GettyImages-1334109294 (1)

Et fullsatt Old Trafford gir økonomisk opptur

Men lønnskostnadene i United har skutt i været etter sommerens spillerkjøp og flere kontraktforlengelser.

Publisert Sist oppdatert

Sportslig sett går det ikke på skinner for Manchester United, men økonomien har fått et oppsving etter at fansen returnerte til Old Trafford.

Det viser de ferske regnskapstallene for 1. kvartal (1. juli – 30. september) som United la frem onsdag ettermiddag. 

Tallene viser også at nettogjelden praktisk talt er uendret, mens lønnskostnadene har gått betydelig opp etter kjøpene av Cristiano Ronaldo, Jadon Sancho og Rafaël Varane.

Woodward: – Suksess er det viktigste

Avtroppende United-sjef Ed Woodward er tilfreds med tallene, men understreker at det er lagets prestasjoner på banen som er det viktigste for klubben.

– Samtidig som disse tallene viser vår soliditet gjennom pandemien, er vår førsteprioritet suksess på banen. Manageren, spillerne og alle i klubben er fast bestemt på å oppnå det målet, sier Woodward.

SISTE RUNDE: Resultatet fra 1. kvartal viser en liten opptur for UNited rent økonomisk. Det skyldes i all hovedsak at fansen igjen er tilbake på Old Trafford. Dette er de siste regnskapstallene Ed Woodward legger frem på vegne av United. I løpet av kort tid forlater han sjefsstolen.

Den noe knappe meldingen fra Woodward kan vanskelig tolkes som noe annet enn at han ikke er tilfreds med det United har levert på banen så langt denne sesongen.

Spesielt ikke etter at klubben investerte i flere nye stjerner i sommer. Det har også gjort seg utslag i regnskapet.

Lønnskostnadene i Manchester United er i 1. kvartal på 88,5 millioner pund, noe som er en økning på 16,6 millioner pund eller 23,1 prosent om du vil.

Lønnsutgiftene i United er nå på ganske nøyaktig 70 prosent av klubbens totale omsetning. Det er langt høyere enn normalen på rundt 50 prosent, men preges selvsagt fremdeles av koronapandemien.  

De viktigste nøkkeltallene fra Uniteds regnskap:

Manchester United PLC 1. kv2021/222020/21Endring %
Omsetning126,5109,016.1%  
Kommersielle inntekter64,459,77.9%
TV-rettigheter43,347,6– 9.0%
Inntekter fra kampdag18,81,71005.9%
Nettogjeld439.7440,6– 0.2%

Da resultatene ble lagt frem for 1. kvartal i 2020, preget koronapandemien fremdeles Uniteds økonomi med full tyngde. Uten fans på Old Trafford, var publikumsinntektene fremdeles fraværende (med unntak av noen regnskapstekniske justeringer).

United måtte dermed regnskapsføre en minus på rundt 20 millioner pund sammenlignet med 1. kvartal året i forveien.

Fra starten av den inneværende sesongen var imidlertid United-fansen tilbake på Old Trafford, og det har selvsagt gitt et meget positivt utslag på klubbens økonomi med 18,8 millioner pund i inntekter fra kampdager.

Manchester United v Atalanta: Group F - UEFA Champions League
VIKTIG SEIER: Avansement fra gruppespillet i Champions League vil være viktig for Uniteds økonomiske resultat denne sesongen. Her jubler United-spillerne for Cristiano Ronaldos sene vinnermål hjemme mot Atalanta.

Gjennom den første korona-perioden ble Uniteds regnskap i alle hovedsak reddet av solide kommersielle inntekter og TV-rettighetene gjennom spill i Champions League.

Oppløftende sponsortall

1. kvartal sist sesong var imidlertid de kommersielle inntektene blitt redusert med drøye 25 prosent, noe som understreket alvoret i den vanskelige situasjonen United befant seg i for å opprettholde de solide kommersielle inntektene.

Det er også denne inntektsposten som er den klart vanskeligste å spå størrelsen av før United presenterer sine kvartalstall. I 1. kvartal dette regnskapsåret (1. juli – 30.september), hadde United er marginal økning, på 7,9 prosent.

Økningen virker beskjeden, men kommer i en tid der Uniteds draktavtale med TeamViewer er mindre verdt enn avtalen med Chevrolet og en ny sponsoravtale for treningsutstyret fremdeles ikke er på plass.

Det betyr at United har lyktes med å hale i land flere mindre kommersielle kontrakter som igjen kan vitne om en trend som er på vei til å snu til det positive.

Trening (10)
FORBEREDELSER TIL WATFORD: Amad, Dean Henderson, Aaron Wan-Bissaka, Jadon Sancho og Marcus Rashford var alle i full sving på Carrington tirsdag. Til helgen venter en særdeles viktig bortekamp mot Watford for Solskjærs menn.

Det er også verdt å merke seg at Uniteds kontantbeholdning ble redusert med 58 prosent, fra drøye 140 millioner pund i 1. kvartal 2019 til knappe 59 millioner pund i 2020. Nå nærmer den seg med stormskritt 100 millioner pund igjen og endte på 98,7 millioner pund.

Det er verdt å påpeke at dette reflekterer det faktum at United hentet ut 60 millioner pund fra en kredittordning på til sammen 200 millioner pund forrige regnskapsår.

Klubben bekrefter også at det vil bli utbetalt aksjeutbytte på 0,09 dollar per aksje. 

Powered by Labrador CMS