– Derfor endret mange fans synet på Rooney

Det var et drama like intenst som en cupfinale. Wayne Rooney og hans agent Paul Stretford vant drakampen, men tapte likevel mye sympati og støtte blant United-fansen.

Publisert Sist oppdatert

Selv om han ble tidenes toppscorer for klubben, er fansen delte i synet Wayne Rooney

Høsten 2010 var Rooney nemlig på vei bort fra klubben, og uttalte offentlig at han mente United manglet ambisjoner. Så gjorde helomvending bare tre dager før sin egen 25-årsdag og signerte en femårsavtale. Hva skjedde egentlig i kulissene?

Denne saken stod først på trykk i US nr 6 i 2012/13-sesongen

Spillet om Rooney

– Jeg må komme over til deg nå. Jeg har dårlige nyheter til deg. Wayne Rooneys agent har sagt til meg at han ikke vil signere en ny kontrakt likevel. Han vil bort.

Så la United-direktør David Gill på røret.

Manchester United-manager Sir Alex Ferguson har mottatt et tusentalls lignende telefonsamtaler før. Spillere som ønsker å komme, spillere som vil gå. Spillere som ikke vil komme og spillere som krever mer lønn, bedre vilkår og som truer med å forlate klubben om ikke de får mer spilletid. Ingen håndterer slike utfordringer bedre enn skotten.

Oktober 2010: Motangrep

Men denne gangen blir Ferguson og United fullstendig tatt på senga. Våren 2010 har de innledende samtalene med Wayne Rooneys agent Paul Stretford vært lovende. Partene blir enige om å konkretisere diskusjonene etter Englands miserable VM i Sør-Afrika, men signalene tyder på at Rooney er lykkelig på Old Trafford.

HADDE TETTE BÅND: Sir Alex Ferguson og Wayne Rooney i 2011 .
HADDE TETTE BÅND: Sir Alex Ferguson og Wayne Rooney i 2011 .

Svært lykkelig faktisk. Den nedslående beskjeden fra Gill kommer derfor som lyn fra klar himmel. Avisene har allerede begynt spekulasjonene, men det er få United-supportere som fester lit til de første historiene om at Rooney virkelig er på vei bort fra United. Men spekulasjonene avtar ikke. Derimot øker de i intensitet. Spaltemetrene i alle landets tabloidaviser, tydet etter hvert på at det er noen som sitter på svært gode og troverdige opplysninger om spillet som utarter seg på Old Trafford.

19. oktober 2010, dagen før United skal møte tyrkiske Bursaspor hjemme på Old Trafford stiller Ferguson og Jonny Evans på den obligatoriske pressekonferansen. Etter en ti minutters høflighetsseanse der de to besvarer sedvanlige spørsmål om hvilken trussel Bursaspor vil utgjøre og hvilke spillere United må se opp for, kommer den biten de fremmøtte journalistene egentlig hadde kommet for å få med seg. Det nært forestående Champions League-oppgjøret mot Bursaspor er plutselig fullstendig uinteressant. Jonny Evans permitteres fra podiet.

Tilbake sitter Ferguson alene.

Frem til nå har Wayne Rooney og hans kontroversielle agent Paul Stretford kjørt showet. Nå er det tid for å slå tilbake. Ferguson fisker frem et sammenbretttet A4-ark og gjør seg klar. Men etter et par initielle blikk på papirarket blir det det ferdigskrevne manuskriptet fort lagt til side. Punkt for punkt tar Ferguson for seg hva som har kommet frem under samtalene mellom han, David Gill, Wayne Rooney og Paul Stretford. Han snakker om skuffelsen over Rooneys avgjørelse, om forholdet mellom ham og spissen, om den mye omtalte ankelskaden til Rooney og forbauselsen over at Rooney mener United mangler ambisjoner etter at både Carlos Tevez og Cristiano Ronaldo har forlatt klubben. Ferguson forklarer videre hvilke verdier United er tuftet på. Hva som gjør klubben så spesiell, og hva klubben har oppnådd.

– Det er likevel viktig å holde døren åpen, en vet aldri, avslutter Ferguson.

To dager senere, igjen som lyn fra klar himmel, sender United ut en pressemelding. Rooney har signert en ny femårskontrakt med United. Ukelønnen rapporteres å ha gått fra 90.000 pund i uken til svimlende 250.000 pund. En snau måned etter at Rooney satte navnetrekket på den lukrative kontrakten med United gjør spissen comeback etter ankelskaden. Han blir byttet inn mot Wigan. Noen fans klapper, noen piper. Det er ingen tvil om at Rooneys posisjon hos fansen er svekket. Flørten med erkerivalene City er tung å svelge.

Paul Stretford var beredt til å selge Rooney til Manchester City. Dagen før han underskrev avtalen med United, møtte imidlertid en gjeng United-hooligans opp utenfor huset hans og truet ham. Dette skremte både Rooney og Stretford. De innså straks at en overgang til City kunne gjøre livet svært vanskelig for dem begge.

Likevel er det ingen tvil om at Stretford fikk det han først og fremst var ute etter; en betydelig forbedret kontrakt for klienten sin. Mer penger til Rooney var også ensbetydende med mer penger til Stretford selv. Avisene døpte den tidligere støvsugerselgeren “Mr. 20 prosent”, som var Stretfords andel av Rooneys kommersielle inntekter. Men hvem er agenten som, tilsynelatende uten noen betenkeligheter, valgte å legge seg ut med verdens mektigste klubbmanager og som attpåtil fikk viljen sin.

I 2010 satt Rooney og agenten med makten. Det kunne fort blitt slutten på Rooneys karriere i United, orkestrert av Stretford.

«The Stretford End» ville plutselig fått en helt annen betydning.

 August 1994: Agenteventyret begynner

Paul Stretford hadde gjennom bekjentskaper fått tilgang til, og senere innpass i, det sosiale nettverket av fotballspillere som holdt til i den søndre delen av Manchester. I 1987, mens Wayne Rooney ennå ikke har fylt to år, etablerer Stretford selskapet Proactive Sports Management som han driver fra kjelleren sin i utkanten av Manchester.

Hans eneste klient er den tidligere United- og Arsenal-spissen Frank Stapleton. Kundelisten skal imidlertid bli lengre. Mye lengre. 26. august 1994 blir selskapet inlemmet i UK Companies House, som mer eller mindre tilsvarer Brønnøysundregistrene i Norge. Stretford og de to tidligere United-spillerne Kevin Moran og Jesper Olsen oppgis som de tre eierne. Det tar ikke lang tid før selskapet for alvor å knytter til seg store navn.

VIKTIG KLIENT: Paul Stretford trakk i trådene da Andy Cole ble solgt fra Newcastle til Manchester United.
VIKTIG KLIENT: Paul Stretford trakk i trådene da Andy Cole ble solgt fra Newcastle til Manchester United.

De to første stjernene som velger å la seg representere av Stretford er også de to heteste navnene på overgangsmarkedet i 1995, Andy Cole og Stan Collymore. Cole var egentlig ikke interessert i å knytte til seg en agent, men Stretford ba om en prat over en kopp kaffe, og nettopp denne kaffekoppen ble et av Stretfords viktigste våpen i mange år.

– Så snart han møtte potensielle klienter ansikt til ansikt var han ustoppelig. Fikk han lillefingeren var det alt han trengte. Skal en si noe positivt om Stretford, er det at han er en mester i å snakke for seg og han er vært ett hundre prosent dedikert til klientene sine, sier en kilde til United-Supporteren.

Kort tid etter utvider selskapet virksomheten til også å gjelde VIP-pakker på fotballkamper og kundeporteføljen er stadig økende. Over de neste årene knytter Stretfords selskap til seg flere internasjonale agentfirmaer. I 2003 oppgir selskapet at de representerer over 600 fotballspillere, trenere og managere.

Flere fremtredende fotballpersonligheter som Kenny Dalglish, Graeme Souness, Sam Allardyce, Kevin Keegan og Peter Reid har på dette tidspunktet betydelige aksjeposter i selskapet til tross for at flere av disse på denne tiden også er aktive som managere. Dette førte til sterke reaksjoner fra deler av supportermiljøet fordi managere, som også var aksjeeiere i selskapet, faktisk kunne tjene på å selge og kjøpe spillere ved at selskapet de hadde aksjer i, ville tjene på disse overgangene. Flere av dem som nå satt med dobbeltroller solgte seg ut etter avsløringene i BBC sin fotballbok “Football Confidential 2”

November 2002: Trusler og rettssaker

– Alex Ferguson er ikke den viktigste mannen i Wayne Rooneys liv. Det er det Paul Stretford som er, og det har han vært siden han ble Rooneys agent i 2002. Ferguson er manageren som gjorde Rooney til en verdensstjerne, men Stretford er likevel den som står Rooney nærmest. Da United-spissen hadde utdrikkingslag samlet han barndomsvennene fra Croxteth. Men Paul Stretford var der også. Han var dessuten gjest i bryllupet til Rooney og kona Coleen, der han også holdt tale. Til gjengjeld var Rooney og kona gjester i Stretfords bryllup da han giftet seg på nytt. Det er ingen tvil om at de to står hverandre svært nært, sier en annen kilde til UnitedSupporteren.

Etter Fergusons pressekonferanse der han bekreftet at Rooney vegret seg mot å skrive ny kontrakt ble Rooney og Stretford fotografert sammen på golfbanen. Alt annet enn tilfeldig skal vi tro en av våre kilder.

– Stretford visste at fotografene ville ligge på lur og han visste at det var viktig at de to ble fotografert sammen for å vise at de fremstod som en enhet i stormen. Et veldig lurt taktisk trekk, sier kilden.

Med tanke på den statusen Rooney har i dag kan en si at Stretford også var taktisk lur da han knyttet til seg Rooney i 2002. Problemet var imidlertid at Rooney allerede hadde en agent. Peter McIntosh trodde forholdet til klienten sin, den lovende tenåringen Wayne Rooney, var det aller beste da han en dag fikk et brev underskrevet av Rooneys foreldre, der det stod at Stretfords Proactive overtok sønnens interesser. En annen agent som senere overtok store deler av McIntosh sin forretning, gjorde krav på 50 prosent av inntektene Rooney hadde skaffet Stretford. Metoden som ble benyttet for å få Stretford til å gå med på avtalen var ikke bare tvilsom, den var kriminell. Etter flere møter, kuliminerte det hele i et møte på et hotell i Warrington. Med på møtet var både private livvakter og en gangster som ble beskrevet som en av de mest skrupulløse i Londons underverden. Stretford nektet å skrive under på noen avtale og ble truet med juling. Rooneys agent hadde imidlertid et trumfkort. Han hadde filmet møtet i smug og overleverte tapen til politiet.

De to som hadde truet Stretford ble siktet for utpressing, men rettssaken ble likevel ingen triumf for Stretford. Snarere tvert imot. Under rettssaken kom det nemlig frem at Stretford hadde løyet om tidspunktet for når han overtok Rooney som klient.

Dommeren i saken stemplet agenten som “ikke troverdig”, og det engelske fotballforbundet innledet en etterforskning basert på det som kom frem i retten. Den endte med at Stretford ble funnet skyldig i å ha brutt ni punkter i loven som regulerer fotballagenter. Resultatet ble en bot på 300 000 pund og Stretford ble suspendert for 18 måneder.

Dramaet var imidlertid ikke over der. I 2008 forlot Stretford Proactive, angivelig etter uoverenstemmelser med styret. Han tok med seg Wayne Rooney og kona Coleen over i sitt nye selskap “Triple S Sports and Entertainment Group”.

Hans gamle arbeidsgiver, firmaet han selv startet i sin egen kjeller 21 år tidligere, saksøkte ham for 4 millioner pund.

De tapte.

Mye takket være Wayne Rooneys vitnemål som beskrev at det var Stretford selv som hjernen bak hans private sponsorkontrakter. Da han avga forklaring i retten og vintet til fordel for agenten sin, fisket Rooney frem et sammenbrettet papirark og leste opp hva disse kontraktene konkret innebar:

• 750 000 pund i måneden for såkalte “Image Rights” som er basert på offisielt drakt- og suvenirsalg med Rooneys navn og ansikt

• 1 million pund i året for å reklamere for utstyrsleverandøren Nike

• 600 000 pund i året fra Coca Cola

• 200 000 pund fra tv-spillprodusenten EA Sports

• 3,5 millioner pund med forleggeren Harper Collins for fem bøker over en periode på 12 år.

Mars 2013: Benket mot Real

– Det er ingen tvil om at Stretford har sikret Rooney en rekke lukrative kontrakter, men de fleste av disse ble undertegnet på et tidspunkt da Rooeny var uunværlig for United og på toppen av karrieren. En skal heller ikke glemme at Rooney og Stretford har stått hverandre svært nær i over ti år og er i et gjensidig avhengighetsforhold. Men nå blir det tøffere for Stretford å hale i land de samme lukrative avtalene. Markedsverdien hans er ikke like solid som den var, sier en kilde til United-Supporteren.

Coca Cola har alt droppet Rooney, EA Sports erstattet Rooney med Lionel Messi, Joe Hart og Alex Oxlade-Chamberlain på coveret av FIFA 2013, og Harper Collins har så langt gått med et markant underskudd på bokavtalen.

– Wayne Rooneys markedsverdi hos selskaper som satser på tradisjonelle familieverdier har utvilsomt tatt skade av negative oppslag i media. De største multinajonale selskapene i dag er veldig fokuserte på hvem de vil identifiseres med, og for mange av dem havner ikke lenger Wayne Rooney høyt opp på den listen. Ser man for eksempel på David Beckham portretteres han ofte som den perfekte familiefar, sexsymbol og kjernesunn idrettsmann på en og samme tid. Merkevaren Beckham står fjellstøtt til tross for at han også har måttet tåle en del riper i lakken, sier professor i sports- og markedsførings- økonomi ved universitetet i Coventry Simon Chadwick til United-Supporteren.

Til tross for en noe dalende apell til det private sponsormarkedet fortsatte imidlertid Rooney å levere varene på banen for United, men da stjernespissen ble vraket til kampen mot Real Madrid, begynte ryktene igjen å svirre om Rooneys fremtid i klubben.

Forholdet mellom Ferguson og Rooney fikk ingen lykkelig slutt, men under Van Gaal har Rooney nytt nesten ubegrenset tillit.

Tiden vil gi svar på om han viser seg tilliten verdig. 

Powered by Labrador CMS