spissdom

Sesongvurdering: Terningkast på alle United-spillerne

Publisert Sist oppdatert

United avsluttet sesongen med 2. plass i Premier League, semifinale i ligacupen, kvartfinale i FA-cupen og skal møte spanske Villarreal i Europa League-finalen neste onsdag.

Totalt har gutta spilt 59 kamper så langt i sesongen, et tall som vil ende på 61 etter finalen neste onsdag – en kamp som spilles 250 dager etter ligastarten i september.

Torsdag la vi ut terningkastene på keeperne og forsvaret.

Fredag fulgte vi opp med midtbanespillerne.

Lørdag kommer de mest offensive spillerne.

Bruno Fernandes: Har ikke vært like skarp de siste par månedene som han var i sesongens første 4-5 måneder, færre spillmål og ikke like avgjørende i alle kamper. Men: Og dette er et stort men. Det han leverte i starten var egentlig bedre enn til terningkast 6 så det hadde vært urettferdig og i mine øyne feil å ta fra ham en klink 6er bare fordi han selv var utenomjordisk i en del av det han gjorde for oss i den første halvdelen av sesongen. Er og blir en nøkkelspiller som kan levere egentlig hele tiden siden han er så offensiv i valgene sine. Også et enormt pluss at han aldri er skadet.

Luke Shaw: Verdens beste venstreback. I alle fall i mine øyne. Eller sagt på en annen måte: Jeg ville ikke byttet ham bort mot noen. Har kjent en del på motgang, men har tatt store steg denne sesongen, spesielt offensivt, hvor han nå er inne blant de 15 beste – uavhengig av posisjon – over sjanser skapt i Europas fem største ligaer. Defensivt også på høyt nivå. Er fortsatt bare 25 år. Jeg tror også den motgangen han har hatt har gjort ham sterkere og bidratt til at han nå er den spilleren han har vært det siste halve året.

Det er først nå han skal inn i sine beste år i karrieren, og jeg er ekstremt komfortabel med at han får de årene hos oss.

 

Marcus Rashford: Var fantastisk i første halvdel av sesongen, men har tapt seg noe etter det. Alle kjenner imidlertid til skadene hans, utfordringene, men han har likevel stort sett kommet seg på banen for United de siste månedene, og ofte også levert glimt av verdensklasse.

At han har rundet 20 mål for andre sesong på rad med en kropp som åpenbart hangler er intet mindre enn imponerende.

Selv om man kan kreve at spillere må takle ulike roller, så synes jeg det også har vært åpenbart negativt for Rashford at han har blitt dyttet over på høyrekanten i en del kamper, og for meg er det noe Solskjær og trenerteamet må ta mer på sin kappe enn Rashford.

Det er nesten så jeg håper at han slipper å spille fotball-EM eller at England ryker ut med en gang bare for at han skal få en ordentlig ferie og ro for skulderen, ryggen, ankelen, leggen og alt det andre som har fått gjennomgå over lang tid nå.

Edinson Cavani: Akkurat nå – terningkast 6, men dette gjaldt hele sesongen og han brukte – forståelig nok – litt tid på å komme i gang. Småskader ødela også innimellom de første månedene, før han var direkte dårlig i en del kamper i februar og mars.

Konklusjonen nå er likevel at uruguayaneren har brukt sesongen til å få kontroll på kroppen sin og kampformen, og at en del av United-supporterne i skrivende stund aksepterer at det er greit å gå til neste sesong med ham som spydspiss og et par av de yngre gutta som alternativer. 

Fred: Regner vel med at det kan bli litt uenighet rundt denne karakteren. Startet sesongen bak Pogba og også Matic, og egentlig også McTominay på den sentrale midtbanen, men har brukt sesongen til å spille seg til en fast plass. Er blitt den store ballvinneren i laget. United har kun tapt én eneste kamp som Fred har fullført denne sesongen, og det var 3-2-tapet borte mot Roma der United hadde 6-2 å gå på fra første kamp.

United har seks tap i ligaen denne sesongen – mot Palace, Tottenham, Arsenal, Sheffield United, Leicester og Liverpool. Fred manglet mot Palace, startet ikke mot Tottenham, ble byttet ut på 0-0 mot Arsenal, var ikke med mot Sheffield United og heller ikke med mot Leicester. Han var suspendert da vi røk ut av Champions League. Så kan man avvise sånt som tilfeldigheter, men jeg mener dette er en trend man må ta til seg. Fred, med sine styrker og svakheter, er blitt ekstremt viktig for dette laget.

Gjør fortsatt noen feil som irriterer alle United-supportere, men hvem på dette United-laget er det egentlig som er feilfri? Har tjent mye på en enorm motor og god restitusjonsevne, noe som har vært livsviktig i et tøft år og er dermed den sentrale midtbanespilleren som har spilt klart mest på Uniteds vei til denne gode sesongen.

Så skal det sies at jeg langt i fra ser ham som sikker for neste sesong. Kan for eksempel Declan Rice gjøre enda mer og enda bedre det Fred gjør for oss? Jeg utelukker ikke det, men foreløpig har vi de spillerne vi har – og Fred skal i mine øyne ha en stor del av æren for det som etter hvert ble en god United-sesong. Helt avgjørende for den balansen vi manglet innledningsvis.

Harry Maguire: Har egentlig spilt alt i det som frem til nå totalt sett har vært en bra United-sesong, en ny sesong med fremgang. Da han så røk ut med skade mot Villa så savnet man ham med en gang. Det sier også veldig mye.

Har en ro med ball i beina som få andre, er blitt sentral i frispillingen bakfra og rydder godt unna på mye i egen boks, selv om det skal sies at han også har vært en del av et forsvar som i perioder har sluppet til for mye mot eget mål.

Samtidig vet vi alle at 11 av Uniteds baklengsmål kom før vi var klare for sesongen, og at sju av dem har kommet i de tre kampene etter at Maguire forsvant ut. Det forklarer noe.

Dean Henderson: Hva forventet man før sesongen? Jeg hadde egentlig ikke trodd at han skulle stjele førstekeeper-plassen fra David de Gea, men det har han gjort.

Det er et helt annet fokus i United enn i alle andre klubber og dermed blir det plutselig en voldsom negativitet når han står feil alene mot Mohamed Salah i Liverpool-kampen forrige uke, men har stort sett tatt vare på sjansene sine ved også å være mer aktiv i feltet, mer aktiv som sweeperkeeper og mer høyrøstet enn De Gea gjerne er det. Husk også at dette er debutsesongen hans, og det med en knalltøff konkurranse.

For meg var dette starten på noe som vi vet normalt egentlig bare bli bedre når keepere får mer rutine og erfaring. Så er spørsmålet fortsatt hvor mye bedre han faktisk kan bli. Kravene vil nemlig øke hele veien. Det han har levert i 2020/21 holder ikke til en 5er neste sesong, men han er bare 24 år.

Jeg har altså blitt nok imponert til at jeg synes 5eren er fortjent, til å være hans første sesong i United og være så ung så synes jeg han har tatt veldig godt vare på sjansene sine.

 

 

Mason Greenwood: Har helt klart blitt bedre denne sesongen. Har blitt sterkere også. Har sånn sett tatt nye steg som 19-åring, og det er hovedårsaken til 4eren.

Men: Det var en del utenomsportslig uro i sesongstarten, og han var i mine øyne langt i fra fantastisk i første halvdel av 2021. Solskjær har riktignok snakket ham opp i hele 2021, men personlig var det først i mars jeg så en større stabilitet og det manageren snakket om.

Det ble også tydelig på målkontoen. Det er blitt åtte mål på de 13 siste kampene siden mars, mens det bare var én scoring på 26 kamper fra desember til mars.

Paul Pogba: Jeg har faktisk en del sympati med Pogba. Nesten hele forrige sesong ble ødelagt av skade. Så pådro han seg coronaviruset, og fikk ødelagt starten av denne sesongen. Uten at vi vet nøyaktig hvor mye coronaen påvirket så tok det tid før han var helt seg selv igjen – og ikke altfor lenge etter at han var tilbake i strålende form på sentral midtbane så forsvant han så ut med skade igjen på nyåret.

Jeg synes imidlertid at han har vært ganske så god også på kant, at han var veldig god eller også strålende i deler av cirka 15 kamper i desember og januar, og at han tross alt har brukt 2020/21-sesongen til å vise United-supporterne at han gir alt for United, og ikke minst at han blir vanskelig å erstatte under den pågående pandemien med tilhørende fotballøkonomi. Han ser også ut til å ha tatt de ulike rollene han har fått uten å klage, noe som også er et lite pluss.

Scott McTominay: For meg litt mer ujevn i prestasjonene enn Fred, og derfor hakket under ham totalt sett. En styrke at han ofte leverer i toppkampene, men det har også vært en del kamper hvor kravet spesielt fremover i banen har vært større, og hvor man har stilt spørsmålet om hva spesielt McTominay – som er og skal være mer toveis enn Fred – bidrar med.

David de Gea: Luktet faktisk også på 5eren hos meg. Lå på en 4er hos meg for de første månedene av sesongen, som førstekeeper. Tok da et skritt i riktig retning igjen etter en lengre periode hvor jeg har vært mer skuffet over ham, men måten han håndterte at han ble vraket som Premier League-keeper på og ikke minst prestasjonene etter det har vært på 5er-nivå. Har plutselig vist glimt av den De Gea som var verdens beste for noen sesonger siden.

david334

Victor Lindelöf: Heller ikke langt unna 5eren hos meg. Jeg vet at mange irriterer seg over enkeltfeil, som den mot Fulham sist, da han måtte slippe spissen og gi ham fri bane mot De Gea. Jeg vet at mange ikke klarer å se forbi det, og roper høyt etter en ny midtstopper.

For meg er det imidlertid stabiliteten hans, tryggheten jeg synes vi stort sett har med ham og Maguire bakerst, det at han har knust utfordrerne på stopperplass denne sesongen og også nå krydrer spillet sitt med flotte pasninger i bakrom som gir sjanser i nesten hver eneste kamp som er viktigst.

Jeg synes faktisk at han blir litt urettferdig behandlet nå, at feilene forsterkes og det positive for lett sees bort fra.

Husk også at United har null baklengs i Premier League (med Lindelöf) mot Champions League-finalistene Chelsea og City denne sesongen. Jeg vurderer svensken som en positiv 4er totalt sett, selv om jeg er enig med dem som mener at vi må ha en ny stopper. Det er nemlig totalt sett for tynt på stopperplass, noe mine totale terningkast på stopperne indikerer.

Aaron Wan-Bissaka: Han har Sterling, Mané og de fleste kantspillere godt plassert i lomma de gangene han er satt til å gjøre en klar defensiv jobb.

Det må også tas hensyn til prestasjonene i toppkampene og visse formildende rammebetingelser.

Spiller for eksempel i en den ene posisjonen vi egentlig ikke har noe backup i, noe som betyr at han har måttet i aksjon så godt som i hver eneste kamp i en ekstremt tøff sesong. Det er også et stort pluss at han så godt som aldri er skadet. Etter den første pausen han fikk denne sesongen så var han også bestemann med en gang i neste kamp mot Leeds.

Har heller aldri fått noen fast makker foran seg på høyresiden, noe alle forstår hemmer offensiven hans da han aldri har fått sjansen til å få på plass en offensiv relasjon slik Shaw og Rashford fikk det på motsatt side.

I kalenderåret 2021 har det også vært fremgang offensivt. United er blitt bedre på høyresiden siden nyttår, og Wan-Bissaka har ikke levert så mye dårligere enn for eksempel Cancelo og Robertson, for å nevne to av rivalene, da.

Men: Det er fortsatt av og til store skjønnshetsfeil defensivt og absolutt mangler offensivt.

Leverer fortsatt også litt for ujevnt for min smak. Mitt største spørsmål er om han kan bygge videre offensivt på de siste månedene med en fast makker foran seg, og hvordan han eventuelt takler en direkte rival i sin posisjon – slik Luke Shaw har vokst på.

Det må forventes videre fremgang i 2021/22, uansett om han får en fast makker foran seg eller ikke. Slik United spiller så er nemlig backenes offensive bidrag ekstremt viktig, og Wan-Bissaka har aldri vært inne i topp-10 offensive bidrag blant forsvarsspillere i Premier League. I et United hvor backene får så mange muligheter offensivt så må han dit må han for å kunne nå 5eren hos meg.

Daniel James:  Waliseren har levert som jeg forventet fra ham. Har vært på banen i 24 kamper for United totalt denne sesongen, 14 i ligaen, hvorav 10 fra start, og United har ikke tapt noen av de 23 siste av de 24 kampene.

Selv om det er veldig mange andre mer talentfulle fotballspillere enn James så synes jeg da at det er lett å fastslå at han er en god squad-player, et godt alternativ som også har løst de oppgavene han har blitt satt til som forventet eller også bedre som del av kollektivet. Vurdert opp mot en 4er, men jeg falt ned på at da måtte jeg sett en større utvikling på kvalitet med ball.

Nemanja Matic: Skal ha det at han ofte har gjort en jobb for laget, enten som sen innbytter eller når det skal rulleres, men i større grad enn tidligere har jeg denne sesongen tenkt at han må erstattes. Jeg har tenkt at han er blitt for gammel, og når jeg ser tilbake på sesongen så husker jeg for eksempel veldig godt Matic med 90-minuttere i noen av de største skuffelsene – som i hjemmetapet mot Sheffield United, som 0-0-kampen borte mot Palace – da vi fortsatt drømte om ligagull. Var også på banen den første timen da vi røk ut av Champions League borte mot Leipzig. Er for meg dermed blitt en del av den bredden som vi nå innser ikke er bra nok, og det er vanskelig å se bedring neste sesong. Føler litt som om denne 3eren derfor blir hans siste. Jeg håper faktisk at 3eren blir hans siste, slik at vi slipper å se innflytelsen hans bare bli mindre og mindre utover i neste sesong.

 

Anthony Martial: Sommeren 2020 var til terningkast 6. Da så jeg et lite øyeblikk fremgangen som et bevis på at han kunne bli 9eren vår også på permanent basis. Så har 2020/21-sesongen vist at det var feil.

Ti målpoeng på totalt 22 ligakamper er ikke verdens undergang, men fire mål – ofte som spydspiss – på et United-lag som har vært bedre enn på lenge er maksimalt en 2er hos meg. Det har dessverre blitt så tydelig at han ikke er spissen vår, og det sier enda mer at Martial ikke er med i førsteelleveren til ett eneste av de United-lagene jeg har lekt med som mulig neste sesong.

Hans kanskje beste prestasjon, den gode kampen borte mot City i ligaen ble for eksempel avløst av at han var Uniteds svakeste i kampen deretter. 

Det sier alt om sesongen hans, hvor få oppturer det har vært og at det stort sett har handlet om ustabilitet og skuffelser og et nivå United ikke kan ha i førsteelleveren hvis man skal kunne ta det neste steget.

Juan Mata: Var inne i varmen i fjor høst da United slet. Kom tilbake mot Newcastle, imponerte i den kampen og startet i noen av de neste kampene før han forsvant ut av det og kun ble en backup-spiller til cupene. Har fortsatt kvaliteter, men med unge, offensive spillere som presser på bakfra (Shoretire, Amad Diallo, Elanga) og flere andre kantspillere (Rashford, James, Greenwood, Martial) – og pågående Jadon Sancho-jakt (kanskje) – så virker spørsmålet mest om han vil være i United som en positiv innflytelse i gruppa, men at han ofrer spilletid for å ta den rollen – og kanskje eventuelt bli trener på sikt.

Eric Bailly: God eller veldig god i cirka 10 kamper fra januar til mars, kamper som fikk noen til å fastslå at han er vår beste stopper eller burde spille fast. Men det var egentlig alt. Fortsatt like variabel som han alltid har vært. Fortsatt like skadeutsatt som han alltid har vært. Har skuffet med tanke på håpet og forventningene. Fikk ny kontrakt, men med mindre man plutselig klarer å holde ham skadefri over tid så er det vanskelig om ikke umulig for meg å se ham som noe annet enn en backup-spiller i ny og ne. Siden toppnivået er så enormt så håper jeg virkelig jeg han motbeviser meg.

Axel Tuanzebe: Etter utlånet hos Aston Villa i 2018/19 tenkte jeg at nå kan han kanskje ha en sjanse også i United. Så ble det to kamper fra start i ligaen forrige sesong, og deretter tre fra start denne sesongen. Han fyller også 24 år senere i høst, men har altså ikke klart å spille en viktig rolle på stopperplass, virker ikke god nok med ball og jeg klarer ikke å se for meg en fremtid for ham i et United-lag som har som neste steg å bli verdens beste (som det faktisk innebærer å være god nok til å vinne Premier League). Hadde faktisk ikke blitt overrasket om han ble solgt i løpet av sommeren, selv om han vel er en av dem som godtar en reserverolle.

Alex Telles: Jeg så ham en del for Porto, både LIVE og i Wyscout-systemet vårt, og jeg har dessverre ikke sett den samme spilleren hos oss. Usikker defensiv, mindre villig offensivt og ikke minst: Rett og slett høyst middels kvalitet. Så snakker vi her om en brasiliansk A-landslagsspiller som var klart bedre i Porto. Kanskje får vi etter hvert den spilleren også i United, og kanskje er forklaringen en første sesong i et nytt land, en ny kultur, med nye lagkamerater og alt dette under en pandemi, men jeg har overhodet ikke blitt imponert. Jeg har gått fra å tenke «spennende» når han kom til å tenke «nå er vi klart svekket».

 

Donny van de Beek: Jeg vil gi ham en 2er for starten av sesongen, og en 1er for resten. Sannheten i mitt hode er at vi har gått fra å tenke: «Hvorfor får han ikke spille fra start», til å tenke: «Hvorfor sender ikke Solskjær innpå Donny når vi sliter», til de siste månedene ikke å ha noen forventninger i det hele tatt.

Det er en fotballspiller inni der, en god fotballspiller, men det som er levert kunne egentlig ikke vært svakere denne sesongen. Det er min mening. Har ikke fungert som 10er, har bare unntaksvis hatt noe å vise til som kant og har aldri fått sjansen som sentral midtbanespiller.  Jeg sliter akkurat nå voldsomt med å se for meg en fremtid for ham i som spiller slik vi har forsøkt å spille under Solskjær denne sesongen.Han er jo ikke en backup-10er, slik vi trenger, ikke er en kantspiller og da han heller ikke i Solskjærs øyne virker å være en 6er eller 8er – som var mitt store håp – da er det egentlig ikke noen plass igjen til ham.

Brandon Williams: Var egentlig et fullgodt alternativ på backplass forrige sesong, men har ikke vært til å kjenne igjen denne sesongen. En ligakamp fra start, mot Leicester da vi sendte utpå reservene, men han spiller helt uten den selvtilliten, den kvaliteten og den offensive viljen han hadde forrige sesong.

Williams’ sesong har bidratt til at jeg i alle fall ikke blir overrasket over om en ny høyreback hentes inn. Har heller ikke vært spesielt god i de U23-kampene han har spilt, og det virker for meg som om et utlån og en miljøforandring er håpet for at den snart 21 år gamle høyrebeinte venstrebacken skal kunne finne seg selv igjen. Det vi har sett denne sesongen var i alle fall langt unna United-nivå, og dermed også langt unna det han presterte forrige sesong.

Powered by Labrador CMS