utdjubel070523

Slik er United-kvinnenes vei til Champions League-gruppespillet

Er du usikker på hvordan Champions League-kvalifiseringen fungerer for kvinnene, og hvor lang eller kort veien til gruppespillet er? Her forklarer vi hva de ulike WSL-plasseringene vil innebære for Uniteds vei dit.

Publisert Sist oppdatert

Det ble ikke cupgull, men United-kvinnene kan fortsatt vinne seriegull på bekostning av Chelsea, selv om det ikke er tvil om at serieleder Chelsea per nå er klare favoritter – spesielt etter at de fikk orden på målforskjellen.

Å sikre Champions League-spill har uansett vært målet for denne sesongen, og det skal veldig mye til for at ikke det skjer.

Men veien til gruppespillet er likevel ikke bare enkel – og forskjellen på en andreplass og en tredjeplass er stor når det gjelder muligheten til å havne i gruppespillet.

Forskjellen på en andreplass og en førsteplass er også enorm selv om vi ignorerer det åpenbare – altså ligagullet i seg selv – og kun fokuserer på veien til gruppespillet.

I denne artikkelen går vi gjennom hva hver av posisjonene vil bety med tanke på det å havne i Champions League-gruppespillet, og hvordan United ligger an med tanke på det å havne i de ulike posisjonene.

Toppen av tabellen (klikk på bildet for større versjon): 

wsltabellen

Førsteplass

Hva innebærer en førsteplass?

Utenom ligagullet i seg selv, så kan også førsteplassen bety at United går rett til Champions League-gruppespillet – i alle fall hvis Barcelona vinner Champions League.

Hvis derimot Wolfsburg vinner Champions League, så gjør en svakere engelsk koeffisient at ingen engelske lag går rett til gruppespillet.

Å gå rett til gruppespillet vil selvsagt være en fordel med tanke på at et lag som Manchester City to sesonger på rad har tapt i Champions League-kvalifiseringen (begge gangene etter å ha vært uheldige med trekningen, og fått Real Madrid som motstander).

Hva skal til for at United skal havne på førsteplass?

Alt tyder på at United må vinne begge de siste kampene, hjemme mot Manchester City og borte mot Liverpool, to svært vanskelige kamper.

Det vil uansett ikke være nok: United vil være avhengige av at Chelsea feiler mot Arsenal (H) og/eller Reading (B). Hvis de taper en av de kampene, eller gir fra seg poeng i begge, så er altså United forbi om Marc Skinners lag vinner begge oppgjørene.

Om Chelsea derimot bare gir fra seg to poeng i de kampene, så blir målforskjellen avgjørende. Chelseas resultater i hengekampene (smått absurde 17-0 på tre kamper) gjør at Chelsea nå har +46 i målforskjell, mens United står på +42. Siden Chelsea møter bunnplasserte Reading i siste kamp, mens United møter City og hjemmesterke Liverpool, så virker det usannsynlig at United vinner på målforskjell.

Alt tyder dermed på at Arsenal sitter med nøkkelen til Uniteds tittelmuligheter nå. De må trolig vinne borte mot Chelsea på søndag. Den kampen er svært viktig for Arsenal også. Ikke bare har de fortsatt en teoretisk mulighet til førsteplassen, og en brukbar mulighet til andreplassen, et godt resultat her vil være svært viktig for å sikre tredjeplassen på bekostning av Manchester City.

Chelsea v Manchester United: Vitality Women's FA Cup Final
FAVORITTER: Chelsea, her etter cuptriumfen mot United.

Andreplass

Hva innebærer en andreplass?

En andreplass kan være svært viktig. Champions League-kvalifiseringen består av to runder. Den første runden er en vrien miniturnering hvor lagene må gjennom en semifinale og så en finale. Manchester City røk forrige sesong ut i denne miniturneringen ved å tape finalen mot Real Madrid.

Fordelen ved å havne på andreplass er at en slipper denne første runden. 

Laget på andreplass går heller rett til runde nummer to, og vil der spille to kamper (hjemme/borte) om en plass i gruppespillet. Arsenal gjorde dette i fjor høst, mot Ajax, og kvalifiserte seg til turneringen.

De andre lagene (enn Arsenal og Ajax) i den aktuelle delen av kvalifiseringen: Paris Saint-Germain, Häcken, Real Sociedad, Bayern München, Rosenborg, Real Madrid, Sparta Praha og Roma. Det er altså mulig å møte ganske tøff motstand her, men muligheten for gruppespill er uansett vesentlig større enn hvis en havner i den første runden av kvalifiseringen.

Hva skal til for at United skal havne på andreplass?

United ligger an til å havne foran City om det ikke skjer noe helt spesielt (mer om det under når vi skriver om tredjeplassen), så her handler det trolig om å havne foran Arsenal.

Arsenal er tre poeng bak United med to kamper igjen, og mens United har +42 i målforskjell, så har Arsenal +37 (og har scoret klart færre mål, så for Uniteds del holder det å ha like god målforskjell som Arsenal om lagene ender på samme antall poeng).

Fordelen for United er at Arsenal har en vel så tøff avslutning på sesongen som United. 

De møter som nevnt Chelsea på bortebane på søndag, og i siste kamp møter de Aston Villa hjemme – ingen enkel kamp det heller, selv om undertegnede ser på Uniteds bortekamp mot Liverpool som enda tøffere siden Liverpool er såpass hjemmesterke (de har blant annet slått Chelsea og City hjemme denne sesongen).

Hvis Chelsea slår Arsenal på søndag, så er svaret ganske enkelt: da trenger United bare ett poeng på de to siste kampene for å være sikret å havne fremfor Arsenal. Ethvert Arsenal-poengtap i de to siste kampene gir United muligheten til å sikre andreplassen med en seier. Arsenal må være minst tre poeng bedre enn United på de to siste kampene – og hvis de er akkurat tre poeng bedre, så må de også være seks mål bedre enn United i de to kampene slik at de går forbi på målforskjellen.

Med andre ord: ethvert resultat i Chelseas kamp mot Arsenal har sine fordeler for United.

arsenal050523
KONKURRENTER OM ANDREPLASSEN: Arsenal er laget United må stole på om det skal være mulighet for gullkamp – og i tillegg er de altså laget som kan hindre United i å ta andreplassen.

Tredjeplass

Hva innebærer en tredjeplass?

Vi har allerede beskrevet over at United i så fall må inn i en miniturnering i tillegg til den andre kvalifiseringsrunden, og at Manchester City forrige sesong feilet under denne miniturneringen. En må nemlig vinne miniturneringen, og City tapte mot Real Madrid i finalen.

Så skal det jo sies at City var uheldige som havnet i miniturnering sammen med akkurat Real Madrid (og at det ble arrangert i Madrid, for alle kampene i hver miniturnering arrangeres på samme sted), for det er nemlig fire miniturneringer, og ikke alle har like tøffe lag som Real Madrid i seg.

Dette er de fire miniturneringene forrige sesong: 

  • 1: Paris FC (ikke PSG), Servette, Glasgow City, Roma – Roma gikk videre til andre kvalifiseringsrunde.
  • 2: FC Minsk, Slovácko, Breiðablik og Rosenborg – Rosenborg gikk videre til andre kvalifiseringsrunde.
  • 3: Ajax, Kristianstads DFF, Fortuna Hjørring, Eintracht Frankfurt – Ajax gikk videre til andre kvalifiseringsrunde.
  • 4: Manchester City, Tomins-Turan, Real Madrid, Sturm Graz – Real Madrid gikk videre til andre kvalifiseringsrunde.

Av de fire vinnerne i første kvalifiseringsrunde, så gikk to av dem (Roma og Real Madrid) videre til gruppespillet. Real Madrid gjorde det ved å slå Rosenborg, mens Roma møtte Sparta Praha som hadde gått rett til andre runde av kvalifiseringen.

Hva skal til for at United skal havne på tredjeplass?

Om vi skulle havne bak både Chelsea og Arsenal, så bør United fortsatt ha svært gode muligheter til å havne på tredjeplassen, i det minste.

United er seks poeng foran City med to kamper igjen, så United trenger uansett bare ett poeng (eller et City-poengtap) for å være helt sikre. Men hvis United taper mot både nettopp City og mot Liverpool, og City også vinner sin siste kamp hjemme mot Everton, så blir det målforskjellen som avgjør – og der har United en soleklar fordel.

Uniteds målforskjell er på +42, og Citys målforskjell er på +25. 

Så lenge ikke City smadrer United på søndag, så trenger vi neppe å bekymre oss så veldig, men litt ekkelt blir det selvsagt hvis United skulle tape for eksempel 0-5 – for å ta et resultat som tilsvarer Uniteds rekordtap (1-6 hjemme mot Chelsea). Da vil United stå med +37, mens City har +30, før den siste runden.

Selv om det skulle bli en slik totalkollaps mot City, så vil United altså ha en klar fordel før den siste runden.

Uniteds kamp mot City spilles søndag klokka 19.45 (skandinavisk tid). Oppgjøret sendes på V Sport 2 (Norge), TV3 Sport (Danmark) og på Viaplay i hele Skandinavia.

Manchester City v Real Madrid - UEFA Women's Champions League
TAPTE I FØRSTE KVALIFISERINGSRUNDE I AUGUST 2022: Chloe Kelly og Manchester City.

Fjerdeplass

Om det på nokså mirakuløst vis skulle ende med en ny fjerdeplass for United, så blir det rett og slett ikke Champions League-spill.

Marc Skinner ville ikke ta topp tre på forskudd da han nylig ble intervjuet av Mina Ibrahim, men det er i alle fall bortimot i boks.

De siste kampene nå vil i alle fall fortelle oss noe om hvor lang veien blir til Champions League-gruppespillet.

skinner
I FERD MED Å LEDE UNITED TIL CHAMPIONS LEAGUE: Marc Skinner.
Powered by Labrador CMS