united270523

Slik er situasjonen i troppen nå – og disse spillerne kobles til United

Alessia Russo og Ona Batlle er borte – hvem ellers kan forsvinne? Og hvilke spillere kan være på vei inn? I denne artikkelen går vi gjennom lagdel for lagdel.

Publisert Sist oppdatert

I den nyeste «Uno»-podkasten var vi innom situasjonen rundt kvinnelaget, men siden det der mest av alt handlet om Ona Batlle og Alessia Russo, så går vi her gjennom lagdel for lagdel litt mer grundig.

Vi skriver om situasjonen til de som allerede er i klubben, og om spillerne som ryktes å være aktuelle.

Det er verdt å merke seg at sesongen for kvinnene ikke starter før helt i slutten av september, og at overgangsvinduet ikke er åpent ennå (spillere kan registreres fra 26. juni, altså kommende mandag).

Keeperplassene

Mary Earps er et selvskrevet førstevalg på keeperplass. Det har vært litt spekulasjoner om hennes fremtid, siden kontrakten i utgangspunktet gikk til denne sommeren, men forlengelsesopsjonen gjør at det neppe er et problem akkurat denne sommeren. Det er selvsagt verdt å nevne at overganger i kvinnefotballen gjerne skjer ved kontraktslutt en del oftere enn i herrefotballen, blant annet fordi det er snakk om lavere summer. Det så vi for eksempel i januar da United takket nei til et verdensrekordbud på Alessia Russo til tross for risikoen for at hun noen måneder senere ville forlate klubben (noe hun nå altså gjør). Det skal være interesse for Earps, men jeg har vanskelig for å se for meg at klubben ville gått med på å la henne gå nå etter at Batlle og Russo allerede har forsvunnet.

Sophie Baggaley er Uniteds backupløsning, og vi har ikke fått noen avklaring rundt hennes fremtid ennå, og spørsmålet der er vel mest hvor komfortabel hun er med rollen som andrekeeper i enda en sesong. Vanligvis har hun fått spilt i en del cupkamper, men hvis United kommer seg gjennom Champions League-kvalifiseringen, så slipper United å gå gjennom ligacupgruppespillet, og da blir det plutselig enda færre muligheter for andrekeeperen.

Liverpool FC v Manchester United - Barclays Women's Super League
EARPS & CO: Mary Earps sammen med andrekeeper Sophie Baggaley, og keepertrener Ian Willcock.

I tillegg har United Emily Ramsey, som i fjor var utlånt til Everton, og faktisk hadde den høyeste redningsprosenten i hele toppdivisjonen. Hun er et bra keepertalent som det hadde vært fint å holde på, men kontrakten hennes går ut nå i sommer. Blir det da en permanent overgang til Everton, tro?

United skal ha vist interesse for flere keepere denne sommeren. Aston Villas Hannah Hampton forlater klubben i sommer, og ifølge treffsikre Emma Sanders i BBC så er United, Chelsea og City alle interesserte i Hampton. 22-åringen er i Englands VM-tropp, men skal være mest aktuell for Chelsea.

Sanders har også skrevet om United-interesse for den 24 år gamle Bayern-keeper Janina Leitzig. Leitzig imponerte stort på lån for Leicester i vår, og revene håper at de får signert henne permanent, til tross for konkurranse fra United. Så lenge Earps blir værende, så kan vi anta at interessen for Hampton og/eller Leitzig handler om at United kan være på jakt etter en ny andrekeeper.

leitzig050523
IMPONERTE: Janina Leitzig, som var en viktig del av grunnen til at Leicester ikke rykket ned.

Forsvaret

Her er i det minste noe allerede avklart: Ona Batlle blir Barcelona-spiller.

Jayde Riviere ble hentet inn i januar, og blir trolig Batlles erstatter på høyrebacken, men United trenger fortsatt bedre backdekning selv om allsidigheten til flere av spillerne selvsagt hjelper.

Millie Turner signerte ny kontrakt i januar, men Aoife Mannions kontrakt går ut, og vi har foreløpig ikke fått noen avklaring der. Det vil ikke være noe sjokk om hun drar, men det vil absolutt heller ikke være det om hun blir værende.

Maya Le Tissier og Hannah Blundell har begge levert solide sesonger, og det ville vært en stor overraskelse om noen av dem forlot klubben. Det vil derimot være alt annet enn overraskende om Aïssatou Tounkara forlater United etter en debutsesong hvor hun nesten ikke fikk spille. Troverdige Mina Ibrahim skriver at PSG er svært interesserte.

aissatou250922
KAN VÆRE PÅ VEI BORT: Aïssatou Tounkara.

Maria Thorisdottirs kontrakt går ut i sommer, men klubben har en forlengelsesopsjon, og vi venter på en avklaring rundt hennes fremtid. Hun gikk glipp av de siste månedene av sesongen med en skade, noe som også gjorde henne uaktuell for VM senere i sommer.

Men hva med spillere inn utenom januarsigneringen Riviere?

Vel, Evie Rabjohn er allerede bekreftet inn. Hun debuterte som 16-åring for Aston Villa, Hun har nettopp blitt 18 år, og har allerede spilt noen kamper for førstelaget til Aston Villa, og er regnet som et stort forsvarstalent, og kan visstnok spille i flere posisjoner der bak.

Ellers er det nå også ventet at Reading-stopperen Gemma Evans kommer inn. 25-åringen har opplevd nedrykk med tre forskjellige klubber de siste årene, men er ingen dårlig forsvarsspiller av den grunn. Jeg var på bortekampen i Reading i januar, og ble da imponert over det hun leverte i en kamp hvor United ikke fikk hull på byllen før helt på slutten av oppgjøret. Det vil neppe være en signering av typen som vil skape jubel og entusiasme blant fansen, men hun vil nok neppe være ment for førsteelleveren uansett. Evans spiller for det walisiske landslaget, og kjenner enkelte av United-spillerne derfra.

gemmaevans161022
SKAL VÆRE PÅ VEI TIL UNITED: Gemma Evans.

Midtbanen

Det vil overraske meg om ikke de nåværende førstevalgene Katie Zelem og Hayley Ladd blir værende. Sistnevnte er på utgående kontrakt, men med forlengelsesopsjon. Januarsigneringen Lisa Fjeldstad Naalsund skal neste sesong prøve å utfordre duoen, etter at en skade i debuten gjorde at det bare ble to korte opptredener nå i vår.

En annen vestlending, Vilde Bøe Risa, er vi noe mer usikre på. Kontrakten går ut, men det er en forlengelsesopsjon der også, men vil egentlig Bøe Risa være med videre? Hun ønsker seg nok mer spilletid, og på slutten av sesongen fikk hun litt mer tillit, og kanskje bidrar det til at hun fortsetter…? Hun ble banens beste i serieavslutningen borte mot Liverpool, og det føles som om hun fortsatt har noe ugjort i United-drakta.

Manchester United v Leicester City - Barclays Women's Super League
NORSKE UTFORDRERE PÅ MIDTBANEN: Lisa Fjeldstad Naalsund og Vilde Bøe Risa.

Ella Toones kontrakt går i alle fall ikke ut før i 2026, og det er ingenting som tyder på at hun ikke blir værende i favorittklubben, hvor hun vanligvis bekler tierrollen.

Grace Clinton gjorde det godt på utlån til Bristol City på nivå to forrige sesong, og var en viktig del av opprykket til Robins, og kanskje kunne det vært lurt å sende henne tilbake dit? Spilletid i toppdivisjonen hadde vært positivt.

Estelle Cascarino var på lån til United forrige sesong, og det ble snakket om en mulig permanent overgang etter hvert, men den franske landslagsspilleren fikk minimalt med spilletid. Velger hun en permanent overgang til United likevel? Det virker vel høyst usikkert.

Jade Moore kommer trolig til å forlate klubben nå i sommer, etter at hun var utlånt til Reading i vårsesongen. På utgående kontrakt.

Angående spillere inn: United skal ha gjort et forsøk på å hente Atlético Madrid-midtbanespiller Maitane López, en spiller United også har vist interesse for tidligere, men det virker som om det blir en overgang til den amerikanske ligaen for henne om hun forlater Atlético (det meldes i både spansk presse og av engelske journalister som tidligere nevnte Emma Sanders). Reading-midtbanespiller Justine Vanhaevermaet ble koblet til United i vinter, og hun skal være på vei til en WSL-klubb nå som kontrakten går ut, men det er vel liten grunn til å tro at det er United med tanke på hvor uvanlig tydelig Marc Skinner den gang var på at hun ikke var aktuell.

Uansett: At United skal ha vært såpass interessert i Maitane López indikerer at United er på utkikk etter enda en midtbanespiller.

Angrep

Alessia Russo er borte, og en ny midtspiss vil nok bli prioritert denne sommeren, for 35 år gamle Rachel Williams bør nok ikke være Uniteds førstevalg på topp selv om hun hadde en del gode innhopp for United i 2022/23-sesongen. 17 år gamle Emma Watson skal være på vei fra Rangers, og hun står allerede med to landskamper og to landslagsmål for Skottland, og regnes som et kjempetalent. Det vil uansett overraske om det ikke kommer flere angrepsspillere inn.

United kobles til North Carolina Courage-spiss Kerolin, som er toppscorer i den amerikanske ligaen. Vi ble først oppmerksomme på ryktene gjennom ESPN Brazil, som den gang også nevnte Lyon, Barcelona og Chelsea som andre interesserte klubber. Kerolin skal være lysten på spill i England, og akkurat nå er nok behovet definitivt størst i United, men det med «akkurat nå» kan bli et problem siden spilleren selv visstnok helst vil fullføre sesongen, og i så fall kan hun ikke spille for United før i januar.

Det har også blitt mumlet om Barcelona-spiss Asisat Oshoala, og i likhet med Kerolin kan en anta at det ville vært en Russo-oppgradering, men det snakkes mer om Kerolin per nå. En annen spiller det snakkes en del om er den 19 år gamle PSV-angrepsspilleren Esmee Brugts, som er på det nederlandske landslaget.

Martha Thomas (neppe aktuell som førstevalg på topp) er på utgående kontrakt, og det er foreløpig usikkert om forlengelsesopsjonen blir tatt i bruk. Skinner er nok ikke avvisende, så om hun reiser handler det nok mer om at hun ønsker å spille mer fra start, og ikke bare være et fast innslag fra benken.

En spiller som også kom inn mye som innbytter i 2022/23-sesongen er Lucía García, som enn så lenge ikke kan sies å være i startelleveren, men med sine åtte ligamål havnet hun bare to poeng bak Russo på toppscorerlista. Både García og Nikita Parris avsluttet sesongen godt, og Leah Galton på venstresiden scoret jo like mange ligamål som Russo, så United har jo fortsatt noen gode angrepsspillere. En kan kanskje se for seg at disse tre kunne spilt i en angrepstrio sammen – muligens da med Parris sentralt – men spissjakten stopper nok ikke opp selv om Skinner har den muligheten.

Av rene kantspillere regnes 20 år gamle Katie Robinson som høyaktuell, og United håper angivelig på å få til et gjennombrudd i forsøket på å hente den engelske landslagsspilleren, men troverdige Graham Falk skriver i Manchester World at United må betale en betydelig sum for å overbevise Brighton om å selge.

Kirsty Hanson imponerte stort på utlån hos Aston Villa, og de vil gjerne ha kantspilleren inn permanent. Hanson er glad i United, og kanskje har prestasjonene på utlån gjort at Marc Skinner denne sesongen vil ha henne i United, men det er nok ikke utenkelig med en permanent overgang heller nå, siden oppholdet i Villa skal ha gitt mersmak.

Den walisiske landslagsspilleren Carrie Jones (19) hadde en grei sesong på lån hos Leicester, og fikk verdifull erfaring fra toppdivisjonen der. I utgangspunktet går kontrakten ut nå i sommer, men United har en forlengelsesopsjon, og det virker naturlig å benytte seg av den – kanskje har det allerede skjedd?

Det er lite som tyder på at utlånte Ivana Fuso eller Adriana Leon har noen fremtid i United.

Den siste «Uno»-ryktepodkasten:

 

Powered by Labrador CMS