garna130523

Kan bli Uniteds nye nummer sju – bryter han i så fall «forbannelsen»?

Publisert Sist oppdatert

Samuel Luckhurst skriver i Manchester Evening News at Manchester United vurderer å la Alejandro Garnacho bli den neste bæreren av draktnummer 7 i United.

18-åringen har spilt med draktnummer 49 denne sesongen, mens han forrige sesong hadde draktnummer 75.

Draktnummer 7 har vært ledig siden Cristiano Ronaldo forlot klubben i november, og Garnacho ville vært den første tenåringen til å få draktnummeret siden nettopp Ronaldo fikk det i 2003.

Som vi ser på i denne saken, så er det uansett et draktnummer hvor ting har forandret seg en del de siste 14 årene.

LES OGSÅ: Bekreftet datoen for lanseringen av neste sesongs drakt

Garnacho debuterte nå i juni omsider for det argentinske landslaget.

garnacho130523l
GARNACHO: Se, han er tydeligvis så ivrig etter å få sjueren at han allerede har tatt av seg drakta med 49 på!

Den legendariske nummer 7

Svært mange store Manchester United-legender har hatt nummer 7 på drakta.

En del United-supportere forbinder draktnummer 7 med George Best, og mye av grunnen til det er trolig at det var nummeret Best brukte i Serievinnercupfinalen på Wembley i 1968.

På denne tiden var det ikke faste draktnummer, så selv om Best nevnes i saker som dette her om draktnummer 7, så brukte han faktisk draktnummer 11 vesentlig oftere. Han har også brukt flere andre nummer, men han brukte draktnummer 11 i 248 kamper (52,8%) mens han bare brukte draktnummer 7 i 138 kamper (29,4%).

Bryan Robson begynte å bruke draktnummeret «fast» (i praksis, ikke i teorien) fordi han mente han spilte sine beste kamper med det nummeret, og mange United-supportere i riktig aldersgruppe forbinder fortsatt Robson veldig med sjueren. Steve Coppell brukte vanligvis nummeret før Robsons tid, så det er sikkert noen der ute som forbinder den med Coppell også, spesielt siden han brukte den i den legendariske FA-cupfinalen mot Liverpool i 1977. Likevel er det nok enda flere som forbinder den med Robson.

robsonbruce030593
EN STØRRE LEGENDE ENN DE FLESTE: Bryan Robson (til høyre) etter at United i 1992/93-sesongen endelig hadde vunnet ligaen igjen.

Den første som fikk draktnummeret fast (og det selv om Robson var i klubben fortsatt), var Eric Cantona. Robson var en folkehelt, og Cantona ble også et ikon, og det var kanskje ikke så rart at en tenkte at det var noe spesielt med det draktnummeret.

Etter at Cantona la opp, så skiftet David Beckham fra draktnummer 10 til draktnummer 7, så dermed ble det ikke mye dårligere. Utenfor banen var han en superstjerne, som alle vet, men han var jo på sitt beste også en av verdens aller beste spillere  banen, og han var dermed en verdig arvtaker til sjueren.

Sommeren 2003 forlot Beckham United, og da overtok Cristiano Ronaldo drakta. Akkurat nå er han kanskje ikke den mest populære sjueren blant United-supportere, men i denne første perioden i United leverte han noen meget gode sesonger, og da spesielt de tre siste sesongene. Det var virkelig noe spesielt med draktnummer 7.

ronaldo6
GIKK I FOTSPORENE TIL UNITED-LEGENDER: Cristiano Ronaldo hadde sannelig litt å leve opp til da han overtok draktnummeret som før han hadde blitt brukt av spillere som Robson, Cantona og Beckham, men Ronaldo utviklet seg til å bli kanskje verdens beste spiller de siste sesongene av United-oppholdet.

Skuffelsene

Etter Ronaldo har det ikke akkurat vært helt det samme, for å si det mildt – det har nærmest vært som en forbannelse over draktnummer 7.

Først kom Michael Owen. Han ble aldri en United-helt selv om United-fansen likte at det var i United han endte opp med å vinne ligatittelen, og han ble aldri mer enn helt middels spiller å ha på benken, selv om han selvsagt alltid kommer til å bli husket for det avgjørende målet i 4-3-seieren mot City. Owen hadde vært en skikkelig superstjerne, men det var en stund siden, og han var ikke god nok lenger til at han var i nærheten av å kunne leve opp til standarden forgjengerne hadde.

Nestemann ut var Antonio Valencia, som skiftet fra 25 til 7 før 2012/13-sesongen. Det ble med den ene sesongen – Valencia klarte nemlig ikke å følge opp sin meget gode 2011/12-sesong, og han valgte å skifte tilbake. Han scoret bare ett eneste mål med draktnummer 7 – og den sesongen var han altså høyreving, og ikke høyreback.

SKUFFENDE SESONG: Antonio Valencia klarte seg mye bedre med draktnummer 25 enn med 7.

Etter en sesong uten sjuer så fikk stjernesigneringen Ángel Di María drakta i 2014/15-sesongen. Han hadde åpenbart ferdighetene på plass, men fikk det rett og slett ikke ut i United, og han så vel heller ikke ut som om han hadde særlig lyst til å spille i United under Louis van Gaal.

Han har heller ikke akkurat gjort seg mer populær i ettertid.

Di maria

Det ble med den ene sesongen der også.

I Van Gaals siste sesong var det Memphis Depay som fikk drakta, og han startet lovende, men magien kom sjeldnere og sjeldnere, og halvveis ut i Mourinhos første sesong ble nederlenderen solgt igjen.

Året etter kom Alexis Sánchez inn, men også chileneren ble rett og slett bare en enorm skuffelse. Til sammen tre ligamål scoret Sánchez for United, færre enn David Bellion klarte på sine to sesonger i klubben.

IKKE EN SUKSESS: Alexis Sánchez.

De siste årene med sjuerdrakta har i det minste vært litt bedre, men fortsatt ingen suksesshistorie.

Edinson Cavani kom inn før 2020/21-sesongen, og fikk sesonger i United-drakta, og scoret nesten flere ligamål enn Owen, Valencia, Di María, Memphis og Sánchez hadde gjort til sammen, men samtidig ble han heller ikke den spissen som ledet United til troféer igjen.

Arbeidsinnsatsen da han var på banen var upåklagelig, men han var rett og slett altfor ofte utilgjengelig for spill, og oppholdet i United ble dessverre slik sett en parentes i en stor karriere.

cavani220122
CAVANI: Leverte OK i United, men ikke på den måten vi tidligere var vant til fra spillerne med draktnummer 7.

I starten av 2021/22-sesongen ble Cristiano Ronaldo hentet tilbake, og forutsigbart nok ble det en del mål for portugiseren, men United fremstod som et dårligere lag enn tidligere, og bak kulissene var det ikke spesielt god stemning.

Under Erik ten Hag ble Ronaldo vraket, og portugiseren responderte ved å forlate stadion før kampslutt ved to anledninger, inkludert i én tellende kamp (United 2-0 Tottenham, da han ikke ønsket å bli byttet inn). Til slutt gjorde han et intervju med Piers Morgan hvor han brant de fleste broer i Manchester om omegn, og partene ble enige om å skille lag, og Ronaldo forlot United til fordel for Saudi-Arabia.

Flest kamper med draktnummer 7 i United:

  • 1) Bryan Robson 420,  1981/82-1993/94
  • 2) Cristiano Ronaldo 346,  2003/04-2008/09 + 2021/22-2022/23
  • 3) David Beckham 296,  1992/93-2002/03
  • 4) Steve Coppell 291,  1974/75-1982/83
  • 5) Willie Morgan 279, 1968/69-1974/75
  • 6) Johnny Berry 275,  1951/52-1957/58
  • 7) Jimmy Delaney 184, 1946/47-1950/51
  • 8) Eric Cantona 179, 1992/93-1996/97
  • 9) George Best 138, 1963/64-1973/74

 

Kan Garnacho eventuelt være mannen som får magien tilbake ved draktnummer 7, eller bør nummeret heller gå til noen andre? 

Powered by Labrador CMS