Om Salford City og FC United
Av: Andy Mitten
Den sørlige delen av Salford ender opp bare 200 meter fra Old Trafford, der Manchesters skipskanal danner grensen mellom Trafford, hvor United hører hjemme, og Salford, en tradisjonell rød bastion.
Vi drar imidlertid til den nordlige delen av Salford, forbi treningsfeltet “Cliff”, som fortsatt er i Uniteds eie, forbi slottet Irwell og veddeløpsbanen – “Manchester racecourse” – som stengte i 1963. Like ved Littleton Road, hvor United en gang i tiden pleide å trene, ligger Moor Lane, hjemmebanen til Salford City, “The Ammies”.
Det hjemmekoselige non-league stadionanlegget ligger på eiendommen der veddeløpsbanen Kersal Moor (1681-1847) en gang lå. Løpene her pleide å tiltrekke folkemengder på opptil 100.000 (skal vi tro lokalavisen). Men løpene ved pinsetider tiltrakk seg også kjøpmenn og ulike selgere uten noen form for lisens, samt prostituerte og tyver.
En lokal pub “The Kersal”, ble revet i 2004. Hesten som prydet pubskiltet var en påminnelse om at Manchesters viktigste veddeløpsbane i 150 år lå på motsatt side av veien.
Med en avstand på drøye syv kilometer fra Uniteds hjemmebane, er Moor Lane den fjerde nærmeste fotballbanen til Old Trafford etter Maine Road i Chorlton, Trafford FC i Urmston og Manchester City FC i Bradford i Øst-Manchester.
Her har det også blitt drevet organisert idrett i over 320 år, lenger enn noe annet sted i det som nå utgjør Greater Manchester.
På Moor Lane har man sett cricket, tennis, bueskyting, friidrett og rugby. Salford er forresten bedre kjent for sitt rugbylag enn for noe fotballag.
Så i 1976 flyttet fotballklubben Salford City til Moor Lane. “The Ammies” trekker ikke et stort publikum, bare rundt 150 som alle betaler de syv pundene det koster å komme inn. Skjønt klubben hadde 3000 tilskuere på en cupkamp i1981 da de spilte på nivå åtte i England.
Det er en glede å besøke Moor Lane. De som styrer Salford City, som formannen Darren Quick og president Dave Russell, elsker klubben sin og de elsker laget sitt. Mange United-fans føler at klubben er med på å gi noe tilbake til samfunnet, og da mener jeg ikke bare paien som serveres på klubbhuset.
Salfords manager er United-fan Darren Sheridan, en Stretford-gutt som spilte på Old Trafford for Barnsley.
– Jeg er en United-fan som pleide å snike meg inn på Stretford End ved å vente til kampen hadde startet og vaktene snudde ryggen til, forklarer Sheridan.
– Deretter ville en kompis løfte opp en bolt, og vi presset oss inn. Å få entre Old Trafford som spiller i en Premier League-kamp var en drøm. Vi tapte 0-7, men fikk hevn i FA-cupen, og vi slo også Liverpool borte”, sier han
Tidligere United-spiller Billy Garton var spiller manager på Salford i 1992.
– Jeg elsket den tiden, minnes han.
– For meg handlet det ikke om berømmelse og jeg hadde ingen ide om hva som krevdes for å administrere en fotballklubb. Jeg bare ønsket å være involvert i fotball igjen. Jeg visste at mange av guttene som spilte her elsket litt sladder og en god historie i garderoben. Kameratskapet og samholdet i laget var det jeg virkelig hadde savnet etter at jeg forlot United.
– Det var en utfordring å være en leder, men samtidig likte jeg den utfordringen. Jeg spilte også. Jeg ble forresten utvist i min første kamp for slåssing! Mange tilskuere hadde kommet for å se på ettersom det hadde svært en del avisskriverier om at jeg skulle bli spillende manager. Kampen gikk ikke så bra for min del. Jeg ble frustrert. En gutt tacklet meg og slo meg mens vi falt. Jeg slo tilbake, i ansiktet, og ble sendt av banen.
Moor Lane har to tribuner og gressbakker. Kapasiteten er begrenset til rundt 1500. Det er en stolt, lokal klubb som hadde Rhodri Giggs, Ryans bror, som spillende maneager inntil forrige sesong.
Giggs har nå meldt overgang tilbake til FC United of Manchester, en av hans tidligere klubber. Han er nok spesielt interessert i trekningen for 2. kvalifiseringsrunde i FA-Cupen, Salford City v FC United. Kampen går 22. september, dagen før United spiller mot Liverpool. Gevinsten for seier er betydelig – Vinnerlaget går videre mot Wembley og mottar £ 4500, pluss sin andel av billettinntektene fra det som er forventet å bli fullt hus.
FC United spiller en divisjon over Salford og er ubeseiret i syv obligatoriske kamper så langt denne sesongen. De trekker i gjennomsnitt 1700 tilskuere på Gigg Lane, hjemmebanen til Bury, som de har delt siden klubben deres ble stiftet etter Glazer-overtakelsen i 2005. Det er et tilskuertall som trolig vil øke når de får si egen stadion i Moston, et arbeiderklassestrøk en halv mil nordøst for sentrum av Manchester.
Gjentatte forsinkelser har satt prosjektet tilbake, men fans har samlet inn over £ 1.500.000 til realiseringen av en ny stadion med kapasitet på 5000 tislkuere. Til tross for fortsatt lokal motstand, håper de anlegget er klart i 2013 eller 2014.
Salford og FC United har møtt hverandre før, da 4058 kom for å se seriekampen som var flyttet til Salford Rugby Leagues stadion “Willows”, som for øvrig nylig ble revet.
Kampen i 2006, ble skjemmet av bråk, og en anti FC United-banner fikk mye oppmerksomhet. Dessuten var det en ganske betydelig tilstedeværelse fra politiets side for å holde kontrollen. Noen United-fans, i motsetning til Salford-fans, har aldri likt FC United og gjorde det ettertrykkelig klart den kvelden.
FC United har fått mye skryt av fotballmedia og de fleste fotballfans for måten de startet og driver klubben på, men i Manchester er det delte meninger om dem.
Heldigvis har stemningen blitt bedre siden ulike røde fraksjoner har kranglet siden 2006. Likevel er FC United fortsatt et omstridt tema blant mange av dem som fortsatt går på Old Trafford. Noen har brukt de siste sju årene til å krangle anonymt på internett, og vist en intolerante mens de har forskanset seg bak sine egne synspunkter som har blitt gjentatt til det kjedsommelige. Alle tror de har rett.
Det er mange ulike meninger om FC, som spenner fra “Reds” som forakter klubben, til fans som ser både United og FC United og som dessuten liker begge klubbene. Sir Alex Ferguson har ikke tid til FC United, mens hans spillere sier nesten ingenting om dem – det er som om de ikke eksisterer.
På den andre siden finnes det FC United-fans som drar til både Gigg Lane og Old Trafford, og FC United-fans som hater hva Old Trafford har blitt. De ser det som et problem at de skal betale penger for å se Manchester Uniteds hjemmekamper, så lenge klubben er eid av Glazers.
Splittelsen i Uniteds fanskare har vært betydelig. “Reds”, som en gang var venner, ser ikke lengre hverandre og har ingen ønske om det heller. Begge leire er lykkelige over det valget de har tatt om hvilken bane lørdag og søndags ettermiddagen skal tilbringes på.
Livet går videre, og det gjør fotballen også.
Salford, som vanligvis er fornøyde med 250-300 tilskuere på en FA-cupkamp, vil nå kunne forvente det femdobbelte og det på sin egen hjemmebane.
Dette er dette FA-Cupen handler om, og FC United kjenner dens romantikk bedre enn noen etter at de slo Rochdale borte i første runde for to år siden. Deretter holdt de Brighton & Hove Albion til uavgjort borte i de mest bemerkelsesverdige cup-historien den sesongen.
En gjentakelse av den prestasjonen fra noen av lagene er lite trolig, men det er det som er det magiske med FA-cupen, du vet aldri ..
