batllegroenentoone2022

Gode sjanser for United-jubel – og alle bør klare seg gjennom gruppespillet

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld starter sommerens fotball-EM i England, og United er selvsagt representert med spillere i mesterskapet.

I denne saken ser vi på mulighetene til både spilletid og suksess for United-spillerne.

Gruppene

Gruppe A:

 • England (Ella Toone, Mary Earps, Alessia Russo)
 • Østerrike
 • Norge (Maria Thorisdottir, Vilde Bøe Risa)
 • Nord-Irland

Gruppe B:

 • Tyskland
 • Danmark
 • Spania (Ona Batlle)
 • Finland

Gruppe C:

 • Nederland (Jackie Groenen)
 • Sverige
 • Sveits
 • Portugal

Gruppe D: 

 • Frankrike
 • Italia
 • Belgia
 • Island

England (Toone, Earps, Russo)

England er vertsnasjonen, og må sies å være en av favorittene til å vinne hele mesterskapet også.

Hjemmebanefordelen, et lag som begynner å bli svært spennende, og en kompetent sjef (Sarina Wiegman, som vant EM med Nederland da det ble arrangert forrige gang i 2017) bidrar til at de har status som en av favorittene. England har sett svært sterke ut i oppkjøringen til mesterskapet, med 5-1-seieren mot den regjerende mester Nederland som høydepunktet.

I den kampen scoret Ella Toone, og hun blir trolig en svært viktig spiller for England i dette mesterskapet, så det er gode muligheter for å se Toone-jubel.

Mary Earps er Englands førstekeeper under Wiegman, mens Alessia Russo også vil ha gode muligheter til å få spilletid – selv om hun neppe starter mesterskapet som førstevalg på topp, så har hun bevist denne sesongen at hun er en god målscorer, og hennes hodestyrke kan være interessant å få innpå i jevne kamper.

Avansement fra gruppespillet blir neppe et stort problem for England om de ikke får en marerittstart på mesterskapet, men det kan absolutt være viktig å vinne gruppa også.

England starter mot Østerrike på Old Trafford, onsdag 21.00 (skandinavisk tid). Toone er nok ekstra lysten på å score akkurat der!

England v Belgium - Women's International Friendly
KAN FORT FÅ SINE FØRSTE MESTERSKAPSMÅL: Ella Toone og Alessia Russo, her sammen med landslagskaptein Leah Williamson.

Norge (Thorisdottir, Bøe Risa)

Med Ada Hegerberg tilbake på landslaget, og andre kvalitetsspillere som Caroline Graham Hansen, Guro Reiten og mange flere, så er det ikke rart om nordmenn drømmer litt om EM-suksess.

Samtidig må en nok finne seg i å være en outsider. Norge er favoritter til å gå videre sammen med England fra gruppe A, men i kvartfinalen kan Norge fort ende opp med å møte Spania, så da kan det potensielt si stopp der selv om Norge har en del spennende spillere. I 2017 røk Norge ut av gruppespillet etter å ha tapt alle kampene, og uten å score, så stort verre enn det kan det i alle fall ikke gå.

Maria Thorisdottir kommer til å spille mye i det norske midtforsvaret, mens Vilde Bøe Risa ikke har vært i startelleveren under oppkjøringen. Trolig får hun likevel en del spilletid i løpet av gruppespillet, så det personlige målet blir vel kanskje å vise seg nok frem til at hun etter hvert er i elleveren.

boerisathorisdottiraprilmars2022
BØE RISA OG THORISDOTTIR: United er representert på det norske landslaget.

Spania (Batlle)

Spania er en av favorittene til å vinne EM, for det er ingen tvil om at kvinnefotballen har hatt en voldsom oppsving i Spania de siste årene, ledet an av Barcelona.

Samtidig må det sies at de ikke har briljert mot toppmotstand dette kalenderåret. På sju kamper i 2022 har det blitt tre seiere og fire uavgjortkamper, med uavgjort mot både Tyskland, England, Brasil og nå sist i generalprøven mot Italia. I tillegg er de i en svært tøff gruppe, som utenom dem består av Tyskland, Danmark og Finland.

Spanias første kamp i EM er mot Finland, fredag klokka 18.00, den antatt klart enkleste kampen for Spania i dette mesterskapet. Kampene mot Tyskland og Danmark blir langt tøffere, men Spania bør uansett ha gode muligheter til både avansement (og også til gruppeseieren), og kanskje kan det til slutt bli EM-gull for et lag ledet an av Alexia Putellas, verdens beste spiller?

United-back Ona Batlle kommer trolig til å starte de fleste kampene på spanjolenes høyreback. I tillegg må det nevnes at Lucía García er ventet å bli United-spiller, men det kan selvsagt være at en eventuell bekreftelse ikke vil komme før etter mesterskapet.

PS. Etter publiseringen av denne artikkelen bekreftet det spanske fotballforbundet at Alexia Putellas har pådratt seg en skade. Hvis den hindrer henne i å delta, eller i i store deler av mesterskapet, så kan det selvsagt bety en del for de spanske EM-sjansene.

batlle200222s
ONA BATLLE: En kommende europamester?

Nederland (Groenen)

Den regjerende mesteren ble kanskje nylig smadret av England, men ellers har Nederland sett ganske OK ut i 2022.

Avansementet fra gruppa bør gå ganske enkelt, og så blir det en beintøff kamp med Sverige om gruppeseieren. Første kamp for Nederland er mot nettopp Sverige, lørdag klokka 21.00, så mye blir avgjort allerede i første kamp. Det er nok kvalitet i laget at en definitivt ikke kan avskrive at de kan gå hele veien.

Jackie Groenen er et fast innslag i den nederlandske elleveren, og er nok lysten på å spille enda en internasjonal finale.

groenen020722
REGJERENDE MESTER: Jackie Groenen.
Powered by Labrador CMS