde spilt i VM.

Denne regelen ble også opphevet før Barcelona-OL i 1992, der lagene bare kunne stille med U23-spillere. Fire år senere ble reglene igjen endret, til slik de er i dag – troppene må bestå av U23-spillere, med unntak av tre tillatte overårige spillere.

Ettersom OL-reglene stort sett har sørget for å holde de beste spillerne helt eller delvis unna mesterskapet, er det ikke vanskelig å skjønne hvorfor så få United-spillere har hevdet seg i lekene.

Bare tre har tatt medalje i United-perioden

Det er nemlig bare to United-spillere som har vunnet OL mens de samtidig har spilt for klubben – og de to gullene kom faktisk med et mellomrom på nærmere hundre år.

Harold Hardman er kanskje ikke det navnet som synges på Old Trafford lenger – om det noen gang har blitt sunget der da. Venstrevingens fire United-kamper kom nemlig i løpet av et halvt år mellom sommeren 1908 og vinteren 1909 – før klubben hadde fått Old Trafford som stadion.

Mannen som senere hadde en mangeårig administrativ rolle i United signerte for klubben kort tid før England vant fotballgull på hjemmebane, i den første olympiske turneringen der lagene representerte hvert sitt land og ikke hver sin klubb.

GH
GULLVINNER: Gabriel Heinze tok OL-gull med Argentina i 2004.

96 år senere, i OL 2004, finner vi Uniteds andre gullvinner, i Gabriel Heinze.

Argentineren og hans lagkamerater tuktet Italia i Athen og sikret med det hjemlandets første fotballgull i OL. Heinze var én av tre overårige spillere, og også han ble mesterskapsvinner som nybakt United-spiller.

Utvider vi søkefeltet, og også ser på sølv- og bronsemedaljører, blir ikke United-gjengen særlig større.

Ingen spiller har tatt bronsemedalje i et OL mens han har spilt for United og bare Rafael da Silva har tatt sølv. Hans Brasil kom til kort mot Mexico under finalen i 2012.

Argentinsk trippel også medaljører

Heller ikke listen over spillere som har vunnet OL før eller etter oppholdet i United er spesielt lang, selv om den er litt lengre enn det nevnte tilfelle.

Carlos Tévez, Ángel Di María og Sergio Romero har alle hver sin gullmedalje fra OL, samtlige naturligvis med det argentinske landslaget. Tévez var lagkamerat med Heinze og scoret også finalens eneste mål i 2004, mens Di María og Romero begge var del av troppen som seiret fire år senere.

Olympics Day 15 - Football
DEN GANG DA: To vesentlig yngre utgaver av Lionel Messi og Sergio Romero feirer argentinsk OL-gull i 2008.

Foruten disse nevnte seks, har ingen United-spillere, verken nåværende eller tidligere, klart å føre sitt lag til pallplass i et OL.

Det finnes dog eksempler på de som har kommet nære.

Keeperduoen bestående av australske Mark Bosnich og amerikanske Tim Howard har begge vært i bronsefinale, henholdsvis i 1992 og 2004, uten at det ble mer enn en sur fjerdeplass på hver av dem.

Nå er det Amad Diallo og Eric Baillys tur til å forsøke på å utvide den korte listen over United-spillere med edelt metall fra de olympiske leker.

Med fire poeng på sine første to kamper har «elefantene» gode kort på hånden før sin siste kamp mot Tyskland. Der vil uavgjort og ett poeng være nok til å sende de oransjekledde til en olympisk kvartfinale.

Da vil Diallo og Bailly bare være to seire unna medalje.

Powered by Labrador CMS